Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Οι πωλήσεις μετοχών που δε βγήκαν, οι επαναγορές από τους βασικούς μετόχους και οι προσπάθειες στο Χρηματιστήριο

Οι πωλήσεις μετοχών που δε βγήκαν, οι επαναγορές από τους βασικούς μετόχους και οι προσπάθειες στο Χρηματιστήριο
Στη μάχη της στήριξης και οι αγορές ιδίων μετοχών
Οι προηγούμενοι μήνες είχαν αρκετές πωλήσεις μετοχών που κατά κοινή ομολογία δεν είχαν το αποτέλεσμα που θα ήθελαν ούτε οι πωλητές ούτε οι αγοραστές.
Οι μετοχές υποχώρησαν και μέχρι σήμερα δεν έχουν δώσει υπεραξία στους αγοραστές.
Η εξέλιξη αυτή είναι αρνητική και για τους πωλητές καθώς αναπτύσσεται… μουρμούρα και η συζήτηση φεύγει από τα θεμελιώδη και πάει στον βασικό μέτοχο που πούλησε, πήρε χρήματα, αλλά οι επενδυτές χάνουν κ.α..
Άλλοι απέδωσαν την πτώση της αγοράς και σε αυτές τις πωλήσεις, υποστηρίζοντας πως δεν μπορούσε η επενδυτική κοινότητα να απορροφήσει όλη αυτήν την προσφορά.
Είτε δόθηκε discount, είτε όχι, οι μετοχές υποχώρησαν.
Το ΤΧΣ πώληση της συμμετοχή στην Τράπεζα Πειραιώς χωρίς discount και η μετοχή τώρα προσπαθεί να ξεπεράσει την τιμή διάθεσης των 4 ευρώ.
Στη Jumbo ο Απόστολος Βακάκης πούλησε στα 27,20 ευρώ με discount και μόλις πριν μερικές συνεδριάσεις μπόρεσε η μετοχή να αντιδράσει, αφού ανακοινώθηκε πρόθεση για αγορά ιδίων μετοχών. Η μετοχή με την αντίδραση κατάφερε να πιάσει ξανά τα 24 ευρώ, ενώ πριν βρισκόταν κάτω από τα 23 ευρώ, έχοντας δώσει βέβαια και μέρισμα 1 ευρώ ανά μετοχή.

Οι επαναγορές των βασικών μετόχων

Σε τρεις άλλες διαθέσεις μετοχών η άμυνα στην πτώση δεν είναι οι αγορές ιδίων μετοχών, οι οποίες γίνονται σε 2 από τις 3, αλλά και οι αγορές από τους βασικούς μετόχους, οι οποίοι είχαν πουλήσει μετοχές.
Από τα τέλη Αυγούστου, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, μέσω εταιρείας του έχει κάνει αγορές μετοχών στη Metlen σε τιμές κάτω από τα 35,50 ευρώ που πούλησε.
Υπενθυμίζεται πως στις 22 Μαΐου είχε πουλήσει 7,2 εκατ. μετοχές προς 35,50 ευρώ ανά μετοχή. Μέχρι σήμερα βέβαια οι επαναγορές δεν είναι σημαντικές, αλλά περνάει ένα σημαντικό μήνυμα, ότι δηλαδή, θεωρεί την τιμή χαμηλή και αγοράζει.
Να σημειωθεί πως στελέχη της αγοράς αναφέρουν πως και στο εξωτερικό οι μεταλλουργικές εταιρείες πιέζονται και πως θεωρούν δικαιολογημένη έως ένα σημαντικό βαθμό την πορεία της μετοχής, από αυτήν την αιτία.
Πρώτος στο παιχνίδι της επαναγοράς μετοχών είχε μπει ο Νικόλαος Λύκος, βασικός μέτοχος της Austriacard.
Ο κ.Λύκος στις 2 Μαΐου είχε πουλήσει 2,2 εκατ. μετοχές ενώ συνολικά μαζί με άλλους μετόχους είχαν πουλήσει 5,47 εκατ. μετοχές που αντιστοιχούν στο 15% του συνόλου, στα 6 ευρώ ανά μετοχή.
Είχε δοθεί και εδώ discount αλλά η μετοχή βυθίστηκε και σήμερα προσπαθεί να προσεγγίσει ξανά τα 6 ευρώ.
Λίγες μέρες μετά τη διάθεση των μετοχών, ο κ.Λύκος είχε επαναγοράσει 20 χιλ. μετοχές με 5,87 ευρώ τη μία και στις 20 Ιουνίου αγόρασε 100 χιλ. μετοχές με μέση τιμή 5,96 ευρώ ανά μετοχή.
Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα και με αφορμή την ενημέρωση των αναλυτών για τα αποτελέσματα εξαμήνου, η διοίκηση απαντώντας σε ερώτηση για την πορεία της μετοχής μετά το placement, είπε πως ετοιμάζει παρουσιάσεις προκειμένου οι επενδυτές να τη γνωρίζουν καθώς θεωρεί πως ακόμα πολλοί νομίζουν ότι είναι η ίδια εταιρεία με την Inform Lykos, την οποία έχει απορροφήσει.
Τέλος, πωλήσεις μετοχών έχουν γίνει και στη Βιοκαρπέτ, με τον Ιωάννη Καντώνια να είναι μεταξύ των πωλητών σε τιμές πάνω από 2,70 ευρώ και πρόσφατα να έχει κάνει μικρές αγορές οριακά πάνω από τα 2 ευρώ.
Σημειώνεται πως η εταιρεία δεν κάνει αγορές ιδίων μετοχών.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης