Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Μόλις άναψε το… λαμπάκι ύφεσης στις ΗΠΑ - Ο «κανόνας Sahm» δεν κάνει ποτέ λάθος - Η Fed… άργησε

Μόλις άναψε το… λαμπάκι ύφεσης στις ΗΠΑ - Ο «κανόνας Sahm» δεν κάνει ποτέ λάθος - Η Fed… άργησε
Εντείνεται η αρνητική κριτική για καθυστερημένη αντίδραση της Fed όσον αφορά τις μειώσεις επιτοκίων
Σχετικά Άρθρα
Ο δείκτης που προαναγγέλλει ύφεση -και δεν κάνει ποτέ λάθος- μόλις άναψε. Πλέον το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν θα επιβεβαιωθεί κι αυτή τη φορά...
«Η οικονομία των ΗΠΑ εξακολουθεί να αναπτύσσεται», δήλωσε στο Business Insider, η Claudia Sahm, επικεφαλής οικονομολόγος της New Century Advisors, πρώην οικονομολόγος της Fed και δημιουργός του «κανόνα Sahm». «Εξακολουθούμε να προσθέτουμε θέσεις εργασίας. Ξοδεύουμε ακόμη και μετά τον πληθωρισμό».
Σύμφωνα με τον κανόνα Sahm, οι ΗΠΑ βρίσκονται σε ύφεση όταν η διαφορά μεταξύ του κινητού μέσου όρου του ποσοστού ανεργίας τριών μηνών είναι τουλάχιστον 0,50 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το προηγούμενο χαμηλό 12 μηνών, χρησιμοποιώντας και πάλι τον κινητό μέσο όρο τριών μηνών. Ο κανόνας αυτός ενεργοποιήθηκε όταν τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας του Ιουλίου έδειξε (την περασμένη Παρασκευή) ότι η ανεργία είχε εκτοξευθεί στο 4,3%. Η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε μόλις 114.000 θέσεις εργασίας τον Ιούλιο, υπολειπόμενη των προσδοκιών της Wall Street.

Ανησυχία για αγορά εργασίας και επιτόκια

Παρά το γεγονός ότι απορρίπτει τα περί ύφεσης στις ΗΠΑ, η Sahm έχει ανησυχίες για την αγορά εργασίας και τα υψηλά επιτόκια. Όπως είπε, τα τελευταία στοιχεία για τις θέσεις εργασίας «αυξάνουν σίγουρα τις πιθανότητες να οδηγηθούμε σε ύφεση», εάν τα πράγματα δεν διευθετηθούν.
«Ο πιο σημαντικός μοχλός που πρέπει να τραβηχτεί είναι η ομαλοποίηση των επιτοκίων», δήλωσε η Sahm, ενώνοντας τη φωνή της με όσους υποστηρίζουν ότι η Fed περίμενε πολύ καιρό για να μειώσει τα επιτόκια.
Υπενθυμίζεται ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα αποφάσισε να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Ιουλίου. Οι traders εξακολουθούν να αναμένουν μειώσεις τον Σεπτέμβριο, αν και ορισμένοι έχουν ζητήσει έκτακτη μείωση των επιτοκίων ήδη από αυτή την εβδομάδα.
Ορισμένοι, συμπεριλαμβανομένου της Sahm, υποστηρίζουν ότι η Fed θα έπρεπε να είχε δει τα σημάδια. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η αγορά εργασίας έχει "παγώσει" μετά την ακμάζουσα ανάκαμψη μετά την πανδημία.
«Ήταν αναμενόμενο και πιθανώς απαραίτητο να δούμε τα πράγματα να επιστρέφουν σε ένα πιο φυσιολογικό επίπεδο» υποστήριξε η Sahm. Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια, η αγορά εργασίας ξεπερνά πλέον το «κανονικό». «Πραγματικά κινούμαστε σε ένα σημείο όπου η αδυναμία αυτή είναι μεγαλύτερη από ό,τι θα έπρεπε», είπε. Ενώ δεν συμβαίνει ύφεση, δήλωσε η Sahm, «δεν θα ήθελα να δει κανείς κάτι σαν τον κανόνα Sahm και να πει: "Λοιπόν, δεν πρόκειται πλέον για κινδύνους- το κακό αποτέλεσμα είναι εδώ". Δεν νομίζω ότι ισχύει κάτι τέτοιο».
Η Sahm δήλωσε ότι η αγορά εργασίας επεξεργάζεται «ασυνήθιστες διαταραχές», όπως οι άνθρωποι που αποχώρησαν από το εργατικό δυναμικό κατά τη διάρκεια της πανδημίας και οι άνθρωποι που έρχονται εκτός του εργατικού δυναμικού αναζητώντας εργασία, γεγονός που θα μπορούσε να δημιουργήσει μια βραχυπρόθεσμη περίοδο υψηλότερης ανεργίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης