Τελευταία Νέα
Διεθνή

One River Asset Management: Η Ευρώπη καταρρέει… οι ΗΠΑ θα έχουν την ίδια μοίρα εάν δεν παραμείνουν πιστές στο σύστημά τους

One River Asset Management: Η Ευρώπη καταρρέει… οι ΗΠΑ θα έχουν την ίδια μοίρα εάν δεν παραμείνουν πιστές στο σύστημά τους
Οι ΗΠΑ εφευρίσκουν, η Κίνα χτίζει, η ΕΕ ρυθμίζει, σύμφωνα με τον Peters
«Για πρώτη φορά μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, πρέπει πραγματικά να φοβόμαστε για την ύπαρξη μας», είπε ο Mario Draghi στους δημοσιογράφους, παρουσιάζοντας τις εκτιμήσεις του για το μέλλον της Ευρώπης.
«Ο λόγος για μια ενιαία απάντηση δεν ήταν ποτέ τόσο επιτακτικός και είμαι βέβαιος ότι στην ενότητά μας θα βρούμε τη δύναμη να μεταρρυθμίσουμε», είπε ο Draghi στην πολυαναμενόμενη έκθεσή του για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ.
Αλλά φυσικά, η χρηματιστηριακή αγορά παρέχει μια εικόνα σε πραγματικό χρόνο για την εθνική ανταγωνιστικότητα και ο ευρωπαϊκός δείκτης αναφοράς μετοχών βρίσκεται τώρα λίγο πιο πάνω από το υψηλό του 2007, σύμφωνα με τον Eric Peters, CIO της One River Asset Management.
Ωστόσο, οι μετοχές τιμολογούνται σε ονομαστικούς όρους και ο δείκτης τιμών καταναλωτή της ΕΕ είναι περίπου 52% υψηλότερος από το 2007.
Αυτό σημαίνει ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν υποχωρήσει κατά 30% σε πραγματικούς όρους από το σημείο που ήταν πριν από 17 χρόνια (εξαιρουμένων των μερισμάτων).
Σε σχέση με τα υψηλά του 2000, οι ευρωπαϊκές μετοχές αξίζουν περίπου το μισό από ό,τι ήταν πριν από σχεδόν 25 χρόνια σε πραγματικούς όρους.
Με την ίδια μέτρηση, οι τιμές των κινεζικών μετοχών είναι -67% σε πραγματικούς όρους από τα υψηλά του 2007 (+44% σε πραγματικούς όρους από το 2000 – λίγο πριν την είσοδό τους στον ΠΟΕ).
Και ο S&P 500 είναι +60% σε πραγματικούς όρους από τα υψηλά του 2007 (+107% από τα υψηλά του 2000).
Ως γενική παρατήρηση, οι ΗΠΑ εφευρίσκουν, η Κίνα χτίζει, η ΕΕ ρυθμίζει, αναφέρει ο Peters.
Και το χρηματιστήριο κάνει μια αξιοθαύμαστη δουλειά υποδεικνύοντας ποιες από αυτές τις δραστηριότητες θέλετε να δώσετε προτεραιότητα, εάν ο στόχος είναι η επιθετική αύξηση της συνολικής εθνικής ευημερίας.

Οι πραγματικοί στόχοι της ΕΕ

Αλλά ο στόχος της ΕΕ δεν ήταν ποτέ πραγματικά αυτός.
Αυτή η ένωση δημιουργήθηκε για να αποφευχθεί ένας άλλος καταστροφικός ηπειρωτικός πόλεμος, ο οποίος ήταν ένα επαναλαμβανόμενο θέμα πολύ πριν ο πρώτος Ιταλός αρχίσει να κόβει νομίσματα.
Το ευρωπαϊκό εγχείρημα όπως είναι σήμερα διαμορφωμένο έχει επιτύχει ελάχιστα αυτόν τον πρωταρχικό στόχο, αλλά με κόστος πιο χρόνιας οικονομικής στασιμότητας.
Φυσικά όμως, η εθνική αδυναμία προκαλεί δυσαρέσκεια από μέσα και επιθετικότητα από έξω.
Εκεί βρίσκεται σήμερα η Ευρώπη.
Είναι μια υγιής υπενθύμιση για τους Αμερικανούς να παραμείνουν πιστοί στο σύστημά τους και σε αυτό που οδήγησε στο μεγαλείο τους.
Καινοτομία, εφεύρεση, ανάληψη κινδύνου, επιχειρηματικότητα, υπενθυμίζει ο Peters.

Ανέκδοτο

«Έχουμε το 4% του παγκόσμιου πληθυσμού και την κυρίαρχη οικονομία – σχεδόν δύο φορές το μέγεθος της Κίνας και 5 φορές από την επόμενη μεγαλύτερη», είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος Joe Biden.
«Το ανώτατο όριο του χρηματιστηρίου των ΗΠΑ είναι πάνω από 50 τρισεκατομμύρια δολάρια, με την Κίνα να είναι στα 11 τρισεκατομμύρια δολάρια και την Ιαπωνία στα 6 τρισεκατομμύρια δολάρια», συνέχισε.
«Για πάνω από πέντε δεκαετίες, οι ΗΠΑ παράγουν την επόμενη γενιά μεγάλων παγκόσμιων εταιρειών».
Καθώς η Nippon Steel εκλιπαρεί τους πολιτικούς μας να αγοράσουν την US Steel για 14,9 δισεκατομμύρια δολάρια, η κεφαλαιοποίηση της Nvidia είναι σχεδόν 3 τρισεκατομμύρια δολάρια και το OpenAI αυξάνει έναν νέο κύκλο επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
«Η Meta ξεκίνησε το 2004 και απασχολεί 70.000 άτομα, παράγοντας ετήσια έσοδα 134 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μεγάλο μέρος από το εξωτερικό».
Apple, Google, Netflix, η λίστα συνεχίζεται.
«Η Silicon Valley είναι ο κορυφαίος κόμβος καινοτομίας στον κόσμο και προσελκύει τους καλύτερους και τα λαμπρότερα μυαλά από όλο τον κόσμο».
Η τεχνολογία βοηθά τους φτωχούς του κόσμου να βγουν από τη φτώχεια με πρωτοφανή ρυθμό και στον σημερινό κόσμο που είναι υπερσυνδεδεμένος, κάθε άτομο που έρχεται στο διαδίκτυο γίνεται πελάτης μιας αμερικανικής εταιρείας τεχνολογίας.
«Η Genentech και η Amgen ήταν κάποτε startups και τώρα είναι ηγέτες του κλάδου.
Χωρίς τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια που είχαν επενδύσει στην Ε&Α, δεν θα μπορούσαμε ποτέ να αναπτύξουμε τα εμβόλια για τον COVID σε χρόνο ρεκόρ», είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Ενεργειακή πολιτική

«Η ενέργεια είναι ζωτικής σημασίας για τη διαρκή μας δύναμη, οικονομική και γεωπολιτική.
Αυξήσαμε την εγχώρια παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ μεταξύ 2016-2020 από 9 χιλ. βαρέλια την ημέρα σε 12 χιλ. και την παραγωγή φυσικού αερίου κατά 25%.
Ο Biden συνέχισε αθόρυβα τις ενεργειακές πολιτικές του Trump, αυξάνοντας την παραγωγή πετρελαίου άλλα χίλια βαρέλια και φυσικό αέριο κατά 15%.
«Αν δεν είχαμε, οι στρατιωτικοί και οικονομικοί μας αντίπαλοι θα είχαν περισσότερο έλεγχο στο μέλλον της Αμερικής και των συμμάχων μας», είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος.
«Χρειαζόμαστε μια συνοχή μεταξύ της πολιτικής οικονομικής, εθνικής ασφάλειας και ενέργειας που να επικεντρώνεται και να βασίζεται σε όλες αυτές τις δυνάμεις», υπενθύμισε ο Biden, μια στάση που υιοθέτησε και ο Peters της One River Asset Management.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης