Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης η Wall Street με το βλέμμα στραμμένο σε ΕΚΤ, απασχόληση και πληθωρισμό

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης η Wall Street με το βλέμμα στραμμένο σε ΕΚΤ, απασχόληση και πληθωρισμό
Η ΕΚΤ μείωσε εκ νέου τα επιτόκια, ωστόσο παραμένουν οι αμφοβολίες για το αν η Fed ακολουθήσει
(Συνεχές update) Μεικτά πρόσημα και συνεχείς εναλλαγές προσήμων καταγράφουν οι τρεις κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα στα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία αλλά και τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.
Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μείωσε εκ νέου νωρίτερα σήμερα (12/9) το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων – το επιτόκιο μέσω του οποίου δίνει την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής – κατά 25 μονάδες βάσης, όπως αναμενόταν. Σύμφωνα με την επικαιροποιημένη αξιολόγηση του Διοικητικού Συμβουλίου όσον αφορά τις προοπτικές για τον πληθωρισμό, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ένταση με την οποία μεταδίδεται η νομισματική πολιτική, κρίνεται τώρα ενδεδειγμένο να γίνει ένα ακόμη βήμα προς τον μετριασμό του βαθμού συσταλτικής μεταβολής της νομισματικής πολιτικής.
Έτσι, δημιουργούνται προσδοκίες πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) θα ακολουθήσει στη νομισματική χαλάρωση στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου (17-18/9).

Σε ό,τι αφορά στην αμερικανική οικονομία:

- Σημειώθηκε μικρή αύξηση στις αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Πέμπτης 12/9.

Ειδικότερα, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν στις 230.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου από 228.000 μια εβδομάδα νωρίτερα.
Η μέτρηση ευθυγραμμίζεται με τις προβλέψεις των αναλυτών.
Ο μέσος όρος των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες, μια λιγότερο ευμετάβλητη μέτρηση, ενισχύθηκε στις 230.750 από 230.250 την προηγούμενη εβδομάδα.

Αύξηση κατά 0,2% σημείωσαν οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ τον Αύγουστο σε μηνιαία βάση και σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Πέμπτης 12/9.
Σε μη προσαρμοσμένη βάση, σε ετήσια βάση, ο δείκτης αυξήθηκε κατά 1,7% τον ίδιο μήνα.
Ο σημαντικότερος παράγοντας για την αύξηση του δείκτη τελικής ζήτησης ήταν οι τιμές των αγαθών τελικής ζήτησης, οι οποίες κινήθηκαν ανοδικά κατά 0,3%. Ο δείκτης υπηρεσιών τελικής ζήτησης σημείωσε άνοδο 0,4%.
Ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού (ΔΤΠ) εξαιρουμένων των τροφίμων, της ενέργειας και των υπηρεσιών εμπορίου αυξήθηκε κατά 0,3% τον Αύγουστο, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, και προχώρησε κατά 3,3% σε σύγκριση με το ίδιο χρονικό διάστημα του 2023.
Επισημαίνεται ότι ο δείκτης τιμών παραγωγού είναι ο μετρητής τιμών που μπορούν να λάβουν οι παραγωγοί για τα αγαθά και τις υπηρεσίες τους στην ανοιχτή αγορά.

- Χθες (11/9), τα στοιχεία έδειξαν νέα αύξηση -σε μηνιαία βάση- των τιμών της αμερικανικής οικονομίας και εκτόξευση του δομικού πληθωρισμού, καθώς απέδειξαν πως ο στόχος της Federal Reserve (Fed) για -ετήσια- αύξηση στο 2% δεν έχει ακόμη επιτευχθεί. 
Συγκεκριμένα, σε μηνιαία βάση οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 0,2% τον Αύγουστο του 2024, αν και ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση υποχώρησε στο 2,5%.Σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου, ο δείκτης τροφίμων αυξήθηκε κατά 0,1% σε μηνιαία και 2,1% σε ετήσια βάση. Ο δείκτης για την ενέργεια μειώθηκε κατά 0,8% από τον Ιούλιο και 4% σε διάστημα δώδεκα μηνών.Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια, εκτινάχθηκε στο 3,2% σε ετήσιο επίπεδο και στο 0,3% σε μηνιαία βάση, υψηλότερα του αναμενομένου.

Έτσι, άρχισαν τα ερωτηματικά για το αν τελικά η Τράπεζα μειώσει τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου (17-18/9).
Ωστόσο, λίγες ώρες μετά η ψυχραιμία επανήλθε και οι δείκτες άλλαξαν πρόσημο, κλείνοντας ανοδικά την Τετάρτη 11/9.

Οι τρεις δείκτες στις 18:50 ώρα Ελλάδος (άνοιγμα στις 16:30):

11111_1.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης