Πανικός επικρατεί στις κεντρικές τράπεζες, καθώς ο πληθωρισμός – ειδικά η αρνητική έκπληξη στο 7,5% στις ΗΠΑ – αλλάζει άρδην τα δεδομένα και επιταχύνει τις αυξήσεις των επιτοκίων….
Ο στόχος της αύξησης των επιτοκίων είναι να ανακόψουν την υπερθέρμανση των οικονομιών και με αυτό τον τρόπο να ξεκινήσει η πτώση του πληθωρισμού που προέρχεται κυρίως από τις επιθετικές ανατιμήσεις σε υπηρεσίες, ενέργεια και τρόφιμα.
Οι αυξήσεις των επιτοκίων θα σηματοδοτήσουν στην παρούσα φάση το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης που δεν ήταν τίποτε άλλο από ένα τοξικό μηχανισμό ακραίας ανισότητας.
Στην πράξη οι κεντρικές τράπεζες, τα μηδενικά επιτόκια και η ποσοτική χαλάρωση, αύξησε τον πλούτο του 1% του πληθυσμού της Γης, αύξησε τα επιτόκια, δημιούργησε περισσότερους δισεκατομμυριούχους και άνοιξε ακόμη περισσότερο την ψαλίδα με το υπόλοιπο 99% του πληθυσμού.
Η ποσοτική χαλάρωση δεν ήταν τίποτε άλλο από ένα μηχανισμό όχι για να βοηθήσει τις οικονομίες αλλά τις μετοχές να φουσκώσουν περισσότερο και τα ομόλογα να καταγράψουν αρνητικές αποδόσεις, ώστε να δημιουργεί ένα πλασματικό περιβάλλον οικονομικής ευημερίας.
Οι τεράστιες φούσκες στις μετοχές και στα ομόλογα ήταν απόρροια της ποσοτικής χαλάρωσης και ένα τέλος πρέπει να δοθεί…
Η FED αυξάνει τα επιτόκια έως 0,50% στις 16 Μαρτίου 2022 – Υπάρχει και πιθανότητα έκπληξης για αύξηση των επιτοκίων έκτακτης ανάγκης
Με τους ειδικούς να έχουν εμμονή με τη συνεδρίαση της FOMC στις 16 Μαρτίου 2022, οι πιθανότητες έφτασαν στο 100% μιας αύξησης των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο και περισσότερες από 6 αυξήσεις για όλο το 2022.
Η πραγματική δράση βρίσκεται στο συμβόλαιο αμοιβαίων κεφαλαίων της Fed του Φεβρουαρίου, το οποίο εκτινάχθηκε 0,13%, σχέση με το πραγματικό επιτόκιο κεφαλαίων της Fed του 0,08%.
Γιατί αυτό είναι σημαντικό;
Επειδή η σύμβαση του Φεβρουαρίου λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, περισσότερες από δύο εβδομάδες πριν από την απόφαση της FOMC στις 16 Μαρτίου.
Αυτό σημαίνει ότι η FED προετοιμάζεται για μια ενδιάμεση αύξηση των επιτοκίων, λίγο πριν τον Μάρτιο.
Και αν συνδέσουμε τους αριθμούς, το 0,13% στο συμβόλαιο του Φεβρουαρίου σημαίνει ότι υπάρχει πλέον πιθανότητα 30% για αύξηση των επιτοκίων έκτακτης ανάγκης.
Αδύνατο.
Όχι σύμφωνα με την SGH Macro, που επισημαίνει ότι «δεν θα εκπλαγεί από μια κίνηση έως τις 14 Φεβρουαρίου 2022.
Ξέρω, αυτό είναι τρελό επιθετικό»
Η Fed εξακολουθεί να αγοράζει ομόλογα ως μέρος της ποσοτικής χαλάρωσης που αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου.
Με άλλα λόγια, μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε το νομισματικό παράδοξο της αύξησης των επιτοκίων της Fed, παρόλο που η Fed εξακολουθεί να χαλαρώνει τη νομισματική πολιτική μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης.
Φυσικά, η Fed έχει κάνει πιο τρελά πράγματα - όπως να σταματήσει ολόκληρη την αγορά εταιρικών ομολόγων και να την κρατικοποιήσει ουσιαστικά κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της κρίσης του Covid.
Έτσι, ενώ δεν γνωρίζουμε εάν οι πιθανότητες 30% για μια αύξηση επιτοκίων έκτακτης ανάγκης είναι ακριβής, δεν αποκλείεται να υπάρξει κάποια έκτακτη κίνηση της FED…
H EKT μπορεί να αυξήσει τα επιτόκια 14 Απριλίου ή 9 Ιουνίου 2022
Η ΕΚΤ μπορεί να αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,25% από 0% το βασικό παρεμβατικό στις 14 Απριλίου ή ακόμη και 9 Ιουνίου 2022 αμέσως μετά την λήξη της ποσοτικής χαλάρωσης στα τέλη Μαρτίου 2022.
Να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ μέσω της πολιτικής χειραγώγησης δημιούργησε ακραίες στρεβλώσεις.
Η Ελλάδα π.χ. είχε φθάσει να δανείζεται στο 0,57% στα 10 χρόνια, επίπεδα ακραία εξωπραγματικά.
Τα χρηματιστήρια στην ΕΕ έχουν ανακάμψει μετά την πανδημία καλύπτοντας όλες τις ζημίες.
Όμως μια κίνηση της FED δεν θα αφήσει την ΕΚΤ αδιάφορη.
Ούτως ή άλλως η ΕΚΤ έχει χωριστεί σε στρατόπεδα, αλλά νομοτελειακά τα επιτόκια πρέπει να αυξηθούν.
Αρχικά το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων από -0,50% αρνητικό που είναι να φθάσει στο -0,25% ή και να μηδενίσει και το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο από 0% να αυξηθεί στο 0,25%.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο έχει εκτιναχθεί στο 2,5% απόρροια και των πωλήσεων ελληνικών ομολόγων ύψους 2,5 δισεκ. από τις ελληνικές τράπεζες ενώ πριν λίγο καιρό βρισκόταν στο 0,57%.
Σε βάθος χρόνου δεν αποκλείεται το ελληνικό 10ετές ομόλογο να διαμορφωθεί στο 3,5% με 4% εκεί που βρίσκεται το πραγματικό fair value.
Νέα πρωτοφανής παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας…
Ενώ η FED αντιμετωπίζει ένα υπερπληθωρισμό που έχουν δει οι ΗΠΑ τα τελευταία 40 χρόνια, η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ) ανέλαβε αμέσως δράση.
Η Ιαπωνία, της οποίας τα επίπεδα χρέους εκπλήσσουν κάθε άλλο κράτος στον κόσμο, αποφάσισε η Κεντρική Τράπεζα ότι θα αγοράσει απεριόριστο ποσό 10ετών κρατικών ομολόγων στο 0,25% προς υπεράσπιση των ορίων ελέγχου της καμπύλης απόδοσης, υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητά της να αποτρέψει τις αυξανόμενες παγκόσμιες αποδόσεις από την υπερβολική αύξηση του κόστους εγχώριου δανεισμού.
Η κίνηση αυτή θα ξεκινήσει στις 14 Φεβρουαρίου 2022, με στόχο να αποτρέψει το κραχ των αμερικανικών ομολόγων να μεταφερθεί στην Ιαπωνία.
Ουσιαστικά η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας θα προχωρήσει στη διάσωση της αγοράς ομολόγων.
Η ανακοίνωση πραγματοποιήθηκε μετά την άνοδο της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου στο 0,23%, το υψηλότερο από το 2016 και κοντά στο ανώτατο όριο του 0,25% που έθεσε η Κεντρική Τράπεζα.
Όπως σημειώνει το Reuters, ο πεισματικά υψηλός πληθωρισμός στη Δύση και η αυξανόμενη επιθετικότητα από άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες, όπως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, είχαν δημιουργήσει την πεποίθηση ότι η BOJ θα χρειαστεί να περιορίσει σύντομα τη εξαιρετικά χαλαρή νομισματική της πολιτική, ωθώντας τις αποδόσεις των ιαπωνικών ομολόγων σε πολυετή υψηλά .
Όμως, ενώ ο ιαπωνικός πληθωρισμός αυξάνεται - αργά - παραμένει πολύ κάτω από τον στόχο του 2% της BOJ και η ανάκαμψη της οικονομίας από την ύφεση που προκλήθηκε από την πανδημία καθυστερεί.
Οι μισθοί, ειδικότερα, δεν αυξάνονται τόσο γρήγορα όσο σε άλλες χώρες.
«Η BOJ έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές για την αποφασιστικότητά της να περιορίσει οποιαδήποτε άνοδο απόδοσης άνω του 0,25%» ανέφερε η Sumitomo Mitsui DS Asset Management.
Ανακοινώνοντας το σχέδιό της μέρες νωρίτερα, η BOJ προσπάθησε να περιορίσει το selloff (και το shorting) και να αποθαρρύνει τους κερδοσκόπους να δοκιμάσουν το όριο του 0,25% καθώς και να προλάβουν οποιαδήποτε παραβίαση αυτού του επιπέδου.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών