Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τα σενάρια για την 3η αύξηση 10%-12% στους κατώτατους μισθούς το 2022 – «Μέρισμα» ανάπτυξης και εκλογικός κύκλος

Τα σενάρια για την 3η αύξηση 10%-12% στους κατώτατους μισθούς το 2022 – «Μέρισμα» ανάπτυξης και εκλογικός κύκλος
Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης στις αρχές του έτους, αναμένεται να συγκαλέσει εκ νέου την αρμόδια επιτροπή ώστε να εισηγηθούν στην κυβέρνηση τα νέα όρια αυξήσεων
Σχετικά Άρθρα

Νέα αύξηση στους κατώτερους μισθούς και τα ημερομίσθια που θα κυμαίνεται -εκτός του 2% που αποφασίστηκε φέτος και θα χορηγηθεί την 1.1.2022 –στο 10-12%, ως αποτέλεσμα του ρυθμού «ανάπτυξης», αναμένεται το νέο έτος με το μισθολογικό «πάτωμα» να διαμορφώνεται στα 725 ευρώ.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΒΝ ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης στις αρχές του έτους, αναμένεται να συγκαλέσει εκ νέου την αρμόδια επιτροπή που αποτελείται από εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, προκειμένου να αποφασίσουν και να εισηγηθούν στην κυβέρνηση τα νέα όρια αυξήσεων.
Όπως επισημαίνουν στελέχη του υπουργείου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε το μήνυμα στις παραγωγικές τάξεις για το «μερίδιο της ανάπτυξης» στο χώρο της εργασίας, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που ο κ. Χατζηδάκης σε ομιλίες του ανέφερε ότι θα χορηγηθεί επιπλέον αύξηση μέσα στο 2022.

Μέρισμα ανάπτυξης

Πρόκειται για τριπλή αύξηση, όπως είχε γράψει το ΒΝ https://www.bankingnews.gr/asfalistika-nea/articles/585206/triples-afksiseis-misthon-apo-3-21-os-7-21-gia-ton-idiotiko-tomea-to-2023-ti-tha-anakoinothei-stin-deth η οποία θα προκύψει από το 2%, την κατάργηση και για το 2022 της εισφοράς αλληλεγγύης και τα νέα ποσοστά που θα αποφασιστούν και σχετίζονται με τη μεγάλη αύξηση του ΑΕΠ, αλλά και την πρόωρη έναρξη μιας άτυπης προεκλογικής περιόδου.

Πολιτικές εξελίξεις

Με βάση αυτές τις προβλέψεις το βασικό σενάριο για την αύξηση του κατώτατου μισθού διαμορφώνεται σε ποσοστό άνω του 10%- 12%, χωρίς ωστόσο να είναι σαφώς προσδιορισμένο το χρονικό διάστημα εντός του οποίου θα ισχύσουν τα νέα κατώτερα όρια των αμοιβών.
Καταλυτική επίδραση στη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού, τόσο ως προς το ύψος της νέας αύξησής του όσο και ως προς τον χρόνο εφαρμογής της αύξησης, θα διαδραματίσουν οι πολιτικές εξελίξεις του επόμενου έτους.

Προεκλογική δέσμευση

Ο κ. Χατζηδάκης ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα υλοποιήσει την προεκλογική δέσμευσή της για αύξηση του κατώτατου μισθού, διπλάσια από την αύξηση του ΑΕΠ.
Με δεδομένο το στοιχείο αυτό, εφόσον στο τέλος του 2021 η ανάπτυξη κινηθεί γύρω στο 6%, τότε θα πρέπει να αναμένει κανείς αύξηση κοντά – ίσως και υψηλότερη – στο 12%.
Αυτό σημάνει ότι ο κατώτατος μισθός θα εξελιχθεί ως εξής: από 650 ευρώ σήμερα, στα 663 ευρώ την 1.1.2022 (αποφασισμένη αύξηση 2%) και στα 725 ευρώ περίπου, με ενδεχόμενη αύξηση κατά 12% όποτε αυτή αποφασιστεί.

Τα δύο ενδεχόμενα

Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν γύρω από το νομικό καθεστώς διαμόρφωσης των κατώτατων αμοιβών, δύο είναι τα πιθανά ενδεχόμενα για τον χρόνο έναρξης της ισχύος των νέων αμοιβών.
Πρώτον, την 1η Ιανουαρίου του 2023, ημερομηνία που συνδέεται με το ισχύον νομικό πλαίσιο, καθώς στον σχετικό νόμο προβλέπεται ότι η αύξηση του κατώτατου αποφασίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους και ισχύει από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου.
Ωστόσο η ημερομηνία αυτή ενδέχεται να μην «εξυπηρετεί» τις πολιτικές εξελίξεις, εάν και εφόσον προκηρυχθούν νωρίτερα οι βουλευτικές εκλογές.
Δεύτερον, να ισχύσουν οι νέες αυξήσεις από το δεύτερο εξάμηνο του 2022, δηλαδή αμέσως μετά την ολοκλήρωση του διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους και τη λήψη της τελικής κυβερνητικής απόφασης.
Κάτι τέτοιο μπορεί να συνδεθεί με το ενδεχόμενο επίσπευσης του χρόνου διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών.

Νομοθετική ρύθμιση

Ωστόσο για να υλοποιηθεί απαιτείται νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέπει την παρέκκλιση από το υφιστάμενο νομοθετική πλαίσιο.
Να σημειώσουμε ότι ανάλογη «παρέκκλιση» – με την πρόβλεψη νομοθετικής ρύθμισης – έγινε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2018, και ακολούθησε η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11%, με τη διαμόρφωσή του στα 650 ευρώ από 1ης Φεβρουαρίου 2019.
Και τότε η επίσπευση της διαδικασίας έγινε λίγους μόλις μήνες πριν την προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών.

Εκκίνηση της διαδικασίας

Πάντως, ούτως ή άλλως τον Φεβρουάριο του 2022 με δεδομένα τα στοιχεία της ανάκαμψης της οικονομίας, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να εκκινήσει – εκ νέου – τη διαδικασία αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού, προκειμένου το καλοκαίρι του 2022 να έχει ολοκληρωθεί και να συμφωνηθεί «μια ουσιαστική βελτίωση των αμοιβών».
Βελτίωση, η οποία θα ανταποκρίνεται στην «αυξημένη δυναμική της οικονομίας και θα περιγράφει την ανάκαμψη της αγοράς».
 μισθος.PNG
Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης