Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Guterres (ΟΗΕ) καλεί σε παγκόσμια εκεχειρία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Ο Guterres (ΟΗΕ) καλεί σε παγκόσμια εκεχειρία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες
Καλή η πρόθεση, αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική
Σε διακοπή των ενόπλων συγκρούσεων καλεί τις χώρες που έχουν εμπλακεί σε πόλεμο ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Antonio Guterres, επικαλούμενος τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι.
Σε συνάντηση με τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) Thomas Bach, ο κ. Guterres δήλωσε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μια ευκαιρία για την ειρήνη: «Θέλω να εκφράσω την πλήρη υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών προς τη ΔΟΕ». «Ζούμε σε έναν διαιρεμένο κόσμο όπου οι συγκρούσεις πολλαπλασιάζονται με δραματικό τρόπο».
«Ο φρικτός πόνος στη Γάζα, ο φαινομενικά ατελείωτος πόλεμος στην Ουκρανία, ο τρομερός πόνος από το Σουδάν μέχρι τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, από το Σαχέλ μέχρι τη Μιανμάρ. Σε μια τέτοια στιγμή είναι σημαντικό να πούμε ότι η πρώτη καταγεγραμμένη, στην ιστορία, πραγματική ειρηνευτική πρωτοβουλία ήταν η ολυμπιακή εκεχειρία», πρόσθεσε. 
Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ελλάδα, όλες οι συγκρούσεις σταματούσαν για όσο διαρκούσαν οι Αγώνες, ώστε να είναι δυνατή η διεξαγωγή τους.
«Τη στιγμή που θα ξεκινήσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, είναι καιρός να υπενθυμίσουμε στον κόσμο τη σημασία της ολυμπιακής εκεχειρίας και να δώσουμε στον κόσμο να καταλάβει ότι πρέπει να σιγήσουν τα όπλα», ανέφερε ο κ. Guterres.
Οι Αγώνες ξεκινούν σήμερα 26 Ιουλίου και ολοκληρώνονται στις 11 Αυγούστου, με τη συμμετοχή περισσότερων από 10.500 αθλητών που εκπροσωπούν 206 έθνη και εδάφη.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται μια παλαιστινιακή ομάδα, η οποία αν και δεν είναι πλήρες μέλος των Ηνωμένων Εθνών, έχει επίσημη εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή, καθώς και αθλητές από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, οι οποίοι θα αγωνιστούν ως ουδέτεροι χωρίς σημαία ή έμβλημα μετά την εισβολή στην Ουκρανία το 2022.
«Έτσι, αυτή είναι η στιγμή κατά την οποία η έντονη έκκλησή μου είναι οι χώρες να ενωθούν με το ίδιο πνεύμα που θα ενωθούν οι αθλητές κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι», σημειώνει ο γ.γ. του ΟΗΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης