Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σκυλακάκης: Κονδύλια ύψους έως 7,9 δισ. το 2021 από το Ταμείο Ανάκαμψης - Επιβεβαίωση BN

Σκυλακάκης: Κονδύλια ύψους έως 7,9 δισ. το 2021 από το Ταμείο Ανάκαμψης - Επιβεβαίωση BN
Μετά την προκαταβολή των 4 δισ. ευρώ αναμένεται να ακολουθήσει η καταβολή της πρώτης δόσης με βάση τα ορόσημα και τους στόχους που έχουν τεθεί
Σχετικά Άρθρα

Κονδύλια ύψους έως 7,9 δισ. ευρώ αναμένεται να εκταμιευτούν φέτος για την Ελλάδα από το Σχέδιο Ανάκαμψης προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών, επιβεβαιώνοντας το σχετικό ρεπορτάζ του bankingnews.gr
Όπως σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης, η χώρα μας είναι η δεύτερη απο τις χώρες - μέλη που κατέθεσε σχέδιο στην Κομισιόν.
Ετσι μετά την προκαταβολή των 4 δισ. ευρώ αναμένεται να ακολουθήσει η καταβολή της πρώτης δόσης με βάση τα ορόσημα και τους στόχους που έχουν τεθεί.

Άριστη συνεργασία με την Κομισιόν

Ο Θ. Σκυλακάκης υπογράμμισε ότι υπάρχει άριστη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ότι η ελληνική κυβέρνηση βαδίζει με βάση τους ευρωπαικούς κανόνες. Η Ελλάδα είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών θα λάβει τα δάνεια ύψους 13 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ έχει καταρτίσει σχέδιο βάση του οποίου τα δάνεια αυτά περνούν στον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να δοθούν κίνητρα για αύξηση των επενδύσεων. Οπως είπε τα 59 δισ. ευρώ που κινητοποιούνται συνολικά είναι αποτέλεσμα της δομής του σχεδίου: Από τα δάνεια, από την εκτεταμένη συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, με συγχρημαδοτούμενα σχέδια.
Ο Θ. Σκυλακάκης επισήμανε ότι το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης έχει κατά 90% ήδη προσδιορισμένα έργα και ότι προβλέπει την μεγαλύτερη κινητοποίηση μεταρρυθμίσεων στην Ευρώπη. Σε ότι αφορά τον προσδιορισμό των έργων έφερε ως παράδειγμα τη σημερινή έγκριση του έργου για τη ψηφιακή αναμόρφωση των αρχείων του κράτους.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι στόχος είναι να διπλασιάσουμε το ύψος των δημοσίων επενδύσεων το 2022. Δηλαδή πρέπει να αυξηθεί από τα 5 στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ κάτι που, όπως είπε, «με την παλιά Ελλάδα ήταν αδιανόητο, με την καινούργια Ελλάδα είναι δύσκολα εφικτό».

Όπως έχει μεταδώσει το bankingnews.gr

Ευρωπαϊκούς πόρους έως 7,8 δισ. ευρώ επιδιώκει φέτος η Ελλάδα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.
Μαζί δηλαδή με τις προκαταβολές των 3,9 δισ. ευρώ να έρθει και η πρώτη δόση δανείων και επιχορηγήσεων, αντίστοιχου ύψους, από το Ταμείο. Αυτός τουλάχιστον είναι ο στόχος, ωστόσο τίποτα ακόμα δεν έχει κλειδώσει καθώς το παζάρι με τους θεσμούς θα συνεχιστεί μέχρι το παρά ένα της εκταμίευσης των προκαταβολών.

Η πρώτη δόση άλλωστε, όπως και αυτές που θα ακολουθήσουν θα απελευθερώνονται αφού ελεγχθεί ότι η ελληνική πλευρά είναι απόλυτα συνεπής με τον χρόνο παράδοσης των επενδυτικών έργων.
Πρακτικά, η Ελλάδα θα παραδίδει μεταρρυθμίσεις και θα παίρνει χρήματα από το ευρωπαϊκό Ταμείο.
Πρώτο χρονικό ορόσημο για τα έργα θα είναι μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021, που σημαίνει ότι τα 3,9 δισ. ευρώ της δόσης, από τα οποία τα 1,72 δισ. ευρώ είναι επιχορηγήσεις και τα υπόλοιπα 2 δισ. ευρώ είναι δάνεια που βαρύνουν το δημόσιο χρέος, θα έρθουν μετά τις προκαταβολές που υπολογίζονται τον Αύγουστο.

Το καλό βέβαια είναι ότι τα χρονικά ορόσημα τα επιλέγει η κυβέρνηση και όχι οι θεσμοί, οπότε υπάρχει μια ευελιξία την οποία μπορεί να αξιοποιήσει η ελληνική πλευρά ώστε να αποφύγει τα πέναλτι και τον «ξαφνικό θάνατο», που ανά πάσα στιγμή θα είναι πάνω στο τραπέζι μέχρι τον Ιούλιο του 2026 που θα λειτουργεί το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ολιγωρίες στον μηχανισμό εκταμίευσης δεν πρόκειται να υπάρξουν για καμία χώρα δεδομένου ότι τα κεφάλαια θα πρέπει να δεσμευτούν στο σύνολό τους έως το 2023 και να απορροφηθούν έως το τέλος του 2026.

Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, «δεν μπορούμε να απορροφήσουμε ούτε λιγότερα, ούτε περισσότερα από αυτά που έχουν προϋπολογιστεί.
Πρέπει να απορροφήσουμε ακριβώς τα ίδια ποσά». Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, στην περίπτωση των υπερβάσεων θα πρέπει «τα παραπάνω λεφτά να τα βάλουμε εμείς, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων».
Είναι ένα ζήτημα που δεν ενοχλεί τους θεσμούς, αλλά μόνο την Αθήνα στο κομμάτι της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, οπότε σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξουν επιβαρύνσεις στο έλλειμμα. Από την άλλη βέβαια διατηρείται η δυνατότητα συμψηφισμού δαπανών που έχουν περισσέψει από έργα με κονδύλια από άλλα όπου έχει υπάρξει υπέρβαση.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, τόνισε ότι με βάση τον μέχρι τώρα προγραμματισμό μπορούμε να απορροφήσουμε για φέτος πόρους ύψους 4 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στην προκαταβολή του 13%, αλλά όπως είπε «θα επιδιώξουμε να πετύχουμε μεγαλύτερο ποσό».
Επισήμανε πάντως ότι από το 2022 έως και το 2026 η Ελλάδα θα ωφελείται κάθε χρόνο με πόρους ύψους 5,7 δισ. ευρώ.
Ανέφερε επίσης ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχουν ενεργοποιηθεί τέσσερα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης, συνολικού προϋπολογισμού 1,5 δισ. ευρώ, που θα αφορούν αποκλειστικά μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Τα προγράμματα αυτά και ο αντίστοιχος προϋπολογισμός τους έχουν ως εξής:

  1. Ψηφιακός μετασχηματισμός επιχειρήσεων, 375 εκατ. ευρώ
  2. Διαφοροποίηση τουριστικού προϊόντος, 260 εκατ. ευρώ
  3. Παρεμβάσεις στον αγροτοδιατροφικό τομέα, 520 εκατ. ευρώ
  4. «Εξοικονομώ», 420 εκατ. ευρώ.

Μάριος Χριστοδούλου

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης