Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευτελισμός για τη Δύση η αποστολή του ΔΝΤ στη Ρωσία - Ο Putin έκανε ματ στους Ευρωπαίους - Τι αποκαλύπτει το Politico

Ευτελισμός για τη Δύση η αποστολή του ΔΝΤ στη Ρωσία - Ο Putin έκανε ματ στους Ευρωπαίους - Τι αποκαλύπτει το Politico
Οι υποστηρικτές της Ουκρανίας υποστηρίζουν ότι με την επίσκεψή του στη Ρωσία, το ΔΝΤ στέλνει το μήνυμα ότι οι σχέσεις με τη Μόσχα ομαλοποιούνται
Η επερχόμενη επίσκεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στη Ρωσία θα χρησιμοποιηθεί «ως προπαγάνδα από το Κρεμλίνο», υποστηρίζουν δυτικοί αξιωματούχοι με διαρροή στο Politico, αποτυπώνοντας το γεγονός ότι η ΕΕ και το ΝΑΤΟ «βράζουν» για τη σχετική νίκη του Vladimir Putin.
Μάλιστα, οι υποστηρικτές της Ουκρανίας υποστηρίζουν ότι με την επίσκεψή του στη Ρωσία, το ΔΝΤ στέλνει το μήνυμα ότι οι σχέσεις με τη Μόσχα ομαλοποιούνται, παρά την συνεχιζόμενη απρόκλητη επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.
«Η επίσκεψη αυτή θα χρησιμοποιηθεί αναμφίβολα για προπαγανδιστικούς σκοπούς από το ρωσικό καθεστώς», ανέφεραν οι υπουργοί Οικονομικών της Λιθουανίας, της Εσθονίας, της Λετονίας, της Σουηδίας, της Φινλανδίας, της Δανίας, της Νορβηγίας, της Ισλανδίας και της Πολωνίας, σε επιστολή τους προς την Kristalina Georgieva, η οποία είδε το φως της δημοσιότητας μέσω του POLITICO.
«Μια τέτοια κίνηση θα δημιουργήσει σημαντικούς κινδύνους για τη φήμη του ΔΝΤ», προειδοποιούν στην επιστολή.

ΔΝΤ: Ρητή υποχρέωσή μας η επίσκεψη στη Μόσχα

Αξιωματούχοι του οργανισμού με έδρα την Ουάσινγκτον πρόκειται να επισκεφθούν τη Ρωσία για πρώτη φορά από τo ξέσπασμα της σύγκρουσης στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν στις 16 Σεπτεμβρίου και οι δια ζώσης συναντήσεις αναμένονται λίγο αργότερα.
Παρόλο που το ΔΝΤ πρότεινε να πραγματοποιηθεί η συνάντηση σε άλλη χώρα, τελικά αποδέχθηκε τον όρο του Κρεμλίνου να ταξιδέψει στη Ρωσία, ανέφεραν δύο αξιωματούχοι με γνώση της διαδικασίας.
Η σχετική επίσκεψη ενδέχεται να αποθαρρύνει τις κυβερνήσεις που στηρίζουν την Ουκρανία να διοχετεύσουν τη βοήθειά τους μέσω του ΔΝΤ, επισημαίνουν οι εννέα κυβερνήσεις στην επιστολή τους.
Η Λιθουανία και άλλες χώρες αναμένεται να θέσουν ερωτήματα στην Georgieva κατά τη διάρκεια άτυπης συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης που πραγματοποιείται σήμερα στη Βουδαπέστη, Ουγγαρία.
Το ΔΝΤ υπερασπίστηκε την επίσκεψη στη Ρωσία, μία από τις 190 χώρες-μέλη του οργανισμού, ως υποχρέωση βάσει συνθήκης.
«Το Ταμείο και οι χώρες-μέλη του έχουν αμοιβαία υποχρέωση να διεξάγουν διαβουλεύσεις βάσει του Άρθρου IV του Καταστατικού του ΔΝΤ (σύμφωνα με το οποίο το ΔΝΤ διεξάγει ετήσιες συζητήσεις με αξιωματούχους κάθε χώρας-μέλους)», ανέφερε το ΔΝΤ σε ανακοίνωσή του.

politico_imf_russia.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης