Πρόσφατα το bankingnews αποκάλυψε μια πληροφορία ότι ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών που υπάγεται στην ΕΚΤ σε επιστολές του ζητούσε από τις τράπεζες να πουλήσουν έως και το 50% των κύριων – senior bond – ομολόγων που κατέχουν από τις τιτλοποιήσεις των NPEs για να μπορέσουν να διανείμουν μερίσματα από τα κέρδη τους...
Αυτό σημαίνει ότι από τα 18,4 δισεκ. κύρια ομόλογα να πουλήσουν τα 9,2 δισεκ. ώστε να μπορούν να διανείμουν μερίσματα ελεύθερα χωρίς περιοριστικούς όρους…
Ορισμένες τράπεζες διέψευσαν ότι έχουν λάβει τέτοια επιστολή και τελικά αυτό είναι ακριβές, είναι αλήθεια αυτό που αναφέρουν οι τραπεζίτες.
Όμως ορισμένες πηγές – που πληροφόρησαν το BN – επιμένουν ότι ο SSM έχει θέσει θέμα σύνδεσης των μερισμάτων που θα διανείμουν οι τράπεζες με τα senior bond.
Και ενώ υπάρχει μια ασάφεια επί του θέματος αυτού… ορισμένοι φωτογραφίζοντας την Τράπεζα της Ελλάδος αναφέρουν ότι δεν μπορεί οι ελληνικές τράπεζες να διανείμουν μερίσματα άπαξ και από τα 22 δισεκ. ενσώματα κεφάλαια που έχουν τα 14,2 δισεκ. είναι DTC αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση δηλαδή κεφάλαιο χαμηλής ποιότητας.
Η σχέση DTC προς ίδια κεφάλαια φθάνει στο 65% και είναι αληθές ότι αποτελεί την χειρότερη σχέση διεθνώς, οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν επαρκεί κεφάλαια αλλά είναι τα πιο υποβαθμισμένα κεφάλαια…
Π.χ. οι γερμανικές τράπεζες έχουν σχέση DTC προς ίδια κεφάλαια 9% ως μέτρο σύγκρισης με τις ελληνικές τράπεζες…
Τι πρέπει να ισχύσει η άποψη του bankingnews
Είναι αλήθεια ότι το ελληνικό κράτος κατέστρεψε τις τράπεζες με το PSI+ και ακολούθως η κατάρρευση της οικονομίας παρέσυρε τον δανεισμό και εκτόξευσε τα NPEs – τα προβληματικά δάνεια – στα 107 δισεκ. ευρώ.
Για το τραγικό αδιέξοδο δεν ευθύνονται οι τράπεζες ή εάν ευθύνονται το μέγεθος της ευθύνης είναι δυσανάλογα μικρότερο σε σχέση με το κράτος που ως διαχειριστής είναι πλήρως αποτυχημένος.
Αδύναμος κρίκος 32,6 δισεκ. ευρώ
Φθάνοντας στο σήμερα έχουμε την εξής πραγματικότητα.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν πάρει 18,4 δισεκ. κρατικές εγγυήσεις για τα senior ομόλογα που κατέχουν από τις τιτλοποιήσεις και επίσης διαθέτουν 14,2 δισεκ. DTC αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση.
Δηλαδή υπάρχει ένας αδύναμος κρίκος 32,6 δισεκ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες που θα αντιμετωπίζεται με προβληματισμό από τους επενδυτές και τους οίκους αξιολόγησης.
Σε συνεντεύξεις τους η Fitch και η Moody’s στο bankingnews έχουν αναφέρει ότι απαιτείται συλλογική θεσμική λύση για το DTC των ελληνικών τραπεζών…
Τι πρέπει να συμβεί;
Το bankingnews αναγνωρίζει ότι αυτά τα 32,6 δισεκ. αποτελούν μέρος μιας αδυναμίας των ελληνικών τραπεζών που θα επηρεάζουν και τις αποτιμήσεις στο χρηματιστήριο.
Οι ελληνικές τράπεζες μέχρι να εξαλειφθεί αυτή η αδυναμία των 32,6 δισεκ. δεν μπορούν να έχουν την ίδια αποτίμηση με τις άλλες τράπεζες στην ευρωζώνη με όρους χρηματιστηριακής αξίας προς ίδια κεφάλαια… ή P/BV.
Ωστόσο θεωρούμε ότι πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στην Eurobank και στην Εθνική να διανείμουν μέρισμα για την χρήση 2022 έστω και το 20% με 30% των καθαρών μετά φόρων κερδών τους…δηλαδή κάτω από το ελάχιστο επιτρεπόμενο το 35%.
Η διανομή κερδών δεν πρέπει να εκπορεύεται μόνο από την υπόσχεση π.χ. που μπορεί να έχει δώσει η Eurobank στον βασικό της μέτοχο το Fairfax που ελέγχει το 33% των μετοχών αλλά μια κερδοφόρος τράπεζα με NPEs κάτω από 10% και με επαρκεί κεφάλαια και σταθερά αυξανόμενη κερδοφορία… θα πρέπει να έχει το δικαίωμα επιβράβευσης των μετόχων που επί 12 χρόνια… δεν έχουν δει ούτε 1 ευρώ μέρισμα.
Η Eurobank και η Εθνική θα πρέπει να διανείμουν μέρισμα για την χρήση 2022.
Πιστεύουμε ότι στην Alpha bank θα πρέπει να επιτραπεί να διανείμει μερίσματα από την χρήση 2023 και στην Πειραιώς από την χρήση 2024 καθώς προέχουν τα κεφάλαια και όχι η επιβράβευση των μετόχων….
Σοβαρή υποσημείωση
Ο SSM ανεπίσημα έχει ενημερώσει τις ελληνικές τράπεζες ότι δεν είναι αρνητικός στην διανομή μερισμάτων για την χρήση 2022... αλλά οι αποφάσεις θα ληφθούν τον Οκτώβριο του 2022 όπου θα υπάρχει μια πιο σαφής εικόνα για το πλήθος των αβεβαιοτήτων που έχουν ανακύψει...
Αυτό που αναφέρουμε είναι ακριβές και διασταυρωμένο.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών