Mετά τη μάχη της ΔΕΘ, σειρά στην κυβερνητική ατζέντα έχουν τα ζητήματα διπλωματίας και οικονομικής διπλωματίας.
Ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη την προσεχή Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021 και θα παρακαθίσει σε δείπνο που θα οργανώσει ο Σαρλ Μισέλ.
Λόγω των αυστηρών περιορισμών εξαιτίας της πανδημίας, φέτος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα επιτρέπεται περιορισμένος αριθμός συναντήσεων και μελών αντιπροσωπειών του Οργανισμού, ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης θα έχει μερικές σημαντικές επαφές:
Συνάντηση με τον Μπραντ Σμίθ για επενδύσεις της Microsoft
Με τον πρόεδρο της Microsoft, Μπραντ Σμιθ, με τον οποίο διατηρεί πολύ καλή προσωπική σχέση.
Οι δύο άνδρες είχαν γνωριστεί στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός τον Ιανουάριο του 2020 και ακολούθησαν η μεγάλη επένδυση της Microsoft στην Αθήνα (Data Center).
Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει στον κ. Σμιθ τις συνέργειες που μπορούν να προκύψουν και σε άλλους τομείς με την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας και τις δυνατότητες που υπάρχουν για αυξημένες επενδύσεις και ενίσχυση της συνεργασίας με τη Microsoft στην Ελλάδα.
Συνάντηση με τον Μοχάμεντ Μένφι για να διαβλέψει τις προθέσεις του
Επίσης, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Μοχάμεντ Μένφι στον οποίο θα εκφράσει εκ νέου τη στήριξή του για τη «νέα Λιβύη» και την Κυβέρνησή της, με φόντο τις εκλογές στη χώρα στο τέλος του έτους.
Σκοπός της ελληνικής διπλωματίας είναι να ενισχυθεί η συνεργασία των δύο χωρών, όταν γνωρίζουμε ότι τα τελευταία χρόνια είχαν αναπτυχθεί ισχυροί δεσμοί της Λιβύης με την Τουρκία με αποτέλεσμα να υπογραφεί το τουρκολυβικό σύμφωνο.
Πριν λίγους μήνες λειτούργησε εκ νέου η ελληνική πρεσβεία στην Λιβύη και μετά τις εκλογές, η επιδίωξη της Ελλαδας είναι αφενός να φύγουν τα τουρκικά στρατεύματα αλλά και να αναπτύξει ισχυρές οικονομικές σχέσεις. Άλλωστε, γεωστρατηγικά το παιχνίδι, πλέον, έχει στραφεί προς την Αίγυπτο και τις επαφές της με Ελλάδα και Τουρκία.
Συνάντηση με ομογένεια και τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο με φόντο τις εκλογές…
Το ταξίδι Μητσοτάκη θα έχει και προεκλογικό χαρακτήρα λένε ορισμένοι καθώς ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με μέλη και εκπροσώπους της ομογένειας και έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς στις επόμενες εκλογές μεγάλο μέρος της ομογένειας θα ψηφίσει.
«Μετά από 40 χρόνια ατέρμονων συζητήσεων αυτή η κυβέρνηση πέτυχε οι Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους, είχε αναφέρει ο Πρωθυπουργός στους Έλληνες της Αμερικής τον Ιανουάριο του 2020.
Η ψήφος των ομογενών θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο και το Μαξίμου γνωρίζει ότι η ΝΔ έχει ρεύμα στις τάξεις των ομογενών. Θα συναντηθεί, επίσης με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο όπου θα ξεναγήσει τον Πρωθυπουργό στη νέα εκκλησία Αγίου Νικολάου στο Ground Zero. Eπίσης, η στήριξη στον Ελπιδοφόρο είναι στήριξη της ομογένειας όταν, μάλιστα, είναι γνωστό ότι συμφέροντα προσπαθούν να βάλουν τρικλοποδιές στον Αρχιεπίσκοπο.
Συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν, τρίτη στην σειρά – Η Αθήνα και ο γαλογερμανικός άξονας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί επίσης με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Μετά θα φύγει για το Παρίσι όπου θα έχει τετ α τετ με τον Εμανουέλ Μακρόν, λίγες μέρες μετά την παρουσία του Γάλλου Προέδρου στην Αθήνα για τη Σύνοδο Κορυφής της EUMED.
Εκεί θα παραβρεθεί στην έκθεση Παρίσι- Αθήνα: Γέννηση της Σύγχρονης Ελλάδας.
Οι σχέσεις των δύο ανδρών είναι πολύ καλές πόσο μάλλον όταν ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα παραλάβει και άλλα 6 γαλλικά Rafale, πέραν της πρώτης παραγγελίας.
Είναι η τρίτη φορά που συναντιούνται μετά από λίγο καιρό καθώς συναντήθηκαν στο EUMED αλλά και στη Μασσαλία για το Συνέδριο για την Προστασία της Φύσης.
Όλες αυτές οι συναντήσεις, δείχνουν, σύμφωνα με αναλυτές ότι οι ισχυροί δεσμοί με την Γαλλία σχετίζονται με το ότι πλέον στο γαλλογερμανικό άξονα – μετά τη φυγή της Μέρκελ- μεγάλη δύναμη θα έχει το Παρίσι. Και αυτό δεν περνάει απαρατήρητο από την Αθήνα.
Υπάρχουν κενές ώρες για συνάντηση Ερντογάν - Μητσοτάκη, υπάρχει θέληση; – Γρίφος η συνάντησή τους
Τέλος, παραμένει ερωτηματικό εάν θα μπορέσουν να συναντηθούν Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη.
Παρόλο που η ελληνική πλευρά διαψεύδει τα περί συνάντησης λέγοντας ότι δεν υπάρχει ούτε αίτημα προς την Αθήνα ούτε, όμως, συμπίπτουν τα προγράμματα των δύο ανδρών, η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν κάποιες κενές ώρες στα προγράμματα και των δύο και θα μπορούσε να γίνει αυτή η συνάντηση.
Ωστόσο, είναι ζήτημα στρατηγικής.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Τουρκία προσπαθεί να οξύνει σταδιακά το κλίμα μεταξύ των χωρών με επίκεντρο τις θαλάσσιες ζώνες.
Ωστόσο, στη Νέα Υόρκη η τουρκική διπλωματία πάει για το μεταναστευτικό και το Αφγανιστάν.
Οι δύο άνδρες, Μητσοτάκης και Ερντογάν, έχουν μιλήσει στο τηλέφωνο για τα ζητήματα του μεταναστευτικού αλλά φαίνεται πως η τουρκική διπλωματία θέλει να βάλει όλα τα ζητήματα στο πακέτο των συζητήσεων για να λάβει καλύτερους όρους συμφωνίας.
Για το αν τελικά θα συναντηθούν οι δύο άνδρες, παραμένει ακόμα και τώρα ο γρίφος της Νέας Υόρκης.
Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr
Στροφή στη διπλωματία στην Νέα Υόρκη: Οι 4 κρίσιμες συναντήσεις Μητσοτάκη και ο γρίφος Erdogan στην Νέα Υόρκη
Συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν, τρίτη στην σειρά – Η Αθήνα και ο γαλογερμανικός άξονας
Σχόλια αναγνωστών