Δεύτερη ημέρα απωλειών στη Wall Street
Σημαντικές απώλειες για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση κατέγραψε η Wall Street.
Το κλίμα στην αμερικανική αγορά έχουν επιδεινώσει οι εντεινόμενες ανησυχίες για τον αντίκτυπο από την εξάπλωση της μετάλλαξης Omicron στην οικονομική ανάκαμψη, με τους επενδυτες να σταθμίζουν παράλληλα τις πρόσφατες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών σε όλο τον κόσμο όσον αφορά τη νομισματική τους πολιτική.
H απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ απώλεσε μία μονάδα βάσης στο 1,41%, αν και στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης βρισκόταν κάτω από το 1,4% για πρώτη φορά από τις 6 Δεκεμβρίου.
Παράλληλα το δολάριο κέρδισε 0,6% σύμφωνα με τον δείκτη ICE US Dollar, ενώ στην εβδομάδα κατέγραψε κέρδη της τάξης του 0,5%.
Καθώς οι επενδυτές «χωνεύουν» τις ανακοινώσεις της Fed, μαζί με τον αντίκτυπο του πληθωρισμού και την εξάπλωση της Omicron, απομακρύνονται από τους τεχνολογικούς τίτλους.
Οι επενδυτές για δεύτερη ημέρα μένουν μακριά από τις Big Tech και κινούνται προς πιο ευαίσθητους οικονομικά κλάδους, αφού ανησυχούν πως η αύξηση των επιτοκίων μέσα στο επόμενο έτος που προανήγγειλε η Fed θα επηρεάσει ορισμένα από τα βαριά χαρτιά που έχουν υπεραποδώσει μες στο 2021.
Την ίδια ώρα, κλιμακώνεται η αντιπαράθεση ΗΠΑ -Κίνας, καθώς η κυβέρνηση του Joe Biden ενίσχυσε τις κυρώσεις εναντίον του Πεκίνου, υιοθετώντας νομοσχέδιο που απαγορεύει τις εισαγωγές προϊόντων από την επαρχία Σιντζιάνγκ και επιβάλει κυρώσεις σε κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας και βιοτεχνολογίας, καθώς η Ουάσινγκτον είναι αποφασισμένη να βάλει τέλος στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της μειονότητας των Ουιγούρων.
Ήδη η Κίνα αντέδρασε εκφράζοντας «την έντονη αντίθεσή της» στις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ.
O δείκτης Dow Jones διολίσθησε -1,48% στις 35.365,44 μονάδες
O δείκτης S&P 500 σημείωσε πτώση -1,03% στις 4.620,64 μονάδες
O δείκτης Nasdaq έκλεισε με απώλειες -0,07% στις 15.169,68 μονάδες
Σε εβδομαδιαία βάση και οι τρεις δείκτες έκλεισαν με σημαντικές απώλειες.
Μεγάλος χαμένος ο Nasdaq που υποχώρησε κατά -3%.
Ο Dow Jones έχασε -1,75% και ο S&P 500 διολίσθησε κατά -1,9%.
Πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές, στο επίκεντρο οι κεντρικές τράπεζες
Στο κόκκινο έκλεισαν τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς επέστρεψαν οι ανησυχίες για τον αντίκτυπο της μετάλλαξης Omicron στην οικονομική ανάκαμψη και στην προοπτική του πληθωρισμού, μετά τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat και τα οποία έδειξαν πως ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο που έχει βρεθεί ποτέ, με το μεγαλύτερο μέρος της ανόδου να αποδίδεται στην αύξηση των τιμών ενέργειας.
Η ΕΚΤ ανακοίνωσε και επίσημα ότι το έκτακτο πρόγραμμα αγορών ομολόγων (PEPP) θα λήξει τον Μάρτιο του 2022, ενώ την ίδια στιγμή αποφάσισε να ενισχύσει το τακτικό πρόγραμμα αγορών (APP) προκειμένου να αποφύγει τυχόν αρνητικές επιπτώσεις από τη σταδιακή συρρίκνωση του PEPP.
Η Τράπεζα της Αγγλίας παράλληλα αιφνιδίασε τους επενδυτές, προχωρώντας σε αύξηση των επιτοκίων της για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της πανδημίας.
Η τράπεζα επικαλέστηκε την ισχυρή αγορά εργασίας και την ανάγκη να επιστρέψει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2%.
Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν τον Νοέμβριο έδειξαν εκτόξευση των τιμών σε υψηλό 10 ετών στο 5,1%.
Στο μεταξύ, οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν τη νέα μετάλλαξη Omicron καθώς η εξάπλωση της συνεχίζεται με ανησυχητικό ρυθμό, αναγκάζοντας πολλές χώρες να επιστρέψουν στα αυστηρά μέτρα περιορισμού για να αποφύγουν ένα νέο τσουνάμι κρουσμάτων.
O γερμανικός DAX έχασε -0,67% στις 15.531,69 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 διολίσθησε -1,12% στις 6.926,63 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε κέρδη +0,13% στις 7.269,92 μονάδες.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης εκτινάχθηκε σε επίπεδα ρεκόρ τον Νοέμβριο του 2021, επιβεβαίωσε η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Eurostat), με το 50% τουλάχιστον της αύξησης να οφείλεται στο άλμα των τιμών της ενέργειας.
Η Eurostat ανέφερε ότι ο πληθωρισμός στις 19 χώρες του ευρώ αυξήθηκε στο 4,9%, σε ετήσια βάση, σύμφωνα με προηγούμενη εκτίμηση της Eurostat.
Σε μηνιαία βάση, η αύξηση αναθεωρήθηκε σε 0,4% από 0,5% που είχε αναφερθεί προηγουμένως.
Η ΕΚΤ θέλει να διατηρήσει τον πληθωρισμό στο 2,0% μεσοπρόθεσμα και έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η άνοδος του πληθωρισμού είναι προσωρινή.
Η τράπεζα αναμένει ότι η αύξηση των τιμών θα επιβραδυνθεί το 2022, αλλά παραδέχτηκε ότι αυτό θα διαρκέσει περισσότερο από ό,τι αρχικά αναμενόταν.
Αναλύοντας το σύνολο από έτος σε έτος, η ακριβότερη ενέργεια προσέθεσε 2,57 ποσοστιαίες μονάδες στον πληθωρισμό, οι υπηρεσίες 1,16 μονάδες, τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά 0,64 μονάδες και τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός επιπλέον 0,49 μονάδες, σύμφωνα με την Eurostat.
Εξαιρουμένων των ασταθών τιμών της ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων, ένα μέτρο που η ΕΚΤ αποκαλεί δομικό πληθωρισμό, οι τιμές αυξήθηκαν 0,1% σε μηνιαία βάση, σημειώνοντας άνοδο 2,6% σε ετήσια βάση.
Η εποχικά προσαρμοσμένη παραγωγή στον κατασκευαστικό τομέα στην ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 1,6% σε μηνιαία βάση τον Οκτώβριο, σύμφωνα με προκαταρκτική έκθεση που δημοσίευσε η Eurostat.
Σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, η κατασκευαστική παραγωγή ενισχύθηκε κατά 1,4%.
Μεταξύ των κρατών μελών, η μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση καταγράφηκε στη Γαλλία, όπου η κατασκευαστική παραγωγή κινήθηκε ανοδικά κατά 4,9%. Η μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε στη Σλοβενία, όπου σημείωσε βουτιά 9,2% σε μηνιαία βάση.
Σε ετήσια βάση, η κατασκευαστική παραγωγή ενισχύθηκε κατά 4,4% στην ευρωζώνη και κατά 4,2% στην ΕΕ.
Στο κόκκινο η Ασία
Με απώλειες έκλεισαν οι αγορές της Ασίας, καθώς οι επενδυτές ζυγίζουν τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών, την εξάπλωση της Omicron και την κλιμάκωση της σινοαμερικανικής έντασης.
Επισήμως υπό χρεοκοπία βρίσκεται πλέον ο κινεζικός όμιλος ακινήτων China Evergrande Group, καθώς κηρύχθηκε σε αθέτηση υποχρεώσεων από τον οίκο αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας S&P Global μετά την απώλεια της προθεσμίας πληρωμής ομολόγων νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
«Εκτιμούμε ότι ο όμιλος China Evergrande και ο υπεράκτιος χρηματοδοτικός του βραχίονας Tianji Holding απέτυχαν να πραγματοποιήσουν πληρωμές κουπονιών για τα εκκρεμή δολαριακά ομόλογά τους», ανέφερε ο S&P.
Σε σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης για την πανδημία προχωρά η Τράπεζα της Ιαπωνίας, αλλά διατηρεί την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική και ενισχύει τη στήριξη για τις μικρές επιχειρήσεις.
Η απόφαση της BοJ, που στηρίζεται στη συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η οικονομική ζημιά που προκλήθηκε από την κρίση του κορωνοϊού σταδιακά επουλώνεται, ήρθε λίγες ώρες αφότου η Βρετανία έγινε η πρώτη οικονομία της G7 που αύξησε τα επιτόκια από την έναρξη της πανδημίας.
Η Bank of Japan ανακοίνωσε ότι από τον Απρίλιο, θα μειώσει τη συμμετοχή της σε εμπορικούς τίτλους και εταιρικά ομόλογα, στα 5 τρισ. γιεν περίπου (43,97 δισ. δολάρια) έναντι του προηγουμένου ορίου την 20 τρισ. γιεν.
Σε μια ευρέως αναμενόμενη απόφαση, η BοJ διατήρησε το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο στο -0,1% και αυτό για τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων γύρω στο 0%.
Η BοJ παρέτεινε επίσης κατά έξι μήνες την προθεσμία του Μαρτίου 2022 για το πρόγραμμα δανείων για την αντιμετώπιση της πανδημίας με τροποποιήσεις στους όρους, για να διασφαλίσει ότι οι εμπορικές τράπεζες συνεχίζουν να διοχετεύουν κεφάλαια σε μικρές επιχειρήσεις.
«Οι χρηματοοικονομικές συνθήκες στην Ιαπωνία έχουν βελτιωθεί συνολικά, παρά τις συνεχιζόμενες σημαντικές επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 στις εγχώριες και ξένες οικονομίες», ανέφερε η BoJ σε δήλωση που συνόδευε την απόφαση.
Ο Asia Dow υποχώρησε -0,8% στις 3.736 μονάδες.
Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με πτώση -1,8% στις 28.545 μονάδες.
Ο Hang Seng σημείωσε πτώση -1,2% στις 23.545 μονάδες.
Στην Κίνα, ο Shanghai Composite σημείωσε απώλειες -1,2% στις 3.632 μονάδες.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών