Η συντελεσθείσα διόρθωση στην Wall Street σε ποσοστό -9% για τον δείκτη Stnadard and Poor’s 500 και -10% για τον δείκτη Nasdaq δεν είναι η διόρθωση που περιμένουμε…
Πρωτίστως η ανάλυση που θα διαβάσετε είναι άποψη, οπότε να μας αξιολογήσετε με τον σκληρότερο τρόπο…
Η άποψη επιδέχεται οποιασδήποτε κριτικής αλλά να θυμάστε… ήμασταν από τα ελάχιστα οικονομικά μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα που πέτυχε απόλυτα το κλείσιμο του 2021 στο ελληνικό χρηματιστήριο… θα έκλεινε κάτω από τις 900 μονάδες όπως και συνέβη.
Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πέφτουμε πάντα μέσα, δεν σημαίνει ότι θα έχουμε την ίδια επιτυχία πρόβλεψης και στο μέλλον… αλλά ως ένα site που δεν ενθουσιάζεται με τις αναλαμπές στο χρηματιστήριο… ίσως έχει ένα ενδιαφέρον να διαβάσετε την άποψη μας… όπως πάντα καθαρή, χωρίς μισόλογα και ήξεις αφήξεις…
Ζήτημα πρώτο: Η μεγάλη διόρθωση που περιμένουμε δεν έχει έρθει ακόμη…
Στην Wall Street οι βασικοί δείκτες ο S&P 500 ο δείκτης βαρόμετρο έχει αποτίμηση 40 τρισεκ. έχασε σχεδόν 2,4 τρισεκ. λόγω της διόρθωσης 9%, ενώ ο δείκτης Nasdaq διόρθωσε 10% από τα πρόσφατα υψηλά.
Η διόρθωση είναι πολυπαραγοντική.
Ο πληθωρισμός στο 7% σημαίνει ότι η FED αλλάζει ριζικά νομισματική πολιτική, προβλέπεται αύξηση επιτοκίων 4 φορές αρχής γενομένης από τον Μάρτιο του 2022.
Το 0% με 0,25% θα γίνει 0,80% με 1% το 2022.
Σε δύο χρόνια θα μπορούσε το επιτόκιο παρέμβασης της FED να βρίσκεται στο 1,5% εκτινάσσοντας τις αποδόσεις των ομολόγων…
Η αύξηση των επιτοκίων σημαίνει ενεργοποιούνται οι μηχανισμοί ώστε να μετριαστεί η υπερθέρμανση της οικονομίας.
Τι σημαίνει αυτό για το χρηματιστήριο διόρθωση…
Πιστεύουμε ότι η αρχής της μεγάλης διόρθωσης που περιμένουμε θα ξεκινήσει μετά την δεύτερη αύξηση των επιτοκίων από την FED όπου ο δείκτης S&P 500 θα υποχωρήσει στις 3.500 μονάδες δηλαδή πτώση -20%.
Η εκτίμηση της GMO ότι θα δούμε τον δείκτη βαρόμετρο S&P 500 ή -50% περίπου … δεν είναι απόλυτα δικαιολογημένη εκτίμηση…
Με βάση τα δεδομένα της Wall, θεωρούμε ότι ακόμη δεν θα δούμε ουσιαστική διόρθωση στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Η άποψη μας αυτή, βραχυπρόθεσμα έχει δικαιωθεί, όταν πρόσφατα σε άρθρο μας με τίτλο… δυστυχώς η μεγάλη διόρθωση δεν έχει έρθει ακόμη αναλύαμε ότι η διόρθωση στο ελληνικό χρηματιστήριο θα καθυστερήσει…
Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε, αποτυχία πολιτικής του Biden, δημοσκοπικά οι δημοκρατικοί καταρρέουν και θέματα τεχνικά όπως option 3,1 τρισεκ. ή γενικότερη δυσαρέσκεια για το αφήγημα των δημοκρατικών που στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου 2022 θα υποστούν συντριπτική ήττα... τότε.... πολλά δικαιολογούνται.
Ζήτημα δεύτερο: Θα δούμε τις 800 μονάδες στο ελληνικό χρηματιστήριο;
Η απάντηση μας θα είναι ξεκάθαρη.
Πιστεύουμε ότι θα δούμε χαμηλό έτους για το 2022 τις 800 μονάδες στο ελληνικό χρηματιστήριο δηλαδή πτώση -15% αλλά όχι άμεσα... ακόμη η διόρθωση στο ελληνικό χρηματιστήριο δεν έχει ξεκινήσει.
Η πιθανότητα που δίνουμε σε αυτό το σενάριο είναι πάνω από 70% και 30% η διόρθωση να είναι μικρότερη δηλαδή κάτω από τις 900 μονάδες να υπάρξει ισχυρή στήριξη π.χ. στις 880 με 850 μονάδες.
Ζήτημα τρίτο: Μπορεί να υπάρξει αρνητική οικονομική έκπληξη;
Δυστυχώς μέχρι τώρα δεν έχει αναλυθεί διεξοδικά ο αυξανόμενος οικονομικός και πολιτικός κίνδυνος στην Ελλάδα.
Ας ξεκινήσουμε από τον οικονομικό κίνδυνο.
Πιστεύουμε ότι το 2023 θα είναι πολύ δύσκολο οικονομικά έτος.
Θα τελειώσει η περίοδος της οικονομικής ασυδοσίας για την Ελλάδα, όπου το χρέος εκτροχιάστηκε και τα ελλείμματα εκτοξεύτηκαν με πρόσχημα ή αιτία την πανδημία.
Οι Γερμανοί βλέπουν ήδη ότι εάν δεν μαζέψουν τα χαλινάρια στην Ελλάδα, η κατάσταση θα εκτραπεί…
Ξεχάστε ουσιώδεις αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας, η Γερμανία βάζει ρήτρα χρέους εξέλιξη άκρως επικίνδυνη για τα ελληνικά συμφέροντα.
Ήδη ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών προειδοποιεί την Ελλάδα, για το χρέος και τα ελλείμματα.
Το 2023 θα επανέλθουμε σε δημοσιονομικά – πρωτογενή πλεονάσματα 2% με 2,2%, η περίοδος που μοίραζε χρήμα η κυβέρνηση με τις επιστρεπτέες και άλλες παροχές τελείωσε…
Υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα.
Η Ελλάδα όπως έχουμε αναλύσει υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν μπορεί να πετύχει αύξηση του ΑΕΠ πάνω από 2% με μέγιστο 2,5%.
Οι ρυθμοί 4% ή 3,8% επιτυγχάνονται λόγω Ταμείου Ανάκαμψης… και άλλων παραμέτρων… αλλά όταν θα ξεκινήσει η επιβράδυνση… θα αρχίσει και η αύξηση των επιτοκίων, οπότε η Ελλάδα θα δανείζεται με πολύ χειρότερους όρους.
Δεν έχει αναλυθεί ένας σοβαρός κίνδυνος.
Όσο η αύξηση του ΑΕΠ είναι μεγαλύτερη από τα επιτόκια τότε το χρέος παραμένει υπό έλεγχο.
Η Ελλάδα ήδη δανείζεται με 1,83% από 0,88% 6 μήνες πριν.
Σε 18 ή 24 μήνες θα δανείζεται με 2,5% με 3% στα 10 χρόνια.
Εάν η οικονομία επιβραδύνεται και τα επιτόκια είναι στο 3%... τότε τα κερδοσκοπικά κεφάλαια… αμέσως θα χτυπήσουν το χρέος…
Νομοτελειακά μια νέα κρίση χρέους θα χτυπήσει την Ελλάδα, όχι στην κλίμακα του 2012 αλλά θα προκαλέσει τριγμούς…
Υπάρχει και το ζήτημα του πληθωρισμού το οποίο έχει δύο εκδοχές.
Ο υψηλός πληθωρισμός σημαίνει σημαντική αύξηση του κόστους διαβίωσης.
Για λίγους μπορεί να ευνοεί λογιστικά το ΑΕΠ και τις αποδόσεις.
Εάν ο πληθωρισμός μπορεί να ευνοεί το ΑΕΠ σίγουρα δεν ευνοεί τους οικογενειακούς προυπολογισμούς και ως γνωστόν, οι άνθρωποι είναι αυτοί που ψηφίζουν και όχι το ΑΕΠ.
Η άποψη μας – και σίγουρα δεν θα αρέσει – είναι ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα ή investment grade… γιατί;
Η απάντηση είναι ότι εάν αναβαθμιστείς και εν συνεχεία υποβαθμιστείς θα είναι πολύ χειρότερο.
Θεωρούμε ότι η αναβάθμιση της Ελλάδος σε επενδυτική βαθμίδα θα βάλει την Ελλάδα σε μεγάλη οικονομική περιπέτεια και θα θέσει την Ελλάδα στο στόχαστρο του κερδοσκοπικού κεφαλαίου…
Ζήτημα τέταρτο: Μπορεί να υπάρξει αρνητική πολιτική έκπληξη;
Εδώ θα δυσαρεστήσουμε πολλούς.
Στην αρχή της θητείας Μητσοτάκη υποστηρίξαμε ότι φέρνει μια νέα προοπτική, θετικότερη μετά από χρόνια μνημονίων και καταστροφικής πολιτικής της μεσαίας αστικής τάξης.
Όμως φθάνοντας στο 2022 και στο ερώτημα εάν πέτυχε η κυβέρνηση η απάντηση είναι δυσάρεστη.
Το να δίνεις αθρόα χρήμα, εκτοξεύοντας τα ελλείμματα σε δραματικά επίπεδα – 34 δισεκ. σε βάθος 2 ετών – και το χρέος στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών στα 386 δισεκ. μαζί με τα repos δεν είναι οικονομική επιτυχία.
Για την εξωτερική πολιτική δεν θα σχολιάσουμε.
Στην διαχείριση της πανδημίας είτε αρέσει, είτε όχι τα έκανε μαντάρα η κυβέρνηση, η Ελλάδα έχει από τους χειρότερους επιδημιολογικούς δείκτες, διεθνώς, οπότε κάτι δεν πήγε καλά.
Δεν λέμε ότι έγινε κάτι από δόλο αλλά σίγουρα κάτι πήγε πολύ λάθος.
Οι υποχρεωτικότητες των εμβολιασμών είναι απαράδεκτο λάθος, ο διχασμός της κοινωνίας απαράδεκτο λάθος.
Η μάσκα είναι ένα εργαλείο, χαμηλής αποτελεσματικότητας ή οι κοινωνικές αποστάσεις ή άλλα προληπτικά μέτρα, αυτά είναι κάποια εργαλεία, όχι η υποχρεωτικότητα και τα αποτυχημένα πιστοποιητικά εμβολιασμού.
Όμως η αλαζονική στρατηγική ορισμένων στην κυβέρνηση έχει χαλάσει το προφίλ της κυβέρνησης, το έχει πλήξει… και αυτό το ξέρουν και το αντιλαμβάνονται όλοι.
Όχι πολιτικά παιχνίδια στην πανδημία που αφορά την υγεία των ανθρώπων.
Όλα αυτά έχουν πολιτικό αντίκτυπο.
Πιστεύουμε ότι ο Μητσοτάκης δεν θα έχει αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές και θα υποχρεωθεί να συνεργαστεί.
Εάν η ΝΔ βρίσκεται στο 31% με 33% και ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ μαζί 40% ή 42%... εκεί που περιμένει κανείς κυβέρνηση ΝΔ.... να προκύψει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ.
Είναι ένα σενάριο, όχι βασικό, όχι ισχυρό αλλά έχει κάποια πιθανότητα.
Ναι το ΚΙΝΑΛ είναι φούσκα και ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεκατισμένος αλλά και η ΝΔ του Μητσοτάκη δεν τα πήγε καλά μην τρέφονται αυταπάτες.
Οπότε ξαφνικά προκύπτει και πολιτική κρίση στην Ελλάδα…
Συμπέρασμα
Πιστεύουμε ότι τα χαμηλά για το 2022 θα είναι οι 800 μονάδες και τα υψηλά οι 1.040 με 1.050 μονάδες υπό πολύ αυστηρούς όρους.
Προσέξτε υπό πολύ αυστηρούς όρους το πάνω εύρος της εκτίμησης.
Δηλώνουμε πολύ ανήσυχοι για την οικονομία και δεν υποτιμούμε τον πολιτικό κίνδυνο.
Η στροφή της ΝΔ προς την Δεξιά είναι μεν σωστή τακτική αλλά θα χάσει από το κέντρο και θα δυναμώσει το ΚΙΝΑΛ.
Η ΝΔ λανθασμένα εγκατέλειψε την δεξιά… πολύ μεγάλο λάθος από την δεξιά προήλθε η ΝΔ όχι από Ποτάμια και ΛΟΑΤΚΙ.
Αυτή είναι η άποψη μας την καταθέτουμε και είμαστε υπόλογοι της κρίσεως σας.
Θα ακολουθήσει άλλη ανάλυση ποιο τεχνική για τις τράπεζες και τις εταιρίες μεγάλης κεφαλαιοποίησης για τις αποτιμήσεις τους και τι πρόκειται να συμβεί στις μετοχές τους...
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών