Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ξεκίνησε «εκστρατεία» η Strix για το μίνι - placement στην Attica Group που σχεδιάζεται για Οκτώβριο 2024

Ξεκίνησε «εκστρατεία» η Strix για το μίνι - placement στην Attica Group που σχεδιάζεται για Οκτώβριο 2024
Οι εναλλακτικές λύσεις αφορούν, μεταξύ άλλων, και την χρηματοδότηση από επενδυτές μέσω μετατρέψιμων ομολόγων, επιλογή η οποία είχε εξεταστεί και στο παρελθόν όταν υπήρχαν τα δάνεια
Σχετικά Άρθρα
Με κέντρο την οδό Jermyn Street 52 στο Λονδίνο (φωτό) στα γραφεία του Blantyre Capital, δίπλα στην στοά Picadilly Arcade θα επιλεγούν οι υποψήφιοι επενδυτές για το επικείμενο placement μετοχών της Attica Συμμετοχών το ερχόμενο Οκτώβριο 2024.
Ήδη, το Blantyre βγήκε στην “επιφάνεια” καθώς ξεκίνησε την εκστρατεία στην ιστοσελίδα της Strix Asset Management, με την υπόσχεση να «ξεκλειδώσει την εσωτερική αξία στις μετοχικές συμμετοχές» της συμφωνίας Mayfair με την Πειραιώς (2021).
Το “ξεκλείδωμα” που αναφέρει αφορά τις συμμετοχές αξίας άνω των 900 εκατ. ευρώ (Attica Συμμετοχών, Hμίθεα-Ερρικος Ντυναν, Ετβα Βιπε, εταιρείες ακινήτων, φωτοβολταϊκών κλπ) οι οποίες βρίσκονται εδώ και τρία χρόνια σε δυο ιρλανδικές offshore Strix Ηoldings, ιδιοκτησίας της Piraeus.

Μέχρι σήμερα, ο ιδρυτής του Blantyre κ. Μ. Μucadam αποτελεί το είδωλο των απανταχού διαχειριστών κεφαλαίου. Μπορούσε να εισπράξει περισσότερες ετήσιες προμήθειες (1-2%) επι του ενεργητικού των 900 εκατ. ευρώ αγοράζοντας απλώς μερικές μετοχές της Attica Συμμετοχών, όπου το Blantyre κατέχει μέσω της Strix το 86,7%.
Τον ερχόμενο Οκτώβριο, όμως, το Blantyre πρέπει να προχωρήσει πάσει δυνάμει ακόμα και σ΄ ενα “ελαφρύ” placement, προκειμένου η ελεύθερη διασπορά να αυξηθεί τουλάχιστον στο 15%, σύμφωνα με τον νέο κανονισμό του ΧΑ.
Από τα τέλη Ιουνίου, η εισηγμένη Attica Συμμετοχών ενημέρωσε ότι εξετάζει “σε συνεργασία με τον βασικό μέτοχο της εξετάζει σειρά εναλλακτικών για την ενίσχυση της παρουσίας της στις αγορές κεφαλαίου, ιδίως μέσω της ενίσχυσης της μετοχικής διασποράς”.
Σύμβουλοι της διάθεσης μετοχών ανέλαβαν ο συνεργάτης της Πειραιώς στις αγορές UBS και η χρηματιστηριακή Euroxx.
Οι εναλλακτικές λύσεις οι οποίες αναφέρονται αφορούν, μεταξύ άλλων, και την χρηματοδότηση από επενδυτές μέσω μετατρέψιμων ομολόγων, επιλογή η οποία είχε εξεταστεί και στο παρελθόν όταν υπήρχαν τα δάνεια.

Η προετοιμασία – Mε discount στο placement

δύο Έλληνες στελέχη του Blantyre στο διοικητικό συμβούλιο της Attica, ξεκίνησε η προετοιμασία της διάθεσης μετοχών προχωρώντας σε κινήσεις ενίσχυσης του ισολογισμού, όπως την πώληση συμμετοχής στο Μαρόκο έναντι 49 εκατ. ευρώ, την συνεργασία με την Stena για τα πλοία Ro-ro και τηνεπέκταση στα ξενοδοχεία.
Η ενοποιημένη πλέον Attica (μετά την συγχώνευση με την ΑΝΕΚ διαθέτει κύκλο εργασιών 761 εκατ. ευρώ, λειτουργικά κέρδη 137 εκατ. ευρώ, 61 εκατ. κέρδη, καθαρό δανεισμό 485 εκατ. ευρώ) και καθαρή αξία στόλου πλοίων 848 εκατ. ευρώ, ταμειακά διαθέσιμα 103,4 εκατ. ευρώ.

Η Attica διαθέτει στην ακτοπλοϊα τέσσερα σήματα superfast (Αδριατική), Hellenic Seaways, Blue star Ferries, Aνεκ και προσφέρει την δυνατότητα πώλησης θυγατρικών και ήδη ο κλάδος της ακτοπλοϊας μεταφέρθηκε στην Blue Star. Υπενθυμίζεται ότι, η Strix είχε προχωρήσει σε δημόσια πρόταση στα 2,64 ευρώ και η σημερινή κεφαλαιοποίηση ανέρχεται σε 617 εκατ. ευρώ. Η Piraeus bank για να λάβει πίσω τα δάνεια της MIG προσδοκά σε υψηλότερη μετοχική αξία άνω του 1 δισ. ευρώ, διο και προχώρησε στην επένδυση ανανέωσης του στόλου αξίας 1 δισ ευρώ. Σε δεύτερη φάση θαεξεταστεί η είσοδος επενδυτών μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου εφόσον προηγουμένως έχει ενισχυθεί ο ισολογισμός.
Προσώρας η Strix – εισέπραξε 14 εκατ. ευρώ μέρισμα για το 2023 καθαρά διότι ήταν ναυτιλιακά έσοδα – θα προχωρήσει στην διάθεση μετοχών εφόσον οι αγορές το επιτρέπουν και σε κάθε περίπτωση παραχωρώντας ένα discount στην τιμή διάθεσης προκειμένου να συμμορφωθεί η εισηγμένη με το νέο κανονισμό.

image0.jpeg

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης