Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Νέα εξαγορά στα γαλακτοκομικά προετοιμάζει το CVC Capital - Θα ενισχύσει την Vivartia - Ο κρίσιμος ρόλος Φωτακίδη

Νέα εξαγορά στα γαλακτοκομικά προετοιμάζει το CVC Capital - Θα ενισχύσει την Vivartia - Ο κρίσιμος ρόλος Φωτακίδη
Την εξαγορά επιχείρησης από τον χώρο των γαλακτομικών προϊόντων σχεδιάζει ο μεγαλύτερος επενδυτής στην Ελλάδα το CVC Capital Partners
Την εξαγορά επιχείρησης από τον χώρο των γαλακτομικών προϊόντων (dairy) σχεδιάζει ο μεγαλύτερος επενδυτής στην Ελλάδα το CVC Capital Partners, σύμφωνα με έγκυρες τραπεζικές πηγές.
Σχεδόν ένα μήνα μετά απο την επίσημη ανακοίνωση της εξαγοράς της Vivartia απο το Αμερικανικό Fund (1 Δεκεμβρίου 2020), η ομάδα που έχει την ευθύνη για τις επενδύσεις του fund στην Ελλάδα (κ. Άλεξ Φωτακίδης) ξεκίνησε την αναζήτηση εταιρειών οι οποίες θα ενισχύσουν την αξία τόσο της ΔΕΛΤΑ, όσο και του ομίλου της Vivartia.
Πριν ακόμα ολοκληρώσει την μεγάλη συμφωνία για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής - για την οποία έχει εξασφαλίσει και δάνειο απο την Τράπεζα Εurobank - η ομάδα του fund εργάζεται για την ενίσχυση των εταιρειών που εξαγοράζει, όπως συνέβη άλλωστε και με την περίπτωση των Νοσοκομείων, αλλά και της Skroutz.  

Η στρατηγική

Σύμφωνα με την στρατηγική που ακολουθεί πειθαρχημένα το private equity fund ,μετά τις εξαγορές, ακολουθεί η ανάπτυξη των εταιρειών για ένα διάστημα  5- 7 ετών και στην συνέχεια είτε πραγματοποιείται μια δημόσια προσφορά ΙPO σε χρηματιστήριο, είτε ακολουθεί η εξαγορά από έναν στρατηγικό επενδυτή. 
Υστερα λοιπόν απο τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της Vivartia έναντι 175 εκατ. ευρώ  το αμερικανικό fund αναζητά μεθοδικά εταιρείες οι οποίες δύνανται να μεγιστοποιήσουν την αξία της Vivartia.
 Υπενθυμίζεται ότι, η εξαγορά της Vivartia είχε χρηματοδοτηθεί απο ίδια κεφάλαια του fund ενω είχε αναληφθεί ο δανεισμός των 425 εκατ. ευρώ με συμφωνία με τις τράπεζες για τον δανεισμό των θυγατρικών εταιρειών.
Πρόσφατα, ο επικεφαλής του fund κ. Αλεξ Φωτακίδης στο συνέδριο που διοργάνωσε η Capital Link είχε δηλώσει την εμπιστοσύνη του fund για τις επενδύσεις  στην Ελλάδα λέγοντας ότι, επέλεξε να εγκατασταθεί στην χώρα προκειμένου να παρακολουθεί τις επενδύσεις που έχει πραγματοποιήσει απο το 2015 στον κλάδο της υγείας, στα τρόφιμα, στο ηλεκτρονικό εμπόριο, στις Μαρίνες.  

Ποιός είναι ο κ. Α. Φωτακίδης

Ο κ. Φωτακίδης πριν ενταχθεί στην CVC Capital Markets είχε εργαστεί για πέντε χρόνια στην CIBC World Markets στην  Ευρωπαϊκή Ομάδα μόχλευσης   (Εuropean Leveraged Finance Team).
Κατέχει μεταπτυχιακό στα οικονομικά περιβάλλοντος και φυσικών πόρων και πτυχίο στα οικονομικά και την γεωγραφία, απο το University College London.
Απο το 2006 εντάχθηκε στο CVC και σήμερα είναι επικεφαλής και partner του CVC Capital Markets και του CVC Greece, με έδρα το Λονδίνο.   
Ο κ. Φωτακίδης μιλώντας για τις επενδύσεις στην Ελλάδα είχε τονίσει χαρακτηριστικά, «Στην Ελλάδα είμαστε πιο προσεκτικοί, εστιάζουμε πρωτίστως στην ανάπτυξη, πρέπει να έχουμε υπομονή.
Η μεγάλη πρόκληση είναι να προσελκύσουμε ταλέντα που έφυγαν στο εξωτερικό, να εστιάσουμε στην αναστροφή του braindrain.
Παράλληλα, δεδομένου ότι υπάρχουν μόνο τέσσερις τράπεζες και, άρα, η ρευστότητα είναι περιορισμένη, υποστηρίζουμε τις εταιρείες που είναι στο χαρτοφυλάκιό μας με κεφάλαια».
Τo CVC Capital αποτελεί πλέον τον μεγαλύτερο επενδυτή στην Ελλάδα καθώς έχει επενδύσει περισσότερο από ένα 1 δις. ευρώ και από το 2015 στην Ελλάδα έχει αποκτήσει μονάδες υγείας τις οποίες ενέταξε στο Hellenic Health Care Group (Υγεία, Μετροπόλιταν, Λητώ, Μητέρα), την εταιρεία Ηλεκτρονικού εμπορίου Skroutz, την εταιρεία «Πάμε Διακοπές», D-Marine ενώ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις και για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Εθνική Τράπεζα.
Με έτος ίδρυσης το 1981, το CVC είναι leader στο private Equity και Credit με υπο διαχείριση κεφάλαια 109 δισ. ευρώ, 160 δισ. ευρώ δεσμεύσεις και ένα παγκόσμιο δίκτυο γραφείων σε 23 χώρες ενω η πλατφόρμα του CVC Capital private Equity διαχειρίζεται κεφάλαια άνω των 82 δις. δολαρίων.   

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης