Τα πλουσιότερα κράτη διανέμουν με αργούς ρυθμούς τα εμβόλια στα φτωχότερα για να αποτραπεί η εξάπλωση της παραλλαγής Delta του Covid, με κίνδυνο εκατομμυρίων ζωών, προειδοποίησε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Ο Tedros Adhanom Ghebreyesus, γενικός διευθυντής της Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι η διανομή των εμβολίων είναι «μόνο μια σταγόνα, που ξεπεράστηκε από τις παραλλαγές», αφού προέκυψε ότι η μετάλλαξη Delta υπάρχει τώρα σε τουλάχιστον 98 χώρες.
Η προειδοποίησή του ήρθε όταν η Dame Sarah Gilbert, η καθηγήτρια της Οξφόρδης που ηγήθηκε της ομάδας πίσω για το εμβόλιο της Οξφόρδης / AstraZeneca, ζήτησε προσοχή για τις προτάσεις εμβολιασμού παιδιών στο Ηνωμένο Βασίλειο.
«Πρέπει να εξισορροπήσουμε τη γνώμη μας σχετικά με τον εμβολιασμό παιδιών σε χώρες με υψηλό εισόδημα με τον εμβολιασμό στον υπόλοιπο κόσμο, επειδή πρέπει να σταματήσουμε τη μετάδοση αυτού του ιού παγκοσμίως», είπε.
Μεγάλη ανησυχία
«Δεν είμαστε εντελώς έξω από το δάσος.
Και γι 'αυτό ανησυχώ πολύ για τη λήψη εμβολίων σε όλο τον κόσμο, γιατί πρέπει να σταματήσουμε τη μετάδοση του ιού.
Θα μπορούσε να μας δώσει μια νέα παραλλαγή που θα είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί» σημείωσε.
Ο Ghebreyesus τόνισε ότι οι ηγέτες παγκοσμίως πρέπει να διασφαλίσουν ότι τουλάχιστον το 10% των ανθρώπων σε όλες τις χώρες θα πρέπει να εμβολιαστούν έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, έτσι ώστε να προστατεύονται τα ευάλωτα άτομα και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας.
Σε 98 χώρες η μετάλλαξη Delta
«Η παραλλαγή Delta είναι επικίνδυνη και συνεχίζει να εξελίσσεται και να μεταλλάσσεται, κάτι που απαιτεί συνεχή αξιολόγηση και προσεκτική προσαρμογή της απάντησης της δημόσιας υγείας», δήλωσε ο Ghebreyesus, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Guardian».
«Το στέλεχος Delta έχει εντοπιστεί σε τουλάχιστον 98 χώρες και εξαπλώνεται γρήγορα σε χώρες και με χαμηλή και υψηλή κάλυψη εμβολιασμού.
«Ο κόσμος πρέπει να μοιράζεται δίκαια προστατευτικά εργαλεία, οξυγόνο, δοκιμές, θεραπείες και εμβόλια.
Μέχρι τον επόμενο Ιούλιο, το 70% των ανθρώπων σε κάθε χώρα θα πρέπει να εμβολιαστούν», πρόσθεσε.
«Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιβραδυνθεί η πανδημία, να σωθούν ζωές και να οδηγηθούμε σε μια πραγματικά παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, και στην πορεία να αποτραπεί η επικράτηση περαιτέρω επικίνδυνων παραλλαγών», συμπλήρωσε.
Μέγιστος κίνδυνος
«H Delta σαρώνει την ΕΕ όπως και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ευτυχώς, και αυτοί εμβολιάζονται με πολύ γρήγορο ρυθμό, και όπως το Ηνωμένο Βασίλειο πιθανότατα ξεπερνά το μέγιστο κίνδυνο, αν και το καλοκαίρι θα είναι δύσκολο», προειδοποίησε ο καθηγητής James Naismith, διευθυντή του Ινστιτούτου Rosalind Franklin της Οξφόρδης
«Αλλά με τόσο λίγα άτομα στις αναπτυσσόμενες χώρες που έχουν εμβολιαστεί, το σημείο μέγιστου κινδύνου είναι μπροστά.
Μόλις ξεκινήσει η Delta, θα κατακλύσει τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης πολύ γρήγορα, εκτός εάν βελτιωθεί ο εμβολιασμός.
Τα συστήματα υγείας με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν θα οδηγήσουν σε δυσανάλογη αύξηση των θανάτων καθώς εξαντλείται το οξυγόνο, οι επαγγελματίες του τομέα της υγειονομικής περίθαλψης πλήττονται και η περίθαλψη για άλλες νόσους σταματά.
Πρέπει να δοθεί περισσότερο βάρος για το εάν ο εμβολιασμός μικρών παιδιών στον πλούσιο κόσμο είναι εξίσου σημαντικός και ηθικά δικαιολογημένος με τον εμβολιασμό εργαζομένων και των πιο ευάλωτων στις αναπτυσσόμενες χώρες », επισημαίνει ο Naismith.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών