Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κατάρρευση στις αγορές, φόβοι για ύφεση και Μέση Ανατολή - Ο DAX -2,2%, sell off -13% o Nikkei - Τα futures της Wall έως -5%

Κατάρρευση στις αγορές, φόβοι για ύφεση και Μέση Ανατολή - Ο DAX -2,2%, sell off -13% o Nikkei - Τα futures της Wall έως -5%
Σε bear market εισήλθε η αγορά της Ιαπωνίας
Ραγδαίες είναι οι απώλειες στις αγορές παγκοσμίως, οι οποίες διευρύνουν την πτώση υπό τον φόβο ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας και εν αναμονή της επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ που θα προκαλέσει ευρύτερη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.
Δημοφιλείς θέσεις, από τις συναλλαγές με το γεν μέχρι τα κρυπτονόμισματα, εγκαταλείπονται, με τη μεταβλητότητα να αυξάνεται και τη ρευστότητα να στερεύει, σημειώνει το Reuters.
Γίνεται επίσης λόγος για επενδυτές που αναγκάζονται να κλείσουν κερδοφόρες θέσεις, επειδή πρέπει να καλύψουν τις απώλειες αλλού.
Στην Ευρώπη, οι αγορές υποχωρούν σε χαμηλό σχεδόν εξαμήνου.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε βουτιά 3,1% στις 482,42 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδό του από τις 13 Φεβρουαρίου. Ο δείκτης οδεύει επίσης προς τη χειρότερη ημερήσια επίδοσή σε 2,5 χρόνια.
Την Παρασκευή, ο δείκτης κατέγραψε τη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση των τελευταίων σχεδόν 10 μηνών και υποχώρησε κάτω από το όριο των 500 μονάδων για πρώτη φορά από τις 15 Απριλίου.
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX υποχωρεί 2,2% στις 17.263 μονάδες.
Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημειώνει πτώση -2,3% στις 7.983 μονάδες.
Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 διαπραγματεύεται στις 7.047 μον. με πτώση 2,8%.
Στο Μιλάνο, ο FTSE MIB υποχωρεί στις 30.748 μονάδες με απώλειες 4%.
Οι κλάδοι χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα.
Οι τράπεζες υποχώρησαν 4,2%, οι μετοχές χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών σημείωσαν πτώση 3,6% και ο τεχνολογικός κλάδος κατέγραψε βουτιά 5%.


DAX_1.JPG

Σε bear market η Ιαπωνία, ραγδαίο sell off

Στην Ασία, ο δείκτης Nikkei 225 στο Τόκιο υποχώρησε 13,5%, ο Topix σημείωσε πτώση 12,55% ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε απώλειες 2,3%.
Ο Nikkei κατέγραψε σήμερα τη μεγαλύτερη πτώση (σε μονάδες) στην ιστορία του, σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ του που χρονολογούνταν από το χρηματιστηριακό κραχ το Οκτωβρίου 1987.
Η ισοτιμία του δολαρίου κατέγραψε πτώση 2,2% σε σχέση με το ιαπωνικό γεν στα 143,10 γεν, ενώ η ισοτιμία του ευρώ έναντι του ιαπωνικού νομίσματος έπεσε κατά 1,9% στα 156,35 γεν.
Ο δείκτης αναφοράς της Ταϊβάν, υποχώρησε πάνω από 8%, παρασυρόμενος από τις μετοχές τεχνολογίας και ακινήτων , ενώ ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας υποχώρησε κατά 3,5%.
Ο Kospi της Νότιας Κορέας σημείωσε πτώση 8,1% πριν διακοπεί η διαπραγμάτευση από το αυτόματο σύστημα του χρηματιστηρίου για να περιοριστεί η αστάθεια.
Περιορισμένες είναι οι απώλειες στην Κίνα, με τους δείκτες Shanghai Shenzhen CSI 300 και Shanghai Composite να υποχωρούν 0,3% και 0,4%, αντίστοιχα, παραμένοντας σε χαμηλά επίπεδα άνω των πέντε μηνών.
Οι αγορές ακολούθησαν την πτώση της Wall Street την Παρασκευή, μετά τα σημαντικά ασθενέστερα του αναμενόμενου στοιχεία για τις μη γεωργικές μισθοδοσίες, εν μέσω ανησυχίας ότι η Fed θα διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστηα.
Τα futures των αμερικανικών χρηματιστηριακών δεικτών υποχώρησαν περαιτέρω στις ασιατικές συναλλαγές τη Δευτέρα.
Η τάση στην Ιαπωνία υποκινήθηκε και από τα hawkish μηνύματα της Τράπεζας της Ιαπωνίας, αφού η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια την περασμένη εβδομάδα και επισήμανε περισσότερες πιθανές αυξήσεις το 2024.
Τα μέτρια κέρδη της βαριάς αυτοκινητοβιομηχανίας Toyota Motor επιβάρυναν επίσης το κλίμα.

nikkei_2.JPG

Τριγμοί στη Wall

Τα futures της Wall Street υποχωρούν έως 5%.
Την Παρασκευή στις ΗΠΑ, οι μετοχές υποχώρησαν ραγδαία, καθώς η ασθενέστερη από την αναμενόμενη έκθεση για την απασχόληση τον Ιούλιο πυροδότησε ανησυχίες ότι η οικονομία θα μπορούσε να υποχωρήσει σε ύφεση.
Ο Nasdaq ήταν ο πρώτος από τους τρεις κύριους δείκτες αναφοράς που εισήλθε σε διόρθωση, υποχωρώντας περισσότερο από 10% από το υψηλό ρεκόρ του.
Ο S&P 500 και ο Dow βρίσκονταν 5,7% και 3,9% κάτω από τα ιστορικά υψηλά τους, αντίστοιχα.
Ο S&P 500 υποχώρησε κατά 1,84%, ενώ ο Nasdaq Composite έχασε 2,43%.
Ο βιομηχανικός Dow Jones υποχώρησε κατά 610,71 μονάδες ή 1,51%.

Σε χαμηλά 8 μηνών το πετρέλαιο

Στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 8 μηνών καταρρέουν οι τιμές του πετρελαίου, λόγω των ανησυχιών για ύφεση στις ΗΠΑ, το μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο. Μάλιστα, οι ανησυχίες αυτές υπερίσχυσαν των κινδύνων προσφοράς που προέκυψαν από τις γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή.
Πρόσφατα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή (2/8/2024) αποκάλυψαν σημαντική επιβράδυνση της αύξησης της απασχόλησης στις ΗΠΑ, αύξηση του ποσοστού ανεργίας και μείωση της αύξησης των μισθών. Αυτοί οι παράγοντες έχουν αυξήσει τις ανησυχίες ότι η Fed θα διατηρήσει τα υψηλά επιτόκια για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.
Την ίδια στιγμή, οι αγορές παρακολουθούν στενά την αντίδραση του Ιράν μετά την προειδοποίηση για αντίποινα για τη δολοφονία του ηγέτη της Hamas, Ismail Haniyeh, η οποία σημειώθηκε μετά τη δολοφονία του ανώτατου διοικητή της Hezbollah σε αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό.
Η τιμή West Texas Intermediate (WTI) για τα συμβόλαια Σεπτεμβρίου σημείωσε πτώση 1,10% για να πωληθεί στα 72,31 δολάρια. Για τους διακανονισμούς του Οκτωβρίου, το Brent υποχώρησε κατά 0,98% και διαπραγματεύεται στα 76,14 δολάρια το βαρέλι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης