Πόσες «κρυφές – άτυπες αυξήσεις κεφαλαίου» έχει υλοποιήσει η Εθνική τράπεζα;
Γιατί το αναφέρουμε αυτό;
Γιατί από διάφορες κινήσεις κυρίως εκτάκτων εσόδων, από το Titlos το πρώην swaps της Goldman Sachs και άλλα swaps με το ελληνικό δημόσιο η Εθνική τράπεζα ούτε λίγο ούτε πολύ συγκέντρωσε 2 δισεκ. ευρώ και ουσιαστικά υλοποιώντας άτυπα μια μεγάλη αύξηση κεφαλαίου και όλα αυτά από τις αρχές του 2020 δηλαδή σε διάστημα 18 μηνών.
Μάλιστα αυτό συνέβη σε τρεις δόσεις εξου και η αναφορά σε κρυφές και άτυπες αυξήσεις κεφαλαίου.
Μόνο το 2021 θα επιτύχει κέρδη 850 εκατ ευρώ με 491 εκατ έκτακτα που αυτό μεταφράζεται σε συνολικά καθαρά κεφάλαια 5,85 δισεκ. ευρώ στο τέλος του 2021 από 5,47 δισεκ. στο α΄ τρίμηνο του 2021.
Με αποτίμηση στο χρηματιστήριο 2,3 δισεκ. και δυνητικά κεφάλαια 5,85 δισεκ. η σχέση P/BV διαμορφώνεται σε 0,39 και καθίσταται σχετικά φθηνή μετοχή έναντι των άλλων βασικών ανταγωνιστών της δηλαδή Alpha bank και Eurobank.
Η Εθνική τράπεζα σχεδιάζει επιστροφή κεφαλαίου έως 500 εκατ ή 0,54 ευρώ ανά μετοχή το 2022 υπό 4 όρους
Η Εθνική τράπεζα σχεδιάζει επιστροφή κεφαλαίου έως 500 εκατ ευρώ ή 0,54 ευρώ ανά μετοχή το 2022 υπό τρεις όρους
1)Να επιτύχει κέρδη 490 εκατ που έχει θέσει ως στόχο
2)Το NPEs ratio να διαμορφωθεί στο 6% ή 1,8 δισεκ. το 2022
3)Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να προχωρήσει το placement του 20% της Εθνικής τράπεζας.
4)Με βάση τα υφιστάμενα κεφάλαια και τα κέρδη που θα προστεθούν το 2022, η Εθνική θα διαθέτει σχεδόν 6 δισεκ. κεφάλαια ή πάνω από 20% συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας από 18,8% που διαμορφώνεται με Εθνική Ασφαλιστική και τιτλοποίηση Frontier.
Επίσης με όρους fully loading CET 1 η τράπεζα βρίσκεται στο 14% όταν η κεφαλαιακή απαίτηση βρίσκεται στο 10,75% και ο ελάχιστος συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας 14,25%.
Υπενθυμίζεται ότι το DTC η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση της Εθνικής είναι 4,3 δισεκ. ευρώ.
Με βάση την εμπλοκή του δημοσίου στις ανακεφαλαιοποιήσεις και στο μετοχικό κεφάλαιο, ως γνωστό οι τράπεζες δεν μπορούν να διανείμουν μέρισμα.
Ωστόσο από το 2022 θα δίνεται η δυνατότητα να επιστρέφουν κεφάλαιο και η Εθνική τράπεζα εξετάζει το ενδεχόμενο να επιστρέψει έως 500 εκατ κεφάλαιο που αναλογεί σε 0,54 ευρώ ανά μετοχή.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι μέτοχοι της Εθνικής αποκτούν ένα πλεονέκτημα έναντι των άλλων μετόχων.
Ο σχεδιασμός για placement προχωράει 20% τον Οκτώβριο 2021
Ο σχεδιασμός για placement από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας του 20% από το 40,3% που κατέχει στην Εθνική τράπεζα… προχωράει και πιθανότατα να υλοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2021.
Το 20% της Εθνικής τράπεζας αποτιμάται σήμερα 440 εκατ.
Να σημειωθεί ότι το κυοφορούμενο placement θα κρατήσει σχετικά χαμηλά την χρηματιστηριακή αποτίμηση της Εθνικής τράπεζας.
Συν τοις άλλοις και η Εθνική θα ήθελε μια λογική τιμή εισόδου για τους νέους επενδυτές… ώστε να καρπωθούν υπεραξίες μετά το placement.
Υπάρχουν σοβαροί διεθνείς επενδυτές ενδιαφερόμενοι.
Ήδη στην Εθνική Τράπεζα έχουν επενδυτικές θέσεις οι εξής επενδυτές
Η Blackrock με ποσοστό 4,9%
Η Norges Bank Investment Management με ποσοστό 2,39% το οποίο διαχειρίζεται 1,23 τρισεκ. δολάρια.
Το Massachusetts MFS Investment Management με ποσοστό 0,65% το οποίο είναι επενδυτικό ταμείο από την Μασαχουσέτη των ΗΠΑ και διαχειρίζεται 530 δισεκ. υπό διαχείριση κεφάλαια.
Το Vanguard από την Πενσυλβάνια των ΗΠΑ με ποσοστό 1,86% στην Εθνική. Το Vanguard διαχειρίζεται 7,2 τρισεκ. δολάρια.
Θέση στην Εθνική κατέχει και η Alpha bank asset management με ποσοστό 1,38%.
Με βάση ορισμένες πληροφορίες η Blackrock, το Norges Bank Investment Management και το MFS Investment Management από την Μασαχουσέτη θα ήθελαν να αυξήσουν το ποσοστό τους στην Εθνική οπότε θα μπορούσε το placement του 20% των μετοχών της Εθνικής που θα πραγματοποιηθεί με διεθνές και ελληνικό βιβλίο προσφορών να καλυφθεί πλήρως από 6-10 διεθνείς επενδυτές.
Με το placement δεν μεταβάλλονται τα κεφάλαια της Εθνικής.
Τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν θα αφορούν την επένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Ωστόσο η Εθνική θα κερδίσει περισσότερους ξένους επενδυτές, μεγαλύτερη διασπορά μετοχών – free float – εξέλιξη που θα επιδράσει και στις μελλοντικές αποφάσεις της MSCI.
Για την Εθνική Τράπεζα μείωση του ποσοστού του ΤΧΣ θα είναι μια θετική εξέλιξη για την αποτίμηση… θα μπορούσε να την αυξήσει κατά 400-500 εκατ ευρώ από τις τρέχουσες τιμές δηλαδή στα 2,7 δισεκ.
Αναβάθμιση στον MSCI standard στις 11 Νοεμβρίου
Μια μείωση του ποσοστού του δημοσίου στην Εθνική Τράπεζα θα δώσει κίνητρο στην Morgan Stanley Capital International (MSCI) να αναβαθμίσει την Εθνική στον δείκτη MSCI standard.
Εάν η πώληση πραγματοποιηθεί πριν το τέλος του 2021… η MSCI θα μπορούσε να αναβαθμίσει την Εθνική στις 11 Νοεμβρίου 2021.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών