Ρωσία τέλος για ΗΠΑ - Όλα τα «σφυριά» θα χτυπήσουν την ... Κίνα - Η μυστική αποστολή της SEAL Team Six στην Ταϊβάν
Τελευταία Νέα
Chania
Διεθνή

Ρωσία τέλος για ΗΠΑ - Όλα τα «σφυριά» θα χτυπήσουν την ... Κίνα - Η μυστική αποστολή της SEAL Team Six στην Ταϊβάν

Ρωσία τέλος για ΗΠΑ - Όλα τα «σφυριά» θα χτυπήσουν την ... Κίνα - Η μυστική αποστολή της SEAL Team Six στην Ταϊβάν
Οι λεπτομέρειες της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης της SEAL Team Six, εν όψει του πολέμου στην Ταϊβάν, παραμένουν απόρρητες...

Η SEAL Team Six, η επίλεκτη μονάδα κομάντο του Ναυτικού των ΗΠΑ, γνωστή για τις υψηλού προφίλ επιχειρήσεις της, φέρεται να έχει εμπλακεί σε εξειδικευμένη εκπαίδευση για περισσότερο από ένα χρόνο με στόχο την υποστήριξη της Ταϊβάν σε περίπτωση στρατιωτικής εισβολής από την Κίνα.
Η επίλεκτη ομάδα επίσημα γνωστή ως Naval Special Warfare Development Group (DEVGRU), είναι μία από τις δύο "Tier One" μονάδες ειδικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ που αναλαμβάνουν τις πιο μυστικές και ευαίσθητες αποστολές.
Η μονάδα, που απέκτησε παγκόσμια φήμη μετά την εξουδετέρωση του Osama bin Laden το 2011, εκπαιδεύεται για να αντιδράσει σε περίπτωση που ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας (PLA) διασχίσει το Στενό της Ταϊβάν για να εισβάλει στο ημι-αυτόνομο νησί, σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times.

da_1.JPG

Οι λεπτομέρειες της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης παραμένουν απόρρητες.
Οι δραστηριότητες της μονάδας επικεντρώνονται στη βάση της στο Dam Neck, Virginia.
Αν και τα συγκεκριμένα σχέδια αποστολής και ο τρόπος ανάπτυξης της μονάδας σε σενάριο σύγκρουσης δεν είναι σαφή, η προετοιμασία αυτή υπογραμμίζει την αυξανόμενη στρατιωτική προετοιμασία των ΗΠΑ καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για πιθανές ενέργειες του Πεκίνου στο Στενό της Ταϊβάν.
Επισήμως, το Πεντάγωνο και η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ αρνούνται να σχολιάσουν συγκεκριμένες αναπτύξεις, ωστόσο ο αμερικανικός στρατός έχει αυξήσει σταθερά την υποστήριξή του στις αμυντικές δυνάμεις της Ταϊβάν τα τελευταία χρόνια.
Το Πεντάγωνο δήλωσε ότι όλες οι στρατιωτικές μονάδες «προετοιμάζονται και εκπαιδεύονται για ένα ευρύ φάσμα ενδεχομένων», συμπεριλαμβανομένων καταστάσεων που αφορούν την Ταϊβάν, αλλά απέφυγε να αναφερθεί συγκεκριμένα στον ρόλο της SEAL Team Six.
Οι στρατιωτικοί στρατηγιστές των ΗΠΑ έχουν επιταχύνει τις προετοιμασίες τους από το 2021, μετά τις ανησυχίες που εξέφρασε ο ναύαρχος Phil Davidson, πρώην διοικητής της US Indo-Pacific Command, ο οποίος προειδοποίησε ότι η Κίνα θα μπορούσε να επιχειρήσει να εισβάλει στην Ταϊβάν έως το 2027.
Αυτές οι προειδοποιήσεις έχουν επαναληφθεί σε εκθέσεις των μυστικών υπηρεσιών, με ισχυρισμούς ότι ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping έχει δώσει εντολή στον στρατό του να προετοιμαστεί για εισβολή εντός του ίδιου χρονοδιαγράμματος.
Το Πεκίνο, από την πλευρά του, θεωρεί την Ταϊβάν ως αποσχισθείσα επαρχία που πρέπει τελικά να επανενωθεί με την ηπειρωτική Κίνα, αν χρειαστεί και με τη βία. 
Αυτό πατάει στην περίφημη «πολιτική της μιας Κίνας».
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Joe Biden έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν την Ταϊβάν σε περίπτωση εισβολής. Ωστόσο, η Ουάσινγκτον διατηρεί μια πολιτική «στρατηγικής αμφισημίας», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για το πώς ακριβώς θα μπορούσε να εμπλακεί στρατιωτικά.

Η ιστορία των Navy SEALs και οι περίφημες αποστολές τους

Ο στρατός των ΗΠΑ είναι γνωστός για τις εξειδικευμένες δυνάμεις του, με τους Navy SEALs να θεωρούνται συχνά ως οι πιο επίλεκτοι.
Το ακρωνύμιο SEAL αντιπροσωπεύει τις λέξεις Sea, Air, και Land (Θάλασσα, Αέρας και Στεριά), αντικατοπτρίζοντας τα τρία περιβάλλοντα στα οποία οι κομάντος αυτοί είναι εκπαιδευμένοι να επιχειρούν. Αυτό δείχνει την ικανότητά τους να προσαρμόζονται σε ποικίλα σκηνικά.
Μέσα στις τάξεις των SEALs, η Team Six αναγνωρίζεται ως η πιο περίφημη μονάδα.
Επίσημα γνωστή ως Naval Special Warfare Development Group (DevGru), η μονάδα αυτή σχηματίστηκε το 1980 μετά την αποτυχημένη αποστολή διάσωσης Αμερικανών ομήρων στο Ιράν.
Η επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε επί προεδρίας Jimmy Carter, είχε ως στόχο τη διείσδυση με ελικόπτερα, αλλά τεχνικές αποτυχίες ανάγκασαν την ακύρωσή της, αναδεικνύοντας την ανάγκη για μια εξειδικευμένη ομάδα όπως η SEAL Team Six.
Παρά τη φήμη της, η SEAL Team Six λειτουργεί υπό πέπλο μυστικότητας.
Στο βιβλίο τους του 2014, «Navy SEALS: Their Untold Story», οι συγγραφείς Dick Couch και William Doyle σημειώνουν ότι το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ σπάνια αναφέρεται δημόσια στη DEVGRU, τον μυστικό ορισμό για τη SEAL Team Six.
Επισήμως, η αποστολή της είναι να δοκιμάζει και να αναπτύσσει νέες τακτικές και εξοπλισμό για τις ευρύτερες ομάδες SEAL, από τις οποίες οι εννέα είναι γνωστές στο κοινό.
Ανεπισήμως, η SEAL Team Six αναλαμβάνει τις πιο επικίνδυνες αποστολές του στρατού—αυτές που θεωρούνται πολύ επικίνδυνες για τις συμβατικές δυνάμεις.
Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, η SEAL Team Six και άλλες μονάδες SEAL έπαιξαν ολοένα και πιο κρίσιμους ρόλους, αναλαμβάνοντας αποστολές σε ποικίλα περιβάλλοντα, από τα δύσβατα εδάφη του Αφγανιστάν έως τα αστικά πεδία μάχης της Βαγδάτης. 

bin_laden_g-113399348.jpg

Οι επιχειρήσεις τους είναι συχνά μυστικές και υψηλού κινδύνου, περιλαμβάνοντας αποστολές άμεσης δράσης ή συλλογή πληροφοριών πριν από ευρύτερες επιθέσεις από συμβατικές δυνάμεις.
Εκτός από τους SEALs, η Delta Force του Στρατού των ΗΠΑ αναγνωρίζεται ως μια άλλη επίλεκτη μονάδα ειδικών επιχειρήσεων.
Συνήθως, η Delta Force αναλαμβάνει αποστολές ξηράς, ενώ οι SEALs επικεντρώνονται σε θαλάσσιες επιχειρήσεις.
Ωστόσο, η αποστολή του 2011 για τη σύλληψη ή την εξουδετέρωση του Osama bin Laden, που εκτελέστηκε από την SEAL Team Six, έδειξε πώς οι γραμμές μεταξύ των μονάδων «Tier One» μπορούν να γίνουν ασαφείς.
Αυτή η επιχείρηση ανέδειξε ότι αυτές οι ελίτ ειδικές δυνάμεις, η καθεμία με τα δικά της πλεονεκτήματα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναλλάξ για κρίσιμες αποστολές.

Η δραματική επιχείρηση διάσωσης του Καπετάνιου Phillips από τους επίλεκτους Navy SEALs

Εκτός από την περίφημη επιδρομή που οδήγησε στην εξουδετέρωση του Osama bin Laden, η SEAL Team Six είναι επίσης γνωστή για τη δραματική διάσωση του καπετάνιου Richard Phillips από Σομαλούς πειρατές το 2009, μια επιχείρηση που ενέπνευσε την ταινία Captain Phillips.
Στις 8 Απριλίου 2009, το φορτηγό πλοίο MV Maersk Alabama, που μετέφερε 17.000 μετρικούς τόνους φορτίου και είχε πλήρωμα 23 ατόμων, έπλεε στον Ινδικό Ωκεανό, περίπου 300 μίλια από τις ακτές της Σομαλίας.
Τέσσερις ένοπλοι Σομαλοί πειρατές, οι οποίοι είχαν καταλάβει ένα ταϊβανέζικο αλιευτικό σκάφος δύο ημέρες νωρίτερα, προσέγγισαν το Maersk Alabama.
Μόλις το πλήρωμα έλαβε προειδοποίηση για τους πειρατές, έδρασε γρήγορα, εφαρμόζοντας τα εκπαιδευμένα μέτρα κατά της πειρατείας.

somaili_pirates.JPG

Ο επικεφαλής μηχανικός Mike Perry οδήγησε 14 μέλη του πληρώματος σε ένα ασφαλές δωμάτιο κάτω από το κατάστρωμα, ενώ οι υπόλοιποι χρησιμοποίησαν φωτοβολίδες, μάνικες πυρόσβεσης και χειρισμούς του πηδαλίου για να αποτρέψουν τους πειρατές.
Ο καπετάνιος Richard Phillips προσποιήθηκε ακόμα και ότι καλούσε το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, ελπίζοντας να πείσει τους πειρατές ότι η βοήθεια ήταν καθ’ οδόν.
Αν και αυτά τα μέτρα καθυστέρησαν τους πειρατές και τους ανάγκασαν προσωρινά να υποχωρήσουν, τελικά τέσσερις νεαροί πειρατές επιβιβάστηκαν στο πλοίο και πήραν τον Phillips όμηρο — μια σκηνή που αργότερα απεικονίστηκε στην ταινία με πρωταγωνιστή τον Tom Hanks. 

1021-lrainer-captain-Phillips-hanks-movie-film.jpg

Ωστόσο, καθώς ο αρχηγός των πειρατών, Abduwali Muse, αναζητούσε τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος, ακινητοποιήθηκε και συνελήφθη από τον επικεφαλής μηχανικό Mike Perry, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά στο χέρι κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης.
Αρχικά, οι τρεις υπόλοιποι πειρατές συμφώνησαν να ανταλλάξουν τον Phillips με τον Muse, αλλά στη συνέχεια αθέτησαν την υπόσχεσή τους, κρατώντας τον Phillips όμηρο στη σωσίβια λέμβο του Maersk Alabama.
Το πλήρωμα του Maersk Alabama εξέπεμψε σήματα κινδύνου και παρακολούθησε τη σωσίβια λέμβο μέχρι τις 9 Απριλίου, όταν τους προσέγγισε το USS Bainbridge υπό τη διοίκηση του διοικητή Frank Castellano, μαζί με άλλα ναυτικά μέσα των ΗΠΑ.
Συνειδητοποιώντας την ανάγκη για εξειδικευμένη βοήθεια, ο Castellano ζήτησε επιπλέον υποστήριξη, λέγοντας στον υποναύαρχο Terry McKnight, που επιτηρούσε τις ναυτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στα ανοιχτά της Σομαλίας, «Δεν έχω τουφέκια ελεύθερου σκοπευτή στο πλοίο».
Ταυτόχρονα, ο Λευκός Οίκος αποφάσισε ότι η SEAL Team Six ήταν η πλέον κατάλληλη για την επιχείρηση διάσωσης.
Ωστόσο, η βάση της ομάδας βρισκόταν 8.000 μίλια μακριά, στη Βιρτζίνια.
Στο μεταξύ, μια άλλη ομάδα SEAL που επιχειρούσε στην περιοχή του Κέρατος της Αφρικής αναπτύχθηκε άμεσα στη σκηνή του συμβάντος.
Στις 10 Απριλίου, έξι μέλη της SEAL Team Six πέταξαν από την Oceana, Βιρτζίνια, προς τις ακτές της Σομαλίας.
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού των 16 ωρών, το αεροσκάφος τους, ένα φορτηγό C-17 της Πολεμικής Αεροπορίας, πραγματοποίησε τρεις ανεφοδιασμούς καυσίμων στον αέρα.
Ο McKnight σημείωσε ότι οι SEALs σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν πτώση με αλεξίπτωτο στον ωκεανό υπό την κάλυψη του σκοταδιού το βράδυ, πιθανώς χρησιμοποιώντας την τεχνική HAHO (High Altitude, Low Opening) για να αποφύγουν να εντοπιστούν από τους πειρατές.
Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο, στις 11 Απριλίου, η SEAL Team Six έφτασε στο Bainbridge.
Την ίδια ημέρα, η σωσίβια λέμβος έμεινε από καύσιμα.
Όταν άρχισε να παρασύρεται προς εχθρικά εδάφη άλλων πειρατών, οι Σομαλοί πειρατές συμφώνησαν να επιτρέψουν στο Bainbridge να ρυμουλκήσει τη σωσίβια λέμβο, υποτίθεται για να τη σταθεροποιήσει καθώς οι καιρικές συνθήκες επιδεινώνονταν.
Οι ναύτες του αντιτορπιλικού προσάρτησαν ένα καλώδιο στη σωσίβια λέμβο και σταδιακά την έσυραν πιο κοντά, φέρνοντάς την σε απόσταση 25 μέτρων από το πλοίο.
Καθώς η SEAL Team Six πήρε θέσεις στο κατάστρωμα του Bainbridge, προετοίμασαν τα τουφέκια ελεύθερων σκοπευτών για δράση.
Όταν ένας πειρατής ανέφερε μέσω ασυρμάτου ότι ο Phillips χρειαζόταν ιατρική βοήθεια, ένας γιατρός του Πολεμικού Ναυτικού παρέδωσε μια αλλαξιά ρούχα στη σωσίβια λέμβο — ένα μπλε παντελόνι και ένα έντονο κίτρινο πουκάμισο.
Ο McKnight σημείωσε ότι αυτό έγινε για να κάνει τον Phillips πιο ορατό από απόσταση.
Στις 12 Απριλίου, ο διοικητής Frank Castellano του USS Bainbridge αποφάσισε ότι η ζωή του καπετάνιου Phillips διέτρεχε άμεσο κίνδυνο, αφού έλαβε αναφορές ότι ένας πειρατής κρατούσε ένα AK-47 στην πλάτη του.
Αυτή ήταν η στιγμή που οι SEALs έπρεπε να δράσουν.
Καθώς οι τρεις εναπομείναντες πειρατές εκτέθηκαν, τρεις ελεύθεροι σκοπευτές της SEAL Team Six βρήκαν ... bulls eye, χτυπώντας καθέναν στο κεφάλι για να εξασφαλίσουν ότι οι πειρατές δεν θα μπορούσαν να αντιδράσουν.
Κάθε πειρατής χτυπήθηκε στο κεφάλι, μια μεθοδική προσέγγιση για να εξουδετερωθεί η απειλή, αποτρέποντας οποιαδήποτε ακούσια κίνηση που θα μπορούσε να πυροδοτήσει τα όπλα τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης