To ελληνικό δημόσιο άντλησε 4 δισ. ευρώ από το 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 3,6% - Στα 40,5 δισ. ευρώ οι προσφορές
Τελευταία Νέα
Οικονομία

To ελληνικό δημόσιο άντλησε 4 δισ. ευρώ από το 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 3,6% - Στα 40,5 δισ. ευρώ οι προσφορές

To ελληνικό δημόσιο άντλησε 4 δισ. ευρώ από το 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 3,6% - Στα 40,5 δισ. ευρώ οι προσφορές
Οι προσφορές για το 10ετές ομόλογο διαμορφώθηκαν πάνω από 40,5 δισ. ευρώ

(upd) Το ποσό των 4 δισ. ευρώ άντλησε το ελληνικό δημόσιο από την έκδοση του 10ετούς ομολόγου μέσω ΟΔΔΗΧ, με την υπερκάλυψη της ζήτησης να ξεπερνά τις 10 φορές, καθώς οι προσφορές διαμορφώθηκαν πάνω από 40,5 δισ. ευρώ.
Το guidance για το κουπόνι της έκδοσης διαμορφώθηκε στις 102 μονάδες βάσης πλέον του Mid-Swap (2,58%), ήτοι περί το 3,6%, από 107 μονάδες βάσης αρχικά.
Ανάδοχοι της έκδοσης ήταν οι Bofa Securities, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Société Générale και η Εθνική Τράπεζα.
Ο τίτλος ωριμάζει στις 15 Ιανουαρίου του 2035.

Τι έγραφε το BN από τις 9 Ιανουαρίου 2025
Διπλό άνοιγμα στις αγορές με επανεκδόσεις και νέο 10ετές ομόλογο - Στόχος η άντληση έως 3,4 δισ. ευρώ σύντομα

Ποδαρικό με διπλή κίνηση στο μέτωπο του δανεισμού από το οικονομικό επιτελείο, που ετοιμάζεται να δώσει το παρών στις διεθνείς αγορές για να ενισχύσει τα ταμειακά διαθέσιμα που μετά τις πρόωρες αποπληρωμές χρέους έχουν υποχωρήσει στα 32 - 33 δισ. ευρώ.
Υπό τον φόβο των αναταράξεων από την πολιτική Trump, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) βρίσκεται σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και - σύμφωνα με πληροφορίες - δεν θα αργήσει να πατήσει το κουμπί προκειμένου να προχωρήσει ο σχεδιασμός για μία νέα επανέκδοση που θα κρατήσει ζωηρό το επενδυτικό ενδιαφέρον και θα ζεστάνει συγχρόνως την δευτερογενή αγορά ομολόγων αλλά και τα κρατικά ταμεία.
Αν και η διάρκεια του τίτλου που θα επανεκδοθεί παραμένει ανοιχτή, πιθανότερο σενάριο είναι να ακολουθηθεί το περσινό μοντέλο με τον ΟΔΔΗΧ να «ξεκλειδώνει» για τους επενδυτές το 5ετές ομόλογο που είχε δημοπρατήσει τον Απρίλιο του 2023 μέσω του οποίου το ελληνικού δημόσιο είχε δανειστεί 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 3,875%.
Η επανέκδοση αναμένεται να αφορά ποσό έως 400 εκατ. ευρώ (πέρυσι αντλήθηκαν 250 εκατ. ευρώ), με ημερομηνία διακανονισμού την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου.

Σειρά θα πάρει η έκδοση ενός νέου ομολόγου που θα αποτελέσει το πρώτο σήμα για τις 10 αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας που θα έχει η ελληνική οικονομίας μέσα στο 2025 από τους πέντε ξένους οίκους που λαμβάνει υπόψη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η αρχή θα γίνει με την DBRS στις 7 Μαρτίου, αλλά η προσοχή επικεντρώνεται στο κρίσιμο ραντεβού με την Moody’s στις 14 Μαρτίου, η οποία ενδέχεται να δώσει στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα.
Σε περίπτωση αναβάθμισης, αναμένεται περαιτέρω αύξηση της ζήτησης για ελληνικά ομόλογα.

Όπως όλα δείχνουν η πρώτη κίνηση για το 2025 θα είναι με 10ετές ομόλογο που θα έχει ως στόχο την άντληση ενός ποσού κοντά στα 2,5 δισ. με 3 δισ. ευρώ.
Με βάση το ιστορικό από τις προηγούμενες εκδόσεις και την αυξημένη όρεξη των επενδυτών για ελληνικά ομόλογα και με αποδόσεις κοντά στο 3,3% η κάλυψη αυτού του ποσού θα είναι μία εύκολη υπόθεση για το ελληνικό δημόσιο. Ωστόσο εκεί που θα δοθεί έμφαση είναι στη σύνθεση των επενδυτών προκειμένου να είναι εξαιρετικά «ποιοτική».
Αρμόδιες πηγές υποστηρίζουν ότι είναι θέμα λίγων ημερών η εντολή προς τις τράπεζες που λειτουργούν ως ανάδοχοι προκειμένου να βολιδοσκοπήσουν τις προθέσεις των επενδυτών για τον υπό έκδοση τίτλο.

Με τις δύο αυτές πρωτοβουλίες στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας θα έχουν καλύψει με το καλημέρα πάνω από το 35% των φετινών δανειακών αναγκών οι οποίες εκτιμώνται σε περίπου 8 δισ. ευρώ.
Η στρατηγική χρηματοδότησης για το 2025 περιλαμβάνει ακόμη νέες πρόωρες αποπληρωμές δόσεων δανείων ύψους 5,29 δισ. ευρώ από το πρώτο μνημόνιο που κανονικά λήγουν την περίοδο 2033-2042.
Σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ, οι καθαρές χρηματοδοτικές ανάγκες φέτος ανέρχονται σε 5,45 δισ. ευρώ και οι πληρωμές τόκων σε 4,75 δισ. ευρώ.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης