(upd3) Στο κόκκινο και ένα βήμα πριν το lockdown βρίσκονται Θεσσαλονίκη και Λάρισα, οι οποίες εξακολουθούν να καταγράφουν υψηλό αριθμό κρουσμάτων, όπως άλλωστε συμβαίνει και στο μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Ελλάδας.
Οι αποφάσεις για το εάν οι δύο αυτές πόλεις θα περάσουν σε καθεστώς μίνι lockdown με τα περιοριστικά μέτρα να αφορούν την κυκλοφορία από τη 01:00 έως τις 06:00 και την απαγόρευση μουσικής σε όλα τα καταστήματα αναμένονται σήμερα Τετάρτη 29/9 από τους ειδικούς, οι οποίοι ανησυχούν ιδιαίτερα για τους χαμηλούς ρυθμούς εμβολιασμούς ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα.
Την ίδια στιγμή, αγωνία υπάρχει και για τα σχολεία, καθώς εκτιμάται ότι περισσότερα από 10.000 παιδιά έχουν βρεθεί θετικά από την επαναλειτουργία της εκπαιδευτικής δραστηριότητας.
Μάλιστα αναφέρεται πως ήδη νοσηλεύονται 15 παιδιά ενώ υπογραμμίζεται πως το 33% των νέων κρουσμάτων αφορά πλέον τους ανήλικους.
Επιπλέον, οι επιστήμονες εκφράζουν την ανησυχία τους για τις επόμενες εβδομάδες, όταν και θα αρχίσει να πέφτει η θερμοκρασία στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και για αυτό καλούν τόσο τους άνω των 60 ετών να σπεύσουν να κάνουν την γ’ δόση του εμβολίου όσο και τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα για δεύτερο συνεχόμενο χειμώνα.
Πάντως, οι ειδικοί ήδη κάνουν λόγο για 5ο κύμα της επιδημίας από τα τέλη Οκτωβρίου και μετά, διατυπώνοντας παράλληλα την ανησυχία τους και για το αναμενόμενο κύμα της εποχικής γρίπης.
Λινού: Σε 15 δευτερόλεπτα η μετάδοση covid σε παιδιά – Να εμβολιαστούν με την γ’ δόση οι άνω των 60
Την ανησυχία της για την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα τις επόμενες εβδομάδες, όταν και θα πέσει η θερμοκρασία, εξέφρασε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού.
Σε δηλώσεις της στον ΑΝΤ1 η κα.Λινού απέδωσε την ανησυχία της στο χαμηλό ρυθμό εμβολιασμού, στο ότι η μάσκα δεν είναι υποχρεωτική παντού αλλά και στο γεγονός ότι λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι θα μαζεύονται στα σπίτια.
«Οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να κατανοήσουν ότι πρέπει να τηρούν τα μέτρα προστασίας» είπε η κα.Λινού, προτείνοντας τα παράθυρα να μένουν ανοικτά ακόμα με χαμηλότερες θερμοκρασίες, ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει ειδική μέριμνα για το κόστος της θέρμανσης.
Μετάδοση σε 15 δευτερόλεπτα
Για τα παιδικά πάρτι σημείωσε ότι καλό θα ήταν να γίνονται με λιγότερα παιδιά και με ανοιχτά παράθυρα, ενώ τόνισε ότι η μετάδοση του ιού μεταξύ των παιδιών γίνεται μέσα σε 15 δευτερόλεπτα.
Να κάνουν όλοι το εμβόλιο της γρίπης
Επιπλέον, τόνισε ότι είναι απαραίτητο να γίνει και το εμβόλιο της γρίπης από όλους, και από τους εμβολιασμένους για τον κορωνοϊό, οι οποίοι όπως είπε «νομίζουν ότι δεν χρειάζονται μέτρα προστασίας».
Παράλληλα, διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τον παράλληλο εμβολιασμό για την γρίπη και τον κορωνοϊό, ενώ για άλλη μια φορά κάλεσε τους πολίτες άνω των 60 να εμβολιαστούν και να κάνουν την τρίτη δόση, γιατί, όπως είπε δεν γνωρίζουμε σε τι ποσοστό προστατεύουν τα αντισώματα.
Παγώνη: Πάμε για δύσκολο χειμώνα – Νοσηλεύονται 15 παιδιά
Για έναν ακόμα δύσκολο χειμώνα λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού έκανε λόγο η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, η οποία αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον χαμηλό ρυθμό των εμβολιασμών.
Σε δηλώσεις της στο ΣΚΑΪ η κα.Παγώνη ανέφερε πως ήδη νοσηλεύονται 15 παιδιά ενώ δεν έχει κλείσει ακόμα το 20ήμερο από το άνοιγμα των σχολείων.
Σημείωσε πως τα σχολεία τον χειμώνα πρέπει να είναι με ανοιχτά τα παράθυρα και τα παιδιά να είναι με τα μπουφάν καθώς όπως εξήγησε η αλλαγή του αέρα είναι το καλύτερο.
Επιπλέον, υποστήριξε πως δεν πρέπει να γίνουν παρελάσεις και εορταστικές εκδηλώσεις τον Οκτώβριο αναφερόμενη στην γιορτή του Αγίου Δημητρίου και την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη.
«Δεν βλέπω να κάνουμε Χριστούγεννα με τέτοιο ρυθμό εμβολιασμών», υπογράμμισε μεταξύ άλλων η κα.Παγώνη, η οποία απηύθυνε έκκληση στους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.
Σταθεροποίηση των κρουσμάτων αλλά σε υψηλά επίπεδα για τις ηλικίες 0-17
Κατά την εβδομάδα 13-18 Σεπτεμβρίου το ποσοστό των κρουσμάτων σε παιδιά και εφήβους περιοριζόταν στο 20-21% επί του συνόλου των ημερήσιων διαγνώσεων, φτάνοντας στο 25% έως 30% τις ημέρες που ακολούθησαν.
Από τα τελευταία δεδομένα προκύπτει μια σχετική σταθεροποίηση στη διασπορά του ιού μεταξύ των ανηλίκων, με τη σημαντική διαφορά στα επιδημιολογικά στοιχεία να εντοπίζεται τις δύο τελευταίες Τρίτες του μήνα.
Συγκεκριμένα, τόσο την αντίστοιχη ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας (21/9) όσο και χθες , οι νέες μολύνσεις παιδιών από κορωνοϊό ξεπέρασαν τις 1.000 επί περίπου 3.000 διαγνώσεων συνολικά, με το σχετικό ποσοστό να ανέρχεται στο αρκετά υψηλό 33%.
Πιο αναλυτικά, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.978 νέα κρούσματα για το τελευταίο 24ωρο, εκ των οποίων τα 1.003 αφορούν σε ανηλίκους 0-17 ετών.
Σημειώνεται ότι πραγματοποιήθηκαν 388.706 διαγνωστικοί έλεγχοι, ενώ υποβλήθηκαν και 503.570 δηλώσεις αποτελέσματος self test και ότι από αύριο Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου ξεκινά η διάθεση των δωρεάν self-test για τον κορωνοϊό στους μαθητές για το πρώτο 15ημερο του Οκτωβρίου.
Παράλληλα, το τελευταίο διάστημα γίνεται σημαντική προσπάθεια ενίσχυσης του εμβολιασμού στις ηλικίες 12-17 με στόχο την προστασία των παιδιών και των εφήβων καθώς και στη δημιουργία «τείχους ανοσίας» έναντι του SARS-CoV-2.
Λύματα και κρούσματα «καίνε» τη βόρεια Ελλάδα
Την ίδια στιγμή, υπ'ατμόν βρίσκονται οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και για ένα ακόμη ζήτημα που εξελίσσεται σε μείζον πρόβλημα τις τελευταίες ημέρες και δεν είναι άλλο από τη σημαντική εξάπλωση που παρατηρείται στις περισσότερες περιοχές της βόρειας Ελλάδας.
Στη χθεσινή 28/9 επιδημιολογική έκθεση, «πρωταθλήτρια» στη λίστα των νέων διαγνώσεων βγαίνει και πάλι η Αττική με 560, αλλά Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ξάνθη κερδίζουν τις εντυπώσεις με τους υψηλούς τριψήφιους αριθμούς κρουσμάτων (435, 183 και 122 αντίστοιχα).
Στην τελευταία, μάλιστα, καταγράφηκε έκρηξη στο ιικό φορτίο των λυμάτων με αύξηση της τάξης του 166%, σε Αττική και Λάρισα το ικό φορτίο επίσης παρουσίασε στατιστικά σημαντική αύξηση (58% και 62% αντίστοιχα), ενώ στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκε οριακή αύξηση 18%.
Με τις τάσεις αυτές, πάντως, θεωρείται σχεδόν αναμενόμενη η εφαρμογή περιοριστικών μέτρων (μίνι lockdown) στην Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ) Λάρισας.
Σημαντική επιβάρυνση παρατηρείται, ακόμη, στην Αλεξανδρούπολη όπου το ιικό φορτίο των λυμάτων αυξήθηκε κατά 198% (56 κρούσματα στην ΠΕ Έβρου), καθώς και σε Ημαθία (93), Πιερία (76), Πέλλα (72), Δράμα (64), Καβάλα (59) και Καστοριά (33), που βρίσκονται ήδη σε καθεστώς lockdown μαζί με την Αργολίδα (24), καθώς και στη Χαλκιδική (73 κρούσματα).
Από τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων ξεχωρίζουν, τέλος, αυτή την εβδομάδα τα Ιωάννινα και ο Βόλος με αύξηση κατά 42% και 36% αντίστοιχα, αλλά και μείωση κατά 67% και 62% στο ιικό φορτίο Πάτρας και Ρεθύμνου.
Ξεπέρασαν τους 1.000 οι θάνατοι τον Σεπτέμβριο
Σχεδόν διπλάσιες συγκριτικά με τον Αύγουστο θα είναι αυτόν τον μήνα οι απώλειες συμπολιτών μας από COVID-19, καθώς ήδη χθες ξεπεράστηκε το ψυχολογικό φράγμα των 1.000 θανάτων.
Το τελευταίο 24ωρο έχασαν τη ζωή τους από τον ιό άλλοι 22 άνθρωποι, φτάνοντας συνολικά τους 1.006 για τον Σεπτέμβριο, ενώ την ίδια ημέρα του Αυγούστου ο αντίστοιχος αριθμός περιοριζόταν σε 586.
Πιο αισιόδοξη είναι η εικόνα από τα νοσηλευτικά ιδρύματα, καθώς η παρατηρούμενη αποσυμπίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) θεωρείται μεν αργή αλλά σταθερή.
Στους 14.751 οι νεκροί
Στους 14.751 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα λόγω του κορωνοϊού.
Τα νέα 28/9 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.978, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 651.378, εκ των οποίων 50,9% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 86 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.223 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 22, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 14.751 θάνατοι.
Το 95,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 322 (63,4% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη.
To 82,3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 291 (90.37%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 31 (9.63%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.141 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 145 (ημερήσια μεταβολή -13.69%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 181 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Σχόλια αναγνωστών