Τι θα συμβεί βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα στις Πειραιώς, Attica Bank και Ελλάκτωρ
1)Η Πειραιώς καθώς στις 7 Μαΐου ημέρα Παρασκευή θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των 1,20 δισεκ. νέων μετοχών που προήλθαν από την αύξηση κεφαλαίου.
2)Η μετοχή του Ελλάκτωρ καθώς θα προχωρήσει η αύξηση κεφαλαίου των 120,5 εκατ στην τιμή των 0,90 ευρώ.
3)Η Attica bank η οποία μετά τις αποκαλύψεις σοκ, την κεφαλαιακή ανεπάρκεια και τα limit down στην μετοχή χρήζει προσοχής πως θα κινηθεί βραχυπρόθεσμα.
Η Attica bank – δυστυχώς – για πολλά τρίμηνα παραπληροφορούσε το επενδυτικό κοινό.
Πως θα κινηθεί η Πειραιώς;
Η μετοχή της τράπεζας Πειραιώς ήταν προβλέψιμη σε μεγάλο βαθμό.
Αρχικά κυριάρχησε η ανατιμητική κερδοσκοπία αλλά νομοτελειακά το χάσμα μεταξύ τρέχουσας τιμής στα 2 ευρώ και της τιμής της αύξησης κεφαλαίου στα 1,15 ευρώ θα έκλεινε.
Το βασικό ερώτημα είναι πόσο θα κλείσει;
Με σημερινές τιμές 2 ευρώ Χ 1,25 δισεκ. μετοχές = 2,5 δισεκ. ευρώ, κεφαλαιοποίηση 2,5 δισεκ. δηλαδή πλησίον της Eurobank στα 2,96 δισεκ. δεν δικαιολογείται.
Τι σημαίνει δεν δικαιολογείται;
Η Πειραιώς ξέρουμε ότι τελικά θα απομείνει με 4,9 δισεκ. κεφάλαια στην τελευταία φάση εξυγίανσης της ενώ πριν θα έχουν φθάσει στα 9,7 με 9,8 δισεκ. τα κεφάλαια.
Περίπου 5 δισεκ. θα δαπανηθούν για εξυγίανση.
Ξέρουμε λοιπόν ότι 2,5 δισεκ. που είναι η θεωρητική αποτίμηση της Πειραιώς σε τρέχουσες τιμές διά τα 4,9 δισεκ. κεφάλαια (P/BV) = 0,51 περίπου οριακά χαμηλότερα από την αποτίμηση της Eurobank.
Όμως και με όρους P/E και με εκτιμώμενα κέρδη το 2022 στα 300 εκατ ευρώ σημαίνει 2,5 δισεκ. διά 300 εκατ = 8,3x
Ήδη η Πειραιώς είναι ακριβή και με όρους P/BV και με όρους P/E.
Ποια η δίκαιη αξία της μετοχής της Πειραιώς;
Για να απαντηθεί πρακτικά και όχι θεωρητικά το ερώτημα αυτό θα πρέπει να δούμε τις εξής παραμέτρους
Α)Η τιμή του παραγώγου στα 1,45 ευρώ σηματοδοτεί πτώση 27% για την μετοχή στο χρηματιστήριο.
Β)Η συνολική χρηματιστηριακή αξία θα πρέπει να είναι ευλόγως συγκρινόμενη με τις αποτιμήσεις των άλλων τραπεζών.
Δεν μπορεί να έχει την αποτίμηση της Eurobank, οπότε ποια η δίκαιη αποτίμηση;
Γ)Η τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή στα 2 ευρώ (5 Μαΐου 2021) βρίσκεται 74% υψηλότερα από την τιμή της αύξησης κεφαλαίου;
Υπάρχει λογική να δοθεί τέτοιο bonus στον νέο μέτοχο;
Προφανώς και όχι.
Δηλαδή ένας επενδυτής που επένδυσε στην αύξηση 1.000.000 ευρώ σήμερα η θεωρητική αξία της επένδυσης του είναι 1.740.000 ευρώ μπορεί να μοιράζει το ελληνικό χρηματιστήριο τέτοια δώρα;
Προφανώς και όχι.
Με βάση αυτά τα δεδομένα ποια η δίκαιη αξία της μετοχής της Πειραιώς;
Θα πάρουμε ως παραδοχή ότι η αποτίμηση της Πειραιώς πρέπει να κινείται σε ένα εύρος από 1,6 με 1,8 δισεκ. ευρώ αρχικώς που σημαίνει 1,28 με 1,45 ευρώ ανά μετοχή δηλαδή να κινείται με discount έναντι του παραγώγου και με premium 25% σε σχέση με την τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 1,15 ευρώ.
Η μετοχή λοιπόν της Πειραιώς θα μπορούσε βραχυπρόθεσμα να βρεθεί έως την ζώνη των 1,28 με 1,45 ευρώ και με προοπτική μεσοπρόθεσμα να αποτιμάται στα 1,60 ευρώ δηλαδή να έχει αποτίμηση (1,6 ευρώ Χ 1,25 δισεκ. μετοχές = 2 δισεκ. ευρώ)
Τα 2 δισεκ. ευρώ χρηματιστηριακή αξία περιλαμβάνουν τα 1,38 δισεκ. νέα κεφάλαια και τα 600 εκατ που ήταν η αποτίμηση της Πειραιώς πριν την αύξηση κεφαλαίου, άθροισμα όλων αυτών 2 δισεκ. ευρώ.
Εάν η μετοχή σταθεροποιηθεί στην ζώνη των 1,60 ευρώ αυτό σημαίνει premium 40% σε σχέση με την τιμή της αύξησης κεφαλαίου στα 1,15 ευρώ.
Μια καλή απόδοση για τους νέους μετόχους της Πειραιώς που συμμετείχαν στην αύξηση κεφαλαίου.
Η Πειραιώς θα μπορούσε να παραμείνει στην ζώνη των 1,60 ευρώ για κάποιο διάστημα έως ότου η αγορά δει να ολοκληρώνεται η διαδικασία άντλησης κεφαλαίων στα 3 δισεκ. ευρώ και να προχωράει η εξυγίανση.
Πως θα κινηθεί ο Ελλάκτωρ;
Ο Ελλάκτωρ προχωράει στην αύξηση κεφαλαίου των 120,5 εκατ ευρώ με τιμή τα 0,90 ευρώ.
Η μετοχή στο χρηματιστήριο του Ελλάκτωρ βρίσκεται στα 1,30 ευρώ (5 Μαΐου 2021) δηλαδή διαπραγματεύεται με premium 44% σε σχέση με την τιμή της αύξησης που δεν δικαιολογείται.
Οπότε αναμένουμε σύγκλιση της μετοχής του Ελλάκτωρ προς την τιμή της αύξησης κεφαλαίου.
Έως τώρα η μετοχή του Ελλάκτωρ έδειχνε αξιοσημείωτη αντοχή επειδή οι βασικοί μέτοχοι Reggeborgh και Greenhill αγόραζαν για να ελέγξουν τις μετοχικές ισορροπίες.
Πλέον οι αγορές θα σταματήσουν ή θα περιοριστούν δραστικά, οπότε η μετοχή του Ελλάκτωρ θα υποχωρήσει.
Να σημειωθεί ότι οι βασικοί μέτοχοι η Greenhill και η Reggeborgh θα ασκήσουν πλήρως τα δικαιώματα τους και θα αγοράσουν και τυχόν αδιάθετες μετοχές.
Πιθανή δίκαιη τιμή στα 1,10 με 1,15 ευρώ βραχυπρόθεσμα με προοπτική κάτω από το 1 ευρώ προσεχώς… και μεσοπρόθεσμα να ξαναβρεθεί στη ζώνη του 1,30 με 1,40 ευρώ.
Τι συμβαίνει με την Attica bank;
Η περίπτωση της Attica bank είναι αξιοσημείωτη, για το πώς μια τράπεζα έχει παραπλανήσει και παραπληροφορήσει το επενδυτικό κοινό.
Είχε 494 εκατ κεφάλαια στο τέλος του 2019 και βρέθηκε με 206 εκατ κεφάλαια στο τέλος του 2020.
Εμφάνισε ζημίες -306 εκατ επειδή υποχρεώθηκε να αποκαλύψει την μεγάλη ζημία στην τιτλοποίηση Artemis 1 για την οποία διενεργήθηκε πρόβλεψη – που έφθασε συνολικά στο δ΄ τρίμηνο του 2020 στα 286 εκατ ευρώ –
Η μετοχή βρέθηκε στα 0,14 ευρώ στο -29,98% στις 5 Μαΐου 2021.
Η Attica bank αποδείχθηκε όχι μόνο ότι παραποιούσε τα οικονομικά στοιχεία αλλά θα ενεργοποιηθεί ο νόμος για το DTC την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση στα 421 εκατ ευρώ.
Με κεφάλαια 206 εκατ το DTC ανέρχεται στα 421 εκατ.
Η Attica bank είναι στην κυριολεξία default και για τον λόγο αυτό το κράτος αποφάσισε να την στηρίξει εντάσσοντας την τιτλοποίηση Omega και Artemis στον Ηρακλή 2 κατά παρέκκλιση…
Η δίκαιη αξία της μετοχής της Attica bank μπορεί να είναι κάτω από τα 0,10 ευρώ - εύρος 0,05 με 0,10 ευρώ - πριν ξεκινήσει να ανακάμπτει - η τράπεζα θα χρειαστεί σίγουρα κεφάλαια και αυτό που έχει συμβεί με την ανοχή της εποπτικής αρχής της Τράπεζας της Ελλάδος δεν έχει προηγούμενο.
Στην Attica bank πρέπει να καταστεί σαφές ότι η χρηματιστηριακή της αξία είναι 65% χαμηλότερα από τις τρέχουσες τιμές ή 0,05 ευρώ.
Ένα οικονομικό site εδώ και 5 χρόνια αποκάλυπτε την αλήθεια για την Attica bank… και το site αυτό ονομάζεται bankingnews.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών