Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Παρά την πρόσφατη μιζέρια και την άνοδο διεθνώς, αδύναμο το ΧΑ +0,50% στις 1.420 μον. - Μειώνει τα επιτόκια 0,25% η ΕΚΤ

Παρά την πρόσφατη μιζέρια και την άνοδο διεθνώς, αδύναμο το ΧΑ +0,50% στις 1.420 μον. - Μειώνει τα επιτόκια 0,25% η ΕΚΤ
Οι ανησυχίες είναι αυξημένες για τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης, τις γεωπολιτικές  ανησυχίες, τις αμερικανικές εκλογές ενώ το το νέο placement στην Εθνική Τράπεζα, βαραίνει την εγχώρια αγορά
Σχετικά Άρθρα
(upd12) Ήπια ανοδικά κινείται το ελληνικό χρηματιστήριο στις 1.420 μονάδες, με χαμηλές τις συναλλαγές παρά την διεθνή άνοδο, με την μιζέρια να συνεχίζεται....
Η πορεία της Nvidia μετά της δηλώσεις της διοίκησης για αυξημένη ζήτηση στον τομέα ΑΙ έδωσε ώθηση στην Wall Street, ακολούθησαν Ασία και Ευρώπη.
Τα βλέμματα έίναι στραμμένα στην απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια εντός της ημέρας, με δεδομένη  από αναλυτές και αγορές η κατά 25 μονάδες βάσης μείωση επιτοκίων λίγες ημέρες πριν την έναρξη του κύκλου περικοπών από τη Fed (18/9).

Η πλειοψηφία των αναλυτών αναμένει ότι η ΕΚΤ θα κάνει παύση τον Οκτώβριο, αν και υπάρχει μια μικρή πιθανότητα η Τράπεζα να αποφασίσει να μειώσει νωρίτερα παρά αργότερα, καθώς η διατήρηση των επιτοκίων σε πολύ υψηλά επίπεδα ενέχει κινδύνους.
Επί του παρόντος, φαίνεται ότι η συναίνεση εντός του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ έχει μετακινηθεί προς την κατεύθυνση της μεγαλύτερης αισιοδοξίας ότι η Τράπεζα βρίσκεται στο σωστό δρόμο για την επαναφορά του πληθωρισμού στο στόχο του 2%.
Οι  αγορές προσπαθούν να  ανακτήσουν τη δυναμική τους στον απόηχο των αυξημένων ανησυχιών για τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης, τις γεωπολιτικές  ανησυχίες, τις αμερικανικές εκλογές ενώ το το νέο placement στην Εθνική Τράπεζα, βαραίνει την εγχώρια αγορά όχι τόσο από πλευράς αναγκαστικών πωλήσεων για την συμμετοχή σ’ αυτή, αλλά κυρίως σ ότι αφορά την κατεύθυνση των κεφαλαίων.
Ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε 4 συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις με σωρευτικές απώλειες  -2,28% ενώ στο ίδιο διάστημα ο Τραπεζικός Δείκτης αθροίζει απώλειες -3,63%.
Επόμενος στόχος η ανάκτηση των 1.450 μονάδων, όπου για την επίτευξη απαιτείται η αύξηση των συναλλαγών, ενώ κρατάει προσώρας την στήριξη των 1.400 μονάδων.
Αναλυτικά στις τράπεζες, τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν Πειραιώς +1% και Alpha Bank +1% και ακολουθούν Eurobank +0,25% από υψηλό ενδοσυνεδριακό +1,35% και Εθνική +0,25%.
Aπώλειες -16% καταγράφει η Attica Bank καθώς εισήχθησαν περίπου 5,5 εκατ. νέες μετοχές που προέκυψαν από την αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank λόγω της απορρόφησης της Παγκρήτιας Τράπεζας.
Να σημειωθεί πως ακυρώθηκαν οι 2,5 εκατ. μετοχές της Παγκρήτιας που κατείχε η Αττικής. 
Η μετοχή ξεκίνησε στο limit down και πήγε αμέσως σε δημοπρασίας λόγω της υψηλής μεταβλητότητας.

Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχωρίζουν ΕΛΧΑ +2,8%, Ελλάκτωρ +1,8%,  οπαπ +1,7%..ενώ υποχωρούν Αegean -1,2%, Coca Cola -0,40%, Autohellas -0,20%...
Τα αποτελέσματα των εισηγμένων συνεχίσουν να τραβούν επενδυτικά βλέμματα.
Στο επίκεντρο θα βρεθούν Aegean Airlines και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, οι οποίες χθες ανακοίνωσαν καλά αποτελέσματα για το πρώτο εξάμηνο. Σήμερα δημοσιεύουν Lamda Dev. και Κλουκίνας-Λάππας.
Στο εσωτερικό, μετά την DBRS Ratings, αναμένεται η αξιολόγηση της  Ελλάδας από τον αμερικανικό οίκος Moody’s  στις 13 Σεπτεμβρίου 2024, ο οποίος βαθμολογεί την ελληνική οικονομία σε Ba1 με σταθερές προοπτικές.
Σημειώνεται ότι είναι ο μοναδικός Οίκος αξιολόγησης που δεν έχει τοποθετήσει την Ελληνική Οικονομία σε επενδυτική βαθμίδα και ως εκ τούτου η απόφασή της αναμένεται με αυξημένο ενδιαφέρον.
Σημειώνεται ότι η αναβάθμιση θεωρείται  τυπική γιατί ήδη η Ελλάδα βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα, ωστόσο, εάν αυτό δεν συμβεί θα είναι ψήφος αποδοκιμασίας για την ελληνική οικονομία.
Αν και η αξιοπιστία των οίκων αξιολόγησης αμφισβητείται, πληρώνονται κάθε φορά που συντάσσουν μια έκθεση και συνήθως για να παίρνουν δουλειές… πουλάνε θετικά σενάρια… εντούτοις για μεγάλο μέρος των επενδυτών είναι υπολογίσιμοι οι οίκοι αξιολόγησης.
Επίσης, τα βλέμματα  είναι στραμμένα στην έκτακτη γενική συνέλευση της Τράπεζας Κύπρου που θα διενεργηθεί αύριο Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024,  με βασικό θέμα την εισαγωγή της μετοχής στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με ταυτόχρονη διαγραφή των τίτλων από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Τράπεζα Κύπρου και νέα Attica bank – Θα δώσουν μάχη στις αποτιμήσεις στο Χρηματιστήριο… με όχημα την λογική

Σήμερα θα εστιάσουμε σε δύο τράπεζες στην Τράπεζα Κύπρου και στην νέα Attica bank οι διοικήσεις των οποίων εμφορούνται από φιλοδοξίες, γνώση του τραπεζικού συστήματος και λογική… γιατί υπάρχουν και παρανοϊκές καταστάσεις σε άλλες τράπεζες που θα ασχοληθούμε στο μέλλον…
Η τράπεζα Κύπρου με P/BV 0,91 ή περίπου 2 δισ χρηματιστηριακή αξία
Στις 13 Σεπτεμβρίου 2024 η Τράπεζα Κύπρου θα συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση με θέμα την είσοδο στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Η τράπεζα Κύπρου έχει 25,4 δισεκ. ενεργητικό, περίπου 2,38 δισεκ. κεφάλαια επιτυγχάνει κέρδη σε ετήσια βάση 550 εκατ ευρώ και χρηματιστηριακή αξία 2,17 δισεκ. ευρώ.
Θα υποθέσουμε ότι θα μπει στο ελληνικό χρηματιστήριο με αξία 2 δισεκ. ευρώ ενώ το ενδιαφέρον είναι ότι η απόδοση ιδίων κεφαλαίων διαμορφώνεται στο 23,7%.
Με όρους λοιπόν P/BV δηλαδή 2 δισεκ. χρηματιστηριακή αξία προς 2,38 δισεκ. κεφάλαια = 0,84…
Πραγματικά ρεαλιστικό…
Η νέα Attica bank με αποτίμηση 0,90 με 1 δηλαδή περίπου 600 εκατ ευρώ
Η νέα Attica bank θα έχει tangible book value δηλαδή ενσώματα κεφάλαια 652 εκατ ευρώ μετά τις πρόσθετες προβλέψεις για την ένταξη στον Ηρακλή 3 χαρτοφυλακίου NPEs 3 δισεκ. ευρώ και μετά την ανακεφαλαιοποίηση 725 εκατ ευρώ.
Τα καθαρά κεφάλαια μετά από αυτές τις διαδικασίες θα είναι 650 εκατ με common equity tier 1 στο 13,6% ή 468 εκατ ευρώ κεφάλαια.
Με βάση λοιπόν ένα λογικό σενάριο και με απόδοση κεφαλαίου 20%, η αποτίμηση της νέας Attica bank θα ανέρχεται στο 0,90 P/BV δηλαδή 600 εκατ ευρώ με προοπτική να φθάσει στα 650 με 700 εκατ σε επόμενη φάση.
Η Ελένη Βρεττού η διευθύνουσα σύμβουλος της Attica bank που θεωρείται έμπειρη γνωρίζει πολύ καλά ότι η σωστή αποτίμηση στο χρηματιστήριο είναι το κλειδί της χρηματιστηριακής επιτυχίας.
Οι περιπτώσεις της Τράπεζας Κύπρου και της νέας Attica bank είναι χαρακτηριστικές και μας δείχνουν τον δρόμο της σωστής αποτίμησης.
Η Κύπρου πουλάει την εξυγίανση και απόδοση της και η νέα Attica bank την προοπτική της αφού επανέρχεται στο τραπεζικό σύστημα καθαγιασμένη και έχοντας επιστρέψει στην λογική αφήνοντας πίσω τις αμαρτίες.
Η σύγκριση αυτών των δύο τραπεζών θα είναι οδηγός για τις μικρομεσαίες τράπεζες… οτιδήποτε άλλο θα είναι στην σφαίρα της ανίατης φούσκας.
Οι δύο τράπεζες κινούνται στο πάνω εύρος των 4 μεγάλων συστηματικών τραπεζών με όρους P/BV… τι ποιο λογικό.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση

Ανοδικά ξεκίνησαν οι χρηματιστηριακοί δείκτες με τον  Γενικό Δείκτη στο  +0,37% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,62%.
O Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο κινείται με άνοδο +0,49% στις 1.420 μονάδες, έχοντας υψηλό στις 1.425,17 μονάδες και χαμηλό τις 1.417,97 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και είναι μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 21 εκατ. ευρώ, ο όγκος στα 5,5 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 3,5 εκατ. τεμάχια να διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 1,5 εκατ. ευρώ και όγκου 200 χιλ. τεμαχίων διακίνησε η Εθνική.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης κινείται στις 1.420 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 1.450 – 1.460 μονάδες και ακολουθούν οι 1.480 και οι 1.500 – 1.510  μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 1,400 μονάδες και ακολουθούν οι 1.398 μονάδες (ο απλός  ΚΜΟ των 200 ημερών) και οι  1.386  μονάδες (ο εκθετικός  ΚΜΟ των 200 ημερών) .
Ο Τραπεζικός Δείκτης κινείται στις 1.226 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 1.300  μονάδες και ακολουθούν οι 1.320 μονάδες, οι 1.360 και οι 1.400 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 1.210 μονάδες ( ο απλός εκθετικός των 200 ημερών) και οι 1.196 μονάδες  ( ο εκθετικός  ΚΜΟ των 200 ημερών ).
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 1.300  μονάδες και ακολουθούν οι 1.320 μονάδες, οι 1.360 και οι 1.400 μονάδες.

Σταθεροποίηση στα ομόλογα, το 10ετές ελληνικό στο 3,14% -  Το spread με την Ιταλία στις 41 μ.β.

Σταθεροποίηση καταγράφεται  σήμερα 12/9 στην αγορά ομολόγων, με τους επενδυτές να αναμένουν τη σημερινή απόφαση  της ΕΚΤ για τα επιτόκια.
Οι επενδυτές έχουν προεξοφλήσει ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων κατά  0,25%, ενώ τα στοιχήματα αυξάνονται ότι θα ακολουθήσει και η Fed για αύξηση 0,25% τουλάχιστον..
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,14% και το 10ετές ιταλικό 3,56% με το μεταξύ τους spread στις -35 μονάδες βάσης.
Ήπιες πωλήσεις στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 3,67% και το 2ετές στο 3,66%, με την απόδοση του 10ετούς να έχει ξεπεράσει το 2ετές  μετά από μακρά περίοδο.
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Η ελληνική οικονομία αξιολογήθηκε από τον Καναδικό οίκο DBRS την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024 αναβαθμίζοντας τις προοπτικές (outlook) σε θετικές από σταθερές χωρίς αλλαγή της βαθμολογικής κλίμακας.
Στις 13 Σεπτεμβρίου 2024 η Moody’s θα αξιολογήσει την Ελλάδα στην κλίμακα Baa3 από Ba1 με σταθερές προοπτικές.
Αν και η αξιοπιστία των οίκων αξιολόγησης αμφισβητείται, πληρώνονται κάθε φορά που συντάσσουν μια έκθεση και συνήθως για να παίρνουν δουλειές… πουλάνε θετικά σενάρια… εντούτοις για μεγάλο μέρος των επενδυτών είναι υπολογίσιμοι οι οίκοι αξιολόγησης.
Η Moody’s θα είναι ο τελευταίος οίκος αξιολόγησης που θα εντάξει την Ελλάδα σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας.
Η αναβάθμιση από Moody's θα είναι τυπική γιατί ήδη η Ελλάδα βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα.
Ωστόσο, εάν αυτό δεν συμβεί θα είναι ψήφος αποδοκιμασίας για την ελληνική οικονομία.
Το 2023 χαρακτηρίστηκε από την περιβόητη επιστροφή της Ελλάδος στην επενδυτική βαθμίδα μια παρωχημένη διαδικασία καθώς όπως έχουμε αναλύσει διεξοδικά… η ΕΚΤ έκανε την δουλειά πριν 3 χρόνια… όταν αποφάσισε να αγοράσει και τα ελληνικά ομόλογα τότε junk bond από το παράθυρο…
Η Ελλάδα βρέθηκε άτυπα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το περιβόητο πρόγραμμα Πανδημίας χωρίς να πληροί τα κριτήρια…
Έτσι η ΕΚΤ αγόρασε 40 δισεκ. ελληνικών ομολόγων και παραμένει και στο πρόγραμμα επανεπενδύσεων… δηλαδή ότι θα πρόσφερε η επενδυτική βαθμίδα…
Να θυμίσουμε ότι σε σύνολο 407 δισεκ. ελληνικού χρέους και εξαιρώντας τα έντοκα γραμμάτια… μόνο 48 δισεκ. ελληνικού χρέους είναι ελεύθερα διαπραγματεύσιμο, π.χ. στους μηχανισμούς στήριξης της ΕΕ χρωστάμε δάνεια 233 δισεκ. ευρώ.
Παρ΄ ότι οι επενδυτές μας κρίνουν για 48 δισεκ. η Ελλάδα έχει την δεύτερη ακριβότερη τιμολόγηση ως προς τον ελληνικό κίνδυνο στην ευρωζώνη… δεν το λες επιτυχία.
Οπότε η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα αφορά 48 δισεκ. ελληνικού χρέους και είναι μια κίνηση εκ του ασφαλούς.
Οι οίκοι αξιολόγησης δεν θα γελοιοποιηθούν όπως το 2008 και 2009 που βαθμολογούσαν την Ελλάδα σε κλίμακες επενδυτικής βαθμίδας εκτός πραγματικότητας. Οπότε οι οίκοι αξιολόγησης δεν μας κάνουν και κανένα δώρο αφού το ρίσκο αξιολόγησης που αναλαμβάνουν είναι ασήμαντο.

Κέρδη στις ασιατικές αγορές  - Ο Nikkei +3,5%

Ανοδικά έκλεισαν σήμερα 12/9 οι ασιατικές αγορές, με  τις μετοχές τεχνολογίας να ακολουθούν το ράλι της Nvidia, με τον ιαπωνικό δείκτη να υπεραποδίδει με κέρδη +3,55%.
Οι περιφερειακές τεχνολογικές μετοχές σημείωσαν ράλι μετά τις αντίστοιχες αμερικανικές, καθώς ο διευθύνων σύμβουλος της Nvidia Corporation Jensen Huang μίλησε για την ισχυρή ζήτηση τεχνητής νοημοσύνης.
Τα κέρδη κατευθύνθηκαν σε μεγάλο βαθμό προς τους κατασκευαστές τσιπ.
Επίσης το ενδιαφέρον εστιάστηκε στον δείκτη τιμών παραγωγού (PPI) της Ιαπωνίας ο οποίος αυξήθηκε κατά 2,5% τον Αύγουστο σε σύγκριση με την ίδια χρονική περίοδο πέρυσι
Η αύξηση αυτή ήταν κάτω από τις προβλέψεις των επενδυτών. Επιπλέον, σε μηνιαία βάση, ο ΔΤΚ μειώθηκε κατά 0,2%.
Η Bank of Japan θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα, με τους αναλυτές να είναι αβέβαιοι για το αν η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια.
Ωστόσο, ο ηπιότερος πληθωρισμός δίνει στην κεντρική τράπεζα λιγότερη άμεση ώθηση για αύξηση των επιτοκίων.
Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της BOJ Naoki Tamura δήλωσε την Πέμπτη ότι η τράπεζα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια σε τουλάχιστον 1% για να αποφύγει τους πληθωριστικούς κινδύνους.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +3,55%,  ο δείκτης  Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +,0,96%, ο δείκτης KOSPI στην Νότια Κορέα στo +0,97%, ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο +1,1%, ενώ ο  δείκτης Shanghai ίπια υποχώρησε στο -0,16%

Άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές

Ανοδικά κινούνται κινούνται σήμερα 12/9 στις ευρωπαϊκές αγορές, ακολουθώντας τα κέρδη της Wall Street που τροφοδοτήθηκαν από το τεχνολογικό ράλι.
Οι επενδυτές αναμένουν σήμερα 12/9 την  απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα επιτόκια, με την ΕΚΤ να αναμένεται ευρέως να μειώσει ξανά τα επιτόκια αφού τα μείωσε τον Ιούνιο για πρώτη φορά από το 2019.
Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου με το brent να διαμορφώνεται στα 71,60 δολ. το βαρέλι στο +1,4% και του αμερικανικού αργού στα 68,25 δολ. το βαρέλι στο +1,4%.
Πτώση -1,1% καταγράφεται  στις τιμές του φυσικού αερίου, με το ολλανδικό TTF Οκτωβρίου στα 35,75 ευρώ.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +1,1%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +1%, ο δείκτης FTSE MIB στο +1%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +1,2% και ο  FTSE 100 στο Λονδίνο στο +1,1%.
Στη Wall Street, τα futures του Dow Jones κινούνται στο +0,15%, του S&P 500 στο +0,20% και του Nasdaq στο +0,30%.

Αδύναμες οι τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές

Μεικτά πρόσημα καταγράφονται στις τράπεζες με εμφανή την αδυναμία για μια ακόμη συνεδρίαση και χαμηλές τις συναλλαγές.
Η Εθνική στα 7,47 ευρώ, με πτώση -0,08% με όγκο 400 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 6,84 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank στα 1,5145 ευρώ, με άνοδο +0,93%, με όγκο  1,4 εκατ, τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,56 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είνα ι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς στα 3,9170 ευρώ, με άνοδο +1,27% με όγκο  480 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 4,90 δισ.ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank στα 1,9550 ευρώ, με πτώση -0,26%,  με όγκο 425 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 7,2 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η Optima στα 12,86 ευρώ, με πτώση -0,46% με όγκο 5 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 949 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου στα 4,83 ευρώ, με πτώση -0,62% και  κεφαλαιοποίηση 2,15 δισεκ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank στα 7,72 ευρώ, με πτώση -18,05 με όγκο 28 τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 410 εκατ. ευρώ..
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,0660 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος στα 13,60 ευρώ, με πτώση -0,37% και κεφαλαιοποίηση 270 εκατ. ευρώ.

Ήπιες ανοδικές τάσεις  στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές

Ήπια ανοδικά κινείται η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με χαμηλές συναλλαγές.
Την μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν ΕΛΧΑ +2,7%, Viohalco +2%, Ελλάκτωρ +2%,  ..
Στον αντίποδα, υποχωρούν Αegean -1,2%, Autohellas -0,40%, Coca Cola -0,36%...
H Coca Cola στα 33,36 ευρώ, με πτώση -0,36% και κεφαλαιοποίηση στα 12,45 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25.
Ο ΟΤΕ στα 14,94 ευρώ, με άνοδο +0,88%  και αποτίμηση 6,17 δισ. ευρώ και βρίσκεται στη 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Ο ΟΠΑΠ στα 15,77 ευρώ, με άνοδο +1,15% και αποτίμηση 5,84δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 3η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25.
Ο Μυτιληναίος στα 33,64 ευρώ, με άνοδο +0,78% και κεφαλαιοποίηση 4,81 δισεκ. ευρώ στην 4η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στα μη τραπεζικά blue chips.
Η ΔΕΗ στα 11,47 ευρώ, με άνοδο +0,17% και αποτίμηση 4,37 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International στα 32,10 ευρώ, με άνοδο +0,31% και κεφαλαιοποίηση 2,51 δισ.ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα στα 17,06 ευρώ, με άνοδο +0,12% και κεφαλαιοποίηση 1,76 εκατ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή στα 19,32 ευρώ, με άνοδο +0,21% και κεφαλαιοποίηση 2,28 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ  στα 7,0750 ευρώ, με άνοδο +1,07% και κεφαλαιοποίηση 2,16 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil στα 21,68 ευρώ, με άνοδο +1,03% και κεφαλαιοποίηση 2,4 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo στα 23,80 ευρώ, με άνοδο +0,17% και κεφαλαιοποίηση 3,24 δισ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ στα 5,64 ευρώ, με άνοδο +0,18% και  κεφαλαιοποίηση 601 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ στα 1,8340 ευρώ, με άνοδο +2,69% και κεφαλαιοποίηση 688 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25)  στα 3,2850 ευρώ, με πτώση -1,5% και κεφαλαιοποίηση 103 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Ευρωζώνης, το 10ετές ελληνικό στο 3,14% - Το spread με την Γερμανία στις 102 μ.β.

Σταθεροποίηση  καταγράφεται  σήμερα 12/9 στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,14% και το 10ετές ιταλικό 3,55% με το μεταξύ τους spread στις -41 μονάδες βάσης.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 102 μονάδες βάσης από 104 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 63 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,63% ή 630 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -41 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 41 μονάδες βάσης.

Σταθεροποίηση  στα ομόλογα της Ευρωζώνης

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 12/9 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 12 Σεπτεμβρίου του 2024 στο 3,55%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 12/9/2024 στο 2,12%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,53% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 2,73% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 2,95% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 3,55% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,25% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 2,93%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης