Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ και ΝΑΤΟ παγώνουν τα ουκρανικά χτυπήματα βαθιά στη Ρωσία – Το φιάσκο στο Kursk εξαγρίωσε τη Δύση, οργή Zelensky

ΗΠΑ και ΝΑΤΟ παγώνουν τα ουκρανικά χτυπήματα βαθιά στη Ρωσία – Το φιάσκο στο Kursk εξαγρίωσε τη Δύση, οργή Zelensky
Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο η Δύση ουσιαστικά αρνήθηκε να επιτρέψει πλήγματα μεγάλης εμβέλειας εντός της Ρωσίας - Η ουκρανική τραγωδία στο Kursk εξαγρίωσσε
(upd) Απαγόρευση στα χτυπήματα βαθιά στη Ρωσία με δυτικά όπλα μεγάλης εμβέλειας βλέπει ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky, ο οποίος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση σε ΗΠΑ – ΝΑΤΟ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έλαβε το πράσινο φως αλλά δεν του δίνουν πυραύλους.
Από την πλευρά της η γαλλική εφημερίδα Le Monde αποκαλύπτει πως το φιάσκο των Ουκρανών στο Kursk εξαγρίωσε τη Δύση που πάγωσε το πράσινο φως στη χρήση δυτικών όπλων.
Τόνισε ότι η Δύση ουσιαστικά αρνήθηκε να επιτρέψει πλήγματα μεγάλης εμβέλειας εντός της Ρωσίας.
«Εάν μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατάλληλα όπλα, βλέπετε τα αποτελέσματά τους σε εχθρικούς στόχους», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος την Πέμπτη (12/9/2024) σύμφωνα με το κανάλι UNIAN του Telegram.
«Δεν βλέπω τα αποτελέσματα των αποτελεσμάτων των σχετικών όπλων ως τώρα», πρόσθεσε.
«Εάν αρθούν οι περιορισμοί σε ορισμένα όπλα για τα οποία δεν υπάρχουν πύραυλοι, αυτό δεν είναι άρση της απαγόρευσης. 
Αυτός είναι ένας άλλος τρόπος να μην δοθεί πράσινο φως για τη χρήση των σχετικών όπλων», συνέχισε, υπονοώντας ότι πρόκειται για μία απόφαση που θα καταδικάσει την Ουκρανία σε θάνατο.

Le Monde: Η Δύση πάγωσε το πράσινο φως για χτυπήματα στη Ρωσία λόγω των ουκρανικών λαθών στο Kursk

Η Δύση έχει παγώσει προσωρινά την παροχή έγκρισης στο καθεστώς του Zelensky, προκειμένου να χρησιμοποιήσει όπλα μεγάλης εμβέλειας βαθιά σε ρωσικό έδαφος και η γαλλική Monde αποκαλύπτει τους λόγους.
Αυτό οφείλεται σε λάθη στο πεδίο της μάχης από τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, ιδίως στην επίθεση στην περιοχή του Kursk, που αιφνιδίασε τους δυτικούς εταίρους της Ουκρανίας, γράφει η γαλλική εφημερίδα, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές δυτικών διπλωματών.
Οι δυτικές χώρες απαιτούν τώρα από το Κίεβο να ξεκαθαρίσει τη στρατηγική του, καθώς ανησυχούν ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να επεκταθεί πέρα ​​από την Ουκρανία σε άλλα κράτη όπως η Πολωνία και η Λετονία.
Με τη σειρά του, ο καθηγητής Olivier Schmitt από το Κέντρο Μελέτης Στρατιωτικών Συγκρούσεων στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας πιστεύει ότι το Κίεβο δεν πρέπει να αναμένεται να λάβει αποφάσεις για τέτοιους είδους χτυπήματα στο εγγύς μέλλον.
Αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η προεκλογική εκστρατεία στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι πολιτικές κρίσεις στη Γαλλία και τη Γερμανία.
Το Κίεβο ζητά από την Ουάσιγκτον και άλλους συμμάχους να επιτρέψουν τη χρήση πυραύλων μεγαλύτερου βεληνεκούς για χτυπήματα βαθιά στη Ρωσία.


Πράσινο φως στη χρήση των όπλων αλλά....

Ο Guardian ανέφερε την Τετάρτη (11/9/2024), επικαλούμενος πηγές, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έδωσε το πράσινο φως στη χρήση πυραύλων μεγάλης εμβέλειας Storm Shadow για χτυπήματα εντός της ρωσικής επικράτειας.
Ωστόσο, το Λονδίνο δεν θα προβεί σε δημόσιες ανακοινώσεις για το θέμα, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken δήλωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Βρετανό ομόλογό του David Lammy ότι η Ουάσινγκτον λαμβάνει υπόψη το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της κατάστασης στην Ουκρανία κατά τις συζητήσεις με το Κίεβο για τη χρήση δυτικών όπλων κατά της Ρωσίας.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov εκτίμησε ότι η Δύση πιθανότατα έχει ήδη λάβει μια απόφαση σχετικά με τα πλήγματα του Κιέβου στο ρωσικό έδαφος με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.
Σύμφωνα με τον Ρώσο αξιωματούχο, τα μέσα ενημέρωσης επισημοποιούν τώρα την απόφαση.

Σοβαρή προειδοποίηση Lavrov: Πιθανή μια πυρηνική καταστροφή με ευθύνη Zelensky – Συνεργός η Δύση

Μια εξαιρετικά σοβαρή προειδοποίηση στην Ουκρανία και στη Δύση απευθύνει ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Sergey Lavrov, επισημαίνοντας ότι είναι πιθανή μια πυρηνική καταστροφή, για την οποία την ευθύνη θα φέρει αποκλειστικά το Κίεβο και ο Ουκρανός πρόεδρος, Volodymyr Zelensky.
Η προειδοποίηση του Lavrov έρχεται στον απόηχο των δημοσιευμάτων που θέλουν τις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία να έχουν δώσει την έγκριση τους στο αίτημα του Κιέβου να πραγματοποιήσει χτυπήματα με δυτικά όπλα και πυραύλους κατά στόχων στο έδαφος της Ρωσίας.
«Μια πυρηνική καταστροφή μπορεί να συμβεί με ευθύνη του Κιέβου» είπε ο Lavrov σε τοποθέτηση του κατά τη διάρκεια συνάντησης του με επικεφαλής διπλωματικών αποστολών για την ουκρανική κρίση.
Μάλιστα ο Ρώσος ΥΠΕΞ επισήμανε ότι η Δύση καθορίζει μαζί με το Κίεβο τα χτυπήματα κατά μη στρατιωτικών στόχων, τονίζοντας ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις πλήττουν ενεργειακές υποδομές που σχετίζονται με τον ουκρανικό στρατό.
Επιπλέον, ο Ρώσος ΥΠΕΞ υποστήριξε πως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο ρωσικός στρατός θα εκδιώξει από τα εδάφη του Kursk τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.
«Ο αριθμός των στοχευμένων επιθέσεων σε μη στρατιωτικούς στόχους και τα πυρά κατά αμάχων αυξάνεται απότομα κάθε μέρα.
Μπορούμε να τα παρατηρήσουμε όλα αυτά, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της εισβολής των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων για τρομοκρατικούς σκοπούς στην περιοχή του Kursk, από όπου δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα εκδιωχθούν» υποστήριξε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

ABC: Δεν υπάρχει ακόμα απόφαση και έγκριση ΗΠΑ για ουκρανικά χτυπήματα στη Ρωσία

Δεν υπάρχει ακόμα απόφαση της κυβέρνησης Biden για έγκριση στο αίτημα της Ουκρανίας για χτυπήματα με δυτικά όπλα σε στόχους βαθιά στη Ρωσία
μεταδίδει το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC.
Το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται σύμβουλο του Zelensky, αναφέρει πως o Ουκρανός πρόεδρος έδωσε στον Αμερικάνο υπουργό Εξωτερικών, Anthony Blinken ένα λεπτομερές σχέδιο για το πώς το Κίεβο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα δυτικά όπλα για να χτυπήσει το έδαφος της Ρωσίας.
Επισημαίνεται μάλιστα πως η ουκρανική πλευρά παρουσίασε και μια λίστα με πιθανούς στόχους.
Παρόλο αυτά ο Ουκρανός αξιωματούχος υποστήριξε ότι δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Παρά τα διφορούμενα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου σχετικά με τις αποφάσεις των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας, η Ρωσία θεωρεί ότι η απόφαση για «χτυπήματα» σε στόχους στο ρωσικό έδαφος με δυτικά όπλα έχει ήδη ληφθεί.
blinken_kyiv.JPG


Αντιδρούν Austin και CIA στην άρση των περιορισμών

Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden έχει διχαστεί σχετικά με το ζήτημα της λήψης άδειας από την Ουκρανία να χτυπήσει βαθιά στη Ρωσία με όπλα μεγάλης εμβέλειας, ανέφεραν οι Financial Times.
Το State Department του Blinken ήταν πιο δεκτικό στα επιχειρήματα της Ουκρανίας και πολλών δυτικών συμμάχων της, ενώ το Πεντάγωνο του Austin και οι μυστικές υπηρεσίες (CIA) αντιτίθενται στη χρήση όπλων μεγάλης εμβέλειας στα ρωσικά μετόπισθεν, ανέφερε η εφημερίδα.
Το Πεντάγωνο παρατηρεί με αγωνία ότι η Ρωσία έχει αναδιατάξει τα πολεμικά της αεροσκάφη σε αεροδρόμια που βρίσκονται εκτός της εμβέλειας των πυραύλων ATACMS.
Το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα των ΗΠΑ έχει συμφέρον από τη συνέχιση της σύγκρουσης στην Ουκρανία και δεν θέλει να τελειώσει, δήλωσε ο στρατηγός Dominique Trencan, πρώην επικεφαλής της γαλλικής στρατιωτικής αποστολής στον ΟΗΕ, στη Le Journal du Dimanche.
Σύμφωνα με τον στρατηγό, «το αμερικανικό στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα είναι εξαιρετικά ενθουσιασμένο» για τις συνεχιζόμενες εχθροπραξίες στην Ουκρανία, παρόλο που κανείς στην Ουάσιγκτον δεν πιστεύει ότι το Κίεβο θα κερδίσει.
Ο λόγος είναι ότι αυτή η σύγκρουση, σύμφωνα με τον Trencan, «αποφέρει τεράστια κέρδη» για τη στρατιωτική βιομηχανία των ΗΠΑ λόγω της βοήθειας προς το Κίεβο και των αποστολών όπλων σε ευρωπαϊκές χώρες.
Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής του Κιέβου από την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία, ενώ η στρατιωτική τους βοήθεια «έφθασε τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια», υπενθυμίζει η εφημερίδα.
Τον Απρίλιο, ο Peskov δήλωσε ότι με την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ ανάγκασαν το Κίεβο να δώσει όλες τις μάχες, ενώ εκείνες έμειναν πίσω και αποκόμισαν τα κέρδη.

Το ρωσικό τελεσίγραφο στις ΗΠΑ

Το Κρεμλίνο επικοινώνησε με το Πεντάγωνο και περιέγραψε με τρομακτική ακρίβεια, τι θα συμβεί στο ΝΑΤΟ εάν γίνει άλλη μια επίθεση σε υψηλόβαθμο Ρώσο αξιωματούχο ή δοθεί πράσινο φως στην Ουκρανία για χτυπήματα βαθιά στο ρωσικό έδαφος.
Μόλις «διάβασαν» οι ΗΠΑ το ρωσικό τελεσίγραφο η συλλογική Δύση απέρριψε ακαριαία το αίτημα του Κιέβου.
«Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι διαθέτουν ακόμη κάποια μορφή μηχανισμού επιβίωσης στο μυαλό τους σε λειτουργία», παρατηρεί χαρακτηριστικά ο γεωπολιτικός αναλυτής Drago Bosnic.
Ωστόσο, φαίνεται ότι ο Zelensky δεν έχει τέτοιες σκέψεις και θέλει απλώς μια κλιμάκωση.
«Πρέπει να έχουμε αυτή τη δυνατότητα χρήσης των όπλων μεγάλης εμβέλειας, όχι μόνο στο διαιρεμένο έδαφος της Ουκρανίας, αλλά και στη Ρωσία, έτσι ώστε η Μόσχα να έχει κίνητρα να επιδιώξει την ειρήνη», είπε o Zelensky, προσθέτοντας: «Πρέπει να πλήξουμε ρωσικές πόλεις έτσι ώστε οι Ρώσοι στρατιώτες να σκεφτούν τι χρειάζονται: ειρήνη ή Putin».
Προφανώς, μια τέτοια απειλή δεν μπορεί να αγνοηθεί και η Μόσχα έστειλε μήνυμα στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ πως θα αισθανθούν και οι ίδιες τις συνέπειες τέτοιων επιθέσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης