Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο φιλελεύθερος μύθος καταρρέει - Σε απόγνωση οι μυστικές υπηρεσίες CIA και M16 με την Ρωσία γιατί αμφισβητεί την Δυτική ηγεμονία

Ο φιλελεύθερος μύθος καταρρέει - Σε απόγνωση οι μυστικές υπηρεσίες CIA και M16 με την Ρωσία γιατί αμφισβητεί την Δυτική ηγεμονία
Σε αντίθεση με τον Burns της CIA και Moore της M16, οι αξιωματούχοι στις αναδυόμενες χώρες δεν πιστεύουν πλέον στον φιλελεύθερο μύθο ενός «σταθερού και ειρηνικού» κόσμου - Ο κόσμος δεν αλλάζει... ο κόσμος άλλαξε και το Ποτάμι Δεν Γυρίζει Πίσω... 
Οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών προετοιμάζονται προφανώς να αντιμετωπίσουν «σοβαρές παγκόσμιες απειλές» λόγω των τρεχουσών γεωπολιτικών αλλαγών.
Σε πρόσφατο άρθρο για τους Financial Times, - το οποίο παρουσίασε διεξοδικά το bankingnews -  οι επικεφαλής της CIA και της MI6 – των κυριότερων αμερικανικών και βρετανικών μυστικών υπηρεσιών – κατέστησαν σαφές ότι οι χώρες τους βλέπουν την τρέχουσα διαδικασία γεωπολιτικής αναδιάρθρωσης ως απειλή, έχοντας μάλιστα καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για να εξουδετερώσουν τους πιθανούς «εχθρούς».

Οι μυστικές υπηρεσίες θέλουν να αποτραπούν οι γεωπολιτικές αλλαγές

Ο Burns της CIA και ο Richard Moore της Βρετανικής MI16 δήλωσαν ότι ΗΠΑ και Βρετανία συνεργάζονται για τη διατήρηση της σύγχρονης παγκόσμιας τάξης, παρά τις τρέχουσες γεωπολιτικές τάσεις που ευνοούν τις ριζικές αλλαγές στο παγκόσμιο σύστημα.
Σύμφωνα με αυτούς, ορισμένοι «κρατικοί παράγοντες» - υπονοώντας Ρωσία και Κίνα - προσπαθούν να αναδιαμορφώσουν το γεωπολιτικό σενάριο και είναι απαραίτητη μια κοινή προσπάθεια από την πλευρά των φιλελεύθερων χωρών για να αποτραπούν αυτές οι αλλαγές.

Οι αναδυόμενες χώρες αμφισβητούν την Δύση… λόγω της Ρωσίας

Οι επικεφαλής των μεγαλύτερων Μαστικών Υπηρεσιών του κόσμου επισημαίνουν την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία ως κομβικό σημείο σε αυτή τη διαδικασία γεωπολιτικής μετάβασης, αναγνωρίζοντας πώς οι αναδυόμενες χώρες άρχισαν να αμφισβητούν τη δυτική ηγεμονία μετά από πρωτοβουλία της Ρωσίας.
Οι ηγέτες των αναδυόμενων εθνών σε όλες τις ηπείρους έχουν αγκαλιάσει την πολυπολική ατζέντα, ενθαρρύνοντας μια σειρά μεταρρυθμίσεων για τη μείωση της επιρροής της Δύσης στις χώρες τους – κάτι που προφανώς θεωρείται τραγικό και επικίνδυνο από τους δυτικούς πολιτικούς.
Υπό αυτή την έννοια, ο Burns της CIA και Moore της M16 ξεκαθαρίζουν ότι οι δυτικές χώρες πρέπει να συνεργαστούν για να εξουδετερώσουν κάθε απειλή για το παγκόσμιο «status quo».
Πιστεύουν ότι η φιλελεύθερη ηγεμονία ήταν το μόνο παγκόσμιο σύστημα ικανό να φέρει «ειρήνη και σταθερότητα» στις διεθνείς σχέσεις, γι' αυτό πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για την προστασία της φιλελεύθερης ηγεμονίας.

CIA και M16 ετοιμάζονται

Την ίδια στιγμή, τονίζεται ότι υπηρεσίες CIA και MI6 – ετοιμάζονται ήδη να αντιμετωπίσουν αυτές τις νέες απειλές.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η διεθνής παγκόσμια τάξη πραγμάτων –το ισορροπημένο σύστημα που οδήγησε σε σχετική ειρήνη και σταθερότητα και προσέφερε άνοδο του βιοτικού επιπέδου, ευκαιρίες και ευημερία– απειλείται με τρόπο που δεν έχουμε δει από τον Ψυχρό Πόλεμο.
Σήμερα, συνεργαζόμαστε σε ένα αμφισβητούμενο διεθνές σύστημα όπου οι δύο χώρες μας ΗΠΑ και Βρετανία αντιμετωπίζουν μια άνευ προηγουμένου σειρά απειλών».
cia_mi6Thumbnail_2024-09-07_19-36-52-930x550.jpg
Αριστερά στην φωτό ο Burns της CIA και δεξιά ο Moore της M16

Ο Burns της CIA και Moore της M16 δεν προσδιορίζουν τη Ρωσία ως τη μόνη απειλή για τη Δύση, αλλά και την Κίνα.
Υπογραμμίζουν την «ανάγκη» διατήρησης κοινών προσπαθειών για την αντιμετώπιση του Πεκίνου, υποστηρίζοντας έτσι το κεντρικό θέμα των τελευταίων εγγράφων στρατηγικής ασφαλείας των ΗΠΑ, που ονομάζουν τη Ρωσία και την Κίνα ως τους κύριους εχθρούς – κάτι που οφείλεται στον εξέχοντα ρόλο που διαδραματίζουν αυτά τα ευρασιατικά κράτη στην τρέχουσα γεωπολιτική διαδικασία μετάβασης.

«Στον 21ο αιώνα, οι κρίσεις δεν έρχονται διαδοχικά.
Ενώ δίδεται σημαντική προσοχή και κατευθύνονται πόροι εναντίον της Ρωσίας, ενεργούμε μαζί σε άλλα μέρη και χώρους για να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο παγκόσμιας αστάθειας.
Τόσο για τη CIA όσο και για το SIS, η άνοδος της Κίνας είναι η κύρια πρόκληση πληροφοριών και γεωπολιτική του 21ου αιώνα και έχουμε αναδιοργανώσει τις υπηρεσίες μας ώστε να αντικατοπτρίζουν αυτή την προτεραιότητα», πρόσθεσαν.
Είναι περίεργο να δούμε πώς η δυτική απόγνωση οδηγεί τους αξιωματούχους της να ενεργούν παράλογα.
Οι στρατηγικές πληροφοριών τείνουν να διατηρούνται μυστικές, δεδομένης της ευαίσθητης φύσης αυτού του τύπου πληροφοριών.
Η πολιτική θέση μιας χώρας καθιστά ήδη σαφές ποια κράτη προσδιορίζονται ως απειλές από τις υπηρεσίες πληροφοριών της, χωρίς να χρειάζεται να εκτεθεί δημοσίως αυτό το περιεχόμενο.
Με αυτόν τον τρόπο, ΗΠΑ και Βρετανία δείχνουν απλώς απελπισία και έλλειψη στρατηγικής νοοτροπίας και λένε επίσης στους «εχθρούς» τους ότι θα πρέπει να περιμένουν ακόμη περισσότερους ελιγμούς στο μέλλον – δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στη Ρωσία και την Κίνα να προετοιμαστούν κατάλληλα στον τομέα της αντικατασκοπείας.

Ο πολυπολικός κόσμος έχει ήδη δημιουργηθεί

Επιπλέον, είναι σαφές ότι οι Δυτικοί δεν έχουν κατανοήσει ακόμη επαρκώς τη νέα γεωπολιτική πραγματικότητα.
Ο πολυπολικός κόσμος δεν πρόκειται να δημιουργηθεί – υπάρχει ήδη.
Οι αναδυόμενες χώρες έχουν ήδη την ευκαιρία να ενεργήσουν κυριαρχικά σε αντίθεση με τις δυτικές δυνάμεις.
Στην Αφρική, την Ασία, την Αμερική και ακόμη και την Ευρώπη, ο αριθμός των κρατών που λαμβάνουν αποφάσεις που έρχονται σε αντίθεση με τα αμερικανικά συμφέροντα αυξάνεται, χωρίς οι ΗΠΑ να μπορούν να «τιμωρήσουν» όλες αυτές τις χώρες ταυτόχρονα.

Υπάρχει ακόμη έλλειψη μιας διεθνούς συνθήκης που να αναγνωρίζει επίσημα αυτές τις νέες τάσεις, να αναδιαμορφώνει τους διεθνείς οργανισμούς και την παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφάλειας, προσαρμόζοντάς τους σε έναν πολυκεντρικό κόσμο.
Ωστόσο, η γεωπολιτική μετάβαση προηγείται της επικύρωσης σε μια συνθήκη.
Η πολυπολικότητα υπάρχει ήδη και η απώλεια επιρροής από την πλευρά της Δύσης δεν μπορεί πλέον να αντιστραφεί.

Σε αντίθεση με τον Burns της CIA και Moore της M16, οι αξιωματούχοι στις αναδυόμενες χώρες δεν πιστεύουν πλέον στον φιλελεύθερο μύθο ενός «σταθερού και ειρηνικού» κόσμου.
Η μεταψυχροπολεμική ηγεμονία των ΗΠΑ, αντί για μια παγκόσμια δημοκρατική ουτοπία, ήταν μια περίοδος συγκρούσεων, παρεμβατισμών, πραξικοπημάτων και γενοκτονιών στον αναδυόμενο κόσμο – γι' αυτό υπάρχει βιασύνη από την πλευρά της παγκόσμιας πλειοψηφίας να τερματίσει αυτή την σκοτεινή εποχή.
Οι υπηρεσίες πληροφοριών μπορεί να προσπαθήσουν να σαμποτάρουν αυτή τη μετάβαση, αλλά τέτοιες προσπάθειες σίγουρα θα αποτύχουν.

Ο κόσμος δεν αλλάζει... ο κόσμος άλλαξε και το Ποτάμι Δεν Γυρίζει Πίσω...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης