(upd 2) Λάδι στη φωτιά ρίχνει η πρόεδρος της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Nancy Pelosi με την προγραμματισμένη επίσκεψής της στην Ταϊβάν τον επόμενο μήνα, ενθαρρύνοντας τώρα και άλλα μέλη του Κογκρέσου να έρθουν μαζί της.
«Η πρόεδρος, έχει προσκαλέσει μια μικρή ομάδα βουλευτών στο επίσημο ταξίδι της στην Ταϊβάν, συμπεριλαμβανομένων κορυφαίων στελεχών του Δημοκρατικού και του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων», αναφέρει το NBC News.
Αυτό το ταξίδι, το οποίο το Πεκίνο αντιλαμβάνεται ως κατάφωρη παράβαση της μακροχρόνιας πολιτικής της Ουάσιγκτον για μια Κίνα, είναι ήδη τόσο εμπρηστικό που το Πεντάγωνο σχεδιάζει τώρα να στείλει μαχητικά αεροσκάφη και άλλα πολεμικά μηχανήματα για να προστατεύσει το αεροπλάνο της Pelosi σε περίπτωση επιθέσεων από τον κινεζικό στρατό.
Θα καταρρίψουν το αεροσκάφος της Pelosi οι Κινέζοι;
«Ενώ οι αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι δεν φοβούνται πως το Πεκίνο θα επιτεθεί στο αεροπλάνο της προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ, γνωρίζουν ότι ένα ατύχημα, λάθος ή παρεξήγηση θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλειά της. Έτσι το Πεντάγωνο αναπτύσσει σχέδια για κάθε ενδεχόμενο», αναφέρει το Associated Press.
Αξιωματούχοι είπαν στο ίδιο μέσο ότι εάν η Pelosi μεταβεί στην Ταϊβάν - εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα – ο αμερικανικός στρατός θα αυξήσει την παρουσία του στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού.
Αρνήθηκαν να δώσουν λεπτομέρειες, αλλά είπαν ότι μαχητικά αεροσκάφη, πλοία, μέσα επιτήρησης και άλλα στρατιωτικά συστήματα πιθανότατα θα χρησιμοποιηθούν για την παροχή αλληλοκαλυπτόμενης ασφαλείας για την πτήση της στην Ταϊβάν και οποιαδήποτε στιγμή στο έδαφος εκεί.
Θυμίζει Putin και Ουκρανία
Αυτός ο κίνδυνος από μόνος του θα ήταν αρκετός για να ακυρωθεί το ταξίδι, αλλά στην ανησυχία προστίθεται το γεγονός ότι η κινεζική κυβέρνηση έχει αρχίσει να προειδοποιεί εναντίον της χρησιμοποιώντας την ίδια γλώσσα της «κόκκινης γραμμής» που χρησιμοποιούσε η Ρωσία πριν από την εισβολή της στην Ουκρανία.
«Έχουμε επανειλημμένα καταστήσει σαφές τη σταθερή αντίθεσή μας στην πιθανή επίσκεψη της Προέδρου Pelosi στην Ταϊβάν.
Εάν η αμερικανική πλευρά επιμείνει να πραγματοποιήσει την επίσκεψη και αμφισβητήσει την κόκκινη γραμμή της Κίνας, θα αντιμετωπιστεί με αποφασιστικά αντίμετρα», δήλωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Zhao Lijiang.
«Οι ΗΠΑ πρέπει να αναλάβουν την πλήρη ευθύνη για οποιαδήποτε σοβαρή συνέπεια προκύψει», πρόσθεσε.
Η Κίνα χρησιμοποιεί την ίδια γλώσσα από τότε που κυκλοφόρησαν τα νέα για το προγραμματισμένο ταξίδι της Pelosi, με την κινεζική εφημερίδα Global Times να αναφέρει ότι «η επίσκεψη στην Ταϊβάν είναι σίγουρα μια κόκκινη γραμμή που δεν πρέπει ποτέ να περάσει η Pelosi».
Πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, η Ρωσία εξέδιδε παρόμοιες προειδοποιήσεις χρησιμοποιώντας την ίδια φράση.
Ο Putin προειδοποιούσε ξανά και ξανά τη Δύση, πως αγνοούσε τις «κόκκινες γραμμές» της Μόσχας για την Ουκρανία με την Ουάσιγκτον να τις απορρίπτει και να επιμένει στη μελλοντική ένταξη του Κιέβου στο ΝΑΤΟ.
«Δεν αποδέχομαι τις κόκκινες γραμμές κανενός», έλεγε ο Πρόεδρος Biden στον Τύπο τον Δεκέμβριο του 2021 όταν ρωτήθηκε για τις προειδοποιήσεις.
Εβδομάδες αργότερα ο Putin πραγματοποίησε την απειλή του και άρχισε έναν φρικτό πόλεμο που ήδη σκότωσε χιλιάδες ανθρώπους και ο οποίος θα μπορούσε εύκολα να είχε αποτραπεί με μερικές παραχωρήσεις.
«Αυτή είναι η κόκκινη γραμμή για την οποία μίλησα πολλές φορές. Την πέρασαν», τόνιζε μετά την εισβολή ο Putin.
Μόνη λύση η ματαίωση του ταξιδιού
Η Pelosi η οποία προετοιμάζει το ταξίδι της θα πρέπει να ματαιώσει αμέσως αυτά τα σχέδια, γιατί οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι και προφανώς η Κίνα δεν θα υποχωρήσει, αναφέρουν αναλυτές.
Οι προειδοποιήσεις για την «κόκκινη γραμμή» της Κίνας καθιστούν σαφές ότι η προσγείωση της Pelosi στην Ταϊβάν στην καλύτερη περίπτωση θα αυξήσει δραματικά την ένταση μεταξύ των δύο χωρών, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι προωθούν επιθετικά το αφήγημα, πως εάν δεν πραγματοποιηθεί η επίσκεψη θα θεωρηθεί επιτυχία για το Πεκίνο.
Η πολιτική πίεση βρίσκεται στο πλευρό της κλιμάκωσης, με ακόμη και προοδευτικούς Δημοκρατικούς να υποστηρίζουν την κίνηση της Pelosi και οι εκκλήσεις για αποκλιμάκωση και εκτόνωση να οδηγούνται όλο και περισσότερο στο περιθώριο.
Δεν θα πρέπει να βλέπουμε απαθείς να προστίθεται και άλλη μία χώρα στα πιθανά σημεία ανάφλεξης για τον πυρηνικό Αρμαγεδδώνα μόνο και μόνο επειδή η Pelosi δεν ενδιαφέρεται εάν με την κατάρριψη του αεροσκάφους της, οδηγήσει ΗΠΑ και Κίνα σε έναν πόλεμο, αναφέρει ο ιστότοπος Medium. com.
Πιέσεις στην Pelosi
Αναστάτωση επικρατεί στην Ουάσινγκτον καθώς τόσο ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden όσο και το Πεντάγωνο ζητούν από την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Nancy Pelosi να ακυρώσει την επίσκεψή της στην Ταϊβάν.
Ωστόσο, εν αναμονής της πιθανής άφιξής της στην Ταϊπέι, ο αμερικανικός στρατός έχει μετακινήσει μια ομάδα κρούσης του Ναυτικού στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας με επικεφαλής το αεροπλανοφόρο USS Ronald Reagan.
Το USS Reagan απέπλευσε από το λιμάνι στη Σιγκαπούρη και τώρα περιπολεί στα ύδατα κοντά στην Κίνα, με το Πεκίνο να υπογραμμίζει τη στρατιωτική του δύναμη ξεκινώντας νέες ναυτικές ασκήσεις κοντά στο αυτοδιοικούμενο νησί - και πιο ανησυχητικά εκπέμποντας απειλές ότι ο στρατός του βρίσκεται σε ετοιμότητα να απαντήσει με «δυναμικά μέτρα» αν χρειαστεί.
Κυκλοφόρησε μάλιστα βίντεο, που δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί, που δείχνει υπερπτήσεις μεγάλων σχηματισμών πολεμικών αεροσκαφών των ΗΠΑ στη θάλασσα της Νότιας Κίνας, με αντιτορπιλικά να πλέουν στη θάλασσα.
Μεγαλύτερος σήμερα ο κίνδυνος ενός πυρηνικού πολέμου
Ο Βρετανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Stephen Lovegrove προειδοποιεί ότι υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος πυρηνικού πολέμου σήμερα από ό,τι υπήρχε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου λόγω έλλειψης καναλιών επικοινωνίας.
«Τα δύο παλιά μπλοκ του Ψυχρού Πολέμου, η ΕΣΣΔ (Σοβιετική Ένωση) και το ΝΑΤΟ - αν και όχι χωρίς ανησυχητικά χτυπήματα - μπόρεσαν να φτάσουν σε μια κοινή κατανόηση του δόγματος που σήμερα απουσιάζει», είπε ο Lovegrove .
Σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, υπήρχε μια «κατανόηση του σοβιετικού δόγματος και των δυνατοτήτων — και το αντίστροφο», επειδή κράτησαν ανοιχτούς περισσότερους διαύλους διαπραγμάτευσης.
«Αυτό μας έδωσε και στους δύο ένα υψηλότερο επίπεδο εμπιστοσύνης ότι δεν θα υπολογίσουμε λάθος την πορεία μας στον πυρηνικό πόλεμο», είπε ο Lovegrove.
Ο παράγοντας Κίνα
«Σήμερα δεν έχουμε τα ίδια θεμέλια με άλλους που μπορεί να μας απειλήσουν στο μέλλον - ιδιαίτερα με την Κίνα», τόνισε.
Σήμερα, υπάρχει μόνο μία συνθήκη ελέγχου πυρηνικών όπλων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, η Νέα START, η οποία περιορίζει την ανάπτυξη πυρηνικών κεφαλών, βομβαρδιστικών, υποβρυχίων και πυραύλων.
Από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν τη διπλωματία με τη Μόσχα και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι δεν μπορούν να διαπραγματευτούν την αντικατάσταση του New START πριν λήξει το 2026.
Οι ΗΠΑ δεν έχουν συμφωνίες ελέγχου πυρηνικών όπλων με την Κίνα, η οποία έχει πολύ μικρότερο οπλοστάσιο από τις ΗΠΑ ή τη Ρωσία. Οι τρέχουσες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το οπλοστάσιο του Πεκίνου είναι περίπου 350 κεφαλές, ενώ οι ΗΠΑ έχουν 5.550 και η Ρωσία περίπου 6.200.
Κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Trump, οι ΗΠΑ προσπάθησαν να πείσουν το Πεκίνο να συμμετάσχει σε τριμερείς συνομιλίες για τον έλεγχο των όπλων με τη Μόσχα και την Ουάσιγκτον.
Αλλά η Κίνα δεν ενδιαφέρεται πολύ για τέτοιες συνομιλίες, ενώ το οπλοστάσιό της είναι πολύ μικρότερο. Εάν οι ΗΠΑ ανησυχούσαν για την εμπλοκή της Κίνας, θα έπρεπε να συνεργαστούν με τη Ρωσία για να μειώσουν σημαντικά τα αποθέματά της.
Οι ευθύνες των ΗΠΑ
Εκτός από την έλλειψη επικοινωνίας, ο κίνδυνος πυρηνικού πολέμου είναι σημαντικά υψηλότερος σήμερα επειδή οι ΗΠΑ χρηματοδοτούν έναν πόλεμο στα σύνορα της Ρωσίας και βοηθούν την Ουκρανία με πληροφορίες για να πραγματοποιήσει επιθέσεις στις ρωσικές δυνάμεις.
Οι ΗΠΑ πυροδοτούν επίσης εντάσεις με την Κίνα αναπτύσσοντας περισσότερες στρατιωτικές δυνάμεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και αυξάνοντας την υποστήριξη προς την Ταϊβάν.
Σχόλια αναγνωστών