Τελευταία Νέα
Chania
Διεθνή

Η υποκρισία της παγκόσμιας ελίτ: Στην άβυσσο ο πλανήτης, η κλιμάκωση των πολέμων η πιο επείγουσα απειλή το 2025

Η υποκρισία της παγκόσμιας ελίτ: Στην άβυσσο ο πλανήτης, η κλιμάκωση των πολέμων η πιο επείγουσα απειλή το 2025
Με τις καταστροφικές πυρκαγιές να συνεχίζουν να μαίνονται στο Λος Άντζελες, ο δεύτερος πιο κοινός κίνδυνος που επισημάνθηκε για το 2025 ήταν τα "ακραία καιρικά φαινόμενα", σύμφωνα με το WEF
Η κλιμάκωση των ένοπλων συγκρούσεων είναι η πιο επείγουσα απειλή για το 2025, αλλά η κλιματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης αναμένεται να προκαλέσει τη μεγαλύτερη ανησυχία κατά την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.
Ενόψει της ετήσιας συνάντησής του στο ελβετικό χιονοδρομικό κέντρο του Davos την επόμενη εβδομάδα, το WEF ρώτησε περισσότερους από 900 ηγέτες από τις επιχειρήσεις, την πολιτική και την ακαδημαϊκή κοινότητα σχετικά με τους κινδύνους που τους απασχολούν περισσότερο.
Ενόψει των επόμενων 12 μηνών, το 23% των ερωτηθέντων φοβόταν "ένοπλες συγκρούσεις με βάση το κράτος", καθώς η Ρωσία συνεχίζει να διεξάγει πόλεμο στην Ουκρανία και μια σειρά από άλλες θανατηφόρες συγκρούσεις συνεχίζονται, μεταξύ άλλων στο Νότιο Σουδάν και στη Γάζα.

Ακραία καιρικά φαινόμενα

Με τις καταστροφικές πυρκαγιές να συνεχίζουν να μαίνονται στο Λος Άντζελες, ο δεύτερος πιο κοινός κίνδυνος που επισημάνθηκε για το 2025 ήταν τα "ακραία καιρικά φαινόμενα", τα οποία ξεχώρισε το 14% των ερωτηθέντων.
Καθ' όλη τη διάρκεια του περασμένου έτους, μια σειρά από δραματικές πλημμύρες, ξηρασίες και πυρκαγιές υπογράμμισαν τον αντίκτυπο της κλιματικής κρίσης στα καιρικά φαινόμενα, με τους επιστήμονες να διαπιστώνουν ότι η παγκόσμια θέρμανση καθιστά τέτοια φαινόμενα πιο πιθανά και, σε πολλές περιπτώσεις, πιο ακραία.
Όταν ζητήθηκε από τους παγκόσμιους ηγέτες να κοιτάξουν πιο μπροστά και να προσδιορίσουν τους μεγαλύτερους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο κόσμος την επόμενη δεκαετία, τέσσερις από τις 10 κορυφαίες απαντήσεις τους αφορούσαν την κλιματική κρίση.
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα ήταν η επιλογή που επιλέχθηκε συχνότερα, ακολουθούμενη από την απώλεια της βιοποικιλότητας, τις "κρίσιμες αλλαγές στα γήινα συστήματα" και την έλλειψη φυσικών πόρων.
Ο Gim Huay Neo, διευθύνων σύμβουλος του WEF, δήλωσε: "Η κρίση του κλίματος και της φύσης απαιτεί επείγουσα προσοχή και δράση.
Το 2024, η ετήσια υπερθέρμανση του πλανήτη έφτασε σε επίπεδο ρεκόρ 1,54C πάνω από τον προβιομηχανικό μέσο όρο, με πολλά μέρη του κόσμου να βιώνουν πρωτοφανή, καταστροφικά καιρικά φαινόμενα."

Παραπληροφόρηση

Δύο ανησυχίες που σχετίζονται με την τεχνολογική καινοτομία ήταν οι επόμενες στον κατάλογο των απειλών: "παραπληροφόρηση και παραπληροφόρηση", ακολουθούμενη από τα "δυσμενή αποτελέσματα των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης".
Η έρευνα διεξήχθη στα τέλη του περασμένου έτους, αλλά οι ανησυχίες για την παραπληροφόρηση εντείνονται καθώς ο Donald Trump επιστρέφει στην εξουσία αυτόν τον μήνα σε στενή συμμαχία με τους ηγέτες της Silicon Valley που τάσσονται υπέρ της ριζικής απορρύθμισης της διαδικτυακής σφαίρας.
Η Meta ανακοίνωσε ότι θα εγκαταλείψει τον έλεγχο των γεγονότων και θα συνεργαστεί με την κυβέρνηση Trump για να αντιταχθεί σε άλλα έθνη που επιδιώκουν να περιορίσουν τις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Τεχνητή Νοημοσύνη

Πολλές κυβερνήσεις -συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου- ελπίζουν ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα προσφέρει μια πολυπόθητη ώθηση στην παραγωγικότητα- αλλά ακόμη και ορισμένοι από τους υποστηρικτές της τεχνολογίας έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για ορισμένους από τους κινδύνους που συνδέονται με αυτήν.
Στα ακραία σημεία, αυτοί περιλαμβάνουν την ιδέα ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορούσε να αποτελέσει υπαρξιακό κίνδυνο για την ανθρωπότητα εάν γίνει πιο έξυπνη από τον άνθρωπο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης