Τελευταία Νέα
Πολιτική

Εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ και ορατή η επιστροφή... στο 3% - Τι θα κάνει ο Κασσελάκης, δεν αποκλείει νέο κόμμα - Παραιτήθηκε η Κεχαγιά

Εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ και ορατή η επιστροφή... στο 3% - Τι θα κάνει ο Κασσελάκης, δεν αποκλείει νέο κόμμα - Παραιτήθηκε η Κεχαγιά
Δεν επιβεβαιώνει τα σενάρια για υποψηφιότητα η Ρένα Δούρου
(upd5) Η νέα πραγματικότητα – μετά την πρωτοφανή καθαίρεση του Στέφανου Κασσελάκη – και οι προκλήσεις της νέας εποχής, στην οποία οδεύει εδώ και μερικές ώρες ο ΣΥΡΙΖΑ θα απασχολήσουν τη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας (στις 16:00 το απόγευμα), η οποία συνέρχεται μέσα σε ένα ιδιαίτερα τοξικό και εμφυλιοπολεμικό κλίμα.
Βασικό ζήτημα είναι να διαμορφωθεί ο οδικός άξονας που θα οδηγήσει στο έκτακτο συνέδριο, εκεί όπου θα ξεκαθαρίσουν όλα και θα εκλεγεί ο νέος αρχηγός του κόμματος, με πληροφορίες να αναφέρουν πως κύρια επιθυμία είναι η όλη διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως τον Δεκέμβριο.
Αν και ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά του για το τι προτίθεται να κάνει μετά το άνευ προηγουμένου «άδειασμα» του από τους πρώην συντρόφους του, το περιβάλλον του διαμηνύει πως είναι θέμα χρόνου να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του.
Στο μεταξύ, παραιτήθηκε η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Βούλα Κεχαγιά, μια κίνηση που διευρύνει τη λίστα των συνεργατών Κασσελάκη που μετά την καθαίρεσή του επέλεξαν τον δρόμο της εξόδου από το κόμμα.

Οι επιλογές Κασσελάκη


Επί της ουσίας ο κ.Κασσελάκης έχει δύο συν μια επιλογές:
Η πρώτη είναι να ξαναβάλει υποψηφιότητα για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ευελπιστώντας στα ερείσματα που έχει στη βάση του κόμματος για να ξανακερδίσει την προεδρία του κόμματος.
Η δεύτερη είναι να δημιουργήσει έναν δικό του πολιτικό φορέα, εγχείρημα πάντως πολύ δύσκολο μια και απαιτείται πέρα από αρκετό χρήμα και χρόνο, και ισχυρές βάσεις και μηχανισμούς που ο κ.Κασσελάκης δεν διαθέτει.
Η τρίτη είναι να αποχωρήσει τελείως από την πολιτική σκηνή, αν και κάτι τέτοιο απορρίπτεται από το περιβάλλον του.
Συνεπώς, όποια επιλογή και αν κάνει ο κ.Κασσελάκης, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί αντιμέτωπος και πάλι με μια νέα διάσπαση, με μια νέα αποχώρηση βουλευτών και στελεχών, ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι τελικά ο νέος πρόεδρος του κόμματος (π.χ. ο βουλευτής Πέτρος Παππάς είπε πως δεν θα παραμείνει στο κόμμα εάν πρόεδρος γίνει ο Παύλος Πολάκης).

Επιστροφή… στο 3%

Δεν θα ήταν υπερβολή να ισχυριστεί κανείς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει περιέλθει σε μια κατάσταση πλήρους πολιτικής απαξίωσης με όσα συμβαίνουν εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο, όταν και μια σειρά από ιστορικά και επιφανή στελέχη αποχώρησαν από το κόμμα μετά τη νίκη του Στέφανου Κασσελάκη.
Τα ονόματα που έχουν ακουστεί έως σήμερα ως υποψήφιοι για την προεδρία, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να βγάλουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την περιδίνηση και την εσωστρέφεια.
Πόσο μάλλον να του προσδώσουν το κύρος εκείνο, πάνω στο οποίο θα μπορούσε να οικοδομηθεί μια νέα πολιτική προσπάθεια που θα μπορούσε να επαναφέρει τον κόσμο και τη δυναμική στον ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν είναι τυχαίο ότι η δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ αποτιμάται πλέον σε μονοψήφιους αριθμούς, όντας πέμπτη πολιτική δύναμη…
Και δεν είναι λίγοι εκείνοι, οι οποίοι βλέπουν ακόμα χειρότερες ημέρες και επιστροφή… στο 3%.

Οι υποψήφιοι – Σενάρια για Ρένα Δούρου

Όσον αφορά τους υποψήφιους, μέχρι στιγμής έχουν γίνει γνωστές οι υποψηφιότητες του Παύλου Πολάκη και του Απόστολου Γκλέτσου, ενώ είναι πολύ πιθανό να προστεθεί και ο Νικόλας Φαραντούρης, ο οποίος πάντως δεν έχει δηλώσει κάποια πρόθεση υποψηφιότητας.
Η Όλγα Γεροβασίλη φαίνεται πως δεν επιθυμεί να είναι υποψήφια, κάτι που σημαίνει πως από την κίνηση των «87» δεν έχει διαφανεί κάποιος υποψήφιος, ενώ δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το σενάριο υποψηφιότητας του Σωκράτη Φάμελλου.
Επιπλέον, τις τελευταίες ώρες διακινούνται σενάρια και για τη Ρένα Δούρου, τα οποία πάντως η ίδια δεν επιβεβαιώνει.

Όλα ανοιχτά για νέο κόμμα - Ζυγίζει τις επιλογές του ο Στέφανος Κασσελάκης

Δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο ο Στ. Κασσελάκης όχι μόνο δεν θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για τον προεδρικό θώκο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν θα ασχοληθεί ξανά με την πολιτική,  διαψεύδεται από τον κύκλο του πρώην αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ.
«Μου έστησαν συμπαιγνία για να με ρίξουν», φέρεται να είπε ο πρώην πρόεδρος, τονίζοντας ότι οι «μαχαιριές» από τους εσωκομματικούς του αντιπάλους, και ιδίως η συμπεριφορά του Παύλου Πολάκη, τον απογοήτευσαν βαθιά.
Όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει την Ελλάδα, αλλά να ιδρύσει Μη Κυβερνητική Οργάνωση με στόχο την υποστήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων.
Σε κάθε περίπτωση, συνεργάτες του Κασεελάκη διαμηνύουν πως «δεν παίρνει εν θερμώ αποφάσεις», εκτιμούν, δε, ότι «δεν θα φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Η μετά - Κασσελάκη εποχή

Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεδριάσει ξανά σε περίπου 15 μέρες για να καθορίσει το χρονοδιάγραμμα ως τις νέες εκλογές για τον πρόεδρο του κόμματος και το πότε θα γίνει το έκτακτο συνέδριο, βάσει και των εισηγήσεων που θα γίνουν από την Πολιτική Γραμματεία.
Η Κεντρική Επιτροπή θα εισηγηθεί και τα υπόλοιπα διαδικαστικά θέματα και την ημερομηνία διεξαγωγής της εκλογής νέου προέδρου.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στοχεύει στην άμεση διεξαγωγή του συνεδρίου, το αργότερο σε τρεις μήνες.
Εκεί αναμένεται να κατατεθούν και οι υποψηφιότητες για την ηγεσία.
Το συνέδριο δεν θα έχει τη δυνατότητα, όπως αποφασίστηκε, να ακυρώσει την απόφαση περί μομφής στον Στέφανο Κασσελάκη.
Θυμίζουμε ότι το καταστατικό, στα άρθρα 20 και 21, προβλέπει τα εξής: Ο/Η πρόεδρος λειτουργεί στο πλαίσιο των αποφάσεων της Κεντρικής Επιτροπής. Σε περίπτωση άρσης της εμπιστοσύνης της Κεντρικής Επιτροπής από το 50% +1 των μελών της προς τον πρόεδρο συγκαλείται έκτακτο συνέδριο.
Η προκήρυξη του συνεδρίου, η οργάνωση της προσυνεδριακής διαδικασίας, τα προσυνεδριακά κείμενα και το μέτρο αντιπροσώπευσης είναι αρμοδιότητες της Κεντρικής Επιτροπής.
Ανάμεσα στα τακτικά συνέδρια του κόμματος μπορεί να συγκληθεί έκτακτο συνέδριο με όλες τις αρμοδιότητες του τακτικού.
Τη σύγκληση εκτάκτου συνεδρίου μπορεί να ζητήσει η Κεντρική Επιτροπή ή Οργανώσεις Μελών που αντιπροσωπεύουν το 1/4 των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, ή απευθείας το 15% των μελών του.
Η σύγκληση του εκτάκτου συνεδρίου πραγματοποιείται το πολύ μέσα σε 3 μήνες από τη στιγμή που διατυπώνεται το σχετικό αίτημα.

Παραιτήθηκε η Κεχαγιά: Κοιτάω μπροστά

Την παραίτησή της από τη θέση της Εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που υπέβαλλε το πρηγούμενο 24ωρο, γνωστοποίησε η Βούλα Κεχαγιά με ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ την Τρίτη 10/9.
Η ίδια στην ανάρτησή της ευχαριστεί τον Στέφανο Κασσελάκη για την εμπιστοσύνη που της έδειξε, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που την αντιμετώπισαν συντροφικά και τους συνεργάτες της, αλλα και τον κόσμο του κόμματος και τα ΜΜΕ.
"Κοιτάω μπροστά" σημειώνει χαρακτηριστικά η κα Κεχαγιά.
kexagia_4.JPG

Οι παραιτήσεις μέχρι σήμερα

Μετά την καθαίρεση του Στέφανου Κασσελάκη την Κυριακή 8/9, αμέσως παραιτήθηκε ο Διευθυντής του Γραφείου Τυπου του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Μπάμπης Παπαδάκης, ο οποίος θα ακολουθήσει τον "έκπτωτο" Πρόεδρο στα επόμενα βήματά του.
Ακολούθησε το προηγούμενο 24ωρο ο διευθυντής του Γραφείου του Στ. Κασσελάκη, Μανώλης Καπνισάκης, ενώ την παραίτησή της με επιστολή στη Γραμματέα του κόμματος, Ράνια Σβίγκου, υπέβαλε και η Διευθύντρια του Γραφείου Τυπου του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Ευγενία Κουντούρη.

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι αντιδράσεις και τα αλληλοκαρφώματα μεταξύ στελεχών, στον  απόηχο της θυελλώδους συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής και τα όσα διαδραματίζονται στο κόμμα ενόψει εσωκομματικών εκλογών μετά την καθαίρεση Κασσελάκη.
 
Ραγκούσης: Δυσάρεστη παρένθεση ο Κασσελάκης, δεν θα πάρει ούτε τις μισές ψήφους αν θέσει υποψηφιότητα

Δυσάρεστη παρένθεση στον ΣΥΡΙΖΑ ο Στ. Κασσελάκης,
σύμφωνα με τον Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος ανέφερε ότι το κόμμα θα εκλέξει νέο πρόεδρο από τη βάση για να αποφασίσουν «μέλη και φίλοι ποιος θα είναι ο νέος και να δώσουν τέλος στο δράμα που ζούμε».
Ο κ. Ραγκούσης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και ένας από τους υπογράφοντες στο κείμενο των «87» για εκλογές Προέδρου που οδήγησε τελικά στην καθαίρεση Κασσελάλη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ μίλησε για« θετική εξέλιξη γιατί έκλεισε αυτή η δυσάρεστη παρένθεση»και τόνισε πως «η μετά Κασσελάκη εποχή για την προοδευτική παράταξη ξεκίνησε».
Εκτίμησε ότι δεν υπάρχει επιστροφή και αυτό φαίνεται από τη διστακτικότητα του Στ. Κασσελάκη να δηλώσει στον λαό τι ακριβώς θα κάνει.
«Ο ίδιος έχει καταλάβει ότι αν ξαναβάλει υποψήφιος δε θα πάρει ούτε τις μισές ψήφους που είχε πάρει όταν είχε εκλεγεί» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ραγκούσης.
Σχολιάζοντας το γεγονός ότι για πρώτη φορά καθαιρείται πρόεδρος κόμματος, ο κ. Ραγκούσης εξήγησε πως πρόκειτια για εξέλιξη που προβλέπεται από το καταστατικό.
Σε ό,τι αφορά τους υποψηφίους για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ και ποιον ο ίδιος θα υποστηρίξει, ανέφερε πως «θα έχω κάποια προτίμηση αφού δω όλες τις υποψηφιότητες». Όπως είπε, βασικό κριτήριο θα αποτελέσει ο υποψήφιος που θα επιλέξει να έχει δηλώσει καθαρά ότι είναι υπέρ της ανασυγκρότησης του κόμματος με στόχο τη συνένωση των προοδευτικών δυνάμεων.
Κληθείς να απαντήσει τι θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας, ανέφερε ότι «μπορεί να κάνει ότι ο ίδιος εκτιμήσει» και σχολίασε πως ορθώς δεν απάντησε ποτέ στις συκοφαντικές καταγγελίες του κ. Κασσελάκη γιατί θα έπεφτε στο επίπεδό του.
Καταλήγοντας, εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι τον κ. Τσίπρα τον «πνίγει το δίκιο».

Ζαχαριάδης: Κρίσιμη για την επόμενη περίοδο ΣΥΡΙΖΑ η διαχείριση εσωτερικών κρίσεων

Οι αποφάσεις για τη νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να διασφαλίσουν την πολιτική συνοχή και την προώθηση ενός κοινά αποδεκτού προγράμματος, τόνισε ο Κ. Ζαχαριάδης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.
Ο κ. Ζαχαριάδης μιλώντας στο ΕΡΤNews, έκρουσε τον …κώδωνα για την ανάγκη αποφυγής του οπαδισμού και της ενεργής συμμετοχής όλων των μελών του ΣΥΡΙΖΑ στη διαμόρφωση του κόμματος.
Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη για επανασύνδεση με τους πολίτες, που ενδέχεται να έχουν απογοητευτεί, αλλά και για την ανάπτυξη μιας σαφούς πολιτικής γραμμής που θα επικεντρώνεται στα κοινωνικά προβλήματα και θα προβάλλει κριτική απέναντι στη Νέα Δημοκρατία.
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη σημασία της ενότητας εντός του κόμματος και της αποφυγής εσωτερικών αντιπαραθέσεων, προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να επανακάμψει και να ανακτήσει τη δυναμική του.
Σύμφωνα με τον κ,Ζαχαριάδη, η νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να αναπτύξει ένα σχέδιο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που θέτει η τρέχουσα πολιτική κατάσταση.
«Η διαχείριση των εσωτερικών κρίσεων, η οικονομική κατάσταση του κόμματος και οι πολιτικές θέσεις για σημαντικά θέματα όπως η δημόσια παιδεία και οι διεθνείς συμμαχίες είναι κρίσιμα σημεία για την επόμενη περίοδο», είπε χαρακτηριστικά.
Εξήγησε ότι η πορεία του κόμματος τον τελευταίο χρόνο δεν απέφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, καθώς η μείωση της εκλογικής του βάσης είναι ανησυχητική, παρά την πτώση της ΝΔ στις ευρωεκλογές.
Σχολιάζοντας τις ευρωεκλογές, ο Ζαχαριάδης ανέφερε ότι «παρά την πτώση της ΝΔ κατά 13 μονάδες, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να επωφεληθεί από την ευκαιρία και παρουσίασε δική του πτώση. Το κόμμα σημείωσε μείωση της εκλογικής του βάσης, από το 36% στο 15%, κάτι που αναδεικνύει την ανάγκη για αναθεώρηση της στρατηγικής».
Ακόμη, ο κ. Ζαχαριάδης ξεκαθάρισε πως ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος παραμένει βουλευτής και ενεργός στο ευρωπαϊκό πεδίο, δεν έχει διορίσει διάδοχο.
Πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις για τη νέα ηγεσία του κόμματος θα πρέπει να διασφαλίσουν την πολιτική συνοχή και την προώθηση ενός κοινά αποδεκτού προγράμματος, ενώ επανέλαβε τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει ένα κόμμα που ενσωματώνει τις αρχές και τις αξίες του, με στόχο την επαναφορά του σε ηγετική θέση στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας.

Καρφιά κατά του Νίκου Παππά για «διπλό ρόλο» στην καθαίρεση Κασσελάκη


Ο φίλα προσκείμενος στο Στέφανο Κασσελάκη Νίκος Μωραΐτης με ανάρτηση – φωτιά καταγγέλλει το ρόλο του Νίκου Παππά στην έγκριση της πρότασης μομφής κατά του Κασσελάκη
«Το πρόσωπο - κλειδί της έκπτωσης Κασσελάκη είναι ένα: Νίκος Παππάς.
Χωρίς αυτόν δε θα είχε περάσει η πρόταση μομφής.
Γι’ αυτό χρειάστηκε και η μυστική ψηφοφορία. Για να μπορέσουν οι δικοί του να ψηφίσουν υπέρ.
Μεγάλος παίκτης! Respect!
(Ξαναβάζω την ανάρτησή μου του Συνεδρίου, 26/2, την ημέρα του δήθεν «θριάμβου Κασσελάκη». Διεκδικώ να πω ότι είδα αυτό που έγινε.)»

Επίθεση... αγάπης από Αντώναρο σε Κασσελάκη - «Δεν είναι απερχόμενος, αλλά ανερχόμενος»

Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν είναι απερχόμενος αλλά... ανερχόμενος, υποστήριξε σε ανάρτησή του ο Ευάγγελος Αντώναρος, κάνοντας, μάλιστα, λόγο για «πραξικοπηματίες της συριζέικης νομενκλατούρας» που προσπαθούν να καθαιρέσουν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
Η ανάρτηση στο «Χ»:
«Ο @skasselakis δεν ειναι "απερχομενος" όπως πιπιλίζουν την καραμελα τους οι καθ' έξιν πραξικοπηματίες της συριζεικης νομενκλατούρας.
Είναι ΑΝΕΡΧΟΜΕΝΟΣ. Όχι μόνο εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά σε ολόκληρη την κοινωνία. Ευτυχώς είναι τόσο τυφλωμένοι από το μίσος τους που δεν το βλέπουν».

«Δαγκωτό» Κασσελάκη από Σπηλιωτόπουλο - «Έχει momentum, αν ξανακατέβει υποψήφιος θα κερδίσει»

Θέση υπέρ του Στέφανου Κασσελάκη πήρε ο σύμβουλος στρατηγικής επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ Άρης Σπηλιωτόπουλος, εκτιμώντας πως ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μετρά όλα τα ενδεχόμενα, όπως και ότι στα επόμενα 24ωρα θα αποσαφηνίσει τις προθέσεις του.
«Είναι αυτονόητο ότι θα είναι υποψήφιος για ένα μεγάλο κομμάτι της κοινής γνώμης. Από την άλλη πλευρά, πρέπει να μετρήσει αν μπορεί το κόμμα να αλλάξει. Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τα τελευταία γεγονότα δεν υφίσταται, έχει διασπαστεί», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Mega.
Παραδέχθηκε δε πως από την πλευρά Κασσελάκη έγιναν λάθη.
«Το τελευταίο διάστημα ο Κασσελάκης αντιλαμβανόταν ότι ήταν σε διαρκή αμφισβήτηση. Αυτό τον έκανε να αλλάξει όλα και είδε αντιστάσεις. Ήθελε να τις πολεμήσει, ίσως να τις έκανε με τον μη κατάλληλο τρόπο».
«Ο Κασσελάκης από την πρώτη στιγμή αντιμετώπισε μέσα σε 11 μήνες δύο διασπάσεις και σήμερα μιλάμε για την τρίτη, η οποία είναι de facto ψυχολογική διάσπαση».
Σημείωσε επίσης πως υπήρχαν άτομα που παρέσυραν τον Στέφανο Κασσελάκη σε λάθος κινήσεις, ενώ εκτίμησε πως ο Στέφανος Κασσελάκης έχει το momentum και ότι εάν κατέβει πάλι υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης