Ξεσηκωμός στη Ναυπακτία ενάντια στις ανεμογεννήτριες - Οι κάτοικοι καταγγέλλουν την εγκατάσταση 142 επιπλέον μονάδων
Τελευταία Νέα
Chania
Ενέργεια

Ξεσηκωμός στη Ναυπακτία ενάντια στις ανεμογεννήτριες - Οι κάτοικοι καταγγέλλουν την εγκατάσταση 142 επιπλέον μονάδων

Ξεσηκωμός στη Ναυπακτία ενάντια στις ανεμογεννήτριες - Οι κάτοικοι καταγγέλλουν την εγκατάσταση 142 επιπλέον μονάδων
Το 1/3 του Πατραϊκού Κόλπου και σχεδόν όλο το παραλιακό μέτωπο του δήμου Ναυπακτίας σχεδιάζεται να καλυφθεί με παράκτια αιολικά
Ξεσηκώνονται οι κάτοικοι της Ναυπακτίας και της Δωρίδας ενάντια στα αιολικά πάρκα, αφού καταγγέλλουν ότι τα τελευταία χρόνια λειτουργούν 93 ανεμογεννήτριες, ενώ σχεδιάζεται να εγκατασταθούν 142 επιπλέον μονάδες στην περιοχή τους.

Τι καταγγέλλουν:

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ της τοπικής κοινωνίας στην Ναυπακτία και την Δωρίδα!
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ εδώ: https://forms.gle/xWMuym9s5x7CkSzY9
(ΠΡΟΣΟΧΗ! Όσοι έχουν υπογράψει στην παρακάτω φόρμα κατά το παρελθόν, δεν απαιτείται να την συμπληρώσουν εκ νέου. Παρακαλούμε, υπογράψετε μόνο 1 φορά ο καθένας).

Στον δήμο Ναυπακτίας έχουν εγκατασταθεί τα τελευταία χρόνια και λειτουργούν 93 ανεμογεννήτριες, ενώ σχεδιάζεται να εγκατασταθούν 142 επιπλέον ανεμογεννήτριες, συν τις μονάδες αποθήκευσης με μπαταρίες (στοιχεία Γεωπληροφοριακού Χάρτη της ΡΑΑΕΥ, Σεπτέμβριος 2024: https://geo.rae.gr/). Tα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι αιολικοί σταθμοί προχωρούν στην αδειοδότηση τους με την ανοχή του δήμου Ναυπακτίας και των διαφόρων υπηρεσιών (βλ. Δασαρχείο Ναυπάκτου, Διεύθυνση Δασών Αιτ/νίας, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και Αποκεντρωμένη Διοίκηση).
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά… Το 1/3 του Πατραϊκού Κόλπου και σχεδόν όλο το παραλιακό μέτωπο του δήμου Ναυπακτίας σχεδιάζεται να καλυφθεί με παράκτια αιολικά !
Περισσότερα για τις 46 ανεμογεννήτριες στον Πατραϊκό κόλπο δείτε: εδώ,
για την ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα Βόρειας Πάτρας και παραλιακού μετώπου Ναυπακτίας δείτε: εδώ
και για το Κάλεσμα του δήμου Πατρέων δείτε: εδώ

Λίγα λόγια για τους 3 νέους Αιολικούς Σταθμούς οι οποίοι είναι σε δημόσια διαβούλευση:

Οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) των Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) στις θέσεις:

α) «Φτέρη-Βρυζάλωνα» με 7 ανεμογεννήτριες (ύψους 125μ., πτερύγια μήκους 81μ.), σταθμό αποθήκευσης ενέργειας σε μπαταρίες και συνοδά έργα της εταιρείας «VOLT RENEWABLE ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ.», στην δημοτική ενότητα Ναυπάκτου του δήμου Ναυπακτίας, της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, τίθεται προς δημόσια διαβούλευση έως την Δευτέρα 3-2-2025, στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο (ΗΠΜ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας : https://eprm.ypen.gr/src/App/w2/10619 . Ο ΑΣΠΗΕ θα βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τους οικισμούς: Μικρό Παλαιοχωράκι (896! μ.) , Παλαιοχωράκι (1 χλμ), Νεόκαστρο (1,2 χλμ), Τρύπη (1,6 χλμ), Παλιάμπελα (1,7 χλμ), Λακκομανταίικα (1,8 χλμ), Παλαιόπυργος και Δάφνη (2,7 χλμ) και Σκάλα (2,8 χλμ).

β) «Κέντρωμα-Άνω Πύργος» με 7 ανεμογεννήτριες (ύψους 119μ., πτερύγια μήκους 81μ.), σταθμό αποθήκευσης ενέργειας σε μπαταρίες και συνοδά έργα της εταιρείας «RES ENEΡΓΕΙΑΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ.», στις δημοτικές ενότητες Αντιρρίου, Ναυπάκτου και Χάλκειας του δήμου Ναυπακτίας, τίθεται προς δημόσια διαβούλευση έως την Πέμπτη 6-2-2025: https://eprm.ypen.gr/src/App/w2/10605 . Ο ΑΣΠΗΕ θα βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τους οικισμούς: Βλαχομάνδρα (1,3 χλμ)., Πιτσιναίικα (1,6 χλμ), Αγραπιδόκαμπος (2,2 χλμ), Συκιά (2,3 χλμ) και Γέφυρα Μπανιά (2,7 χλμ).

γ) «Ξεροβούνι» με συνολικά 13 ανεμογεννήτριες -10 ανεμογεννήτριες στο Κερασοβούνι (Ομάλια) Ναυπακτίας και 3 στο Ξεροβούνι Δωρίδος - (ύψους 105μ., πτερύγια μήκους 74μ.), νέο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) και συνοδά έργα της εταιρείας «ΕΥΡΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ», στις δημοτικές ενότητες Αποδοτίας δήμου Ναυπακτίας και Βαρδουσίων δήμου Δωρίδος , τίθεται προς δημόσια διαβούλευση έως την Παρασκευή 14-3-2025: https://eprm.ypen.gr/src/App/w1/2089 . Ο ΑΣΠΗΕ θα βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τους οικισμούς: Ελατού (1,6 χλμ), Λάλικα και Αλποχώρι (2 χλμ), Γρηγόρι (2,1 χλμ), Ελατόβρυση (2,3 χλμ), Κάτω Χώρα (2,5 χλμ), Πενταγιοί (2,7 χλμ), Κρυονέρια (3,1 χλμ), Άνω Χώρα και Ζωριάνος (3,3 χλμ), Τερψιθέα (3,5 χλμ), Τρίστενο (3,7 χλμ), Κερασιά (4,8 χλμ), Κροκύλειο (5,3 χλμ), και Κεντρική, Περδικόβρυση και Καλλονή (5,5 χλμ).
[Στις παραπάνω διευθύνσεις μπορούμε να βρούμε τις ΜΠΕ των έργων, κατηγορίας Α2 (για τους ΑΣΠΗΕ α και β) και Α1 (για τον ΑΣΠΗΕ γ), να ενημερωνόμαστε για τις γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών καθώς και να συμμετέχουμε στις διαβουλεύσεις, μόνο εάν είμαστε εγγεγραμμένοι στο ΗΠΜ και αφού συνδεθούμε με όνομα χρήστη και κωδικό].

ομαλια-ναυπακτίας.jpg
Κερασοβούνι (Ομάλια) Ναυπακτίας: η κορυφή του βουνού

κατασκευή-βάσης-ανεμογεννήτριας_1.jpg
Κατασκευή βάσης ανεμογεννήτριας

ραε-κέντρωμα-άνω-πύργος-φτέρη-βρυζάλωνα.png

ραε-ομαλια-ξεροβουνι.png

Με κίτρινο και κόκκινο περίγραμμα: οι 4 ΑΣΠΗΕ του ίδιου φορέα σε απόσταση αναπνοής από την Ναύπακτο, οι μελέτες των οποίων έχουν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από τον Μάιο του 2024 έως και σήμερα (πηγή: https://geo.rae.gr/)

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ:

1) Μελετώντας την περιοχή στον χάρτη της ΡΑΑΕΥ διαπιστώνουμε ότι, τα υπό διαβούλευση έργα στις θέσεις «Φτέρη-Βρυζάλωνα» και «Κέντρωμα-Άνω Πύργος» αποτελούν ουσιαστικά κατάτμηση ενός ενιαίου έργου, αφού ο μεν πρώτος γειτνιάζει με τον ΑΣΠΗΕ «Αγνάντακι-Περιστέρα» και ο δε δεύτερος με τον ΑΣΠΗΕ «Παλιόσταλος-Κουτσουπιές-Τριμνήστρα», που σκοπίμως η εν λόγω εταιρεία διαίρεσε σε 4 ΑΣΠΗΕ, προκειμένου να αποφευχθεί η υπαγωγή του συνολικού έργου στην -πιο σύνθετη- κατηγορία έργων Α1 της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, υπονομεύοντας συνεπώς την επαρκή προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και εξαπατώντας τις δημόσιες υπηρεσίες και τους πολίτες! Και οι 4 ανωτέρω ΑΣΠΗΕ ανήκουν στο ίδιο πρόσωπο (αυτό το διαπιστώνει κανείς, κάνοντας μια απλή αναζήτηση στην Δημοσιότητα του ΓΕΜΗ με τα ονόματα των παρακάτω εταιρειών): «Παλιόσταλος-Κουτσουπιές-Τριμνήστρα» και «Αγναντάκι-Περιστέρα» της ΑΙΟΛΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ A.E., «Φτέρη-Βρυζάλωνα» της VOLT RENEWABLE ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε., « Κέντρωμα-Άνω Πύργος » της RES ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε. Σημειώνουμε ότι ο ΑΣΠΗΕ «Παλιόσταλος-Κουτσουπιές-Τριμνήστρα» ήταν σε δημόσια διαβούλευση έως τις 17-6-24 και ο «Αγναντάκι-Περιστέρα» έως τις 6-11-24.
Η μεθόδευση της κατάτμησης έργων έχει κριθεί απαράδεκτη με αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ 2783/2014 και 2157/2019).

2) Στις 30-10-24 παρόλα αυτά εκδόθηκε ΠΑΡΑΤΥΠΑ από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελ/σου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) ΚΑΙ για την κατασκευή-λειτουργία αιολικού σταθμού με 7 ανεμογεννήτριες και σύστημα αποθήκευσης με μπαταρίες, της εταιρείας «ΑΙΟΛΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ A.E.», στην τοποθεσία «Παλιόσταλος-Κουτσουπιές-Τριμνήστρα» : https://diavgeia.gov.gr/decision/view/6%CE%A433%CE%9F%CE%A11%CE%A6-%CE%97%CE%A4%CE%A4

3) Οι αρκετές σε αριθμό φαινομενικά διαφορετικές εταιρείες, στην περιοχή βόρεια του Αντιρρίου, οι οποίες έχουν εγκαταστήσει ήδη 11 ανεμογεννήτριες, ενώ 19 επιπλέον ανεμογεννήτριες με άδεια παραγωγού σχεδιάζονται να εγκατασταθούν στο άμεσο μέλλον, εκτός ότι ανά ομάδες είναι ίδιες μεταξύ τους -οπότε αποτελούν και το ίδιο φορέα-ιδιοκτήτη ΑΣΠΗΕ- σχετίζονται και όλες μαζί, αφού έχουν κοινά, είτε διεύθυνση, είτε κάποιο στοιχείο επικοινωνίας, είτε διευθύνων σύμβουλο! Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι η αυθαιρεσία από τις εταιρείες και η ανοχή από τις υπηρεσίες «δίνει και παίρνει» όλα αυτά τα χρόνια στην περιοχή, αφού στην ουσία όλοι αυτοί οι ΑΣΠΗΕ έχουν κατατμηθεί και αδειοδοτηθεί ΠΑΡΑΤΥΠΑ.

4) Η αποθήκευση ηλεκτρική ενέργεια σε συσσωρευτές (μπαταρίες), είναι μια τεχνολογία άκρως επικίνδυνη και καθόλου δοκιμασμένη στην Ελλάδα, και εφαρμοσμένη σε πειραματικό στάδιο σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Οι ΜΠΕ των ΑΣΠΗΕ «Φτέρη-Βρυζάλωνα» και «Κέντρωμα-Άνω Πύργος» έχουν πολλές ελλείψεις και ανακρίβειες και όσον αφορά την λειτουργία και τις επιπτώσεις των σταθμών αποθήκευσης (πιθανή διαρροή επικίνδυνων υγρών αποβλήτων, ύπαρξη υδατορεμάτων και οικισμών σε κοντινή απόσταση, κίνδυνος πυρκαγιάς εντός δασικής έκτασης, έκλυση τοξικών αερίων σε περίπτωση πυρκαγιάς).
5) Χαρακτηριστικά ΑΣΠΗΕ Ξεροβούνι-Ομάλια: οι 13 ανεμογεννήτριες θα βρίσκονται σε υψόμετρο από 1377μ. έως και 1688μ. Θα πραγματοποιηθεί βελτίωση της υφιστάμενης οδοποιίας σε μήκος 21,8 χλμ, διάνοιξη νέων δασικών δρόμων, μήκους 4,2 χλμ και διασύνδεση με το νέο ΚΥΤ με υπόγειο καλώδιο μήκους 42,8 χλμ. Θα απέχει 4,5 χλμ από την περιοχή NATURA 2000 Τόπος Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ) με ονομασία «GR2450001 ΟΡΗ ΒΑΡΔΟΥΣΙΑ» και 4,6χλμ από την περιοχή NATURA 2000 Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) για την Ορνιθοπανίδα με ονομασία «GR2450008 ΟΡΟΣ ΒΑΡΔΟΥΣΙΑ».

μπαταριες-φωτια-βικτωρια-αυστραλία-2-.jpg
Αυστραλία: φωτιά σε σταθμό αποθήκευσης ενέργειας σε μπαταρίες …σύντομα και στην Ναυπακτία!

Οι επιπτώσεις (στην άγρια ζωή, τη χλωρίδα, το έδαφος, το υπέδαφος, τον υδροφόρα ορίζοντα, την οικονομική ζωή, η οπτική ρύπανση, ηχορύπανση, φωτορύπανση και το κόστος της παραγόμενης ενέργειας από τα αιολικά), είναι ήδη πολύ περισσότερες από τα δήθεν θετικά που ισχυρίζονται οι εταιρείες να αναφέρουν συνεχώς στις μελέτες των έργων τους και θα συνεχίσουν να αυξάνονται, με την εγκατάσταση όλων αυτών των ανεμογεννητριών (χερσαίων και υπεράκτιων) στην ευρύτερη περιοχή της Ναυπακτίας.

Δεδομένου ότι κανείς (και πρωτίστως η τοπική κοινωνία) δεν θα έβαζε τα οικονομικά κέρδη τρίτων ή την «λύση του ενεργειακού ζητήματος» πάνω από την ίδια του την ζωή, καλούμε:

Τους δημότες Ναυπακτίας και Δωρίδας, τα τοπικά συμβούλια, τους συλλόγους της περιοχής, τους κατοίκους και τους φορείς της Αιτωλοακαρνανίας και της Φωκίδας, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως και κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη από όλη την επικράτεια να ενημερωθούν-διαδώσουν προς πάσα κατεύθυνση την παρούσα είδηση και να δηλώσουν την εναντίωσή τους στα έργα αυτα, συμπληρώνοντας με μια απλή διαδικασία τα στοιχεία τους στην φόρμα που έχει αναρτηθεί στην αρχή της παρούσας δημοσίευσης: https://forms.gle/xWMuym9s5x7CkSzY9 (ΠΡΟΣΟΧΗ! Υπογράφουμε μόνο 1 φορά ο καθένας. Μοιραζόμαστε με άλλα άτομα την φόρμα υπογραφών και το παρών δελτίο τύπου.)
Όποιος επιθυμεί μπορεί να συντάξει ξεχωριστό έντυπο ενστάσεων Δ11, το οποίο μπορεί να το καταθέσει σε όποια από τις 3 ανωτέρω διαβουλεύσεις επιθυμεί.
Τους Δήμους Ναυπακτίας και Δωρίδος, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να λάβουν γνώση των ανωτέρω ΜΠΕ και να γνωμοδοτήσουν-συμμετέχουν στις διαβουλεύσεις με επαρκώς τεκμηριωμένες αρνητικές γνωμοδοτήσεις και να σταθούν έμπρακτα δίπλα στους αγωνιζόμενους κατοίκους της Ναυπακτίας και της Δωρίδας.
Τις αρμόδιες υπηρεσίες να μελετήσουν πολύ σοβαρά τα αναγραφόμενα της υπόψη ΜΠΕ, να μην προσυπογράψουν την περαιτέρω καταστροφή της ευρύτερης περιοχής της Ναυπακτίας και της Δωρίδας, καταθέτοντας τεκμηριωμένες αρνητικές γνωμοδοτήσεις και να μην γνωμοδοτούν θετικά, δίχως να διαβάζουν καν τις μελέτες!
Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελ/νήσου, Δυτ. Ελλάδας & Ιονίου ως αδειοδοτούσα αρχή για τα 2 πρώτα έργα και το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας για το τρίτο έργο, να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών και των πολιτών και να μην εγκρίνουν τα παράνομα αυτά έργα και την περαιτέρω υποβάθμιση-καταστροφή της ευρύτερης περιοχής της Ναυπακτίας και την υποβάθμιση της ζωής δεκάδων χιλιάδων κατοίκων σε Αιτωλοακαρνανία και Φωκίδα.
ΛΕΜΕ ΟΧΙ

ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ –
ΣΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΧΡΗΣΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΥΔΑΤΩΝ –
ΣΤΗΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ –
Kίνημα «ΟΧΙ Αιολικά στην Ναυπακτία» &
Κίνηση Πολιτών για την Προστασία των Βουνών της Αιτωλοακαρνανίας

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης