Σύμφωνα με κείμενο που αποκαλύπτει το Reuters, οι ενισχύσεις ύψους σχεδόν 2,3 τρισ. ευρώ που έχουν δοθεί από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης έχουν κρατήσει στη ζωή το 25% των επιχειρήσεων της ΕΕ
Με σημαντική αύξηση των πτωχεύσεων επιχειρήσεων και των επισφαλών δανείων κινδυνεύει η ΕΕ μόλις αρχίσει να επιτυγχάνεται η οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία και οι κυβερνήσεις σταδιακά αποσύρουν τα δημοσιονομικά μέτρα τα οποία διατηρούν πολλές επιχειρήσεις στη ζωή, σύμφωνα με έγγραφο της Κομισιόν το οποίο επικαλείται δημοσίευμα του Reuters την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021.
Τραπεζικό σύστημα
Στο κείμενο εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο αναμένεται να συζητηθεί κατά τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021, επισημαίνεται ότι εξαιτίας της παροχής ενισχύσεων προς τις επιχειρήσεις ύψους σχεδόν 2,3 τρισ. ευρώ οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης έχουν μέχρι στιγμής αποτρέψει τη μετατροπή της έλλειψης ρευστότητας σε κρίση αφερεγγυότητας η οποία με τη σειρά της θα πλήξει το τραπεζικό σύστημα.
Επιχειρήσεις-«ζόμπι»
Χωρίς την παροχή των εν λόγω ενισχύσεων και νέων τραπεζικών δανείων, σχεδόν το ένα τέταρτο των εταιρειών της ΕΕ θα αντιμετώπιζε προβλήματα ρευστότητας έως το τέλος του 2020 μετά την εξάντληση της ταμειακής ρευστότητάς τους εξαιτίας των lockdowns που επιβλήθηκαν για τον περιορισμό της υγειονομικής κρίσης, συμφώνα με το έγγραφο της Κομισιόν.
«Μόλις λήξουν τα άνευ προηγουμένου δημοσιονομικά μέτρα, αρκετές επιχειρήσεις είναι πιθανό να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν τις δανειακές του υποχρεώσεις, οδηγώντας σε έκρηξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων και προκαλώντας κρίση αφερεγγυότητας έναντι του τραπεζικού συστήματος», σύμφωνα με το έγγραφο της Κομισιόν το οποίο επικαλείται το Reuters.
Να σημειωθεί ότι σε ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021 όσον αφορά τη νομισιασματική πολιτική που ακολουθεί η ΕΚΤ, επισημάνθηκε ότι μεγάλο μέρος των ενισχύσεων προς τις επιχειρήσεις κατευθύνθηκε προς επιχειρήσεις-«ζόμπι».
Απεξάρτηση
Σχεδόν οι μισές από όλες τις εταιρείες που είχαν προβλήματα ρευστότητας πέρυσι λόγω της πανδημίας αντιμετώπιζαν ήδη υψηλό κίνδυνο όσον αφορά την αφερεγγυότητά τους πριν από την κρίση, και τώρα διατηρούνται εν λειτουργία μόνο εξαιτίας των κρατικών ενισχύσεων.
Ως εκ τούτου, ήταν πιθανό να βρεθούν αντιμέτωπες με κρίση φερεγγυότητας καθώς θα επιτυγχάνεται η ανάκαμψη, ανέφερε το σημείωμα.
Το Eurogroup της Δευτέρας (15/2) αναμένεται να επικεντρωθεί στον τρόπο διαχείρισης της διαδικασίας απεξάρτησης των επιχειρήσεων από τις κρατικές ενισχύσεις στο μέλλον και στη ανάδειξη με τη βοήθεια επενδυτών του ιδιωτικού τομέα, ποιες εταιρείες είναι βιώσιμες και ποιες είναι «ζόμπι».
Στοχευμένη στήριξη
«Υπάρχει πλήρης συμφωνία ότι η δημοσιονομική στήριξη πρέπει να διατηρηθεί προς το παρόν, επί μακρόν», δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης που συμμετέχει στην προετοιμασία της συνόδου.
«Ωστόσο, αναγνωρίζεται ότι για την υποστήριξη μπορεί να χρειαστεί να αλλάξει σχήμα με το οποίο παρέχεται, ότι θα πρέπει να υπάρξει σταδιακή μετάβαση σε πιο στοχευμένη υποστήριξη».
Σύμφωνα με το έγγραφο της Κομισιόν, ανέφερε ότι το τρίτο τρίμηνο του 2020, τα τραπεζικά δάνεια της ζώνης του ευρώ σε μορατόρια ανήλθαν σε 587 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων περίπου το 60% ήταν εταιρικά δάνεια.
Το δεύτερο τρίμηνο, το μερίδιο των επισφαλών δανείων στη ζώνη του ευρώ στα συνολικά δάνεια ήταν 5,23%.
«Συνολικά, ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων αναμένεται να αυξηθεί σε ολόκληρη την ΕΕ, αν και ο χρόνος και το μέγεθος αυτής της αύξησης παραμένει αβέβαιο», δήλωσε η Επιτροπή.
Ευτυχώς, η ισχυρότερη κεφαλαιακή θέση των τραπεζών σε σύγκριση με την οικονομική κρίση πριν από μια δεκαετία θα τους βοηθήσει να απορροφήσουν καλύτερα αυτή τη φορά τους κλυδωνισμούς, ανέφερε η Επιτροπή.
Περισσότερο σοβαρά επηρεάστηκαν τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια, όπου τα 3/4 αντιμετώπισαν προβλήματα ρευστότητας, αλλά και οι μεταφορές, η αυτοκινητοβιομηχανία, η αγορά μετάλλων και η υφαντουργία.
Οι υπηρεσίες επικοινωνίας, τα τρόφιμα και τα φαρμακευτικά προϊόντα και οι υπολογιστές και τα ηλεκτρονικά προϊόντα είχαν καλύτερες επιδόσεις.
Ταμειακά αποθέματα
Εξαιτίας των lockdowns, οι εταιρείες χρησιμοποίησαν τα ταμειακά τους αποθέματα και αυξησαν την πιστωτική τους επέκταση καθώς και χρησιμοποίησαν τις κρατικές ενισχύσεις.
Η πιστωτική επέκταση αυξήθηκε περισσότερο στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία, αναστρέφοντας μία 10ετία πτώσης του εταιρικού χρέους προς τις τράπεζες, ανέφερε το έγγραφο.
Οι υπουργοί Οικονομικών θα πρέπει τώρα να εξετάσουν μέτρα πώς να διατηρήσουν τα πιστωτικά κανάλια ανοιχτά σε βιώσιμες εταιρείες καθώς η πιστωτικές ανάγκες έχουν εκτοξευθεί σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών