Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ετοιμοθάνατη η οικονομία της Βρετανίας, βυθίζεται σε ακραία φτώχεια – Στο χείλος της χρεοκοπίας για τη φαντασίωση της Ουκρανίας

Ετοιμοθάνατη η οικονομία της Βρετανίας, βυθίζεται σε ακραία φτώχεια – Στο χείλος της χρεοκοπίας για τη φαντασίωση της Ουκρανίας
Οι τρέχουσες συνθήκες στη Βρετανία είναι από πολλές απόψεις παρόμοιες με εκείνες που αντιμετώπισε η δημοκρατία της Βαϊμάρης πριν από έναν αιώνα...
Μια σειρά από παράξενα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στη Μεγάλη Βρετανία τις τελευταίες εβδομάδες υποδηλώνουν ότι το χρηματοπιστωτικό της σύστημα έφτασε στα πρόθυρα της κατάρρευσης, πιθανώς ως συνέπεια της χρεοκοπίας της Ουκρανίας.
Το τελευταίο πράγμα που θα πουν οι άνθρωποι της εξουσίας είναι η αλήθεια, αλλά, αν σκάψουμε σε σκοτεινά μέρη και συνδέσουμε τις τελείες, το συμπέρασμα πρακτικά βγαίνει από μόνο του.
Οι συνέπειες για τη Βρετανία και πιθανώς για άλλα κράτη θα είναι ακραίες…

Οι ταραχές

Τα μαχαιρώματα τριών κοριτσιών (6, 7 και 9 ετών) στο Southport του Ηνωμένου Βασιλείου στις 29 Ιουλίου προκάλεσαν εκτεταμένες ταραχές και συγκρούσεις στη Βρετανία, ιδίως μεταξύ της μουσουλμανικής κοινότητας και αυτούς που αποκαλούσε ο πρωθυπουργός Keir Starmer τραμπούκους.
Η αντίδραση των Aρχών ήταν οργουελική, συμπεριλαμβανομένης μιας συνεχούς καταστολής της ελευθερίας του λόγου.
Αλλά φαίνεται ότι οι ταραχές και οι συγκρούσεις δεν ήταν τόσο εκτεταμένες ή τόσο βίαιες όσο τις παρουσίαζαν τα μέσα ενημέρωσης.
Σε πρόσφατο podcast, ο Αλέξανδρος Μερκούρης επεσήμανε ότι όχι μόνο όλα φαίνονται ήρεμα στο Λονδίνο, αλλά και ότι πολλοί φίλοι και γνωστοί του στο Ηνωμένο Βασίλειο του είπαν το ίδιο.
Μήπως η κυβέρνηση αντέδρασε υπερβολικά και υπερέβαλε για να δικαιολογήσει την ενίσχυση του αυταρχικού της ελέγχου που τώρα κυριεύει τη Βρετανία;
Αντί να απευθύνει έκκληση για ηρεμία, τα μηνύματά της αποσκοπούσαν ξεκάθαρα στον εκφοβισμό του πληθυσμού.
Το Υπουργείο Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου προειδοποίησε ότι «Οι ενέργειες έχουν συνέπειες» και καυχήθηκε ότι μέχρι στιγμής έχουν γίνει πάνω από 1.000 συλλήψεις.
Για μια υποτιθέμενη ελεύθερη κοινωνία, οι δηλώσεις πολιτικών και αξιωματούχων στο Ηνωμένο Βασίλειο άρχισαν να ακούγονται σαν να προέρχονται από την πλοκή της δυστοπικής ταινίας επιστημονικής φαντασίας του 2005 V for Vendetta.
Οι προσωπικότητες των μέσων ενημέρωσης ξαφνικά φάνηκαν να μην έχουν κανένα ενδοιασμό να υποστηρίξουν τον περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης.
Εάν η καταστολή ενορχηστρώνεται εσκεμμένα, τότε ποιος είναι ο λόγος;
Η συζήτηση συγκλίνει στην ιδέα ότι στη Βρετανία επίκειται οικονομική κρίση που θα επιταχύνει την οικονομική και κοινωνική της κατάρρευση.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, η Βρετανία υπερεκτάθηκε στην Ουκρανία προσπαθώντας να ανακτήσει την ηγεσία, την ευημερία και το κύρος που χάνει σταθερά τις τελευταίες δεκαετίες.

Κάθοδος

Πράγματι, η παρακμή της Βρετανίας έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό.
Τον Οκτώβριο του 2021 δημοσιεύτηκε ένα άρθρο με τίτλο «Η πτώση της παγκόσμιας Βρετανίας - μια επενδυτική υπόθεση».
Σύμφωνα με τον συντάκτη του, η Μεγάλη Βρετανία εμφάνιζε πολλά από τα συμπτώματα των αυτοκρατορικών δυνάμεων που τελούσαν σε παρακμή…
Τρία χρόνια αργότερα είναι σαφές ότι το Ηνωμένο Βασίλειο κάνει όλα τα λάθη που έκαναν άλλες αυτοκρατορίες οι οποίες τελούσαν σε αποσύνθεση.
Μια ξαφνική επιδείνωση, που διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, σχετίζεται με την επικείμενη στρατιωτική ήττα των δυτικών δυνάμεων στον πόλεμο δι’ αντιπροσώπων τους εναντίον της Ρωσίας.
Η Βρετανία ήταν ο κύριος χορηγός αυτής της σύγκρουσης, και φαίνεται να έχει μπει στον λάκκο που έσκαβε…
Εκτός από την παροχή στρατιωτικής βοήθειας τουλάχιστον 7,5 δισεκατομμυρίων λιρών (σχεδόν 10 δισεκατομμύρια δολάρια), έδωσε άλλα 5 δισεκατομμύρια στερλίνες (6,5 δισεκατομμύρια δολάρια) στην Ουκρανία ως οικονομική υποστήριξη.
Επιπλέον, έχει εγγυηθεί πολλαπλές δόσεις δανείων της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουκρανία, ενώ πολλά βρετανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν αγοράσει ομόλογα της Ουκρανίας αξίας δισεκατομμυρίων.
Άλλοι έκαναν εκτεταμένες άμεσες επενδύσεις εκεί.
Στο χρονοδιάγραμμα που ακολουθεί θα παρακολουθήσουμε τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώθηκε η τέλεια καταιγίδα της Βρετανίας στην Ουκρανία.

To ναυάγιο

Είναι σαφές ότι το 2024 δεν θα είναι καλή χρονιά για την Ουκρανία.
Το δημόσιο αίσθημα σε όλη την Ευρώπη επιβεβαιώθηκε, όπως επιβεβαιώθηκε σε δημοσκόπηση με 17.023 ερωτηθέντες σε 12 κράτη της ΕΕ που διεξήχθη τον Ιανουάριο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων.
Όπως διαπιστώθηκε, μόνο το 10% των πολιτών της ΕΕ πίστευαν ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να νικήσει τη Ρωσία.
Λίγες εβδομάδες αργότερα τα πράγματα έγιναν ακόμη πιο ζοφερά αφού οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τη στρατηγικής σημασίας πόλη Avdeevka.
Αλλά εκτός από τη σχεδόν βέβαιη στρατιωτική ήττα, η Ουκρανία αντιμετώπιζε επίσης μια διαφαινόμενη οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάρρευση.
Οι οικονομικές επιδόσεις της Ουκρανίας ήταν ήδη θλιβερές πριν ξεκινήσει η σύγκρουση με τη Ρωσία τον Φεβρουάριο του 2022 - από τότε όμως, έχει καταρρεύσει κατά 25%.
Με τη μείωση των φορολογικών εσόδων, το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Ουκρανίας το 2024 αναμένεται να αυξηθεί σε σχεδόν 44 δισεκατομμύρια δολάρια.
Αν το Κίεβο εξυπηρετούσε τις υποχρεώσεις του, θα κατανάλωνε το 15% του ΑΕΠ του, το δεύτερο μεγαλύτερο στοιχείο δαπανών μετά την άμυνα (το οποίο ανέρχεται στο 31,3% του ΑΕΠ).
Η κυβέρνηση και ο στρατός της Ουκρανίας εν λειτουργία εξαρτάται πλήρως από τους δυτικούς υποστηρικτές της.
Αλλά μέχρι το 2024, αυτή η υποστήριξη άρχισε να στερεύει καθώς όλο και περισσότεροι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων άρχισαν να αμφιβάλλουν για τις προοπτικές της Ουκρανίας.
Στα τέλη Μαρτίου του 2024, ενώ το πακέτο βοήθειας των 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων ήταν ακόμη ακινητοποιημένο στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, η Παγκόσμια Τράπεζα ενέκρινε οικονομική στήριξη 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων για την Ουκρανία.
Το προσχέδιο εγγράφου για την κατανομή αυτών των κεφαλαίων υπογράμμιζε την «καταστροφική» κατάσταση των δημόσιων οικονομικών της Ουκρανίας και αναγνώρισε τον «εξαιρετικά υψηλό» κίνδυνο συνεργασίας με τη χώρα.
Αξιωματούχος της Παγκόσμιας Τράπεζας που ασχολείται με το θέμα σημείωσε ότι η Ουκρανία είναι αντιμέτωπη με χρεοκοπία.
Είναι σημαντικό, πρόσθεσε ότι, όπως και με προηγούμενες συναλλαγές, η Παγκόσμια Τράπεζα δεν παρείχε δικά της κεφάλαια στο Κίεβο, αλλά «εκμεταλλεύτηκε για άλλη μια φορά» τις εγγυήσεις από δύο από τους χορηγούς της Ουκρανίας, κυρίως την Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Denis Shmigal αποκάλυψε ότι από τo 1,5 δισεκατομμύριo δολάρια που δόθηκαν στην Ουκρανία, τα 984 εκατομμύρια δολάρια του ποσού προέρχονταν από την Ιαπωνία και τα 516 εκατομμύρια δολάρια από τη Βρετανία.
Όμως η Ουκρανία δεν είναι πλέον σε θέση να εξυπηρετήσει τα αυξανόμενα εξωτερικά της χρέη.

Κυριακή 4 Μαΐου 2024: Οι ομολογιούχοι πιέζουν την Ουκρανία

Στις 4 Μαΐου, η Wall Street Journal ανέφερε ότι μια ομάδα ξένων κατόχων ομολόγων, συμπεριλαμβανομένων εταιρειών όπως η BlackRock, η PIMCO και η γαλλική Amundi, άσκησαν πίεση στην κυβέρνηση της Ουκρανίας να αρχίσει να αποπληρώνει ορισμένα από τα χρέη της.
Τον Ιούλιο του 2022, αυτός ο όμιλος εταιρειών χορήγησε στο Κίεβο περίοδο χάριτος δύο ετών για να σταματήσει αποπληρωμές περίπου 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ομόλογα που είχαν εκδώσει προηγουμένως. Αυτή η συμφωνία επρόκειτο να λήξει την 1η Αυγούστου 2024.
Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, οι πληρωμές τόκων μόνο για αυτά τα χρέη θα ανέρχονται σε 500 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.
Οι εν λόγω εκδόσεις ομολόγων αναφέρονται όλες σε αυτό το έγγραφο - το μέσο επιτόκιο αυτών των ομολόγων είναι περίπου 7,54%, υποδηλώνοντας ότι το ετήσιο κόστος τόκων της Ουκρανίας ήταν 1,487 δισεκατομμύρια δολάρια, σχεδόν τριπλάσιο από αυτό πρότειναν τα μέσα ενημέρωσης.
Και εδώ συνεχίζουμε να μιλάμε μόνο για 20 δισεκατομμύρια δολάρια από το συνολικό χρέος της Ουκρανίας ύψους 161,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων!
Δεδομένης της καταστροφικής κατάστασης των οικονομικών της χώρας, η αποπληρωμή αυτών των χρεών θα οδηγούσε σε κατάρρευση την κυβέρνηση της Ουκρανίας και την οικονομία της.

Κυριακή, 30 Ιουνίου 2024: ένας μήνας για την αποφυγή αθέτησης υποχρεώσεων

Ο Economist δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο «Η Ουκρανία έχει έναν μήνα για να αποφύγει την χρεοκοπία» ή μέχρι το τέλος Ιουλίου 2024.
Κάτι έπρεπε να γίνει.

Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2024: ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις με τους ομολογιούχους

Ξεκίνησαν ιδιωτικές συζητήσεις για την αναδιάρθρωση των χρεών της Ουκρανίας με μέλη μιας ad hoc επιτροπής πιστωτών.
Οι συζητήσεις θα ολοκληρώνονταν στις 19 Ιουλίου.
Η κυβέρνηση της Ουκρανίας συμβουλεύτηκε την Rothschild & Co και την White & Case LLP.
Η Ουκρανία ζήτησε μείωση του χρέους κατά 60%, ενώ οι πιστωτές θεώρησαν ότι το 22% ήταν «πιο λογικό».

Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2024: Ο Zelensky φτάνει στο Λονδίνο

Ο Zelensky έφτασε για επίσημη επίσκεψη στο Λονδίνο.
Αρχικά, κατά την άφιξή του συναντήθηκε με τον στρατηγό Valery Zaluzhny, πρώην Ανώτατο Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και διορισμένο Πρέσβη στη Βρετανία.
Αργότερα την ίδια μέρα συμμετείχε στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας που πραγματοποιήθηκε στο Παλάτι Blenheim στο Oxfordshire μαζί με εκπροσώπους άλλων 44 χωρών.
Στην εκδήλωση, ο Zelensky υπογράμμισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν «ένα βήμα μπροστά σε ό,τι αφορά την υποστήριξη της Ουκρανίας» από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.
Η σύνοδος κορυφής ολοκληρώθηκε, προφανώς με τους συμμετέχοντες να καταλήγουν σε συμφωνία για να στοχεύσουν τον «σκιώδη στόλο» δεξαμενόπλοιων της Ρωσίας: περίπου 600 πλοία που επιτρέπουν στη Ρωσία να αποφύγει τις πετρελαϊκές κυρώσεις της Δύσης.
Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Zelensky συναντήθηκε επίσης με τον βασιλιά του Ηνωμένου Βασιλείου Κάρολο Γ' και τον πρωθυπουργό Starmer.
Φέρεται να συναντήθηκε επίσης με εκπροσώπους ορισμένων οικονομικών και εταιρικών υποστηρικτών της Ουκρανίας όπως η BlackRock, η JP Morgan, η Bridgewater, η Blackstone και η ArcelorMittal.

Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2024: Ο Zelensky απευθύνεται στο υπουργικό συμβούλιο του Starmer

Ο Zelensky πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στον Πρωθυπουργό Starmer και επί τη ευκαιρία μίλησε στη συνεδρίαση του βρετανικού υπουργικού συμβουλίου που τον χαιρέτισε.
Αυτή ήταν η πρώτη φορά που άλλος αρχηγός κράτους το έκανε από το 1997, όταν ο Bill Clinton μίλησε στο υπουργικό συμβούλιο του Tony Blair.
Κατά την έναρξη της συνάντησης, ο Keir Starmer είπε ότι «η Ουκρανία βρίσκεται και θα είναι πάντα στο επίκεντρο της ατζέντας αυτής της κυβέρνησης και γι' αυτό είναι σωστό ο Πρόεδρος Zelensky να κάνει μια ιστορική ομιλία στο υπουργικό συμβούλιο».
Οπερ μεθερμηνευόμενον… Εάν δεν μπορείτε, εάν δεν μπορείτε να μας δώσετε χρήματα, ΟΚ, ΟΚ, απλώς δώστε μας πίστωση και θα σας επιστρέψουμε χρήματα!

Απευθυνόμενος στον Zelensky, ο Starmer είπε ότι, «Αυτή είναι μια πολύ, πολύ σημαντική συνάντηση για εμάς και είστε πολύ ευπρόσδεκτοι εδώ.
Είναι πραγματική χαρά και προνόμιο που μπορώ να σας καλωσορίσω στην Downing Street σήμερα το πρωί».
Η πρόσκληση να μιλήσετε στο βρετανικό υπουργικό συμβούλιο, συνέχισε ο Starmer, είναι ενδεικτική της «εκτίμησης που έχετε… σε αυτή τη χώρα και σε όλο τον κόσμο».
Παρεμπιπτόντως, εκείνη η Παρασκευή ήταν η τελευταία ημέρα συζητήσεων για την αναδιάρθρωση των χρεών της Ουκρανίας, οπότε μπορούμε να συμπεράνουμε ότι αυτά τα χρέη προς ιδιώτες ομολογιούχους ήταν μεταξύ των «πολύ, πολύ σημαντικών» ζητημάτων που συζητήθηκαν στο υπουργικό συμβούλιο του Starmer εκείνη την ημέρα.

Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2024: Έχουμε συμφωνία!

Σχεδόν μόλις ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Zelensky στο Λονδίνο, η κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία με τους κύριους ομολογιούχους της για την αναδιάρθρωση των ομολόγων της χώρας αξίας σχεδόν 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης κατά 37% των οφειλών.
Αλλά αυτό ήταν μόνο «μια συμφωνία, κατ' αρχήν», που επιτεύχθηκε με μια «ad-hoc επιτροπή πιστωτών» και δεν ήταν δεσμευτική για όλους τους κατόχους ομολόγων.
Αντίθετα, επέβαλε στην κυβέρνηση της Ουκρανίας «την αναδιάρθρωση το συντομότερο δυνατό», που θα εφαρμοστεί μέσω μιας «προσκλήσεως συναίνεσης». Με άλλα λόγια, η Ουκρανία αναμενόταν να κυνηγήσει τους πιστωτές της και να τους εκλιπαρήσει να αποδεχτούν τη συμφωνία, προσφέροντάς τους ακόμη και ένα «τέλος συναίνεσης» 1,25%.
Λοιπόν, τα πράγματα επρόκειτο να πάρουν μια απότομη τροπή προς το χειρότερο…

Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2024: Tην Ουκρανία χτυπά το παγόβουνο Fitch

Μόνο δύο ημέρες αφότου η Ουκρανία ανακοίνωσε τη συμφωνία με τους κατόχους ομολόγων της, ο Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ουκρανίας από CC σε C, γεγονός που αποτελεί αντανάκλαση του ακραίου πιστωτικού κινδύνου που αφορά χώρες οι οποίες «μπήκαν σε διαδικασία χρεοκοπίας ή αθέτησης υποχρεώσεων».
Είναι σημαντικό ότι ο Fitch κατέστησε σαφές ότι «η δημοσίευση κρατικών αξιολογήσεων υπόκειται σε περιορισμούς και πρέπει να πραγματοποιείται σύμφωνα με δημοσιευμένο χρονοδιάγραμμα…»
Όπως γίνεται αντιληπτό, η Ουκρανία και οι χορηγοί της χτύπησαν το παγόβουνο της Fitch
Για την Ουκρανία, η επόμενη προγραμματισμένη ημερομηνία επανεξέτασης ορίστηκε για τις 6 Δεκεμβρίου 2024.
Ωστόσο, η Fitch διαπίστωσε ότι υπήρξε «ουσιαστική αλλαγή στην πιστοληπτική ικανότητα του εκδότη».
Έτσι, έφερε προωθεί την αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας για την Ουκρανία κατά σχεδόν έξι μήνες, είτε επειδή η οικονομική της θέση επιδεινώθηκε ξαφνικά και σημαντικά, είτε επειδή κάπου, κάποιος που είχε τη δύναμη να τραβήξει τα νήματα, αποφάσισε να ανατρέψει την Ουκρανία (και το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ μαζί της).

Δευτέρα, 29 Ιουλίου 2024: μαχαιρώματα στο Southport

Το μαχαίρι τριών νεαρών κοριτσιών σημειώθηκε στο Southport του Ηνωμένου Βασιλείου.
Το γεγονός φέρεται να εξαπέλυσε εκτεταμένες ταραχές και συγκρούσεις σε όλη τη Βρετανία.
Τέλος Ιουλίου ήταν επίσης η εποχή που ο Economist προέβλεψε ότι η Ουκρανία θα αντιμετωπίσει χρεοκοπία.

Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2024: Ο Zelensky αναστέλλει «προσωρινά» την αποπληρωμή του χρέους

Ο Zelensky υπέγραψε νόμο που επιτρέπει στην Ουκρανία να αναστείλει τις πληρωμές των εξωτερικών χρεών για δύο μήνες (ή περισσότερο).

Πέμπτη, 1 Αυγούστου 2024: Το πάγωμα των πληρωμών χρέους τίθεται σε ισχύ

Η περίοδος χάριτος των ομολογιούχων λήγει• Το μονομερές πάγωμα των πληρωμών του χρέους του Zelensky τίθεται σε ισχύ.

Τρίτη, 6 Αυγούστου 2024: Η Ουκρανία εξαπολύει εισβολή στο Kursk

Η Ουκρανία εξαπέλυσε αιφνιδιαστική εισβολή στην περιοχή Kursk της Ρωσίας.
Το σχέδιο επίθεσης στην περιοχή είχε γίνει τουλάχιστον ένα χρόνο νωρίτερα, αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ, πιθανότατα επειδή στρατηγικά δεν είχε νόημα.
Μάλιστα, ο καθηγητής John Mearsheimer χαρακτήρισε την επίθεση φιάσκο.
Εάν ο καθηγητής Mearsheimer έχει δίκιο, αυτό εγείρει ένα σημαντικό ερώτημα: γιατί οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας τράβηξαν τη σκανδάλη τώρα, με τη χώρα να είναι ήδη στα πρόθυρα της στρατιωτικής ήττας και της οικονομικής χρεοκοπίας;
Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η Ουκρανία ξεκίνησε την εισβολή μόνο 18 ημέρες μετά την επίσκεψη του Zelensky στο Λονδίνο.
Ο σύμβουλος ασφαλείας του Zelensky, Mikhailo Podolyak, παραδέχτηκε ότι η εισβολή στο Kursk συζητήθηκε με τους Βρετανούς.
Στις 18 Αυγούστου, οι Sunday Times του Λονδίνου αποκάλυψαν ότι η Βρετανία έπαιξε τον κεντρικό ρόλο στην επιχείρηση…

Τρίτη, 13 Αυγούστου 2024: Η Ουκρανία λαμβάνει κονδύλια της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετέφερε 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ουκρανία ως μέρος της πρώτης δόσης του προγράμματος Ουκρανικής Διευκόλυνσης. Αναρωτιέμαι ποιος πληρώθηκε πρώτος από αυτά τα κεφάλαια.

Τετάρτη, 14 Αυγούστου 2024: Ο ΠΟΥ κηρύσσει την πανδημία Mpox

Εκτός από όλα αυτά, στις 14 Αυγούστου, ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κήρυξε το ξέσπασμα του ιού Mpox.
Είμαστε όλοι μαζί (και πάλι) και τώρα μπορεί να δικαιολογούνται περαιτέρω περιορισμοί στις δημόσιες συγκεντρώσεις και στην ελευθερία της έκφρασης.
Άλλα δύο γεγονότα συνέπεσαν με την de facto χρεοκοπία της Ουκρανίας.
Στις 30 Ιουλίου 2024, οι Ισραηλινοί δολοφόνησαν τον ανώτερο διοικητή της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ και έναν Ιρανό στρατιωτικό σύμβουλο, τον Μιλάντ Μπέντι στον Λίβανο, μαζί με πέντε Λιβανέζους πολίτες (συμπεριλαμβανομένων δύο παιδιών).
Την επόμενη μέρα, στις 31 Ιουλίου, δολοφόνησαν επίσης τον Ismail Haniyeh, τον πολιτικό ηγέτη της Hamas, στην Τεχεράνη.
Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι εάν όλα αυτά τα γεγονότα σχετίζονται, αλλά έχουν αυτό το κοινό: όλα επίσπευσαν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης παγκοσμίως είτε λόγω κλιμάκωσης στρατιωτικών συγκρούσεων είτε λόγω πανδημίας.
Και όλα έγιναν μέσα σε λίγες μέρες από την χρεοκοπία της Ουκρανίας, η οποία έθεσε το δυτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα σε κίνδυνο.
Και ο μήνας δεν τελείωσε ακόμα…

Ο «μίνι προϋπολογισμός» του Kwarteng ήταν προμήνυμα

Την Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2022, λίγο μετά την ανάληψη της διοίκησης του νέου υπουργικού συμβουλίου υπό την πρωθυπουργό Liz Truss, ο καγκελάριος του Οικονομικού της, Kwarteng παρουσίασε τον «μίνι-προϋπολογισμό» του.
Οι αγορές δεν αντέδρασαν καλά και τόσο η βρετανική λίρα όσο και τα gilts ξεπουλήθηκαν απότομα (οι χρυσοί είναι βρετανικά κρατικά ομόλογα).
Αυτό με τη σειρά του έκανε χιλιάδες βρετανικά συνταξιοδοτικά ταμεία να αντιμετωπίσουν margin calls.
Για να βρουν μετρητά για αυτές τις κλήσεις περιθωρίου, τα συνταξιοδοτικά ταμεία χρειαζόταν να ρευστοποιήσουν επειγόντως ορισμένα από τα gilts τους.
Ωστόσο, μέχρι την Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου, δεν υπήρχαν αγοραστές για μακροχρόνια βρετανικά ομόλογα.
Για να αποφευχθεί η κατάρρευση των τιμών, χρειάστηκε να παρέμβει η Τράπεζα της Αγγλίας.
Όπως στη συνέχεια η τράπεζα ενημέρωσε τη Βουλή με επιστολή της στις 5 Οκτωβρίου, στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου, το σύστημα είχε «έρθει μέσα σε λίγες ώρες» στο χείλος της κατάρρευσης.
Η τράπεζα αγόρασε gilts έως και 40 δισεκατομμύρια λίρες.
Αυτό που είναι περίεργο για το βρετανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι ότι οι φορολογούμενοι είναι υποχρεωμένοι να αποζημιώσουν την Τράπεζα της Αγγλίας για τυχόν ζημίες που υποστεί στα περιουσιακά στοιχεία του ισολογισμού της.
Όπως ανέφεραν οι FT τον περασμένο Ιούλιο, η BOE εκτίμησε ότι θα απαιτήσει από το Υπουργείο Οικονομικών να μεταφέρει συνολικά 150 δισεκατομμύρια £ έως το 2033 για να καλύψει τις αναμενόμενες ζημίες από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της κεντρικής τράπεζας.

Παραδώστε!

Πόσο είναι λοιπόν τα 150 δισεκατομμύρια λίρες; Mιλάμε για 2.240 £ ανά άνδρα, γυναίκα και παιδί στη Βρετανία - αυτά είναι τα λύτρα που τους ζητά η BOE! Όμως, δεδομένου ότι το βρετανικό εργατικό δυναμικό είναι μόνο το ήμισυ περίπου του πληθυσμού και ότι οι ιδιωτικές επιχειρήσεις αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 55% του βρετανικού ΑΕΠ, αυτό το ποσό αντιπροσωπεύει σχεδόν 10.000 £ ανά εργαζόμενο στον ιδιωτικό τομέα.
Σε γενικές γραμμές, η κατάσταση είναι αδύνατη και όλοι οι ανασχηματισμοί του υπουργικού συμβουλίου δεν άλλαξαν τίποτα ουσιαστικό.

Η ετοιμοθάνατη οικονομία…

Εκτός από τις μεγάλες άμεσες επενδύσεις στο «project Ουκρανία», η Μεγάλη Βρετανία έχει υποστεί υψηλό έμμεσο κόστος ως συνέπεια των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία.
Σήμερα, μεγάλα τμήματα της βρετανικής κοινωνίας πέφτουν στη φτώχεια της εποχής του Dickens.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του περασμένου έτους από το Trussell Trust, ο αριθμός των ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο που χρειάζονταν επείγουσες προμήθειες τροφίμων από τράπεζες τροφίμων υπερδιπλασιάστηκε τα τελευταία πέντε χρόνια, σε 3 εκατομμύρια.
Ένα στα πέντε νοικοκυριά δυσκολεύεται να πληρώσει τους λογαριασμούς του νερού και πολλά άλλα δυσκολεύονται να συμβαδίσουν με τους λογαριασμούς ενέργειας.
Οι λογαριασμοί ηλεκτρικής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πάνω από πέντε φορές υψηλότεροι από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και θα αυξηθούν σημαντικά και φέτος τον χειμώνα, καθώς το κόστος χονδρικής των προμηθευτών αυξήθηκε κατά 20% τους τελευταίους μήνες!
Τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, ο Guardian δημοσίευσε άρθρο με τίτλο, «Ο Gordon Brown καταδικάζει τα «άσεμνα» επίπεδα εξαθλίωσης στο Ηνωμένο Βασίλειο».
Η αρχική του παράγραφο αναφέρει ότι, «Η Βρετανία βρίσκεται στη δίνη μιας κρυφής επιδημίας φτώχειας, με τα νοικοκυριά που έχουν πληγεί περισσότερο να ζουν σε άθλια κατάσταση και να μένουν χωρίς φαγητό, θέρμανση και καθημερινά βασικά είδη, όπως καθαρά ρούχα και οδοντόκρεμα...».

Το παράσιτο σκοτώνει τον οικοδεσπότη

Όταν οι επιχειρήσεις χάνουν τις πωλήσεις λόγω της φτώχειας και όχι του ανταγωνισμού, γνωρίζουμε ότι το παράσιτο σκοτώνει τον οικοδεσπότη.
Το παράσιτο, φυσικά, είναι το καρτέλ των τραπεζών και δεν νοιάζεται για τα δεινά του απλού βρετανικού λαού.
Σε συνέντευξή του πέρυσι, ο κορυφαίος οικονομολόγος της Τράπεζας της Αγγλίας, Huw Pill, σκέφτηκε ότι η καλύτερη συμβουλή που θα μπορούσε να προσφέρει στους Βρετανούς συναδέλφους του ήταν απλώς να αποδεχτούν πως βρίσκονται σε δεινή κατάσταση.
H πολιτική εξευτελισμού του βρετανικού λαού είναι σκόπιμη.
Σύμφωνα με έκθεση που συντάχθηκε το 2018 από τον καθηγητή Phillip Alston, Ειδικό Εισηγητή του ΟΗΕ για την ακραία φτώχεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ένας «συστηματικός, ηθελημένος, συντονισμένος και βάναυσος οικονομικός πόλεμος» διεξαγόταν εναντίον των φτωχών και ευάλωτων τμημάτων της βρετανικής κοινωνίας.
Από τότε, τα πράγματα έχουν γίνει πολύ χειρότερα: για τις βρετανικές οικογένειες, «το 2024 διαμορφωνόταν ως, οικονομικά, η χειρότερη χρονιά στη μνήμη».
Τώρα, εάν αυτές οι πολιτικές ήταν εσκεμμένες, τότε ποιος είναι ο στόχος τους; Λοιπόν, ο Gordon Brown το διευκρίνισε στο άρθρο του τον Φεβρουάριο: κάλεσε τον καγκελάριο Jeremy Hunt (ο οποίος είχε τότε αντικαταστήσει τον Κουαρτένγκ) να «αναλάβει μια ριζική αναθεώρηση της καθολικής πίστης».
Αλλά η «καθολική πίστωση» που ανέφερε ο Brown είναι απλώς το δέλεαρ.
Aυτό που πουλούσε ο Brown εξανάγκαζε μια νεοφεουδαρχική υποταγή στους Βρετανούς πολίτες καθιστώντας τους εξαρτώμενους από το κράτος πατερούλη για δωρεές.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο συνεργάτης του στο έγκλημα, Tony Blair, πιέζει τόσο σκληρά για την εισαγωγή μιας ψηφιακής ταυτότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Εν κατακλείδι, oι τρέχουσες βρετανικές συνθήκες είναι από πολλές απόψεις παρόμοιες με εκείνες που αντιμετώπισε η δημοκρατία της Βαϊμάρης πριν από έναν αιώνα...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης