Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Οι αθρόες πωλήσεις βασικών μετόχων της Βιοκαρπέτ στους θεσμικούς στα ψηλά και η βουτιά της μετοχής σε χαμηλό 18 μηνών

Οι αθρόες πωλήσεις βασικών μετόχων της Βιοκαρπέτ στους θεσμικούς στα ψηλά και η βουτιά της μετοχής σε χαμηλό 18 μηνών
Η μεγάλη υποχώρηση των κερδών έφερε τη μετοχή σε χαμηλά 18 μηνών και οι θεσμικοί καταγράφουν απώλειες έως και 40%
Σχετικά Άρθρα
Μεγάλη είναι η χρηματιστηριακή βουτιά της μετοχής της Βιοκαρπέτ ειδικά από τα υψηλά της μετοχής, όπου και παρατηρήθηκαν μεγάλες πωλήσεις από τους βασικούς μετόχους.
Οι πωλήσεις έγιναν σε μία καλή περίοδο, όπου φάνηκε αύξηση τζίρου και κερδών και στην αγορά ακούστηκαν πληροφορίες για μεγάλη βελτίωση τα επόμενα χρόνια.
Όμως η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, τα κέρδη βυθίστηκαν και η μετοχή βούλιαξε.
Το ΒΝ μάζεψε όλες τις πωλήσεις από τους βασικούς που έγιναν στην ανοδική πορεία της μετοχή και οι οποίες κατέληξαν σε αμοιβαία κεφάλαια, τα οποία σήμερα βλέπουν μεγάλη ζημιά.
Σύμφωνα με τους ισολογισμούς, στη χρήση 2023 ο Ιωάννης Καντώνιας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, πούλησε 650 χιλ. μετοχές μειώνοντας το ποσοστό του στο 27,72% από 30,43%. Ο Γεώργιος Καντώνιας μείωσε το ποσοστό του στο 19,81% από 20,56% πουλώντας 181 χιλ. μετοχές και ο Αθανάσιος Τσιάρας πούλησε 100 χιλ. μετοχές.
Οι πωλήσεις συνεχίστηκαν και το 2024.

Οι πωλήσεις μετοχών από τους βασικούς μετόχους

Οι πωλήσεις ξεκίνησαν από το Μάρτιο του 2023, όταν ο Ιωάννης Καντώνιας ανακοίνωσε την πώληση 355 χιλ. μετοχών προς 1,90 ευρώ ανά μετοχή.
Τον Μάιο ανακοίνωσε πώληση 145 χιλ. μετοχών προς 2,08 ευρώ η κάθε μία. Λίγες μέρες αργότερα πούλησε άλλες 55 χιλ. μετοχές και ο Γεώργιος Καντώνιας «μπήκε στο παιχνίδι» πουλώντας και αυτός 55 χιλ. μετοχές. Και οι δύο πωλήσεις έγιναν με μέση τιμή 2 ευρώ ανά μετοχή.
Η μετοχή αρχίζει να καταγράφει ράλι και οι επόμενες πωλήσεις γίνονται σε ολοένα και υψηλότερα επίπεδα.
Ο λόγος ήταν τα αποτελέσματα χρήσης 2022. Φάνηκε μεγάλη αύξηση πωλήσεων, EBITDA και κερδών. Τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων είχαν υπερδιπλασιαστεί και από τα 5 εκατ. ευρώ ανήλθαν στα 10,8 εκατ. ευρώ.
Οι θεσμικοί αγόραζαν όπως ακουγόταν εκείνη την περίοδο μετοχές από τους βασικούς μετόχους, λόγω των προοπτικών, οι οποίες δεν επιβεβαιώθηκαν.
Τον Ιούνιο ο Αθανάσιος Τσιάρας πούλησε 40 χιλ. μετοχές με μέση τιμή 2,30 ευρώ και ο Γεώργιος Καντώνιας 70 χιλ. μετοχές με μέση τιμή 2,30 ευρώ. Ο Αθανάσιος Τσιάρας λίγες μέρες αργότερα πούλησε άλλες 30 χιλ. μετοχές με 2,55 ευρώ την κάθε μία. Τον Ιούλιο ο Ιωάννης Καντώνιας πούλησε 95 χιλ. μετοχές με μέση τιμή 2,60 ευρώ και στην ίδια τιμή ο κ.Τσιάρας πούλησε 30 χιλ. μετοχές.
Ακολούθησαν μεταφορές μετοχών από βασικούς μετόχους σε παιδιά ή κοινές επενδυτικές μερίδες και τον Οκτώβριο του 2023 ο Ιωάννης Καντώντας πουλάει άλλες 70 χιλ. μετοχές αυτή τη φορά προς 3 ευρώ η κάθε μία. Στην ίδια τιμή ο Γεώργος Καντώνιας πούλησε 75 χιλ. μετοχές. Εκεί κάπου κορυφώθηκε η κίνηση της μετοχής.

Η πτώση της μετοχής λόγω των πλημμυρών

Ακολούθησε πτώση λόγω των πλημμυρών του Σεπτεμβρίου 2023, οι οποίες έπληξαν το εργοστάσιο, αλλά και ανάκαμψη στη συνέχεια λόγω αποζημίωσης που θα ελάμβανε.
Η μετοχή όμως, είχε ήδη αρχίσει να υποχωρεί, λόγω αποτελεσμάτων εξαμήνου 2023 όπου φάνηκε η μείωση των καθαρών κερδών στα 2,2 εκατ. ευρώ από 7 εκατ. ευρώ, αλλά έφτασε αρχές Οκτώβρη 2023 ακόμα και κάτω από τα 2 ευρώ λόγω των πλημμυρών.
Άμεσα ξεκίνησε η ανάκαμψη μέχρι και τα 3 ευρώ τα οποία έπιασε τον Ιανουάριο του 2024.
Αρχές του 2024 επανέρχονται και οι πωλήσεις με τον Ιωάννη Καντώνια να πουλάει άλλες 75 χιλ. μετοχές με μέση τιμή 3 ευρώ, ίδιο αριθμό μετοχών και με ίδια τιμή πούλησε και ο Γ.Καντώνιας, ενώ στην ίδια τιμή αλλά 50 χιλ. μετοχές πούλησε ο Αθ.Τσιάρας.
Τον Φεβρουάριο έγιναν από τους 3 μετόχους μικρότερες πωλήσεις και συνολικά 70 χιλ. μετοχών με μέση τιμή όλες 2,85 ευρώ.
Τον Απρίλιο αυξάνεται πάλι ο αριθμός πώλησης μετοχών. Ο Ιωάννης Καντώνιας πούλησε 125 χιλ. μετοχές, ο Γεώργιος Καντώνιας 97 χιλ. μετοχές, ο Αθ.Τσιάρας 60 χιλ. και η Γλυκερία Καντώνια 18 χιλ. Όλες με μέση τιμή 2,74 ευρώ. Στις 20 Μαΐου ο Ιωάννης Καντώνιας πούλησε άλλες 165 χιλ. μετοχές με 2,74 ευρώ έκαστη.
Έχει αρχίσει να υποχωρεί η μετοχή, αλλά οι πωλήσεις συνεχίζονται και τον Ιούνιο σχεδόν όλοι πουλάνε, μαζί και τα τέκνα. Συνολικά πουλήθηκαν 170 χιλ. μετοχές με 2,74 ευρώ η κάθε μία.
Φτάνουμε έτσι στο τέλος του Αυγούστου, όπου η μετοχή έχει αρχίσει να καταγράφει μεγάλες απώλειες και ο Ιωάννης Καντώνιας αγοράζει πίσω 10 χιλ. μετοχές με 2,01 ευρώ η κάθε μία.
Τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου 2024 δείχνουν ακόμα μεγαλύτερη βουτιά με τον όμιλο να έχει κέρδη μερικές χιλιάδες ευρώ και η μετοχή πάει σε χαμηλό 18 μηνών.

Οι θέσεις των θεσμικών

Με στοιχεία Ιουνίου 2024 οι θεσμικοί έχουν φτάσει να έχουν 2,5 εκατ. μετοχές της Βιοκαρπέτ, από 2 εκατ. μετοχές στη λήξη του πρώτου τριμήνου. Τον Μάρτιο του 2023 είχαν 1,3 εκατ. μετοχές που σημαίνει ότι οι Έλληνες θεσμικοί απέκτησαν μεγάλη θέση.
Όσοι αγόρασαν στα 3 ευρώ που έγιναν κάποιες πωλήσεις καταγράφουν σήμερα ζημιά 40%. Αλλά και στα 2,70 ευρώ να αγόρασαν που επίσης έγιναν πωλήσεις και μάλιστα αρκετές έχουν ζημιά 36%.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης