Το σκάνδαλο προορίζεται να εξαπλωθεί: Πιθανότατα εμπλέκονται περισσότεροι από εξήντα ευρωβουλευτές
Ενώ στη Γηραιά Ήπειρο γίνονται προσπάθειες απαγόρευσης των μετρητών για να είναι δυνατή η ψηφιακή παρακολούθηση πολιτών, από την Καϊλή κατασχέθηκαν πάνω από 700.000 ευρώ σε χαρτονομίσματα των 20 και 50 ευρώ.
Ο νόμος, όπως ξέρουμε, δεν είναι ίδιος για όλους, αναφέρει σε ανάλυσή του ο γνωστός συγγραφέας Pierro Messina στον ιστότοπο South Front.
Σύμφωνα με τα δυτικά μέσα ενημέρωσης οι έρευνες για αυτές τις επιβεβαιωμένες περιπτώσεις διαφθοράς χρονολογούνται τουλάχιστον πριν από πέντε μήνες.
Το Κατάρ, υποστηρίζουν οι εφημερίδες, δεν θα είχε ενεργήσει σε πρώτη φάση.
Ήταν οι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών του βασιλείου του Μαρόκου που ύφαιναν τις σχέσεις με πολιτικούς και το προσωπικό του κοινοβουλίου των Βρυξελλών.
Εμπλοκή 60 ευρωβουλευτών
Το σκάνδαλο προορίζεται να εξαπλωθεί: Πιθανότατα εμπλέκονται περισσότεροι από εξήντα ευρωβουλευτές.
Η έρευνα της βελγικής δικαιοσύνης προέρχεται από φάκελο της μυστικής υπηρεσίας των Βρυξελλών. Διαβαθμισμένο αρχείο με την ένδειξη «εθνική ασφάλεια».
Αλλά τα βελγικά ενημέρωσης δεν λειτούργησαν μόνα τους.
Η δραστηριότητα παρεμβολής του δικτύου που συνδέει το Μαρόκο και το Κατάρ είχε συγκροτηθεί από άλλους ευρωπαϊκούς φορείς: σίγουρα υπάρχει το χέρι της γαλλικής μυστικής υπηρεσίας, DGSE.
Ο ελιγμός της διαφθοράς προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – γράφουν οι Βέλγοι δικαστές - είχε ενεργοποιηθεί από τον Belharace Mohammed, αξιωματικό της μυστικής υπηρεσίας του βασιλείου του Μαρόκου.
Ο Belharace μπόρεσε επίσης να βασιστεί στη μεσολάβηση ενός διπλωμάτη με έδρα τη Βαρσοβία: του Abderrahim Atmoun.
Αλλά ο Belharace είναι μόνο ο επιχειρησιακός πράκτορας: το σχέδιο διείσδυσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν μια ιδέα του Mansour Yassine, του πολύ ισχυρού γενικού διευθυντή της DGED.
Για να καταλάβουμε τι πραγματικά συμβαίνει, υπερβαίνοντας τις ειδήσεις, πρέπει να πάμε μερικές εβδομάδες πίσω. Στο στάδιο Al Thumama της Ντόχα στις 27 Νοεμβρίου διεξάγεται ο καθοριστικός αγώνας μεταξύ Μαρόκου και Βελγίου.
Η γαλλική εμπλοκή
Η παρουσία στις κερκίδες των Mansour Yassine και Αμπντελατίφ Χαμούτσι (εθνικός διευθυντής ασφαλείας στο Μαρόκο) δεν γίνεται αντιληπτή από τους αθλητικογράφους.
Αλλά στο Κατάρ υπάρχουν κατάσκοποι από όλο τον κόσμο.
Η είδηση της παρουσίας των κορυφαίων στελεχών των μαροκινών μυστικών υπηρεσιών αναστατώνει τη Γαλλία.
Και μιας και ο Θεός του ποδοσφαίρου είναι λίγο πνευματώδης, ο αγώνας που έκρινε εν πολλοίς το παγκόσμιο κύπελλο ήταν μεταξύ Γαλλίας – Μαρόκου.
Δεν αποκλείεται λοιπόν να ήταν το Παρίσι που έθεσε σε κίνηση τη συκοφαντική μηχανή κατά του Εμίρη του Κατάρ.
Ο Γάλλος κατάσκοπος Bernard Emié στέλνεται στη Ντόχα για να «επιβλέψει» τον ημιτελικό αγώνα Γαλλίας-Μαρόκου. Ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Εξωτερικής Ασφάλειας (DGSE) και πρώην Γάλλος πρεσβευτής στο Αλγέρι, αποστέλλεται στη Ντόχα για να «επιβλέψει» παρασκηνιακά τον ημιτελικό Μαρόκου-Γαλλίας.
Όλα αυτά συμβαίνουν μερικές εβδομάδες πριν από το σκάνδαλο του Qatargate: μια έρευνα, όπως είδαμε, συσκευασμένη από τις βελγικές μυστικές υπηρεσίες που έχουν λάβει βουνά από έγγραφα από Γάλλους συναδέλφους τους.
Γιατί είναι τόσο σημαντικός ένας ποδοσφαιρικός αγώνας για τις μυστικές υπηρεσίες της Αφρικής και της Ευρώπης; Υπάρχει γεωπολιτικός λόγος.
Για τη Γαλλία, τη σημερινή παγκόσμια πρωταθλήτρια, θα ήταν τρομερό πισωγύρισμα να ηττηθεί από το Μαρόκο.
Είναι σαν να εγκαθιδρύεται μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων στον αθλητισμό. Και η Γαλλία δεν έχει καμία πρόθεση να εγκαταλείψει τα σκήπτρα.
Για πληροφορίες, ρωτήστε το φάντασμα του Gaddafi.
Στην πραγματικότητα, είναι πιθανό να κρύβονται περισσότερα ακανθώδη ζητήματα πίσω από το λεγόμενο Qatargate: Οπτική ψευδαίσθηση που κρύβει ένα «κρυφό πόλεμο» στη Βόρεια Αφρική.
Συμμαχία Μαρόκου - Κατάρ
Η συμμαχία μεταξύ Κατάρ και Ραμπάτ χρησιμεύει μόνο για να κάνει τους ανθρώπους να μιλάνε για το Εμιράτο;
Είναι δύσκολο να συμβιβαστείς με αυτήν την εκδοχή.
Όπως είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι το επιτελείο πληροφοριών του Μαρόκου ενοχλείται από έναν απλό ποδοσφαιρικό αγώνα.
Και είναι εξίσου ακατανόητο ότι το Παρίσι στέλνει ως απάντηση τον σημαντικότερο αξιωματικό πληροφοριών του.
Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει μυστήριο.
Είναι μια πλοκή που όλοι γνωρίζουν. Και ότι όλοι σήμερα ανταγωνίζονται για να κρυφτούν.
Εάν το Μαρόκο δωροδόκησε πραγματικά αξιωματούχους και βουλευτές της ΕΕ, μπορεί να το έχει κάνει μόνο για έναν λόγο: τη Δυτική Σαχάρα.
Ο γεωπολιτικός λόγος
Πολύ πριν από αυτό το σκάνδαλο των μέσων ενημέρωσης, ο γεωπολιτικός αναλυτής Anthony Dworkin του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων είχε εξηγήσει τι συμβαίνει μεταξύ ΕΕ και Μαρόκου:
«Τα ευρωπαϊκά κράτη και η ΕΕ διαδραματίζουν βασικό ρόλο στη Βόρεια Αφρική μέσω ιστορικών δεσμών, γεωγραφικής εγγύτητας και οικονομικών δεσμών. στην περιοχή και θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των εντάσεων μεταξύ του Μαρόκου και της Αλγερίας, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να διατηρήσουν μια ισορροπημένη θέση στις σχέσεις με τις δύο χώρες.
Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συχνά φαίνονται απρόθυμοι να βάλουν τον εαυτό τους μπροστά στις απαιτήσεις του Μαρόκου και να ενθαρρύνουν τις μαξιμαλιστικές πολιτικές του, υπονομεύοντας την αξιοπιστία τους στα μάτια της Αλγερίας».
Με λίγα λόγια, όλα ήταν ήδη γραμμένα.
Η ΕΕ κυριαρχείται από το Μαρόκο.
Σήμερα ίσως ανακαλύπτουμε ότι δεν συμβαίνει για ευγενείς γεωπολιτικούς λόγους αλλά για τα χρήματα.
Επομένως, η ύπαρξη απόπειρας πολιτικής πίεσης από το Μαρόκο κατά της ΕΕ ήταν και είναι βέβαιο και σαφές πολιτικό γεγονός.
Οι εχθροπραξίες μεταξύ του Μαρόκου και του Μετώπου Polisario (Σαχαράουι) ξανάρχισαν τον Νοέμβριο πριν από δύο χρόνια, όταν το Polisario ανακοίνωσε το τέλος της κατάπαυσης του πυρός αφού οι μαροκινές δυνάμεις διέσχισαν την ουδέτερη ζώνη του Guerguerat, που ελέγχεται από τον ΟΗΕ.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών