Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Προετοιμαστείτε - Έρχεται σύντομα «πόνος» στο Χρηματιστήριο αλλά μελλοντικά οφέλη λόγω μετάβασης στις ανεπτυγμένες

Προετοιμαστείτε - Έρχεται σύντομα «πόνος» στο Χρηματιστήριο αλλά μελλοντικά οφέλη λόγω μετάβασης στις ανεπτυγμένες
Γιατί ετοιμάζουν εισαγωγή για ξένα χρηματιστήρια Titan USA – Μetlen
Πολλαπλά μηνύματα έδωσαν στο χρηματιστήριο οι ξένοι οίκοι, αλλά και δύο υπό «μετανάστευση» εισηγμένες εταιρείες (Τitan USA, Metlen).
Ωστόσο, η ηγεσία της ΕΧΑΕ επιμένει να αντιπαραβάλλει ως πανάκεια για όλα τις ανεπτυγμένες αγορές.
Αν και έχει διορθώσει ελάχιστα από όσα τους μεταφέρουν οι εμπλεκόμενοι στις αγορές.
Ας ξεκινήσουμε, από τις εισηγμένες εταιρείες.
Έχοντας επιλέξει εδώ και χρόνια η Τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν το Χρηματιστήριο των Βρυξελλών για την πρωτογενή διαπραγμάτευση των μετοχών και την φορολογική έδρα της Κύπρου, δεν είναι παράδοξο να επιλέγει την χρηματιστηριακή αγορά της Νέας Υόρκης για την εισαγωγή του 20% των μετοχών της Τitan USA.
Oι δύο λόγοι της φυγής μιας από τις αρχαιότερες εταιρείες του ελληνικού χρηματιστηρίου, του Τιτάνα, είναι οι υψηλότεροι πολλαπλασιαστές αποτίμησης στη Νέα Υόρκη, αλλά και η μεγαλύτερη ρευστότητα στις μετοχές.
Δευτερευόντως, είναι η νέα άντληση κεφαλαίων, αφού διαθέτει υψηλές ταμειακές ροές.
Όταν οι μετοχές των τσιμεντοβιομηχανιών στις ΗΠΑ διαπραγματεύονται με πολλαπλασιαστή επιχειρηματικής αξίας προς λειτουργικά κέρδη (EV/ΕBIΤDA) 9-11,5 φορές τότε με τα σημερινά οικονομικά στοιχεία η αποτίμηση της θυγατρικής ενδέχεται να ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ.

Για τους ίδιους λόγους αλλά και ορισμένους πρόσθετους προτιμά το αγγλικό χρηματιστήριο του Λονδίνου η Metlen.
Όπως εξήγησαν στελέχη του ομίλου, για τον δείκτη τιμή προς κέρδη P/E o μέσος δείκτης είναι 16,4 φορές τα κέρδη όταν στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλότερα ενώ και στον πολλαπλασιαστή ΕV/ΕBIDTA στο Λονδίνο ο μέσος δείκτης κινείται στο 11.
Δεύτερος λόγος είναι η υψηλότερη ρευστότητα στις μετοχές.
Ωστόσο, υφίστανται και πρόσθετοι λόγοι αφού ο κ. Ε. Μυτιληναίος έχει παραδεχθεί ότι η εταιρεία διαθέτει μεγαλύτερη δραστηριοποίηση στο Ηνωμένο Βασίλειο (500 εκατ. λίρες μόνο μια σύμβαση), αλλά και στην Ιταλία.
Και το χρηματιστήριο του Λονδίνου κατέχει μια ιταλική χρηματιστηριακή αγορά.
Προφανώς, η Metlen, βρίσκεται πιο κοντά στην Ευρώπη, απ’ ότι στις ΗΠΑ, αφού διαθέτει μόνο μια σύμβαση στον Καναδά.
Συμπερασματικά, οι αποτιμήσεις στο «ρηχό» ελληνικό χρηματιστήριο είναι 30-40% χαμηλότερες, αλλά όπως θα δούμε οι επενδυτικοί τραπεζίτες προειδοποιούν αφενός για τον «βραχυπρόθεσμο» πόνο που θα προκαλέσει η αναβάθμιση και αφετέρου για τις υπόλοιπες εγγενείς αδυναμίες της ελληνικής αγοράς.

Ισραήλ: 50 δισ. δολάρια εκροές – ευκαιρίες και για μικρές εταιρείες με σταθερά πλάνα

Δυο από τους κύριους επενδυτικούς τραπεζίτες που φέρνουν επενδυτές στην Ελλάδα (Goldman Sachs, Morgan Stanley) επισήμαναν πρόσφατα στη Νέα Υόρκη (Capital Link) με ευγενικό τρόπο τις αδυναμίες της ελληνικής αγοράς και ήταν σχεδόν αμήχανοι όταν άκουγαν τον κ.Γ. Κοντόπουλο να αναφέρεται σε “καλό προϊόν το οποίο πρέπει να εκθέσεις σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό, στις ανεπτυγμένες αγορές”.
Ο υπεύθυνος του Investment banking της Goldman Sachs για Ελλάδα – Κύπρο κ. Δημήτριος Κοφίτσας συμφώνησε ότι θα υπάρχουν μακροπρόθεσμα οφέλη από την μετάβαση της Αθήνας στις ανεπτυγμένες αγορές, αλλά εκτίμησε ότι θα υπάρχει προσαρμογή και βραχυπρόθεσμος πόνος από την έξοδο των επενδυτών από τις αναδυόμενες αγορές.
Υπενθύμισε ότι στο Ισραήλ καταγράφηκαν 50 δισ. δολάρια εκροές κατά τη  μετάβαση ενώ συγκρίνοντας Αθήνα με ανεπτυγμένες αγορές είναι σαφές ότι οι επενδυτές δεν θα προτιμήσουν ελληνικές μετοχές έναντι λ.χ. της Nvdia.
Απαντώντας πρακτικά στις ερωτήσεις του δικηγόρου της Μilbank κ. Απόστολου Γκουτζίνη, ο κ. Κοφίτσας είπε τι χρειάζονται οι ξένοι επενδυτές:
Καθημερινή ρευστότητα 5 -10 εκατ. ευρώ ανά μετοχή και δημιουργία ελληνικού επενδυτικού κοινού – και το ελάχιστο που υπάρχει στήριξε όπως είπε τα τραπεζικά placements, τα placements των εισηγμένων και τις ομολογιακές εκδόσεις.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι δεν είναι πολιτικός, ωστόσο απαιτείται εκπαίδευση και marketing για τους Έλληνες επενδυτές.
Σε ό,τι αφορά του ξένους επενδυτές στην Ελλάδα δεν υπάρχει ούτε ένας λογαριασμός από Ασία, ενώ είναι ελάχιστοι από τη Μέση Ανατολή.
Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος Investment Βanking της Morgan Stanley κ. Κωνσταντίνος Κωστόπουλος, διέκρινε ότι το μάθημα του 2024 είναι ότι οι αγορές για την Ελλάδα είναι εκεί, εάν οι ελληνικές εταιρείες διαθέτουν συμπαγή επενδυτικά πλάνα και συμπαγή διοίκηση προκειμένου να υλοποιήσουν όσα υπόσχονται στους επενδυτές.

Μάλιστα, δεν έχει σημασία εάν πρόκειται για μικρές εταιρείες, αρκεί να έχουν συγκεκριμένο πλάνο, διοίκηση και όραμα προκειμένου να γίνουν μεγαλύτερες.
Απέναντι σ’ αυτά και ενώ δεν έχει επιλυθεί το ζήτημα της διασποράς στις εισηγμένες ο κ. Κοντόπουλος θεωρεί ότι αρκεί το καλό προϊόν.
Ο δε πρώην πολιτικός προϊστάμενος του κ. Άλεξ Πατέλης, έξι ημέρες πριν παραιτηθεί διοργάνωσε private dinner στο Λονδίνο για 50 επενδυτές (homes club).
Eικάζουμε ότι επρόκειτο για επενδυτές ανεπτυγμένων αγορών, διότι όσοι βρίσκονται στις αναδυόμενες έχουν ήδη γνωρίσει από πρώτο “χέρι” την αξιοπιστία των όσων είχαν λεχθεί για τη φορολογία των τραπεζών.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης