Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκάλυψη: Η Ουκρανία προκαλεί τη Ρωσία σε χρήση πυρηνικών – Μόνο το ΝΑΤΟ θα σταματήσει τον παραλογισμό Zelensky

Αποκάλυψη: Η Ουκρανία προκαλεί τη Ρωσία σε χρήση πυρηνικών – Μόνο το ΝΑΤΟ θα σταματήσει τον παραλογισμό Zelensky
Εναπόκειται πλέον στη Δύση να κάνει ό,τι μπορεί για να εμποδίσει τον Zelensky να παίζει με την πυρηνική κόλαση
Σχετικά Άρθρα
Επικίνδυνα είναι πλέον τα παιχνίδια στα οποία επιδίδεται η Ουκρανία του Volodymyr Zelensky, με αρκετούς αναλυτές να προειδοποιούν ότι προκαλεί ανοιχτά τη Ρωσία προκειμένου να την οδηγήσει σε ένα πυρηνικό χτύπημα.
Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Alexander Lukashenko προειδοποίησε μάλιστα σε συνέντευξή του σε κορυφαία ρωσικά μέσα ενημέρωσης ότι «τέτοια κλιμάκωση από την πλευρά της Ουκρανίας (με την εισβολή στο Kursk) είναι μια προσπάθεια να ωθήσει τη Ρωσία σε ασύμμετρες ενέργειες.
Αυτό ακούγεται παράλογο, αλλά είναι πραγματικά πολύ λογικό αν το σκεφτεί κανείς πιο βαθιά.
Η χρήση πυρηνικών όπλων είναι ταμπού λόγω της φυσικής και περιβαλλοντικής ζημιάς που προκαλούν.
Υπάρχουν επίσης αξιόπιστοι φόβοι ότι θα οδηγούσαν τη Δύση σε κάποιου με πυρηνικά οπλισμένα αντίποινα, ανεβαίνοντας έτσι γρήγορα τη σκάλα κλιμάκωσης στο χείλος του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου.
Ωστόσο, αρκετά κράτη εξακολουθούν να διατηρούν πυρηνικά όπλα για αποτρεπτικούς σκοπούς σύμφωνα με τα αντίστοιχα δόγματά τους.

Η στάση της Ρωσίας

Όσον αφορά τη Ρωσία, τα πυρηνικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση συμβατικής επίθεσης μεγάλης κλίμακας που απειλεί την ύπαρξη του κράτους, μεταξύ άλλων συνθηκών.
Αυτό δεν έχει συμβεί ακόμη στο πλαίσιο του Kursk, αλλά το υποθετικό σενάριο αυτής ή άλλης να καταληφθεί πλήρως από την Ουκρανία μπορεί να θεωρηθεί από ορισμένους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων ότι πληροί το κριτήριο ανάλογα με το πόσο γρήγορα καταρρέουν οι γραμμές του μετώπου.
Για να είμαστε σαφείς, δεν υπάρχει καμία αξιόπιστη ένδειξη ότι κάτι τέτοιο θα γίνει.
Ωστόσο, η Ουκρανία μπορεί να κεφαλαιοποιήσει την επίθεσή της εκεί χτυπώντας τον κοντινό πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής.
Ένας κορυφαίος Ρώσος στρατιωτικός δημοσιογράφος είχε προειδοποιήσει ότι «η Ουκρανία] σχεδιάζει να χτυπήσει τους χώρους αποθήκευσης αναλωμένου πυρηνικού καυσίμου ενός πυρηνικού σταθμού» είτε στο Kursk είτε στη Zaporozhye.
Αυτό στη συνέχεια θα ωθούσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας να δηλώσει επίσημα ότι «θα ληφθούν αμέσως σκληρά στρατιωτικά και στρατιωτικά-τεχνικά αντίμετρα» σε αυτή την περίπτωση.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova είπε ότι τέτοια πλήγματα εναντίον αυτών των στόχων «θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγάλης κλίμακας τεχνολογική καταστροφή στην Ευρώπη», για να μην αναφέρουμε στη ρωσική καρδιά εάν ο πυρηνικός σταθμός του Kursk καταστραφεί στη συνέχεια.
Αυτές οι συνδυασμένες συμβατικές (εισβολή) και αντισυμβατικές (de facto) επιθέσεις θα μπορούσαν να ωθήσουν τους Ρώσους λήπτες αποφάσεων πιο κοντά στο να εξετάσουν σοβαρά τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων ως έσχατη λύση για αυτοάμυνα.

Κύμα - σοκ

Είτε έπεφταν εντός των συνόρων της Ρωσίας είτε της Ουκρανίας, θα έστελναν ένα πολιτικό κύμα σοκ σε ολόκληρο τον κόσμο λόγω της κατάρριψης του ταμπού, το οποίο θα μπορούσε πράγματι να οδηγήσει στο να μην έχουν απομείνει ούτε συμπαθητικές χώρες για να υποστηρίξουν τη Ρωσία.
Η Κίνα και η Ινδία θα δέχονταν τεράστια πίεση να αποστασιοποιηθούν από τη Ρωσία, όχι μόνο από τη Δύση, καθώς δεν θα ήθελαν να νομιμοποιήσουν τη χρήση πυρηνικών όπλων από τους αντιπάλους τους.
Αναφορές έχουν επίσης γίνει ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να αντεπιτεθούν συμβατικά κατά των ρωσικών δυνάμεων εντός του εδάφους που διεκδικεί η Ουκρανία, εάν χρησιμοποιούνται πυρηνικά όπλα εκεί, θέτοντας έτσι τον πόλεμο «αντιπροσώπων» τους σε άμεση πορεία προς τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, εάν συμβεί αυτό.
Η Ουκρανία εξακολουθεί να χάνει από τη Ρωσία παρά την επίθεση στο Kursk, οπότε η ηγεσία της μπορεί να είχε υπολογίσει, ωστόσο «παράλογα» φαίνεται στους αντικειμενικούς παρατηρητές, ότι προκαλεί τη Ρωσία να αυξήσει το διακύβευμα σε αυτό το επίπεδο.
Είναι αυτή η σειρά κλιμάκωσης που πιθανότατα είχε κατά νου ο Lukashenko όταν προειδοποίησε ότι η Ουκρανία θέλει η Ρωσία να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, κάτι που θα μπορούσε υποθετικά να συμβεί εάν καταλάβει πλήρως μια ρωσική περιοχή ή/και είναι υπεύθυνη για μια πυρηνική καταστροφή μέσω των επιθέσεων της εναντίον ρωσικών πυρηνικών σταθμών.
Το πρώτο πιθανότατα δεν θα συμβεί αφού η επίθεσή τους φαίνεται να έχει σταματήσει, ενώ η δεύτερη είναι εξ ολοκλήρου στα χέρια της Ουκρανίας, επομένως εναπόκειται στη Δύση να κάνει ό,τι μπορεί για να τους εμποδίσει να το κάνουν αυτό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης