Οι Δικαστές απασφαλίζουν εναντίον της κυβέρνησης – Πως μια περίεργη τροπολογία, διαμόρφωσε μεγάλο αντικυβερνητικό κλίμα
Τελευταία Νέα
Chania
Πολιτική

Οι Δικαστές απασφαλίζουν εναντίον της κυβέρνησης – Πως μια περίεργη τροπολογία, διαμόρφωσε μεγάλο αντικυβερνητικό κλίμα

Οι Δικαστές απασφαλίζουν εναντίον της κυβέρνησης – Πως μια περίεργη τροπολογία, διαμόρφωσε μεγάλο αντικυβερνητικό κλίμα
Το Μαξίμου φοβάται τις επόμενες δικαστικές αποφάσεις
Τρόμος ξέσπασε στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς πέρα από την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοιού, την συνεχιζόμενη ελληνοτουρκική κρίση και το υφεσιακό κλίμα που περιβάλλει την ελληνική οικονομία, τις προηγούμενες ημέρες συνέβη κάτι που μπορεί να εξελιχθεί στον αχίλλειο τένοντα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, έναν αστάθμητο παράγοντα που μέχρι τώρα δεν είχαν υπολογίσει.
Μιλάμε για την Δικαστική Εξουσία, την οποία όπως καταγγέλλουν μέλη της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΝΔΕ) πήγε η κυβέρνηση να την «χειραγωγήσει» με μία τροπολογία της τελευταίας στιγμής που αύξανε τις θέσεις των προέδρων Εφετών κατά 86 με τελικό στόχο να ελεγχθεί το προεδρείο και να δημιουργηθούν παράλληλα καινούργιες συμμαχίες.
Ένα γεγονός που ομολογουμένως έμεινε κάτω από τα ραντάρ των μεγάλων ΜΜΕ και δεν αναδείχθηκε.
Μετά από αυτό το γεγονός που θορύβησε μεγάλη μερίδα συνδικαλιστών δικαστών, πραγματοποιήθηκαν εκλογές στις 6 και 13 Σεπτεμβρίου.
Στις εκλογές αυτές, η «φιλοκυβερνητική» συμμαχία του Νίκου Σαλάτα και του Παναγιώτη Λυμπερόπουλου υπέστη μεγάλη ήττα καθώς τα μέλη της ΕΝΔΕ αποφάσισαν να στηρίξουν την ομάδα του επί τέσσερα χρόνια προέδρου της Ένωσης Χριστόφορου Σεβαστίδη.
Ο κ. Σεβαστίδης όταν είχε κατατεθεί αυτή η περίεργη τροπολογία είχε κατηγορήσει ανοικτά την κυβέρνηση  για σχέδιο ανατροπής του προεδρείου της ΕΝΔΕ, προκειμένου να δημιουργηθεί μια νεκρή περίοδος, «ιδανική για να έρθουν προς ψήφιση καταιγιστικά νομοθετικά μέτρα, χωρίς καμία αντίδραση».
Όπως ανέφερε ο κ. Σεβαστίδης σε σχετική παρέμβαση που είχε δώσει στη δημοσιότητα, μερικά από αυτά τα καταιγιστικά μέτρα είναι η ιδιωτικοποίηση της Δικαιοσύνης με τη μορφή της υποχρεωτικής ιδιωτικής διαμεσολάβησης και η δημιουργία «επενδυτικών» δικαστηρίων, που θα μετατρέψουν τη Δικαιοσύνη «σε προστάτη των επενδυτών».
Οι δικαστές και οι εισαγγελείς όμως έφεραν πρώτο στις αρχαιρεσίες τον κ. Σεβαστίδη με 814 ψήφους, του οποίου η παράταξη, σύμφωνα με  προβλέψεις, πρόκειται να λάβει συνολικά οκτώ έδρες. Αντίστοιχα, η ομάδα του Παναγιώτη Λυμπερόπουλου εκτιμάται ότι θα λάβει τρεις έδρες, η ομάδα της Μαργαρίτας Στενιώτη, που είχε προσχωρήσει στη συμμαχία, επίσης τρεις, ενώ μία έδρα φαίνεται πως κερδίζει η ομάδα του Χαράλαμπου Μαυρίδη.
Χαρακτηριστικό της αντίδρασης που προκάλεσαν στα μέλη της ΕΝΔΕ οι κινήσεις της συμμαχίας είναι ότι ο Παναγιώτης Λυμπερόπουλος ήρθε 11ος με 426 ψήφους, ενώ ο Νίκος Σαλάτας με 244 ψήφους ήρθε 23ος κι εκλέχθηκε αναπληρωματικό μέλος.
Να υπενθυμίσουμε ότι η φιλοκυβερνητική συμμαχία είχε καταφέρει να βάλει σε εφαρμογή μια «πραξικοπηματική», όπως χαρακτηρίστηκε από πολλούς, κίνηση, που οδήγησε στην αναβολή των αρχαιρεσιών που έπρεπε να είχαν πραγματοποιηθεί τον περασμένο Ιούνιο, με πρόσχημα τα μέτρα για τον περιορισμό του Covid-19, αλλά και στον διορισμό προσωρινής διοίκησης.
Στο μεταξύ ήρθε και η τροπολογία που αύξανε τις θέσεις των προέδρων των Εφετών και έτσι το κλίμα έγινε εξαιρετικά εχθρικό για την κυβέρνηση και φάνηκε στις εκλογές.
Και τώρα τι γίνεται;
Η γενική αίσθηση είναι ότι η κυβέρνηση και ειδικά το Μέγαρο Μαξίμου έχει πολύ ισχυρές συμμαχίες στα ΜΜΕ, στους συνδικαλιστικούς χώρους, ελέγχει απόλυτα το πολιτικό σκηνικό, το τραπεζικό σύστημα και τα οικονομικά «συμφέροντα».
Ωστόσο, όπως φαίνεται ανοίγει ένας κύκλος αμφισβήτησης από την Δικαστική Εξουσία και, όπως εκτιμούν ειδικοί αναλυτές, αυτό θα φανεί στις επόμενες δικαστικές αποφάσεις των κατώτερων και ανώτερων δικαστηρίων της χώρας.
Θυμίζουμε ότι οι επόμενες δικαστικές αποφάσεις που περιμένει η κυβέρνηση και μπορούν να αποδειχθούν μικρές ή μεγάλες πολιτικές ή δημοσιονομικές «βόμβες»  που μπορούν να «τραυματίσουν την εικόνα της κυβέρνησης.
Αυτές για τις τριετίες με έντονο το ενδιαφέρον του ΣΕΒ, τα αναδρομικά του ενδεκάμηνου 2015-2016 για δώρα και επικουρικές συντάξεις, ο νέος εργασιακός νόμος, οι αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο του 1264/82, πλήθος επενδυτικών πρότζεκτ μεταξύ αυτών και το γήπεδο στο Βοτανικό (εάν προστεθεί και το πρότζεκτ του γηπέδου μπάσκετ), οι προσφυγές 20 Προέδρων Αθλητικών Ομοσπονδιών κατά του νόμου Αυγενάκη και πολλές άλλες.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Chania