Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέος ανταρτοπόλεμος στη Μέση Ανατολή – Σκιώδεις επιθέσεις σε αμερικανικές βάσεις από τη νεοσύστατη Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ (IRI)

Νέος ανταρτοπόλεμος στη Μέση Ανατολή – Σκιώδεις επιθέσεις σε αμερικανικές βάσεις από τη νεοσύστατη Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ (IRI)
«Ύποπτη» επίθεση έπληξε αμερικανική βάση στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης πριν από την επίσκεψη του Ιρανού Προέδρου
Ένα νέος ανταρτοπόλεμος έχει ξεσπάσει στη Μέση Ανατολή, με τις αμερικανικές βάσεις να δέχονται ύποπτα χτυπήματα από ομάδες που δεν μπορούν να προσδιορίσουν τα κίνητρά τους.
Οι υποψίες στρέφονται στη νεοσύστατη Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ (IRI), με αφορμή και το πλήγμα που δέχτηκε το κέντρο υλικοτεχνικής υποστήριξης της αμερικανικής πρεσβείας στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης.
«Ο βομβαρδισμός, η φύση του οποίου δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, είτε με πυραύλους είτε με βλήματα όλμων, έλαβε χώρα κοντά στο αρχηγείο υλικοτεχνικής υποστήριξης της αμερικανικής πρεσβείας στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης», δήλωσε στο Sputnik πηγή ιρακινής ασφάλειας.
Πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχουν πληροφορίες για ανθρώπινες απώλειες μέχρι στιγμής».
«Το χτύπημα, το οποίο ενδέχεται να αφορούσε ρουκέτες ή όλμους, έπληξε επίσης περιοχές κοντά στα κεντρικά γραφεία της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας», δήλωσε μια πηγή ασφαλείας στο πρακτορείο ειδήσεων Shafaq.
Η επίθεση στο κέντρο επιμελητείας στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης έγινε λίγες ώρες πριν από την επίσκεψη του Ιρανού προέδρου Masoud Pezeshkian στο Ιράκ.
Αργότερα την Τετάρτη ο Pezeshkian συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Ιράκ Mohammed Shia al-Sudani και τον Ιρακινό Πρόεδρο Abdul Latif Rashid.
Ένας εκπρόσωπος της αντιστασιακής φατρίας Kataib Hezbollah, Jaafar al-Husseini, περιέγραψε το χρονοδιάγραμμα της επίθεσης ως «ύποπτο».
"Αυτοί που βρίσκονται πίσω από την επίθεση στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή έχουν ύποπτα κίνητρα.
Στόχος είναι να διακοπεί η επίσκεψη του Ιρανού προέδρου στη Βαγδάτη", είπε ο Husseini, καλώντας τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας να "αποκαλύψουν τους υπεύθυνους".

Ποια είναι η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ (IRI)

Οι ιρακινές φατρίες αντίστασης ενώθηκαν μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα τον Οκτώβριο, σχηματίζοντας έναν συνασπισμό που ονομάστηκε Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ (IRI).
Αυτές οι ομάδες άρχισαν να πραγματοποιούν επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ρουκέτες σε βάσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ και τη Συρία, τόσο σε αλληλεγγύη με την παλαιστινιακή αντίσταση όσο και για να πιέσουν τις αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονται στο Ιράκ.
Οι ιρακινές επιχειρήσεις σταμάτησαν επίσημα τον Ιανουάριο μετά από επίθεση με drone που σκότωσε τρεις αμερικανούς στρατιώτες στα σύνορα Ιορδανίας-Συρίας.
Αυτό ακολούθησε έντονες πιέσεις από την ιρακινή κυβέρνηση, η οποία τα τελευταία δύο χρόνια συμμετείχε σε διπλωματική προσπάθεια με την Ουάσιγκτον, που λέγεται ότι αποσκοπούσε στην απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα.
Το Ιράν φέρεται επίσης να έπαιξε ρόλο στην πίεση της ιρακινής αντίστασης για αποκλιμάκωση.
Ωστόσο, καθώς ο πόλεμος στη Γάζα συνεχίζει να μαίνεται και καθώς οι συνομιλίες αποχώρησης των στρατευμάτων μεταξύ Βαγδάτης και Ουάσιγκτον συνεχίζουν να καθυστερούν, αυτές οι επιθέσεις έγιναν μάρτυρες μιας σταδιακής και ανεπίσημης επανάληψης τους τελευταίους μήνες.
Μια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στη βάση Kharab al-Jir στη βορειοανατολική Συρία τραυμάτισε αρκετά μέλη του προσωπικού των ΗΠΑ και του συνασπισμού στις 10 Αυγούστου.
Οι αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ και τη Συρία έγιναν επίσης μάρτυρες ορισμένων επιθέσεων στα τέλη Ιουλίου.

Απροθυμία των ΗΠΑ

Η Ουάσιγκτον δεν έχει δείξει καμία πρόθεση να αποσύρει τις δυνάμεις της από το Ιράκ.
Οι ίδιες οι διαπραγματεύσεις δεν έθιξαν την πραγματική αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων, αλλά αντίθετα τον τερματισμό του μαχητικού ρόλου του αμερικανικού συνασπισμού που επιχειρεί στο Ιράκ.
Αυτό θα έβλεπε την παρουσία τους να μετατραπεί σε συμβουλευτική και οι αμερικανικές δυνάμεις θα παραμείνουν στο Ιράκ για να συντονιστούν με τη Βαγδάτη σε θέματα «ασφάλειας».
Το Reuters ανέφερε το Σάββατο, επικαλούμενο πηγές, ότι η Βαγδάτη και η Ουάσιγκτον συμφώνησαν σε μια προθεσμία στα τέλη του 2026 για την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων.
Ο ανταποκριτής του Cradle's Iraq απέρριψε την αναφορά ως αναληθή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης