Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Tέσσερις εισηγμένες εταιρείες σχεδιάζουν νέες εκδόσεις ομολόγων 2 δισεκ. ευρώ - ΔΕΗ και η Metlen στο επίκεντρο

Tέσσερις εισηγμένες εταιρείες σχεδιάζουν νέες εκδόσεις ομολόγων 2 δισεκ. ευρώ  - ΔΕΗ και η Metlen στο επίκεντρο
Η ΔΕΗ μετά την πρόσφατη εξαγορά των αιολικών στην Ρουμανία (600 εκατ. ευρώ) διαθέτει ευρω- ομόλογο λήξης 2026, ύψους 775 εκατ. ευρώ με ετήσιο κουπόνι 4,375%.
Τις διεθνείς αγορές θα τεστάρουν με εκδόσεις ευρω- ομολόγων ύψους τουλάχιστον 2 δισ. ευρών τέσσερις εισηγμένες εταιρείες είτε για να εξασφαλίσουν διαθέσιμα κεφάλαια για τις επενδύσεις, είτε για να αντικαταστήσουν παλαιότερες εκδόσεις.
Το ερχόμενο φθινόπωρο, σύμφωνα με πληροφορίες και ανάλογα με την κατάσταση που θα έχει διαμορφωθεί στις αγορές, η ΔΕΗ και η Metlen μαζί με τους αναδόχους τους θα εξετάσουν την έκδοση ευρω-ομολόγων.
Μέχρι τον Νοέμβριο, όμως, οι περισσότερες ευρωπαϊκές εταιρείες και τράπεζες επιδιώκουν να προχωρήσουν σε εκδόσεις χρέους πριν δηλαδή από τις αμερικανικές εκλογές.
Η ΔΕΗ μετά την πρόσφατη εξαγορά των αιολικών στην Ρουμανία (600 εκατ. ευρώ) διαθέτει ευρω- ομόλογο λήξης 2026, ύψους 775 εκατ. ευρώ με ετήσιο κουπόνι 4,375%.

Η τιμή του κινείται στο 100,36 της ονομαστικής αξίας με απόδοση 4,09% στην λήξη.

Σύμφωνα με την πρόσφατη παρουσίαση της ΔΕΗ, η διοίκηση για την διετία 2024-2026 έχει εξασφαλίσει το 80% των χρηματοδοτικών της αναγκών και ως εναλλλακτική πηγή έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για έκδοση ομολόγου έως 500 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης καθαρού δανεισμού προς ebidta για τα επόμενα χρόνια αναμένεται να διατηρηθεί σε 3,5 ενώ η εταιρεία στοχεύει στην επενδυτική βαθμίδα για την περίοδο 2027-2030 καθώς η τωρινή αξιολόγηση είναι ΒΒ- (S&P).
Η Metlen, με απώτερο στόχο την εισαγωγή των μετοχών της στο χρηματιστήριο του Λονδίνου μέχρι το τέλος του έτους, διαθέτει ευρω- ομόλογο, ύψους 500 εκατ. ευρώ, λήξης Οκτωβρίου 2026 με ετήσιο κουπόνι 2,25%.
Η τιμή του κινείται στο 97,12 της ονομαστικής αξίας με απόδοση στην λήξη 3,767%.
Η εισηγμένη για τρίτη χρονιά θα εμφανίσει φέτος EBITDA άνω των 1,1 δις. ευρώ και μετά την αναβάθμιση της από την S&P βρίσκεται ένα βήμα από την επενδυτική βαθμίδα με αξιολόγηση (ΒΒ+).
Στόχος της είναι η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για τις εκδόσεις χρέους εν όψει και της διαπραγμάτευσης των μετοχών της στο αγγλικό χρηματιστήριο.
Δεν αποκλείεται η νέα έκδοση να συνδυαστεί με επέκταση στην αγγλική αγορά προμήθειας για την οποία έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον.

Λήγουν δυο εκδόσεις

Μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου λήγουν δυο διεθνείς εκδόσεις της Coca- Cola και του Τιτάνα, ύψους 950 εκατ. ευρώ οι οποίες αναμένεται να αντικατασταθούν.
Η Coca – Cola διαθέτει ευρω- ομόλογο, ύψους 600 εκατ. ευρώ με ετήσιο επιτόκιο 1,875% και λήξης 11 Νοεμβρίου 2024.
Η τιμή του κινείται στο 99,51% της ονομαστικής αξίας με απόδοση στην λήξη 3,57% ενώ η αξιολόγηση του είναι BBB+.
Ο Τιτάνας ο οποίος στοχεύει στην εισαγωγή των μετοχών της αμερικανικής θυγατρικής στο Nasdaq μέχρι τις αρχές του 2025, διαθέτει ευρω- ομόλογο, ύψους 350 εκατ. ευρώ, με ετήσιο επιτόκιο 2,375% και αξιολόγηση ΒΒ.
Η τιμή του κινείται στο 98,96 με απόδοση στην λήξη 2,95%.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης