Τελευταία Νέα
Chania
Ενέργεια

Βροντερό όχι στις ανεμογεννήτριες στην Πίνδο – Πολίτες, δήμοι και δασαρχεία απαγορεύουν την καταστροφή της οροσειράς

Βροντερό όχι στις ανεμογεννήτριες στην Πίνδο – Πολίτες, δήμοι και δασαρχεία απαγορεύουν την καταστροφή της οροσειράς

Παραμένει ο… άνεμος ελευθερίας στην Πίνδο

Σχετικά Άρθρα
Βροντερό Όχι από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας στην αδειοδότηση για την λειτουργία αιολικού πάρκου που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τον Εθνικό Δρυμό της Βάλια Κάλντα, όπως είχαμε ενημερώσει.
Η Αποκεντρωμένη απέρριψε το αίτημα για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων που αφορούσε στον αιολικό σταθμό ισχύος 25 MW στη θέση «Κυρά» των Δημοτικών Ενοτήτων Μετσόβου και Μηλιάς, σε απόσταση μόλις 2 χιλιομέτρων από την καρδιά του Εθνικού Δρυμού της Πίνδου, την Βάλια Κάλντα.

Καταψήφισε και το Δημοτικό Συμβούλιο Μετσόβου

Να σημειωθεί ότι την απόρριψη Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εγκατάσταση του αιολικού πάρκου στις κορυφές «Κυρά» είχε αποφασίσει και το Δημοτικό Συμβούλιο Μετσόβου.
Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάνθηκε ότι η ΜΠΕ είναι ελλιπέστατη και ότι δε βασίζεται σε αξιόπιστα επιστημονικά δεδομένα και σε έρευνα πεδίου.
Μάλιστα, η κάθε ανεμογεννήτρια, από τις συνολικά 40 που προβλέπονται, σύμφωνα με τη ΜΠΕ έχει συνολικό ύψους 187,5 μέτρα, όσο το ύψος ενός ουρανοξύστη 57 ορόφων.
Η βάση στήριξης της κάθε ανεμογεννήτριας απαιτεί τουλάχιστον 500 κυβικά μέτρα μπετόν με πολύ πυκνό σιδερένιο οπλισμό, φυτεμένη στο υπέδαφος που ΠΟΤΕ δεν πρόκειται να επανέλθει στην αρχική του κατάσταση.
Όπως τονίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, από τη μελέτη των χαρακτηριστικών του αιολικού έργου αυτό που προκύπτει είναι η εγκατάσταση μιας τεράστιας βιομηχανικής μονάδας δίπλα από τη Βάλια Κάλντα, που αποτελεί τον πυρήνα του Εθνικού Πάρκου της Πίνδου και έχει θεσμοθετηθεί από το 1968 ως Εθνικός Δρυμός, λόγω της οικολογικής, βιολογικής, γεωλογικής, γεωµορφολογικής, επιστηµονικής και αισθητικής σηµασίας του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης