Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βάζει φωτιά στην Ευρώπη η Meloni - Θα απειλήσει τη δεύτερη θητεία της von der Leyen για να κατευνάσει το κόμμα της

Βάζει φωτιά στην Ευρώπη η Meloni - Θα απειλήσει τη δεύτερη θητεία της von der Leyen για να κατευνάσει το κόμμα της
Η ψηφοφορία της Πέμπτης θέτει τη Meloni «σε ένα σταυροδρόμι, όπου πρέπει να κάνει μια επιλογή που θα είναι καθοριστική για το δικό της πολιτικό μέλλον»
Η πρωθυπουργός της Ιταλίας βρίσκεται αντιμέτωπη με μια επιλογή: να ψηφίσει υπέρ της επανεκλογής της προέδρου της Κομισιόν ή να ικανοποιήσει την ευρωσκεπτικιστική βάση της στη χώρα της.
Την Πέμπτη, στη γαλλική πόλη του Στρασβούργου, οι δύο πιο ισχυρές γυναίκες της Ευρώπης θα αντιμετωπίσουν την κοινή τους στιγμή της αλήθειας.
Μια ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα καθορίσει εάν η Ursula von der Leyen θα πάρει τη δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Θα δώσει επίσης τον τόνο για την υπόλοιπη περίοδο της Ιταλίδας πρωθυπουργού Giorgia Meloni στην εξουσία.
Και είναι πιθανό μόνο ένας από αυτούς να βγει νικητής, σύμφωνα με ανάλυση του Politico.
Η ψηφοφορία για την επικύρωση του επαναδιορισμού της von der Leyen στην επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ έρχεται αφού οι Ευρωπαίοι ηγέτες την πρότειναν για μια ακόμη πενταετή θητεία, μετά από μήνες εικασιών και μυστικών διαπραγματεύσεων.
Εκεί ξεκίνησε η ταλαιπωρία για τη Meloni.
Η δεξιά ηγέτις της Ιταλίας αποκλείστηκε από μια παρασκηνιακή συμφωνία που έγινε στις Βρυξέλλες μεταξύ φιλελεύθερων ηγετών όπως ο Πρόεδρος Emmanuel Macron της Γαλλίας, οι κεντρώοι συντηρητικοί της von der Leyen και οι σοσιαλιστές του Γερμανού Καγκελαρίου Olaf Scholz και του Ισπανού πρωθυπουργού Pedro Sánchez.
Αυτό θύμωσε τη Meloni.
Άφησε επίσης τη von der Leyen με ένα πιθανό πρόβλημα που έρχεται τώρα στο επίκεντρο.
Ενώ θεωρητικά θα έχει αρκετή υποστήριξη από συντηρητικούς, φιλελεύθερους, πράσινους και σοσιαλιστές για να κερδίσει την υποστήριξη του Κοινοβουλίου την Πέμπτη, είναι μυστική ψηφοφορία και το 15% των ευρωβουλευτών που αναμένεται να τη στηρίξουν ενδέχεται να μην το κάνουν.
Εκεί θα μπορούσε να βοηθήσει η Meloni: Είναι επικεφαλής της σκληρής δεξιάς ομάδας ευρωβουλευτών των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, των οποίων οι 78 ψήφοι θα μπορούσαν να αποδειχθούν κρίσιμες για τη μοίρα της von der Leyen.
Μέχρι στιγμής, ωστόσο, η Meloni έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να δώσει εντολή στους δικούς της να στηρίξουν τη Γερμανίδα αξιωματούχο για δεύτερη θητεία.
Μετά από αυτό που η von der Leyen περιέγραψε ως μια «έντονη ώρα» συνομιλιών με την ομάδα ECR την Τρίτη, δεν ήταν ακόμη σαφές με ποιον τρόπο θα ψήφιζαν.
Διαφορετικά κόμματα εντός της ομάδας, από διάφορες χώρες, είναι πιθανό να πάρουν τις δικές τους αποφάσεις.

Το σταυροδρόμι της Meloni

Η ψηφοφορία της Πέμπτης θέτει τη Meloni «σε ένα σταυροδρόμι, όπου πρέπει να κάνει μια επιλογή που θα είναι καθοριστική για το δικό της πολιτικό μέλλον», δήλωσε ο Marco Valbruzzi, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Νάπολης Φεντερίκο ΙΙ.
«Πρέπει είτε να δεχτεί την ευκαιρία να είναι μέρος της πλειοψηφίας που εκφράζει υποστήριξη στον αρχηγό της Επιτροπής, είτε να παραμείνει έξω, κάτι που νομίζω ότι θα είναι δύσκολο για αυτήν».
Στις Βρυξέλλες, αξιωματούχοι κατέστησαν σαφές ότι δεν υπάρχει Σχέδιο Β εάν η von der Leyen δεν επιβεβαιωθεί στον ρόλο της.
Σε περίπτωση που υπολείπεται των 361 ψήφων που χρειάζεται στο κοινοβούλιο των 720 εδρών την Πέμπτη, η πολιτική της ΕΕ θα ριχτεί ξανά στο χάος και τη σύγχυση — σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη στιγμή.
Με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία στον τρίτο χρόνο του και τον Donald Trump να προχωρά στην εκστρατεία του για την ανάκτηση του Λευκού Οίκου, η σταθερή ηγεσία της ΕΕ θεωρείται ευρέως ζωτικής σημασίας για την οικονομική και πολιτική ασφάλεια της ηπείρου.

Διακυβεύονται πολλά και στη Ρώμη

Εάν η Meloni υποστηρίξει την υποψηφιότητα της von der Leyen, θα εδραιώσει τη θέση της ως μέτρια φωνή στις ευρωπαϊκές υποθέσεις.
Εάν διατάξει τους ευρωβουλευτές της να απόσχουν, κινδυνεύει να παρασύρει το κόμμα —και την Ιταλία— στο περιθώριο.
Αλλά δεν είναι μόνο αυτό.
Είναι ένα ιδιαίτερα οδυνηρό δίλημμα για τη Meloni, επειδή την αναγκάζει να επιλέξει μεταξύ των πραγματιστικών της ενστίκτων ως εθνικού ηγέτη στην παγκόσμια σκηνή και των πολιτικών πεποιθήσεων που έχει υποστηρίξει εδώ και χρόνια ως πολιτικός στην Ιταλία.
Αν και η Meloni παραμένει δημοφιλής στην εγχώρια αγορά, η ιταλική πολιτική είναι διαβόητα άστατη και διστακτική.
Ο εταίρος της στον συνασπισμό, Matteo Salvini, ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Λέγκα, έχει κάνει την αντίθεση με τη δεύτερη θητεία του von der Leyen πυλώνα της εξωτερικής του πολιτικής.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Salvini αναγκάστηκε να διαψεύσει τα δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης ότι είχε πει ότι αν η Meloni «ψηφίσει τη von der Leyen, έχει τελειώσει».

Οι ρίζες

Οι αδελφοί της Ιταλίας έλκουν την καταγωγή τους από πρώην φασίστες που αναδύθηκαν από τα ερείπια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά η Meloni προσπάθησε να εκσυγχρονίσει το κόμμα σε ένα συντηρητικό μοντέλο.
Για τον Valbruzzi, τον πολιτικό επιστήμονα, η ψηφοφορία της Πέμπτης αντιπροσωπεύει «την πιο σημαντική στιγμή της πρωθυπουργίας του Meloni μέχρι στιγμής».
Παρά την πολιτική πίεση από την ακροδεξιά στην Ιταλία, υπάρχουν καλοί λόγοι για τους οποίους η Meloni μπορεί να αποφασίσει ότι είναι προς το εγχώριο πολιτικό της συμφέρον να στηρίξει τη von der Leyen.
Το κυριότερο μεταξύ αυτών είναι η διαχρονικά επικίνδυνη οικονομική θέση της Ιταλίας.

Οι θέσεις

Η Von der Leyen υπήρξε αξιόπιστος συνεργάτης για τη Meloni, επιβεβαιώνοντας τη συμμόρφωση της Ιταλίας με το σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης της ΕΕ μετά την πανδημία και εγκρίνοντας την έγκαιρη αποδέσμευση κεφαλαίων.
Κατά ειρωνικό τρόπο, όπως θα γνωρίζει καλά η Meloni, μια αριστερίστικη Επιτροπή της ΕΕ είναι ένα ουσιαστικό δεκανίκι για χρεωμένες χώρες όπως η Ιταλία.
Αφού οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του Ιουνίου επέστρεψαν ισχυρές επιδόσεις για τα ακροδεξιά κόμματα, το κόστος δανεισμού της Ιταλίας αυξήθηκε καθώς οι επενδυτές σκέφτηκαν ότι οι πολιτικές αλληλεγγύης της ΕΕ ήταν λιγότερο πιθανό να συνεχιστούν, σύμφωνα με τον Carlo Cottarelli, πρώην Ιταλό γερουσιαστή και ανώτερο στέλεχος του ΔΝΤ που τώρα διευθύνει την πρόγραμμα οικονομικών και κοινωνικών επιστημών στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Μιλάνου.
«Όταν υπάρχει κρίση, η Ιταλία εξαρτάται από τους μηχανισμούς αλληλεγγύης της ΕΕ», είπε.
Η Von der Leyen έχει επίσης δείξει ότι είναι ευέλικτη σε θέματα σημαντικά για το κόμμα της Meloni, όπως η αντιμετώπιση της μετανάστευσης, η υπεράσπιση των γεωργικών συμφερόντων και η μείωση της κλιματικής πολιτικής.
Όταν η von der Leyen συνάντησε τους ευρωβουλευτές του ECR την Τρίτη, καλωσόρισαν αυτές τις πρωτοβουλίες.
Ωστόσο, σύμφωνα με ένα άτομο που γνωρίζει τις συνομιλίες, οι νομοθέτες του Meloni απαίτησαν επίσης «μια ριζική αλλαγή στις κλιματικές πολιτικές της Πράσινης Συμφωνίας», «ρεαλιστικές» γεωργικές πολιτικές και νέες συμφωνίες με τις αφρικανικές χώρες για την παρεμπόδιση των αναχωρήσεων μεταναστών.
Η Meloni θα αναζητήσει επίσης τη μέγιστη ευελιξία σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ερμηνεύονται οι κανόνες του χρέους της Ευρώπης για την Ιταλία.
Οι σύμμαχοι της Meloni έχουν καταστήσει σαφές ότι η υποστήριξή τους θα εξαρτηθεί από το αν η von der Leyen θα τους δώσει μια ισχυρή θέση στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Αυτό σημαίνει ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο για τον Ιταλό Επίτροπο — ίσως έναν ρόλο στη διανομή κεφαλαίων, καθώς και τη θέση ενός αντιπροέδρου ή ενός εκτελεστικού αντιπροέδρου στην Επιτροπή.
Ό,τι και να συμβεί, το κόμμα δεν αναμένεται να ανακοινώσει δημόσια την απόφασή του ούτε με τον άλλο τρόπο.
Αλλά οι δήθεν μυστικές ψηφοφορίες έχουν τρόπο να βγουν.
Εάν η von der Leyen κερδίσει με μεγάλη πλειοψηφία, θα είναι προφανές ότι η Meloni τη έσωσε.
Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να καταφύγει μόνο σε μια άμυνα προετοιμασμένη εκ των προτέρων: Αντί να ενεργεί προς τα συμφέροντα του κόμματός της, εργαζόταν για να προσφέρει «το μέγιστο αποτέλεσμα για την Ιταλία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης