Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Δέκα μετοχές που η «αποβολή» τους από το Χρηματιστήριο, ίσως να μην στοιχήσει και δεν θα αποτελέσει έκπληξη

Δέκα μετοχές που η «αποβολή» τους από το Χρηματιστήριο, ίσως να μην στοιχήσει και δεν θα αποτελέσει έκπληξη
Η πορεία των μετοχών έχει συνδεθεί με φήμες και προσδοκίες, αλλά περισσότερο παραπέμπει σε χρηματιστηριακά παιχνιδάκια σε κάποιες περιπτώσεις
Σχετικά Άρθρα
Σε ένα χρόνο από τώρα θα γίνει η αξιολόγηση των εισηγμένων και θα δούμε ποιες λόγω διασποράς έχουν θέμα και πρέπει να το διορθώσουν, αλλά και ποιες θα τεθούν εκτός διαπραγμάτευσης λόγω παραμονής στην Επιτήρηση άνω των 2 ετών.
Το Bankingnews.gr είναι ίσως το μοναδικό μέσο που έχει ασκήσει δριμεία κριτική για τον νέο κανονισμό, αλλά σήμερα θα αναλύσουμε κάποιες εισηγμένες, όπου η μη παραμονή τους άλλο στο ταμπλό ίσως να μη δημιουργήσει και ιδιαίτερες αντιδράσεις.
Και αυτό γιατί ή παραμένουν πολλά χρόνια στην Επιτήρηση, χωρίς κάποια μέτρα από τη διοίκηση, ή είναι εκτός Επιτήρησης αλλά οι διοικήσεις αδιαφορούν και επί σειρά ετών δεν έχουν βελτιώσει έσοδα, κέρδη ή ακόμα και ίδια κεφάλαια.
Ίσως το δημοσίευμα αυτό να ενοχλήσει κάποιους επενδυτές, αλλά αποτελεί μία πραγματικότητα που δεν μπορεί να μη σχολιαστεί από τη στήλη.
Ξεκινώντας από εταιρείες που έχουν πει ότι θα κάνουν πράγματα, αλλά δεν έχουν κάνει, νομίζουμε πως η αξιοπιστία τους είναι χαμηλά, αλλά και οι πιθανότητες να κάνουν κάτι επιχειρηματικά, πέραν από κάποιο κερδοσκοπικό παιχνίδι είναι ελάχιστες.

Για παράδειγμα η ΒΙΟΤΕΡ.
Δεν έχει φυσικά πτυχίο έβδομης τάξης που κάποια στιγμή ακούστηκε, αφού δεν έχει ούτε ίδια κεφάλαια, ούτε τζίρο.
Με τη συμφωνία εξυγίανσης είχε δεσμευτεί ότι θα πουλήσει περιουσιακά στοιχεία και θα βελτιωθεί η καθαρή θέση, ενώ θα αποκτούσε και πάλι δραστηριότητα, αλλά δεν έχουμε δει κάποια κίνηση εδώ και αρκετά χρόνια.
Η Μπήτρος επί σειρά ετών επαναλαμβάνει τα ίδια στον ισολογισμό, ότι είναι κοντά στην οριστική συμφωνία με τις τράπεζες. Τα ίδια κεφάλαια είναι αρνητικά και ίσως ακόμα και με διαγραφή δανείων να μην επιστρέψουν θετικά.

Η Yalco παλεύει χρόνια να επιβιώσει, αλλά δεν υπάρχει κάποια βελτίωση.
Τα ίδια ισχύουν και για τη SATO, με τη συμφωνία εξυγίανσης να έχει κολλήσει κάπου στα δικαστήρια.
Ανάλογη και η εικόνα της Επίλεκτος όπου τα δάνεια την έχουν πνίξει.

Μία από τα ίδια και η Οίκος Σπύρου, η οποία παρά την είσοδο της Glafka Capital δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη ή ενημέρωση.
Κοιτάζοντας επίσης τη λίστα των εταιρειών που παραμένουν επί σειρά ετών στην Επιτήρηση και ο κανονισμός προβλέπει διαγραφή αν παραμείνουν 2 χρόνια και μάλιστα με αναδρομική ισχύ, η Frigoglass είναι άλλη μία περίπτωση.
Μετά την απώλεια του 85% των περιουσιακών στοιχείων, τα οποία πέρασαν στους ομολογιούχους, η δραστηριότητα είναι σχεδόν μηδενική.
Ακούγονται στην αγορά κάποιες φήμες ότι ο βασικός μέτοχος κάποια στιγμή μπορεί να αγοράσει την υαλουργία από τους ομολογιούχους, αλλά δεν είναι γνωστό αν θα το κάνει και με ποιον τρόπο.
Αν θα την πάρει ο ίδιος δηλαδή ή η Frigoglass.

Η Τρία Άλφα επίσης δεν έχει προσφέρει κάτι στο ταμπλό τα τελευταία χρόνια, εκτός από κάποια «παιχνίδια» στη μετοχή με αφορμή το ακίνητο που διαθέτει και την κατά καιρούς φημολογία ότι θα το πουλήσει σε υψηλή τιμή.
Η ΒΙΣ έχει μία δραστηριότητα και ενισχύθηκε μέσω αύξησης κεφαλαίου, αλλά και πάλι δεν έχει καταφέρει να βελτιώσει τα μεγέθη της τα τελευταία χρόνια
Μία τελευταία περίπτωση είναι η Λεβεντέρης, την οποία πριν λίγο καιρό την είχαν θυμηθεί, κάποιοι επενδυτές, καθώς θα μπορούσε να γίνει όχημα και επειδή είναι σχετικά καθαρός ο ισολογισμός της.
Έχει όμως πενιχρή δραστηριότητα και μία έμμεση είσοδος στο ελληνικό Χρηματιστήριο ακούγεται κατά καιρούς για πολλές μετοχές αλλά δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα κάποια.

Η πορεία των μετοχών

Κοιτώντας τώρα χρηματιστηριακά την πορεία των μετοχών των παραπάνω εταιρειών βλέπουμε πως η απαξίωση και η συρρίκνωση στο ταμπλό είναι το βασικό χαρακτηριστικό, σε μία περίοδο συνολικά καλή για τα χρηματιστήρια.
Οι τζίροι είναι χαμηλοί και οι όποιες κινήσεις δεν έχουν συνοδευτεί από υψηλούς όγκους πλην συγκριμένων περιπτώσεων.
Προφανώς υπάρχουν και εξαιρέσεις λόγω των «παιχνιδιών» που έγιναν.
Στα τελευταία πέντε έτη περίπου για παράδειγμα η Βιοτέρ με τη φημολογία ότι ένας φίλος του αείμνηστου βασικού μετόχου δε θα άφηνε την εταιρεία του φίλου του, την έχει οδηγήσει στο +340%, αλλά δεν επιβεβαιώθηκε η είσοδός του.
Η Μπήτρος με αφορμή το κλείσιμο της συμφωνίας εξυγίανσης που όμως δεν έχει γίνει ακόμα έχει άνοδο 320%.
Η Υάλκο έχει άνοδο 190%.
Η SATO έχει άνοδο 41%, η Επίλεκτος έχει πτώση 50%, η Τρία Άλφα άνοδο 280%, ο Οίκος Σπύρου πτώση 35%, η Λεβεντέρης άνοδο 84%, η Frigoglass έχει απώλειες 72% και η ΒΙΣ άνοδο 31%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης