Οι ΗΠΑ εκβιάζουν τη Σερβία να διώξει τους Ρώσους από την Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου
Τελευταία Νέα
Chania
Διεθνή

Οι ΗΠΑ εκβιάζουν τη Σερβία να διώξει τους Ρώσους από την Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου

Οι ΗΠΑ εκβιάζουν τη Σερβία να διώξει τους Ρώσους από την Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου
Η ρωσική κρατική εταιρεία Gazprom Neft και η μητρική της Gazprom κατέχουν πλειοψηφικό μερίδιο 56,15% στη NIS, με τη Σερβία να κατέχει το 29,87%
Για να αποφύγει τις αμερικανικές κυρώσεις, η Σερβία θα πρέπει να καταργήσει πλήρως τη ρωσική ιδιοκτησία στην Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Σερβίας (NOCS), τη μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία της χώρας, διαμήνυσε ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις James O'Brien, εκβιάζοντας επί της ουσίας τη Σερβία.
Την Παρασκευή, η κυβέρνηση του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden επέβαλε το ευρύτερο πακέτο κυρώσεων που έχει επιβάλει μέχρι σήμερα, με στόχο τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.
Οι κυρώσεις στοχεύουν τις θυγατρικές της Gazprom σε διάφορες χώρες, ιδίως τη NIS Novi Sad, πυλώνα του ενεργειακού συστήματος της Σερβίας.
Από το 2008, η ρωσική κρατική εταιρεία Gazprom Neft και η μητρική της Gazprom κατέχουν πλειοψηφικό μερίδιο 56,15% στη NIS, με τη Σερβία να κατέχει το 29,87%.
Το 2024, τα έσοδα της NIS ανήλθαν σε 3,3 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 4,5% του ΑΕΠ της Σερβίας.

Προθεσμία 45 ημερών

Όπως δήλωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vučić, η Σερβία έχει προθεσμία 45 ημερών για να τερματίσει τη ρωσική ιδιοκτησία της NIS.
Ο O'Brien ήταν ξεκάθαρος ότι ο κίνδυνος μπορεί να μηδενιστεί μόνο εάν μηδενιστεί και η ρωσική ιδιοκτησία και ότι, καθώς η Σερβία έχει επιλέξει τον ευρωπαϊκό δρόμο, πρέπει να επικεντρωθεί στις ενισχυμένες σχέσεις της με ευρωπαϊκές και αμερικανικές εταιρείες, οι οποίες έχουν ήδη αποδώσει αποτελέσματα.
Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ αναμένουν ανοικτές και ειλικρινείς συζητήσεις σχετικά με την πορεία προς τα εμπρός και σημείωσε ότι η θέση των ΗΠΑ είναι απίθανο να αλλάξει υπό την επερχόμενη κυβέρνηση Trump.
Σχολιάζοντας την αγορά της NIS από τη Ρωσία, ανέφερε ότι η Ρωσία την αγόρασε για πολύ λίγα χρήματα, αλλά πιθανότατα πήρε δισεκατομμύρια ευρώ από τη χώρα τα τελευταία χρόνια.
Η Σερβία πούλησε το 51% της NIS στη ρωσική Gazprom το 2008 σε μια τιμή ευκαιρίας, όπως τη χαρακτήρισαν οι επικριτές, ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ, συν μια υποσχόμενη επένδυση ύψους 550 εκατομμυρίων ευρώ.
Το 2022, ο Vučić ανέφερε το ενδεχόμενο η Σερβία να "αναλάβει" τη NIS.
Στις 5 Ιανουαρίου, αφού προειδοποίησε ότι θα μπορούσαν να επιβληθούν κυρώσεις στη NIS, ο Vučić δήλωσε ότι η Σερβία είχε τα χρήματα για να αναλάβει την εταιρεία ακόμη και χωρίς δανεισμό, αλλά υπέδειξε ότι αυτό δεν ήταν καλή λύση, επειδή η συμφωνία θα γέμιζε τα ταμεία της Ρωσίας.
Το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών αργού πετρελαίου της Σερβίας πραγματοποιείται μέσω του κροατικού διαχειριστή πετρελαιαγωγών Jadranski Naftovod.
Εάν η NIS παραμείνει πλειοψηφική ιδιοκτησία της Gazprom Neft, η Σερβία είναι πιθανό να αντιμετωπίσει μαζικές ελλείψεις πετρελαίου, επειδή ο Κροάτης εταίρος δεν θα συνεχίσει να προμηθεύει μια εταιρεία που τελεί υπό αμερικανικές κυρώσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης