Η Μόσχα ανακοίνωσε πως ορισμένα στρατεύματα άρχισαν να αποσύρονται από τα σύνορα με την Ουκρανία
Τη στιγμή που ολόκληρος ο πλανήτης παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις στην Ουκρανία, καθώς διαρρέονται σενάρια περί ρωσικής εισβολής, η Μόσχα ανακοίνωσε την αποχώρηση ορισμένων στρατευμάτων από τα σύνορα, καθώς ολοκληρώνονται οι ασκήσεις. Πρόκειται για μια εξέλιξη που κατά πολλούς ανοίγει ένα παράθυρο αποκλιμάκωσης της έντασης, αν και βέβαια δεν μπορεί να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο της μπλόφας.
«Οι μονάδες της νότιας και δυτικής στρατιωτικής περιοχής, αφού ολοκλήρωσαν τα γυμνάσια τους, έχουν ήδη αρχίσει (…) να επιστρέφουν στις βάσεις τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας. Η ανακοίνωση αυτή αποτελεί την πρώτη ένδειξη υποχώρησης της Μόσχας στην κρίση με τη Δύση που ξεκίνησε στα τέλη του 2021.
Τους τελευταίους μήνες, η Δύση και η Ουκρανία έχουν κατηγορήσει την Ρωσία για ανάπτυξη στρατευμάτων κοντά στα ουκρανικά σύνορα στο πλαίσιο προετοιμασίας μιας εισβολής. Σημειώνεται ότι η Ρωσία είχε συγκεντρώσει -από τον Δεκέμβριο του 2021- περισσότερους από 100.000 στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία, εντείνοντας τις ανησυχίες της Δύσης.
Η Μόσχα έχει διαψεύσει αυτές τις κατηγορίες, δηλώνοντας επανειλημμένως ότι δεν απειλεί κανέναν. Αντιθέτως, εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για την στρατιωτική δραστηριότητα του NATO κοντά στα σύνορα της Ρωσίας, που την θεωρεί ως απειλή για την εθνική της ασφάλεια. Στο πλαίσιο αυτό, ζητά εγγυήσεις για την ασφάλειά της, όπως μια δέσμευση ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ, κάτι που οι Δυτικοί απορρίπτουν.
Kuleba: Καταφέραμε με τους Δυτικούς να εμποδίσουμε μια κλιμάκωση εκ μέρους της Ρωσίας
Την ικανοποίηση του για την αποχώρηση ρωσικών στρατευμάτων από τη μεθόριο με την Ουκρανία εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Dmytro Kuleba.
«Η Ουκρανία και οι Δυτικοί κατάφεραν να εμποδίσουν μια κλιμάκωση εκ μέρους της Ρωσίας» ανέφερε ο Kuleba σε ένα πρώτο σχόλιο του μετά την ανακοίνωση της έναρξης μιας αποχώρησης των ρωσικών στρατευμάτων από τις περιοχές γύρω από την Ουκρανία.
«Μαζί με τους εταίρους μας, καταφέραμε να εμποδίσουμε οποιαδήποτε νέα κλιμάκωση εκ μέρους της Ρωσίας» υποστήριξε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών.
Κρίσιμες επαφές Scholz με Putin
Εν τω μεταξύ, ιδιαίτερα κρίσιμες κρίνεται η συνάντηση που θα έχει σήμερα (15/2/2022) στη Μόσχα, ο Γερμανός καγκελάριος, Olaf Scholz, με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir Putin.
Ο Scholz θα επιχειρήσει να αποτρέψει μια και καλή το σενάριο του πολέμου στην Ευρώπη, επισημαίνοντας στον Ρώσο πρόεδρο ότι σε αυτήν την περίπτωση θα βρεθεί αντιμέτωπος με όλη τη Δύση απέναντι του αλλά και με πολύ σκληρές οικονομικές –και όχι μόνο– κυρώσεις.
Ωστόσο, θα επισημάνει στον Ρώσο πρόεδρο, ο οποίος γνωρίζει ότι η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του στην Ευρώπη και ο μεγαλύτερος καταναλωτής του ρωσικού φυσικού αερίου, πως είναι ανοιχτή η πόρτα του διαλόγου και της διπλωματίας για να βρεθεί μια λύση στις ανησυχίες που διατυπώνει η Μόσχα σχετικά με την ασφάλεια της.
Άλλωστε ο Scholz κατά την επίσκεψη του στην Ουάσινγκτον πριν μερικές εβδομάδες φαίνεται πως συναίνεσε – έστω και σιωπηρά - στο αίτημα του προέδρου Biden πως σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, το γερμανικό – ρωσικό project για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 τελειώνει.
Η συνάντηση Lavrov με Putin
Της αποχώρησης των ρωσικών στρατευμάτων προηγήθηκε η συνάντηση του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin, με τον υπουργό Εξωτερικών, Sergey Lavrov, με τον τελευταίο να προτείνει τη συνέχιση των διπλωματικών επαφών προκειμένου να αποσπάσει εγγυήσεις ασφαλείας από τη Δύση.
Ο Lavrov ανέφερε στον Putin ότι οι ΗΠΑ έχουν υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις για τη μείωση των στρατιωτικών κινδύνων, αλλά επισήμανε ότι οι απαντήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ δεν ήταν ικανοποιητικές. Σε έναν διάλογο ενώπιον του τηλεοπτικού φακού, ο Ρώσος πρόεδρος εμφανίστηκε να ρωτά τον υπουργό Εξωτερικών εάν υπάρχει πιθανότητα να επιτευχθεί συμφωνία για την αντιμετώπιση των ανησυχιών της Ρωσίας για την ασφάλεια ή αν απλώς παρασύρεται σε βασανιστικές διαπραγματεύσεις. «Έχουμε προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι δεν θα επιτρέψουμε επ' αόριστον διαπραγματεύσεις για ζητήματα που απαιτούν λύση σήμερα. Αλλά ως υπουργός Εξωτερικών πρέπει να πω ότι πάντα υπάρχουν πιθανότητες να επιλυθούν τα προβλήματα» απάντησε ο Lavrov. Και πρόσθεσε: «Μου φαίνεται ότι οι δυνατότητες για διάλογο δεν έχουν εξαντληθεί [...] Σε αυτό το στάδιο, θα πρότεινα να συνεχίσουμε [σ.σ.: διπλωματικά] και να διευρύνουμε τις διαπραγματεύσεις».
Το διάγγελμα Zelensky
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, ανακήρυξε ημέρα ενότητας του ουκρανικού λαού την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία πιθανολογείται εισβολή της Ρωσίας στο έδαφος της χώρας, τουλάχιστον κατά τις εκτιμήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών.
«Μας λένε ότι η 16η Φεβρουαρίου θα είναι η ημέρα της επίθεσης. Εμείς θα την μετατρέψουμε σε ημέρα ενότητας» δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος στο διάγγελμά του, καλώντας τους Ουκρανούς να υψώσουν την ουκρανική σημαία.
ΥΠΕΞ Ρωσίας: Η 15η Φεβρουαρίου θα μείνει στην ιστορία, ως η μέρα που κατέρρευσε η δυτική προπαγάνδα
Η 15η Φεβρουαρίου θα μείνει στην ιστορία ως η μέρα που κατέρρευσε η δυτική προπαγάνδα για πόλεμο στην Ουκρανία αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, τη στιγμή που ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία μέχρι και σήμερα προειδοποιούσαν (μέσω των υπουργών Εξωτερικών τους) πως είναι θέμα ημερών η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Η 15η Φεβρουαρίου 2022 θα μείνει στην ιστορία ως η ημέρα που απέτυχε η δυτική πολεμική προπαγάνδα.
Έχουν ντροπιαστεί και καταστραφεί χωρίς να πέσει ούτε ένας πυροβολισμός» ανέφερε σε ανάρτησης της η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Maria Zacharova, λίγο μετά την ανακοίνωση ότι μέρος των στρατιωτικών δυνάμεων που είχαν αναπτυχθεί στη μεθόριο με την Ουκρανία, επιστρέφει στη βάση του με την ολοκλήρωση των στρατιωτικών ασκήσεων.
Είναι χαρακτηριστικό πως σε σημερινές της δηλώσεις η Βρετανίδα υπουργείου Εξωτερικών, Liz Truss, υποστήριξε πως είναι εξαιρετικά πιθανή μια ρωσική επίθεση, η οποία μάλιστα θα μπορούσε να φτάσει πολύ γρήγορα στο Κίεβο ενώ και ο Αμερικάνος υπουργός Εξωτερικών, Anthony Blinken τόνισε σε χθεσινές του δηλώσεις ότι είναι θέμα ημερών να εισβάλλει στην Ουκρανία.
Η ανησυχία της Δύσης και τα σενάρια των ΗΠΑ
Πάντως, η Δύση έχει εκφράσει έντονες ανησυχίες για το ενδεχόμενο εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Φοβάμαι ότι η Ρωσία δεν θα σταματήσει στην Ουκρανία» δηλώνει από πλευράς της σε συνέντευξή της στο Sky News η βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών, Liz Truss, προειδοποιώντας ότι «μπορεί να είμαστε στα πρόθυρα ενός πολέμου».
Η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε ότι μια ρωσική εισβολή θα μπορούσε να περιλαμβάνει και άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. «Ο Πρόεδρος Putin έχει αμφισβητήσει ευθέως γιατί και άλλες χώρες στην ανατολική Ευρώπη είναι μέλη του ΝΑΤΟ», δήλωσε χαρακτηριστικά η Τρας στο Sky News.
Μάλιστα, οι ΗΠΑ έχουν δημοσιεύσει ακόμα και σενάρια με τις εναλλακτικές διαδρομές που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν οι δυνάμεις της Ρωσίας σε περίπτωση απόφασης για εισβολή στην Ουκρανία. Η εκτίμηση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών περιλαμβάνει ζοφερές προβλέψεις για πιθανές απώλειες αμάχων -έως 50.000 νεκροί ή τραυματίες- σε περίπτωση
Πιο αναλυτικά:
1. Η κίνηση της τανάλιας
Από τα σενάρια που επεξεργάζονται οι Αμερικανοί αναφορικά με τη ρωσική εισβολή, τα δύο επικρατέστερα περιλαμβάνουν ταυτόχρονες επιθέσεις από πολλά μέτωπα σε μια κίνηση «τανάλιας». Έτσι, ίλες ρωσικών αρμάτων και μηχανοκίνητων μονάδων μεταφοράς προσωπικού θα κινηθούν προς την Πολτάβα και το Χάρκοβο, κυκλώνοντας τις πόλεις καθώς θα κινούνται προς τον Δνείπερο.
Χερσαίες δυνάμεις θα προωθηθούν κατά μήκος τριών γραμμών από το Ντομπάς προς τα ανατολικά και νότια καταλαμβάνοντας την ακτογραμμή στην Αζοφική Θάλασσα. Ταυτόχρονα ρωσικά ελικόπτερα από την Κριμαία θα παρέχουν υποστήριξη από αέρος.
2. Το σενάριο της απόβασης
Ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να περιλαμβάνει και μια απόβαση για την κατάληψη των ακτών της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και τη μετακίνηση χερσαίων δυνάμεων από την Οδησσό και τη Μολδαβία για τη δημιουργία προγεφυρώματος στη Μαύρη Θάλασσα.
Ρωσικά υποβρύχια και πέντε αποβατικά σκάφη με μονάδες πεζοναυτών έχουν ήδη λάβει θέσεις ανοικτά των ακτών της Ουκρανίας και άλλα έξι αναμένονται εκεί λίαν συντόμως.
3. Η περικύκλωση του Κιέβου
Μια ακόμη επιθετικότερη επιλογή θα περιελάμβανε διπλή εισβολή από τον Βορρά, δηλαδή από εδάφη της Λευκορωσίας και της Ρωσίας, με στόχο να περικυκλωθεί το Κίεβο. Σε μια τέτοια κίνηση θα μετείχαν μονάδες πυροβολικού, ηλεκτρονικού πολέμου και πιθανώς χερσαίες δυνάμεις που θα κινούνταν νότια προς το Ζιτομέρ και ανατολικά του Κιέβου.
Το σενάριο αυτό περιλαμβάνει και μια άλλη πιθανή διαδρομή γύρω από τη ζώνη του Τσέρνομπιλ με κατεύθυνση προς την ουκρανική πρωτεύουσα, στην οποία τα ρωσικά άρματα μάχης και στρατιωτικά οχήματα θα μπορούσαν να φθάσουν μέσα σε δύο 24ωρα, αξιοποιώντας το οδικό δίκτυο της περιοχής. Οι Ρώσοι έχουν αναπτύξει και δύο συστοιχίες S-400 στη Λευκορωσία, που τους εξασφαλίζουν αεροπορική υπεροχή στην Ουκρανία και τη δυνατότητα αναχαίτισης αεροσκαφών ή εχθρικών πυραύλων.
Και οι δύο αυτές επιθέσεις ενδέχεται να ξεκινήσουν με σφοδρό σφυροκόπημα από το πυροβολικό, με βαλλιστικούς πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς και επιθέσεις βομβαρδιστικών -πιθανώς τη νύχτα- και βασικό στόχο αποθήκες πυρομαχικών, ραντάρ, αεροσκάφη και συστήματα αεράμυνας και άλλες ζωτικής σημασίας ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Η Ρωσία θα προσπαθήσει να εξαλείψει την ικανότητα αυτοάμυνας της Ουκρανίας από τις πρώτες ώρες της εισβολής με παράλληλες κυβερνοεπιθέσεις και ηλεκτρονικό πόλεμο, ώστε να αποκόψει τις γραμμές επικοινωνίας μεταξύ ουκρανικών στρατιωτικών μονάδων που σταθμεύουν σε διάφορα μέρη της χώρας. Ταυτόχρονα, ο ρωσικός στρατός θα επιδιώξει να αποκόψει τον ανεφοδιασμό των Ουκρανών καταστρέφοντας γέφυρες και χρησιμοποιώντας στρατεύματα και μηχανικούς για να καταλάβουν τις διαβάσεις ποταμών.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών