Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα σχέδια για διώρυγα Ισραήλ - Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων εξοργίζουν την Αίγυπτο

tags :
Τα σχέδια για διώρυγα Ισραήλ  - Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων εξοργίζουν την Αίγυπτο
Η παράκαμψη της διώρυγας του Σουέζ προκαλεί οργή στην Αίγυπτο
Τα σχέδια για την κατασκευή διώρυγας, που θα ενώνει το Ισραήλ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και θα παρακάμπτει εκείνη του Σουέζ, προκαλούν οργή στην Αίγυπτο.
Σύμφωνα με  δημοσίευμα της al-Araby al-Jadeed (The New Arab) ξέσπασε μεγάλη διαμάχη μεταξύ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Αιγύπτου λόγω των «προκαταρκτικών διακανονισμών και διαβουλεύσεων μεταξύ του Αμπού Ντάμπι και του Τελ Αβίβ σχετικά με την κατασκευή μίας διώρυγας, παρόμοιας με του Σουέζ που  θα συνδέει την Ερυθρά Θάλασσα και τη Μεσόγειο.
Πηγές ανέφεραν στην εφημερίδα ότι υπάρχει  αγανάκτηση στους κυβερνητικούς κύκλους της Αιγύπτου λόγω των πρόσφατων μέτρων που έλαβαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ, σε μια εποχή που το Κάιρο καταβάλλει αξιοσημείωτες προσπάθειες για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των δύο κρατών.
Οι πηγές δήλωσαν ότι ο κίνδυνος αυτού του σχεδίου έγκειται στο γεγονός ότι ενδέχεται να τεθεί σε κίνδυνο η τύχη και το μέλλον του καναλιού του Σουέζ, μιας από τις κύριες πηγές εισοδήματος για την αιγυπτιακή οικονομία.
Η νέα διώρυγα θα συνδέσει τη Μεσόγειο με την Ερυθρά Θάλασσα στην πόλη Ελάτ στον κόλπο της Άκαμπα, καθώς η διέλευση προς την Ερυθρά Θάλασσα από εκείνο το σημείο έγινε δυνατή μετά την παραίτηση της Αιγύπτου από το νησί Τιράν προς όφελος της Σαουδικής Αραβίας.
Η Αίγυπτος δεν έχει πλέον εξουσία επί της θαλάσσιας διέλευσης μεταξύ των στενών του Τιράν και των ακτών της Αιγύπτου, καθώς έχει γίνει διεθνής θαλάσσια διαδρομή μετά την αμφιλεγόμενη συμφωνία με το Ριάντ.
Η Αίγυπτος ξεκίνησε συνομιλίες υψηλού επιπέδου με τη Σαουδική Αραβία για να παροτρύνει το Ριάντ να παρέμβει και να σταματήσει το σχέδιο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης