Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

ΜΟΗ – ΗelleniQ Energy: Ελκυστικές ακόμα και μετά το διπλό χαράτσι και τα φορολογικά πειράματα της κυβέρνησης

ΜΟΗ – ΗelleniQ Energy: Ελκυστικές ακόμα και μετά το διπλό χαράτσι και τα φορολογικά πειράματα της κυβέρνησης

 Τι δείχνει η σύγκριση με ευρωπαϊκές εισηγμένες του κλάδου   

Σχετικά Άρθρα
Με ενσωματωμένη πλέον την επίπτωση του νέου έκτακτου φόρου της κυβέρνησης (33%) στις τιμές των μετοχών, οι δυο εισηγμένες παραμένουν φθηνότερες σε σύγκριση με ευρωπαϊκές εταιρείες. Και όπως θα δούμε, ακόμα και σε επίπεδο απoτελεσματικότητας χρησιμοποιούν καλύτερα τα κεφάλαιά τους.
Σύμφωνα με στοιχεία από την πλατφόρμα interactive, η μετοχή της Motor Oil διαπραγματεύεται τα κέρδη της με δείκτη P/E 3,07 ενώ ο δείκτης τιμή πρός ενσώματη λογιστική αξία P/tbv διαμορφώνεται σε 0,83.
Τα καθαρά μετά φόρων κέρδη για το 2023 ανήλθαν σε 806 εκατ. ευρώ ενώ η εταιρεία διένειμε το υψηλότερο ποσό (συνολικά 1,80 ευρώ) που έχει διανείμει από την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο.
Η κεφαλαιοποίηση της ύστερα από την αιφνίδια υποβάθμιση της στον δείκτη MSCI ανήλθε σε 2,3 δις. ευρώ.
Σε σύγκριση, με ευρωπαϊκές ανταγωνίστριες εταιρείες, όμως, εμφανίζει διπλάσια απόδοση επένδυσης (ROI) καθώς ανέρχεται σε 14,08%.
Σε ότι αφορά το μέρισμα η μερισματική απόδοση ανέρχεται σε 8,57% και το payout ratio κινείται σε 26,29% έναντι μέσου όρου 25% του κλάδου.
Η μετοχή της Helleniq Energy επίσηςδιαπραγματεύεται μ ένα ελκυστικό P/E 4,32 ενώ ο δείκτης P/tbv κινείται στο 0,81 και η μερισματική απόδοση στο 12,69%.
Η κεφαλαιοποίηση της ανέρχεται σε 2,1 δισ. ευρώ.
O δείκτης απόδοσης της επένδυσης (ROI) της Helleniq Εnergy διαμορφώνεται σε υψηλότερα επίπεδα από τις ευρωπαϊκές καθώς φθάνει το 10,35% και το payout ratio σε 36,5%.

Οι ανταγωνιστές: Χειρότερη εκμετάλλευση των κεφαλαίων – ορισμένες με υψηλότερη μερισματική απόδοση

Οι κυριότερες ανταγωνίστριες ευρωπαϊκές εταιρείες, σύμφωνα με τους δείκτες ROI φαίνεται πως εκμεταλλεύονται σε χαμηλότερο βαθμό τα κεφάλαια τους, ωστόσο σε επίπεδο μετόχων ορισμένες δίνουν υψηλή μερισματική απόδοση.
Η μετοχή της Αυστριακή OMV – η οποία διαθέτει τριπλάσια έσοδα έναντι της ΜΟΗ – διαπραγματεύεται με δείκτη τιμή προς κέρδη 8,28, ενώ ο δείκτης P/TbV κινείται σε ανάλογα επίπεδα στο 0,85.
Η απόδοση της επένδυσης, όμως, φθάνει το 6,77% και η μερισματική της απόδοση σε 7,49%.
Η Πολωνική PKN με κεφαλαιοποίηση 19,1 δισ. (zloty) διαθέτει δείκτη τιμή προς κέρδη 5,18 και δείκτη απόδοση επένδυσης 7,57% ωστόσο η μερισματική της απόδοση είναι υψηλή καθώς κινείται στο 13,1% με payout ratio 33%.
Η Φινλανδική εταιρεία διύλισης πετρελαίου Νeste με κεφαλαιοποίηση 16,1 δισ. ευρώ, διαθέτει δείκτη P/E 16 και απόδοση ROI 8,13%.
H δεμερισματική απόδοση της κινείται στο 5,43%.
Η Ιταλική Saras η οποία παρουσιάζει ανάλογα έσοδα με τις ελληνικές εισηγμένες, διαθέτει κεφαλαιοποίηση 1,65 δισ. ευρώ και η μετοχή της διαπραγματεύεται πέντε φορές τα κέρδη της (5,07).
Η μερισματική της απόδοση είναι υψηλή καθώς διαμορφώνεται σε 9,37% ενώ η απόδοση επένδυσης είναι υψηλότερη από τα ελληνικά διυλιστήρια καθώς διαμορφώνεται σε 17,24%.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης