Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Economist: Τίτλοι τέλους για την παγκοσμιοποίηση, οι εταιρείες γυρνούν στα κράτη τους

Economist: Τίτλοι τέλους για την παγκοσμιοποίηση, οι εταιρείες γυρνούν στα κράτη τους
O Covid-19 οδηγεί ταχύτατα στην αποπαγκοσμιοποίηση, αναφέρουν οι αναλυτές της Economist Intelligence Unit
Σε αποπαγκοσμιοποίηση οδηγεί ταχύτατα η πανδημία του κορωνοϊού, καθώς οι εταιρείες επιστρέφουν μαζικά στις εστίες τους, σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι αναλυτές της Economist Intelligence Unit (EIU).
Ο Covid-19 θα μετασχηματίσει την οικονομία και θα οδηγήσει  στην αποδόμηση του οικονομικού φαινομένου της παγκοσμιοποίησης, με τις εφοδιαστικές αλυσίδες να περιορίζονται πλέον σε τοπικό επίπεδο.
Η Κίνα κυριάρχησε, αφ’ ης στιγμής εισήλθε ως μέλος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου το 2001.
Εκείνη την εποχή πολλές πολυεθνικές εκμεταλλεύθηκαν την ευκαιρία να μεταφέρουν τις παραγωγικές τους μονάδες στη χώρα, με σκοπό να βρουν φθηνά εργατικά χέρια.
Ωστόσο, ο Covid-19 αναμένεται να αντιστρέψει αυτή την κατάσταση.
Παράλληλα, η ένταση στις σινοαμερικανικές σχέσεις έχει ήδη προκαλέσει σημαντικές διαταραχές.
Το αποτέλεσμα, σε πρώτη φάση, θα είναι οι εφοδιαστικές αλυσίδες, από κινεζοκεντρικές, να διαφοροποιηθούν.
Αυτή η μετατόπιση θα γίνει τάση, καθώς οι εταιρείες, μετά την κρίση της πανδημίας, αναζητούν τρόπους για να γίνουν πιο ανθεκτικές.
Με τη δημιουργία ανεξάρτητων περιφερειακών αλυσίδων εφοδιασμού στην Αμερική και την Ευρώπη, οι πολυεθνικές θα αντισταθμίζουν τους κινδύνους στην περίπτωση που θα υπάρξουν ανάλογα σοκ όπως το τρέχον, υποστηρίζουν οι αναλυτές του Economist Intelligence Unit.
«Εκείνες οι εταιρείες που έχουν ήδη αυτή την πολυτέλεια κατάφεραν να μεταφέρουν την εφοδιαστική τους αλυσίδα σε τοπικό επίπεδο και να αντιμετωπίσουν έτσι τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν αμέσως μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων» συμπληρώνουν.
Φυσικά, αυτό δεν μπορεί να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη π.χ. για αυτοκινητοβιομηχανίες.
Σε κάθε περίπτωση, η μετάβαση στις περιφερειακές αλυσίδες εφοδιασμού θα είναι αποτέλεσμα της τρέχουσας κρίσης.
Πολλές εταιρείες σε διάφορους τομείς, όπως τα φαρμακευτικά προϊόντα, η γεωργία και η ενέργεια, είναι υπό πίεση εν μέσω της παγκόσμιας κρίσης του κορωνοϊού, καθώς η εξάρτησή τους από οικονομίες όπως η Κίνα τους έχει προκαλέσει φοβερά προβλήματα.
Η πανδημία Covid-19 δεν είναι, όμως, ο μοναδικός που ωθεί τις εταιρείες να επανεξετάσουν το ζήτημα των αλυσίδων εφοδιασμού τους, σημείωσε η EIU την Τετάρτη.
«Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ-Κίνα είναι πιθανό να συνεχιστεί μετά τις εκλογές των ΗΠΑ τον Νοέμβριο του 2020, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα.
Το ποιος θα κυριαρχήσει σε ό,τι αφορά την τεχνολογία προκαλεί εντάσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου» αναφέρει η έκθεση.
Οι αναλυτές τόνισαν επίσης ότι η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει σημαντικά τις εταιρείες, προβλέποντας ότι η παγκόσμια οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 3% έως το 2050, καθώς σταθμίστηκαν περιβαλλοντικά ζητήματα όπως σοβαρές φυσικές καταστροφές.
«Για πολλούς λόγους, επομένως, η διαχείριση των κινδύνων, με σκοπό την αποφυγή σοβαρών απειλών για επιχειρήσεις, θα αποτελέσει βασική προϋπόθεση για τις πολυεθνικές».
Να επισημανθεί πως η EIU προέβλεπε αποπαγκοσμιοποίηση πριν από το ξέσπασμα του Covid-19.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης