Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Ήπια χαμηλότερα, μετά το ανοδικό σερί και με το βλέμμα στο εξωτερικό

Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Ήπια χαμηλότερα, μετά το ανοδικό σερί και με το βλέμμα στο εξωτερικό
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Στο διάστημα της απουσίας της στήλης, παρατηρήθηκε μία σημαντική βουτιά στις αγορές. Δεν είχαν δώσει κάποια ανάλογη διόρθωση για μεγάλο διάστημα. Πάλι όπως και τις προηγούμενες φορές, οι επενδυτές όπως φάνηκε από τη συνέχεια, εξέλαβαν την πτώση ως ευκαιρία για τοποθετήσεις. Μεγάλες υπεραξίες βγήκαν από όσους είχαν ρευστότητα, μέσα σε λίγες συνεδριάσεις. Γι΄αυτό χρειάζεται η ρευστότητα στα χαρτοφυλάκια.

Οι αγορές συνεχίζουν να κινούνται καλά, καθώς εξασθενούν οι ανησυχίες για ύφεση στις ΗΠΑ και αυξάνονται οι προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων. Η εγχώρια αγορά έρχεται από ένα σερί 5 ανοδικών συνεδριάσεων και η άνοδος του Γενικού Δείκτη από την αρχή του έτους είναι στο 10,73%. Στην Ευρώπη κυριαρχεί συσσώρευση με οριακές απώλειες και ακολουθούμε και εμείς στα πρώτα λεπτά.

PROFILE: Με νέα προβλήματα και πάλι η μετάδοση των δεδομένων του Χρηματιστηρίου από την εταιρεία. Καμία ανταπόκριση από το τμήμα εξυπηρέτησης. Πόσο είπαμε αποτίμηση;

COCA COLA: Τα αποτελέσματα που δημοσίευσε λίγες μέρες πριν ήταν ισχυρά και μάλιστα αναθεώρησε κάποιους στόχους προς τα πάνω η διοίκηση.

ΤΡ.ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Δυνατό come back από τη μετοχή στις προηγούμενες συνεδριάσεις και έπιασε πάλι τα 4 ευρώ. Στα 3,963 ευρώ στο άνοιγμα.

MOTOR OIL: Η αφαίρεση της μετοχής από τον MSCI Greece Standard μπορεί να δώσει ευκαιρίες για αγορά σε καλές τιμές.

ΕΛΠΕ: Ξεχωρίζει στο ξεκίνημα με άνοδο 1,71%.

ΕΥΔΑΠ: Όπως την αφήσαμε, έτσι τη βρήκαμε και ακόμα χειρότερα. Έγραψε και νέο χαμηλό 4,5 ετών.

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Καλό το growth των πωλήσεων στο εξάμηνο, αλλά αυξήθηκαν τα έξοδα σημαντικά, με αποτέλεσμα να μη δούμε βελτίωση των κερδών. Βέβαια και πάλι φθηνή είναι η μετοχή, αλλά θα θέλαμε μία βελτίωση. Στα 3,5 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη εξαμήνου και στα 57 εκατ. ευρώ η αποτίμηση. Με οριακή άνοδο στο άνοιγμα.

PREMIA: Ανακοίνωσε νέα αύξηση κεφαλαίου με μεγάλο discount έναντι της εσωτερικής αξίας της μετοχής. Με αυτόν τον τρόπο δε νομίζουμε πως βοηθάει η διοίκηση τη μετοχή ώστε κάποια στιγμή να μειωθεί το discount που παρατηρείται συνολικά στον κλάδο. Αγοράζει ακίνητα στο 100% της τρέχουσας αξίας και μετά ουσιαστικά δίνει μέρος τους σε νέους μετόχους με discount. Νομίζουμε πως το αντίθετο θα έπρεπε να κάνει. Να πουλάει δηλαδή κάποιο ακίνητο στο 100% και να αγοράζει μετοχές της ώστε να μειωθεί το discount.

ΜΕD: Είχε ανακοινώσει πριν μερικές εβδομάδες ένα σχέδιο συγχώνευσης με αρκετές εταιρείες που έχουν περιουσιακό στοιχείο ακίνητα στη Χαλκιδική. Θα μεγαλώσει η εταιρεία σε περιουσιακά στοιχεία και όπως φαίνεται θα μπει και σε άλλους κλάδους με προοπτικές, όπως ο τουριστικός κλάδος. Από το ΓΕΜΗ πάντως βλέπουμε πως αυτές οι εταιρείες που θα απορροφήσει ανήκουν στα ίδια πρόσωπα με αυτά της διοίκησης της MED. Δηλαδή μάλλον οι βασικοί μέτοχοι βάζουν στο χρηματιστήριο και άλλα περιουσιακά τους στοιχεία. Ίσως θα έπρεπε να το είχαν πει με έναν… κομψό τρόπο.

ΚΕΚΡΟΨ: Ξανά στο επίκεντρο η μετοχή. Χρόνια τώρα είχαμε τα Τουρκοβούνια που θα έδιναν μεγάλη αξία και έπαιζε η μετοχή. Μετά το φιάσκο, κάποιοι έπιασαν τη συμμετοχή στο Λαύριο. Εκεί είναι μία μικρή συμμετοχή, πόσο δηλαδή να αξίζει; Με άνοδο άνω του 2% στο άνοιγμα, αλλά και με μικρό όγκο.

BRIQ-INTERCONTINENTAL: Από τη δημοσίευση των λογιστικών καταστάσεων εξαμήνου, οι οποίες θα δώσουν και τη σχέση ανταλλαγής, βλέπουμε εσωτερική αξία για την ΙΝΤΕΡΚΟ 3,86 ευρώ ανά μετοχή και η εσωτερική αξία της ΜΠΡΙΚ είναι 3,25 ευρώ ανά μετοχή. Δηλαδή ο μέτοχος της ΙΝΤΕΡΚΟ είναι στις 1,187 φορές της ΜΠΡΙΚ. Το ταμπλό βγάζει 1,24. Περιμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις. H διοίκηση της ΜΠΡΙΚ αναφέρει πως θα κάνει κάποιες επιλεκτικές πωλήσεις ακινήτων για μείωση του δανεισμού, αλλά θα κάνει και επενδύσεις για αναβάθμιση ακινήτων που διαθέτει.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης