Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Πως ο κορωνοιός μπορεί να αλλάξει τα θεμελιώδη δικαιώματα των ανθρώπων

Πως ο κορωνοιός μπορεί να αλλάξει τα θεμελιώδη δικαιώματα των ανθρώπων
Ο άνθρωπος δέχθηκε να χάσει μέρος των ελευθεριών του – προσωρινά πάντα – γιατί αυτό επιτάσσει το κοινωνικό όφελος.
Ο κορωνοιός ή covid 19 προκάλεσε χάος διεθνώς και υπό τον φόβο της πανδημίας, τα κράτη ανέλαβαν δράση και μεταξύ πολλών θέτοντας σε καραντίνα σχεδόν 3 δισεκ. πολίτες.
Ποτέ στην ιστορία δεν συνέβη αυτό.
Ο άνθρωπος δέχθηκε να χάσει μέρος των ελευθεριών του – προσωρινά πάντα – γιατί αυτό επιτάσσει το κοινωνικό όφελος.
Είναι όμως έτσι;
Οι σκεπτικιστές ανά τον κόσμο φοβούνται ότι όλη αυτή η πανδημία χρησιμοποιηθεί από τις κυβερνήσεις για να μειωθούν οι ελευθερίες των πολιτών.
Βέβαια άλλοι αμφισβητούν αυτές τις θεωρίες συνωμοσίας, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι με τον φόβο της πανδημίας λαοί δέχθηκαν να χάσουν μέρος των ατομικών τους ελευθεριών.
 
1)De facto στρατιωτικός νόμος

Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να περιγράψουμε τόσο τις "συνιστώμενες" όσο και τις υποχρεωτικές καραντίνες που αντιμετωπίζουν πολλοί στον κόσμο αλλά δεν είναι τίποτε άλλο από στρατιωτικός νόμος.
Η αστυνομία επιβάλλει την απαγόρευση της κυκλοφορίας, όπως και οι δικτατορίες.

2)Η νέα κανονικότητα

Τώρα που ο στρατιωτικός νόμος de-facto μιας φαινομενικά αόριστης περιόδου έχει γίνει δεκτός από τον λαό (είτε πρόθυμα είτε με εξαναγκασμό), θα γίνει πιθανώς «ο νέος φυσιολογικός τρόπος παρεμβάσεων στο μέλλον» και θα εφαρμοστεί αμέτρητες φορές στο μέλλον, με οποιοδήποτε άλλο πρόσχημα.

3)Ο μεγάλος αδερφός είναι εδώ

Ο «μεγάλος αδελφός» είναι ήδη εδώ, θα ενισχυθεί η λογοκρισία ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Το κράτος επιβάλλει καραντίνα και όλοι άβουλα πρέπει να την δεχθούν.
Όσοι δεν το πράττουν θεωρούνται «κοινωνικά ανεύθυνοι» (π.χ., αμφισβητώντας τη σοβαρότητα αυτής της ασθένειας).
Ποιος ορίζει τι είναι ευθύνη;
Ο φόβος της πανδημίας.  

4)Η πορεία δεν θα είναι ποτέ πάλι η ίδια

Τα εγχώρια και τα διεθνή ταξίδια δεν θα είναι ποτέ ξανά τα ίδια, με τους εσωτερικούς περιορισμούς της κυκλοφορίας.
Από εδώ και πέρα οι έλεγχοι μεταξύ αλλοδαπών θα είναι πιο εντατικοί προφανώς λόγω του κορωνοιού ή με πρόσχημα τον κορωνοιό.  

5)Πιο αυστηροί οι συνοριακοί έλεγχοι

Πέρασαν οι ημέρες των λεγόμενων "ανοιχτών συνόρων", όπου ο καθένας μπορεί ελεύθερα να μετακινηθεί κατά βούληση θα επιβάλλονται αυστηρότεροι έλεγχοι για την προστασία του τοπικού πληθυσμού από τους ξένους (συμπεριλαμβανομένων των συμπατριωτών τους από αλλού στη χώρα).

6)Υποχρεωτικός εμβολιασμός

Κάποια στιγμή θα βρεθεί το εμβόλιο για τον κορωνοιό και πιθανότατα θα γίνουν υποχρεωτικά μετά την πανδημία του COVID-19, καθώς θα προβλέπεται ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν εμβολιαστεί για να μπορούν να λειτουργούν μέσα στο κοινωνικό σύνολο.

7)Εργασία και από το σπίτι;

Με τόσους πολλούς ανθρώπους που έχουν εγκλωβιστεί στο σπίτι και δεν μπορούν να φύγουν, εκτός από την αγορά βασικών αγαθών στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι προβλέψιμο ότι η εξ αποστάσεως μάθηση και εργασία έρχεται και θα αποτελεί εναλλακτική για το μέλλον.

8)Το 5G είναι ακατάλληλο

Η τεράστια αύξηση της διαδικτυακής κίνησης από παιδιά που μαθαίνουν, δουλεύουν ή απλά διασκεδάζουν online θα απαιτήσουν την ταχεία ανάπτυξη της τεχνολογίας 5G, παρά το γεγονός ότι κάποιοι υποψιάζονται ότι έχει σοβαρές συνέπειες στην υγεία.

9)Οι κοινωνίες εξαρτώνται από λίγους

Το «νέο φυσιολογικό» de-facto έχει κάνει πολλούς να συνειδητοποιήσουν ότι η κοινωνία πραγματικά εξαρτάται απλώς από λίγες θέσεις εργασίας για να συνεχίσει να λειτουργεί στο ελάχιστο.

10) Η εθνικοποίηση μπορεί να είναι διαρκής

Για καλύτερα ή χειρότερα, οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε εθνικοποιήσεις για να πάρουν τον έλεγχο εταιρίες που θεωρούν «βασικές βιομηχανίες»

11)Καθολικό βασικό εισόδημα

Δεδομένης της κλίμακας και της εμβέλειας της παγκόσμιας οικονομικής κατάρρευσης λόγω της ασυντόνιστης ανταπόκριση του κόσμου απέναντι στον κορωνοιό, είναι προβλέψιμο ότι οι κυβερνήσεις θα αποκαλύψουν αυτό που περιγράφηκε ως «καθολικό βασικό εισόδημα», προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο λαός μπορεί να συνεχίσει αγοράζει τα βασικά αγαθά και υπηρεσίες.

12)Ιατρική εκπαίδευση

Η ιατρική εκπαίδευση είναι αναμφισβήτητα πιο σημαντική από τη στρατιωτική θητεία σήμερα προφανώς λόγω του κορωνοιού, επομένως το κράτος πιθανότατα θα καταστήσει υποχρεωτική τα σχολεία την εκπαίδευση που αφορά την δημόσια υγεία.

Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι όλα όσα περιγράφηκαν θα υλοποιηθούν ή θα γίνουν αποδεκτά, αλλά τουλάχιστον κάποια από αυτά θα μπορούσαν να συμβούν στο μέλλον στις παγκόσμιες κοινωνίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης