Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εκτίναξη του κορωνοϊού στον κόσμο – ΠΟΥ: Πρέπει να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού - Στους 828 χιλ. οι νεκροί, 24,2 εκατ. τα κρούσματα

Εκτίναξη του κορωνοϊού στον κόσμο – ΠΟΥ: Πρέπει να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού - Στους 828 χιλ. οι νεκροί, 24,2 εκατ. τα κρούσματα
ΠΟΥ: Επικίνδυνη η προσπάθεια επίτευξης φυσικής ανοσίας της αγέλης - Το 65 με 70% του κόσμου πρέπει να εμβολιαστεί - Πάνω από 180.000 οι θάνατοι στις ΗΠΑ
(upd)Την εικόνα εκτίναξης των κρουσμάτων έδωσε χθες Πέμπτη 27 Αυγούστου, η πορεία του κορωνοϊού στις περισσότερες περιοχές του κόσμου μόλις ένα 24ωρο μετά την δημοσιοποίηση των εκτιμήσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ότι η εξάπλωση του κορωνοϊού επιβραδύνεται.
Η αμερικανική ήπειρος εξακολουθεί να βρίσκεται στο κόκκινο, καταγράφοντας τουλάχιστον το 50% των νέων κρουσμάτων.
Νέα ρεκόρ μολύνσεων αναφέρουν η Ινδία και η Νότια Κορέα, η Ιταλία και η Γαλλία στην Ευρώπη, οι οποίες προχωρούν στη λήψη νέων μέτρων όπως και η Γερμανία και Βρετανία, αφού, όπως επιβεβαίωσε ο ΠΟΥ, οι προσπάθειες να επιτευχθεί φυσική ανοσία της αγέλης θα ήταν επικίνδυνες και θα οδηγούσαν σε πολλούς θανάτους, ενώ ο εμβολιασμός είναι μια ασφαλέστερη και πιο αποτελεσματική πορεία.
Συγκεκριμένα, η Ινδία ανακοίνωσε πως το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν περισσότερα από 75.000 κρούσματα, αριθμός που δεν έχει προηγούμενο από την έξαρση της πανδημίας, την ώρα που εντείνονται οι ανησυχίες για έξαρση του ιού σε αγροτικές περιοχές, ενώ και η Νότια Κορέα ανέφερε πως κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό μολύνσεων σε ημερήσια βάση από τον περασμένο Μάρτιο και για αυτό το λόγο προωθεί την τηλεργασία σε μια προσπάθεια περιορισμού της διασποράς του ιού.
Με αμείωτη ένταση εξαπλώνεται ο κορωνοϊός και στις ΗΠΑ, όπου έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις η απόφαση των ομοσπονδιακών υγειονομικών αρχών να μη γίνονται τεστ σε ανθρώπους που δεν εμφανίζουν συμπτώματα της νόσου παρά το ότι έχουν έρθει σε επαφή με ασθενείς, γεγονός που ερμηνεύεται ως μια κίνηση με πολιτικά κίνητρα, ενώ σταθερή αύξηση κρουσμάτων καταγράφεται και στην Ευρώπη.
Θετικά είναι τα νέα και από την Κίνα, η οποία εδώ και 11 ημέρες δεν έχει αναφέρει ούτε ένα εγχώριο κρούσμα, παρά μόνο εισαγόμενα ενώ και στην Αυστραλία τα περιοριστικά μέτρα φαίνεται να αποδίδουν.
Συναγερμός πάντως έχει σημάνει στην επιστημονική κοινότητα για τις περιπτώσεις επαναμόλυνσης ασθενών από τον κορωνοϊό που καταγράφηκαν σε Ολλανδία, Βέλγιο και Χόνγκ Κόνγκ, γεγονός που είναι σπάνιο αλλά μπορεί να συμβεί, όπως επιβεβαιώνει ο ΠΟΥ.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί από την επιδημία ξεπέρασαν τους 827.000 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 24 εκατομμύρια, ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, είναι περίπου 15,9 εκατομμύρια.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 24.279.315 και οι θάνατοι σε 828.041
- Πρώτες οι ΗΠΑ σε κρούσματα με 5.854.342 και σε νεκρούς με 180.380
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 117.665 και σε κρούσματα με 3.717.156
- Τρίτo σε νεκρούς το Μεξικό με 62.076 και τέταρτη η Ινδία με 60.472
- Ακολουθεί στην πέμπτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 41.552 νεκρούς.
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 968.297 – Στους 16.638 οι νεκροί
- Πέμπτη σε κρούσματα η Νότια Αφρική με 615.701
- Έκτο σε κρούσματα το Περού με 607.382, έβδομο το Μεξικό με 573.888, όγδοη η Κολομβία με 572.243 και ένατη η Ισπανία με 419.849
- Δέκατη η Χιλή με 402.365 κρούσματα
- Στους 35.458 οι νεκροί στην Ιταλία, στους 30.549 οι νεκροί στη Γαλλία.
Image
ΠΟΥ: Επικίνδυνη η επίτευξη φυσικής ανοσίας της αγέλης - Το 70% του κόσμου πρέπει να εμβολιαστεί

Οι προσπάθειες να επιτευχθεί φυσική ανοσία της αγέλης θα ήταν επικίνδυνες και θα οδηγούσαν σε πολλούς θανάτους, ενώ ο εμβολιασμός είναι μια ασφαλέστερη και πιο αποτελεσματική πορεία, δήλωσε χθες η υψηλόβαθμη επιδημιολόγος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Maria Van Kerkhove.
«Η κατεύθυνση προς την οποία εργαζόμαστε... είναι να έχουμε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο που μπορεί να παρέχει προστασία σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού, έτσι ώστε ο ιός να μην έχει την δυνατότητα να μεταδίδεται.
Εντούτοις, η προσπάθεια για μια φυσική ανοσία της αγέλης θα ήταν πολύ επικίνδυνη επειδή πολλοί άνθρωποι θα πεθάνουν», δήλωσε η Van Kerkhove σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.
Τουλάχιστον τα δύο τρίτα του πληθυσμού πρέπει να αναπτύξουν ανοσία ώστε αυτό να έχει νόημα, και αυτό, με τη σειρά του, χρειάζεται το εμβόλιο να γίνει με ασφάλεια και με αποτελεσματικότητα, σύμφωνα με την αξιωματούχο της υγείας.
«Πιθανόν θα χρειαστεί περίπου το 65 έως 70% του πληθυσμού – σε αυτό το εύρος - να έχει προστατευτική ανοσία.
Έτσι, για να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο σε όλο τον κόσμο, σε όλους τους πληθυσμούς, αστικούς και αγροτικούς και ηλικιακές ομάδες, μπορεί κανείς να το κάνει περισσότερο με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα μέσω ενός εμβολίου», δήλωσε η Van Kerkhove.

ΗΠΑ: Παγκόσμιο αρνητικό ρεκόρ οι 180.000 και πλέον θάνατοι – Αντιδράσεις για την απόφαση μη διενέργειας τεστ σε ασυμπτωματικούς


Οι θάνατοι στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ανθρώπων που είχαν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό ξεπέρασαν χθες Πέμπτη 27 Αυγούστου τις 180.000, μετά μια αύξηση των νέων κρουσμάτων τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, πολλά από αυτά σε επίκεντρα της πανδημίας όπως η Καλιφόρνια, η Φλόριντα και το Τέξας, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα του Πανεπιστημίου John Hopkins.
Την περασμένη εβδομάδα, οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 17% από την προηγούμενη εβδομάδα και κάτω από τον μέσο όρο των 1.000 ημερησίως για πρώτη φορά τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters.
Ωστόσο, ενώ σύμφωνα με τις μετρήσεις των αμερικανικών αρχών οι αριθμοί κρουσμάτων, θανάτων, νοσηλειών και ποσοστών θετικών τεστ μειώθηκαν, οι ειδικοί της υγείας κρούουν τον κώδωνα ότι ενδέχεται να υπάρξει νέα άνοδος καθώς τα σχολεία ξανανοίγουν και οι ψυχρότερες καιρικές συνθήκες θα οδηγήσουν σε περισσότερες συναθροίσεις σε εσωτερικούς χώρους.
Οι επιβεβαιωμένες μολύνσεις στις ΗΠΑ ανέρχονται πλέον σε τουλάχιστον 5,8 εκατομμύρια - το υψηλότερο σύνολο παγκοσμίως.
Ο αριθμός των θανάτων στη χώρα είναι επίσης ο υψηλότερος στον κόσμο.
Εν τω μεταξύ, σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση των αμερικανικών ομοσπονδιακών υγειονομικών αρχών, να μη γίνονται τεστ σε ανθρώπους που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό αφού ήρθαν σε στενή επαφή με ασθενή, θέση που έρχεται σε αντίθεση με τα όσα υποστήριζαν έως τώρα.
Η νέα αυτή τοποθέτηση προκάλεσε τις σφοδρές αντιδράσεις γιατρών και πολιτικών που κάνουν λόγο για μια απόφαση με πολιτικά κίνητρα.
Είναι γνωστό πως ο πρόεδρος Trump έχει εκφράσει την αντίθεση του στη διενέργεια πολλών τεστ, καθώς σε αυτά αποδίδει και την εκτίναξη των αριθμών των κρουσμάτων, γεγονός που με τη σειρά του επιφέρει τεράστιο πολιτικό κόστος στον ίδιο μια και κατηγορείται για μη σωστή διαχείριση της κρίσης.
Πάντως, ο Brett Giroir από το υπουργείο Υγείας είπε ότι ο στόχος αυτής της απόφασης είναι να γίνονται τα κατάλληλα τεστ, απορρίπτοντας κατηγορηματικά τις αιτιάσεις περί πολιτικών πιέσεων και επισημαίνοντας ότι επρόκειτο για μια απόφαση που ελήφθη κατόπιν εντατικών διαβουλεύσεων ανάμεσα σε επιστήμονες και γιατρούς.
Από την πλευρά του η πρόεδρος του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου, Susan Bailey υποστήριξε ότι η απόφαση αυτή θα μπορούσε να επιταχύνει τη διασπορά του ιού ενώ επιφυλάξεις εξέφρασε και ο κορυφαίος Αμερικανός λοιμωξιολόγος, Anthony Fauci.
«Ανησυχώ για αυτές τις συστάσεις καθώς δίνει στους ανθρώπους τη λανθασμένη εντύπωση ότι η εξάπλωση του ιού από τους ασυμπτωματικούς δεν είναι σημαντική.
Στη πραγματικότητα όμως είναι» ανέφερε ο Fauci.
Λίγο αργότερα, ήρθε μια ανακοίνωση του ΠΟΥ να στηρίξει το θέμα των τεστ.
Τα τεστ μπορεί να είναι κρίσιμα για τον έλεγχο της πανδημίας, αλλά το τεστ στον ευρύ πληθυσμό δεν είναι πάντα χρήσιμο, δήλωσαν χθες αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Η υψηλόβαθμη επιδημιολόγος του ΠΟΥ Maria Van Kerkhove δήλωσε ότι η υπηρεσία του ΟΗΕ συνέστησε τα ύποπτα κρούσματα να υποβάλονται σε τεστ όπως και οι άνθρωποι που ήρθαν σε επαφή μαζί τους, αν αυτό είναι εφικτό, ωστόσο, θα πρέπει να δοθεί έμφαση σε άτομα με συμπτώματα του ιού.
Ο Mike Ryan, επικεφαλής του προγράμματος εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ, σημείωσε ότι τα τεστ στον ευρύ πληθυσμό απορρόφησαν μεγάλο αριθμό πόρων.
Οι δηλώσεις αυτές των ειδικών του ΠΟΥ διατυπώνονται αφότου τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) ανέφερα αυτήν την εβδομάδα ότι τα άτομα που εκτέθηκαν σε COVID-19 χωρίς να έχουν συμπτώματα μπορεί να μην χρειάζεται να εξετασθούν, εκπλήσσοντας γιατρούς και πολιτικούς και προκαλώντας κατηγορίες πως αυτή η οδηγία είχε πολιτικά κίνητρα.

Καλπάζει ο κορωνοϊός στη Λατινική Αμερική – Πάνω από 117 χιλ. οι νεκροί στη Βραζιλία

Η Λατινική Αμερική είναι η πλέον πληττόμενη περιοχή παγκοσμίως από την επιδημία του κορωνοϊού, καθώς εξακολουθούν να αυξάνονται τα θύματα και τα κρούσματα.
Στη Βραζιλία το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε άλλους 1.086 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 47.161 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Συνολικά οι νεκροί ανέρχονται σε 177.666 νεκρούς επί συνόλου 3.717.156 κρουσμάτων μόλυνσης.
Αλλά και στο Μεξικό, η αύξηση των θυμάτων είναι μεγάλη.
Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε 626 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 5.267 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Το Μεξικό μετρά 62.076 νεκρούς επί συνόλου 573.888 μολύνσεων και είναι τρίτο παγκοσμίως όσον αφορά τα θύματα από τον κορωνοϊό.
Και ενώ Περού, Κολομβία και Χιλή συμπληρώνουν μαζί με τη Βραζιλία και το Μεξικό την πρώτη δεκάδα παγκοσμίως όσον αφορά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, η Αργεντινή έχει εκτοξευθεί στην 11η θέση παγκοσμίως σχετικά με τις μολύνσεις.
Το υπουργείο Υγείας της Αργεντινής ανακοίνωσε ότι το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν 10.550 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, ο υψηλότερος αριθμός μολύνσεων που έχει καταγραφεί μέσα σε μια μέρα έως χθες.
Το σύνολο των κρουσμάτων φθάνει τις 370.188, καθώς η χώρα δυσκολεύεται να ελέγξει την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού και ενώ προσπαθεί να επανεκκινήσει σταδιακά την οικονομία της, η οποία βρίσκεται σε βαθιά ύφεση και κρίση.
Παράλληλα καταγράφηκαν ακόμη 276 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 το ίδιο διάστημα, με το σύνολο των νεκρών να ανέρχεται σε 7.839.
Η Αργεντινή επέβαλε αυστηρά περιοριστικά μέτρα τον Μάρτιο, που αρχικά συνέβαλαν να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του ιού.

Ινδία: Ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων

Ρεκόρ κρουσμάτων κατέγραψε η Ινδία το τελευταίο 24ωρο καθώς το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 75.760 κρούσματα, αυξάνοντας το σύνολο των ανθρώπων που έχει επιβεβαιωθεί πως προσβλήθηκαν σε 3,31 εκατομμύρια.
Παράλληλα, ο αριθμός των ασθενών που υπέκυψαν στην COVID-19 αυξήθηκε κατά 1.023, με τον συνολικό απολογισμό να φθάνει τους 60.472 νεκρούς.
Η Ινδία είναι η χώρα της Ασίας που υφίσταται το βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού, τη στιγμή που διατυπώνεται έντονη ανησυχία για τη διασπορά του ιού στις αγροτικές περιοχές της χώρας.
Image
Νότια Κορέα: Φόβοι για νέο κύμα μετά την έξαρση των μολύνσεων

Εξίσου δύσκολη είναι η κατάσταση και στη Νότια Κορέα.
Συγκεκριμένα, το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 441 νέες μολύνσεις, αριθμός που είναι και ο υψηλότερος από τον Μάρτιο, όταν και η Νότια  Κορέα βίωσε το πρώτο κύμα της επιδημίας.
Αν και οι αρχές αποδίδουν τα νέα κρούσματα σε εξάρσεις λόγω συγκεντρώσεων πιστών σε εκκλησία και λόγω αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, συστήνουν στις επιχειρήσεις να προωθήσουν την τηλεργασία για να περιοριστεί η διασπορά της νόσου.
Image
Ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού σε Ιταλία, Βρετανία, Γαλλία - Νέα μέτρα

Με γοργούς ανοδικούς ρυθμούς κινείται η επιδημία του κορωνοϊού στην Ευρώπη με την Ιταλία, τη Γαλλία και τη Βρετανία να λαμβάνουν νέα μέτρα.
Ιταλία: Ανησυχία για την άνοδο και τα σχολεία
Σύμφωνα με τα στοιχεία των αρχών, το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 1.411 νέα περιστατικά και 5 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους.
Χθες διαγνώσθηκαν 1367 νέα κρούσματα, με 13 νεκρούς.
Σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, χθες, προέκυψαν νέα περιστατικά.
Συνολικά, σε όλη την Ιταλία, 67 άνθρωποι έχουν εισαχθεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας.
Στα νοσοκομεία της χώρας βρίσκονται 1.131 ασθενείς με κορωνοΪό, ενώ 20.734 είναι σε κατ΄οίκον περιορισμό.
Σε ότι αφορά την επαναλειτουργία των σχολείων, η οποία έχει προγραμματισθεί για τις 14 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία το ένα τρίτο των ιταλών εκπαιδευτικών δεν έχει ακόμη υποβληθεί στο εθελοντικό τεστ για την ανίχνευση του ιού.
Παράλληλα, όλα δείχνουν ότι η μέτρηση της θερμοκρασίας των μαθητών θα πρέπει να γίνεται στο σπίτι, από τους γονείς, και όχι στην είσοδο των σχολείων.
Οι περισσότεροι περιφερειάρχες, δε, συνεχίζουν να ζητούν να μειωθεί η υποχρεωτική απόσταση ασφαλείας του ενός μέτρου, μέσα στα λεωφορεία και στα μετρό, για να μην δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα στην δυνατότητα μεταφοράς των μαθητών.
Σχετικά, τέλος, με την χρήση μάσκας, οι ειδικοί μέλη της συμβουλευτικής επιτροπής της ιταλικής κυβέρνησης, είναι της άποψης ότι στα δημοτικά, τα γυμνάσια και τα λύκεια, οι μαθητές θα πρέπει οπωσδήποτε να την φορούν (εγκρίνουν και τις υφασμάτινες) εκτός από όταν τηρείται αυστηρά η απόσταση του ενός μέτρου, στο φαγητό και όταν τα παιδιά αθλούνται.
Βρετανία: Υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων σε ένα 24ωρο μετά τις 12 Ιουνίου
Το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε 1.522 νέες λοιμώξεις της COVID-19 σε ένα εικοσιτετράωρο, ο υψηλότερος αριθμός μετά τις 12 Ιουνίου.
Χθες οι κρατικές αρχές κατέγραψαν 1.048 κρούσματα, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία.
Το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε 1.522 νέες λοιμώξεις της COVID-19 σε ένα εικοσιτετράωρο, ο υψηλότερος αριθμός μετά τις 12 Ιουνίου.
Χθες οι κρατικές αρχές κατέγραψαν 1.048 κρούσματα, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία.
Επιπλέον 12 άνθρωποι υπέκυψαν από την ασθένεια, αυξάνοντας σε 41.477 τον συνολικό αριθμό των θυμάτων στη χώρα.
Γαλλία: Από αύριο στις 8 το πρωί υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλο το Παρίσι
Η χρήση μάσκας προσώπου θα καταστεί υποχρεωτική παντού στο Παρίσι από αύριο Παρασκευή στις 8:00 το πρωί, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV, επικαλούμενο την αντιδήμαρχο της γαλλικής πρωτεύουσας.
Το ειδησεογραφικό δίκτυο μετέδωσε επίσης την είδηση τονίζοντας πως ένα νομαρχιακό διάταγμα θα υπογραφεί αργότερα χθες.
Ο πρωθυπουργός Jean Castex δήλωσε νωρίτερα χθες ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να δώσει εντολή για υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλο το Παρίσι για να περιορίσει τις αυξανόμενες λοιμώξεις κορωνοϊού, χωρίς να διευκρινίζει πότε θα τεθεί σε ισχύ το μέτρο.
Η γαλλική κυβέρνηση ελπίζει να αποφύγει την επιβολή εκ νέου της καραντίνας σε πανεθνικό επίπεδο.
Ωστόσο από τον Ιούλιο αντιμετωπίζει ένα νέο κύμα λοιμώξεων από SARS-CoV-2, το οποίο έχει επιταχυνθεί από τα μέσα Αυγούστου.

Κίνα: Κανένα εγχώριο κρούσμα κορωνοϊού αλλά 8 εισαγόμενα το τελευταίο 24ωρο


Για 11η συνεχόμενη ημέρα η Κίνα ανακοίνωσε πως το τελευταίο 24ωρο δεν αναφέρθηκε κάποιο νέο εγχώριο κρούσμα κορωνοϊού, αλλά οκτώ εισαγόμενα, έναντι 15 που ήταν την προηγούμενη ημέρα.
Το υπουργείο Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε πως εντοπίστηκαν επίσης 19 νέοι ασυμπτωματικοί φορείς, από 14 την προηγουμένη.
31 ασθενείς κρίθηκε ότι ανέρρωσαν και έλαβαν εξιτήρια από τα νοσοκομεία.
Εξακολουθούν να νοσηλεύονται 324, οι 4 σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση.
Συνολικά έχουν αποθεραπευθεί 80.046 ασθενείς, κατά το υπουργείο Υγείας.
Οι νεκροί ανέρχονται σε 4.634 νεκρούς επί συνόλου 85.004 επιβεβαιωμένων μολύνσεων.

Αυστραλία: Σημάδια ύφεσης του κορωνοϊού στην Πολιτεία Βικτόρια, αποδίδει το lockdown

Σημάδια ύφεσης καταγράφονται στην Πολιτεία Βικτόρια της Αυστραλίας, η οποία εδώ και μερικούς μήνες είναι αντιμέτωπη με ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού.
Το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 113 νέα κρούσματα, αριθμός που είναι ο χαμηλότερος από τις 5 Ιουλίου, γεγονός που δίνει αισιοδοξία στις Αρχές πως το lockdown που έχει επιβληθεί αποδίδει.
Μάλιστα ο επικεφαλής της πολιτειακής κυβέρνησης Daniel Andrews ανέφερε πως αυτό σημαίνει ότι οι αρχές μπορούν πλέον να αρχίσουν να σχεδιάζουν το πώς θα αρθούν σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα από τον Σεπτέμβριο, όταν θεωρητικά εκπνέει η ισχύς της καραντίνας.
Πριν από περίπου τρεις εβδομάδες, η πολιτεία είχε καταγράψει πάνω από 700 κρούσματα σε μια ημέρα.
Η Νέα Νότια Ουαλία, η πολιτεία με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στη χώρα, ανακοίνωσε ότι κατέγραψε 9 επιβεβαιωμένα κρούσματα μετάδοσης στην κοινότητα τις προηγούμενες 24 ώρες, ενώ η Κουίνσλαντ ανέφερε πως εντόπισε 2.
Η Αυστραλία έχει καταγράψει 25.500 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και 772 θανάτους εξαιτίας της COVID-19.
 
ΠΟΥ: Εξαπλώνεται αλλά βραδύτερα ο κορωνοϊός

Η πανδημία της COVID-19 εξακολουθεί να εξαπλώνεται, όμως η αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό και των θανάτων έχει επιβραδυνθεί παγκοσμίως, εκτός από τη νοτιοανατολική Ασία και περιοχές της ανατολικής Μεσογείου, ανέφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Στην τελευταία του επιδημιολογική επικαιροποίηση των στοιχείων του, ο ΠΟΥ ανέφερε πως η αμερικανική ήπειρος παραμένει η πιο σκληρά πληγείσα περιοχή, καταγράφοντας το 50% των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης και το 62% των 39.240 θανάτων που σημειώθηκαν παγκοσμίως την περασμένη εβδομάδα.
«Πάνω από 1,7 εκατομμύριο νέα περιστατικά COVID-19 και 39.000 νέοι θάνατοι αναφέρθηκαν στον ΠΟΥ την εβδομάδα που τελείωσε στις 23 Αυγούστου, μια μείωση 4% του αριθμού των περιστατικών και (μια μείωση 12%) του αριθμού των θανάτων σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα», ανέφερε ο ΠΟΥ.
Η Νοτιοανατολική Ασία, η δεύτερη περισσότερο πληγείσα περιοχή, σημείωσε άλμα καταγράφοντας το 28% των νέων περιστατικών και 15% των θανάτων με την Ινδία να εξακολουθεί να καταγράφει την πλειονότητα των περιστατικών μόλυνσης, ενώ ο ιός εξαπλώνεται ραγδαία και στο Νεπάλ.
Στην περιοχή ανατολικής Μεσογείου, ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων κορωνοϊού αυξήθηκε κατά 4%, όμως ο αριθμός των θανάτων μειώνεται σταθερά τις τελευταίες έξι εβδομάδες, ανέφερε ο ΠΟΥ.
Ο Λίβανος, η Τυνησία και η Ιορδανία κατέγραψαν τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Οι αριθμοί των κρουσμάτων και των θανάτων που καταγράφηκαν στην Αφρική μειώθηκαν κατά 8% και 11% αντίστοιχα την περασμένη εβδομαδα, «κυρίως λόγω της μείωσης των κρουσμάτων που καταγράφηκαν στην Αλγερία, την Κένυα, την Γκάνα, τη Σενεγάλη και τη Νότια Αφρική», ανέφερε ο ΠΟΥ.
«Στην περιοχή της Ευρώπης, ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων αυξάνεται σταθερά τις τελευταίες τρεις εβδομάδας.
Ωστόσο, μόνο μια μικρή μείωση (1%) καταγράφηκε την τελευταία εβδομάδα, και ο αριθμός των θανάτων συνέχισε να μειώνεται σε όλη την περιοχή» ανέφερε ο ΠΟΥ.
Στην περιοχή δυτικού Ειρηνικού του ΠΟΥ, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μειώθηκε κατά 5%, λόγω κυρίως της μικρότερης διάδοσης του ιού στην Ιαπωνία, την Αυστραλία, τη Σιγκαπούρη, την Κίνα και το Βιετνάμ.
Η Νότια Κορέα κατέγραψε ένα άλμα 180% των κρουσμάτων «κυρίως λόγω μιας αύξησης των κρουσμάτων που συνδέονται με θρησκευτικές συναθροίσεις».
 
Προβληματισμός για τις επαναμολύνσεις ασθενών από κορωνοϊό σε Ολλανδία, Βέλγιο και Χόνγκ Κόνγκ - ΠΟΥ: Σπάνιο αλλά μπορεί κάποιος να μολυνθεί εκ νέου από τον κορωνοϊό

Προβληματίζουν τους επιστήμονες τα περιστατικά επαναμολύνσεων ασθενών από κορωνοϊό σε Ολλανδία, Βέλγιο και Χόνγκ Κόνγκ, καθώς παραμένει μεγάλο ερώτημα το πόσο διαρκεί η περίοδος ανοσίας ενός ανθρώπου που έχει μολυνθεί και θεραπευτεί από τον ιό.
Σε δηλώσεις της η ιολόγος και σύμβουλος της κυβέρνησης της Ολλανδίας, Marion Koopmans υποστήριξε ότι μέχρι στιγμής είναι πιο γνωστές περιπτώσεις ανθρώπων που ασθενούν από τον νέο κορωνοϊό για μεγάλο διάστημα, στη συνέχεια φαίνεται να αναρρώνουν, όμως μετά υποτροπιάζουν.
Όμως μια πραγματική επαναμόλυνση, όπως στις περιπτώσεις στην Ολλανδία, το Βέλγιο και το Χονγκ Κονγκ, απαιτεί γενετικό έλεγχο του ιού και στην πρώτη και τη δεύτερη μόλυνση ώστε να ελεγχθεί αν ο ιός διαφέρει λίγο στις δύο περιπτώσεις.
Σύμφωνα με την Koopmans, οι επαναμολύνσεις ήταν αναμενόμενες.
«Το γεγονός ότι εμφανίζεται κάποιος με επαναμόλυνση δεν με ανησυχεί.
Πρέπει να δούμε αν συμβαίνει συχνά» είπε η Koopmans, τη στιγμή που η επιστημονική κοινότητα δεν έχει καταλήξει στο εάν αυτές οι περιπτώσεις επαναμόλυνσης είναι σπάνιες ή αν υπάρχουν πολλοί άλλοι άνθρωποι που ενδέχεται να επαναμολυνθούν ύστερα από ένα χρονικό διάστημα έξι μηνών.
Ερευνητές στο Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσαν τη Δευτέρα 24 Αυγούστου ότι εντόπισαν το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα επαναμόλυνσης από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα για την εξέλιξη της πανδημίας.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο ασθενής μολύνθηκε δύο φορές μέσα σε διάστημα τεσσαράμισι μηνών.
Την περίπτωση επαναμόλυνσης επιβεβαίωσε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με αφορμή πρόσφατη μελέτη από το Χονγκ Κονγκ.
"Δεν σημαίνει ότι συμβαίνει συχνά, ξέρουμε ότι είναι δυνατόν", δήλωσε η Δρ Maria Van Kerkhove, επικεφαλής του τμήματος αναδυόμενων ασθενών και ζωονόσων του ΠΟΥ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.
"Είναι κάτι που ξέραμε ότι θα μπορούσε να συμβεί, με βάση την εμπειρία μας από άλλους κορωνοϊούς".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης