Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άρχισαν τον πόλεμο νεύρων στον Orban οι Ευρωπαίοι – Ο ρόλος Borrell και η παρωδία με τη Σύνοδο Εξωτερικών Υποθέσεων

Άρχισαν τον πόλεμο νεύρων στον Orban οι Ευρωπαίοι – Ο ρόλος Borrell και η παρωδία με τη Σύνοδο Εξωτερικών Υποθέσεων
Το σχέδιο μιας «αντισυνάντησης» στη σύνοδο του Orban έχει ήδη συζητηθεί ανεπίσημα με αρκετές χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Γερμανίας
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να «σνομπάρουν» την Ουγγαρία οργανώνοντας τη δική τους σύνοδο κορυφής για τις εξωτερικές υποθέσεις τον Αύγουστο, αντί να ταξιδέψουν στη Βουδαπέστη για την εκδήλωση του πρωθυπουργού Viktor Orbán.
Η Ουγγαρία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, σχεδιάζει να φιλοξενήσει μια σύνοδο κορυφής για τις εξωτερικές υποθέσεις στη Βουδαπέστη στις 28-29 Αυγούστου — μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον Orbán να προσπαθήσει να διαμορφώσει την ατζέντα εξωτερικής πολιτικής του μπλοκ και για τον υπουργό Εξωτερικών του Péter Szijjártó να σταθεί στο προσκήνιο.
Αλλά μετά την παρεμπόδιση του Orbán στην παροχή βοήθειας για την Ουκρανία και τις αυτοαποκαλούμενες ειρηνευτικές επισκέψεις του στον Vladimir Putin και τον Xi Jinping, τις οποίες δεν συντόνισε με τους άλλους 26 εθνικούς ηγέτες της ΕΕ, πολλοί υπουργοί Εξωτερικών αναζητούν έναν τρόπο να αποφύγουν να γίνουν υποστηρικτές σε αυτό.
Πιστεύουν ότι θα ήταν άλλο ένα προπαγανδιστικό σόου του Orbán, σύμφωνα με το Politico.

Ο ρόλος Borrell

Ο ρόλος Josep Borrell είναι μάλιστα ύποπρος.
Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ θα καλέσει τους υπουργούς σε ένα «επίσημο» συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων ταυτόχρονα με τη σύνοδο κορυφής του Orbán, σύμφωνα με τρεις διπλωμάτες της ΕΕ.
Και αυτή η κίνηση έρχεται αφότου ο απεσταλμένος της Ουγγαρίας στην ΕΕ, Bálint Ódor, επικρίθηκε σκληρά από τους συναδέλφους του σε μια συνάντηση νωρίτερα αυτόν τον μήνα, με τη Σλοβακία να είναι η μόνη χώρα που δεν πήρε το λόγο.
Μποϊκοτάροντας τη σύνοδο κορυφής για τις εξωτερικές υποθέσεις, οι υπουργοί ελπίζουν να περιορίσουν το ρόλο της Ουγγαρίας.
«Εάν υπάρξει επίσημο συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων, που διοργανώνεται από τον ύπατο εκπρόσωπο [Borrell] την ίδια μέρα, οι υπουργοί δεν θα μπορούν να πάνε στη Βουδαπέστη», είπε ένας από τους διπλωμάτες.
Ένας άλλος πρόσθεσε ότι μποϊκοτάροντας τη συνάντηση της Βουδαπέστης, οι άλλοι υπουργοί Εξωτερικών ήθελαν να «στείλουν ένα σαφές μήνυμα ότι η Ουγγαρία δεν μιλά για την ΕΕ».
Ακόμη και πριν από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, οι εντάσεις μεταξύ της ΕΕ και της Ουγγαρίας αυξάνονταν εδώ και χρόνια.
Υπό τον Orbán, η χώρα οπισθοχωρεί ως προς τα δημοκρατικά πρότυπα και το κράτος δικαίου, καθώς και διαταράσσει την ομαλή λειτουργία της ΕΕ εμποδίζοντας τη ψήφιση νόμων ή τη χρηματοδότηση για να κερδίσει παραχωρήσεις σε άσχετους τομείς.

Αρνητικό το κλίμα

Υπουργοί άλλων χωρών της ΕΕ ήταν πρόθυμοι να δείξουν στην Ουγγαρία την ώμη πραγματικότητα.
Στην πρώτη συνεδρίαση της ουγγρικής προεδρίας, που φιλοξενήθηκε στη Βουδαπέστη για να συζητηθεί η βιομηχανική πολιτική, εμφανίστηκαν μόνο επτά υπουργοί από άλλες χώρες.
Ούτε ένας επίτροπος δεν παρευρέθηκε.
Το να μποϊκοτάρει αυτό που υποτίθεται ότι είναι ένα εξαιρετικό γεγονός για τη χώρα που κατέχει την προεδρία για να επιδειχθεί στην παγκόσμια σκηνή είναι μια ακόμη μεγαλύτερη απάτη, που έχει σκοπό να απομακρύνει τον άνεμο από τα πανιά του Orbán.
Ένας διπλωμάτης αστειεύτηκε ότι «δυστυχώς» η χώρα τους δεν θα μπορέσει να παρευρεθεί στην εκδήλωση του Orbán εάν ο Borrell οργανώσει μια αντισυνάντηση.
Το σχέδιο έχει ήδη συζητηθεί ανεπίσημα με αρκετές χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Γερμανίας.
Την Τετάρτη, η ομάδα του Borrell θα παρουσιάσει το σχέδιο στους 27 μόνιμους αντιπροσώπους της ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης